Sunnuntai

Ystävänpäivän kunniaksi pyysimme lukijoita kiittämään kavereitaan – viestejä tuli paljon

Kirjeissä kiitetään naapuria lumitöistä, ystäväporukkaa, joka pudotti rahaa postiluukusta ja tuntematonta naista, joka maksoi lasten taikasauvat jäähallissa.

Naapurit ja kämppikset

Timo Kaskinen, 59, Raisio: ”Kiitos, naapurin Tommi, kun aina rankan lumisateen jälkeen tulet pikku traktorillasi avustamaan pihamme puhdistuksessa. Erityisesti kiittää heikompi puolisko Tuula, koska työmatkoilla ollessani yleensä tulee aina suurimmat myräkät!”

Anu Ylä-Outinen, 32, Lappeenranta: ”Haluan kiittää naapuriani Hannaa (ja koko hänen perhettään), joka vuosi sitten vauva-arkeni aikana toi meidän perheelle jokusen kerran kotiinkuljetuksella itse tehtyä ruokaa ja leikitti välillä perheemme vanhempaa lasta. Olet korvaamaton naapuri!”

Hanna Kaitamäki, 26, Kerava: ­”Leena, päähänpiston myötä päädyimme asumaan yhdessä kämppiksinä. Kenenkään muun seurassa ei ole yhtä luontevaa olla vain minä! Isoin kiitos tulee kuitenkin tässä: Arjen pienet hetket. Ladattu kahvinkeitin pimeänä aamuna. Herkkuyllätys huonona päivänä. Väkisin pystyyn kiskominen silloin, kun ei jaksaisi mitään. Ovesta ulos työntäminen silloin, kuin epäilyttää lähteä. Määräys tukkia suunsa, kun valittaa liikaa. Leenalla on taito saada minut nauramaan koska tahansa ja mille tahansa. Tiedän aina, kenelle soittaa, jos mieli on maassa.”

Mirva Juvonen, 35, Mäntsälä: ”Kiitos, Airi, että hymysi antoi minulle ja perheelleni kodikkaan tunteen uutta kotia etsiessä. Naapuruuden lisäksi olet lastemme tuki ja ihanaa keinuseuraa.”

Saila Salo, 66, Helsinki: ”Mökkinaapurit Hannele ja Pekka! He surauttavat nurmikkoni samalla kun omansakin, pensasaitakin saa tarvittaessa kyytiä. Kun ulko-ovi lasiverannalle tuntui aukeilevan itsekseen, siihenkin järjestyi apu viilaamalla lukon kieltä.”

Tuulikki Toiviainen, Ruokolahti: ”Eeva, muutimme kuutisen vuotta sitten kerrostaloon, kaikki oli uutta ja hienoa, hissikin! Epäilimme kotiutumistamme, turhaan. Samassa kerroksessa asuu aivan ihana naapuri, joka ensimmäisenä päivänä kertoi talon kommervenkit, neuvoi niin kylmiön, mankelin kuin keraamisen liedenkin käytön, ja kysymyksiin tuli napakat vastaukset.”

Arjen ja juhlan tekijät

Anu Korppi, 35, Helsinki: ”Kiitos, Eeva, kun lähetit minulle eilen yllättäen kuvan viime kesän Ruisrockista. Näytämme onnellisilta. Oli hyvä muistaa kesken talvisen työkiireen, että kesä ja ystävyys ovat olemassa.”

Senni Rytkönen, 31, Helsinki: ”Minua ei ole koskaan viety ns. hienoille treffeille. Kun täytin aikoinaan 22 vuotta, ystäväni Eeva-Kaisa oli varannut yllättäen ravintolasta pöydän minulle ja kaksossiskolleni. Siellä odotti lahjat, kukat, kuohuva ja tarkkaan meille mietitty erikoismenu. Harvoin menen sanattomaksi, silloin menin. En ole koskaan tuntenut itseäni niin hemmotelluksi.”

Risto Peräkasari, 64, Lappeenranta: ”Tuula, seitsemäntoista vuotta terapiaa – jaksaa vielä eläkeläisenäkin tavata.”

Heidi Lehtinen, 40, Porvoo: ”Kiitos, Tarja, että pelastit 40-vuotisjuhlani ottamalla keittiön ja tiskit haltuun. Tuntui aluksi pahalta, että parhaat ystävät joutuivat hommiin, mutta oli seuraavana päivänä niin paljon helpompaa siivota juhlapaikka!”

Saara Huurinainen, 32, Hyvinkää: ”Kiitos, Elina, kun saimme majoittua Jyväskylässä kodissanne koko opintopäivien ajan pienen lapsemme kanssa. Olit laittanut kaiken valmiiksi, huolehdit ruoista sekä mm. taaperon vaunuista ja sängystä muovitettuine lakanoineen. Olo oli kuin hotellissa, mutta paljon parempi: rakastetumpi ja huolta pidetympi.”

Ritva Mäkeläinen, 66, Vantaa: ”Pirjo, olet ainutlaatuinen ystävä. Jaksat ja osaat kuunnella, ymmärtää, huolehtia, sekä olet aina valmis auttamaan. Osaat kokata, puutarhasi on tosi upea. Kädentaitosi ovat uskomattomat. Osaat mitä vain.”

Inkeri Vänttilä, Joensuu: ”Hansu on useamman lapsen äiti, ja minä olen opiskelijana Joensuussa. Ikäero ja elämäntilanne eivät ole olleet esteenä ystävystymiselle. Kiitos Hansu-ystävä, kun tarjouduit hakemaan minut Citymarketin parkkipaikalta, kun auto lakkasi toimimasta. Kiitos myös lukuisista muista matkoista, kun olet hakenut minut saunomaan teille ja palauttanut takaisin omalle asunnolleni illan kähmeessä.”

Heli Korpijaakko, 55, Koisjärvi: ”Haluaisin kiittää ystävääni Annamaria Torniosta polttopuiden tekemisestä. Viime kesänä hän tuli omasta aloitteestaan kesälomallaan tekemään minulle polttopuita. Teimme neljä pitkää päivää hikipäässä hommia. Saimme aikaan valtavan kasan puita, joista olen nyt nauttinut koko talven saunassa, hellassa ja takassa.”

Krista Pellikka, 46, Espoo: ”Rakas äitini Maija, kiitos, että välität. Kiitos, että huolehdit edelleen, vaikka olen jo aikuinen. Kiitos, että kannustat, ymmärrät ja rakastat. Olet paras äiti ja ystävä ikinä!”

Mari Säisä, 30: ”Janina, en osaa nimetä yhtä ainoaa ajanjaksoa tai hetkeä. Mieleeni tulee ystävyytemme alkuajoilta jakso, jolloin katsoimme luonani tv-putkea, jossa oli ainakin Täydelliset naiset ja Muodon vuoksi. Söimme ja käytimme mainoskatkoilla paljon mainostettuja tuotteita. Silloin mainostettiin myös Santa Helena -viiniä. Ostimme sitä Alkosta ja kysyimme, mikä ruoka sopisi sen kanssa. Myyjä ihmetteli viinivalintaamme, koska itse viini ei ollut kummoinen. Mutta hauskaa meillä oli.”

Henna Lehtonen, 33, Helsinki: ”Kiitos Pauliina, kun autoit minua muutossa tammikuun lopussa. Itse en olisi selvinnyt portaiden kipittelystä, pahasta influenssasta johtuen. Parasta sinussa on se, että oma-aloitteisesti tarjoat apua, eikä tarjouksesi koskaan ole näennäisiä, vaan toteutat ne aina.”

Leena Tikka, 76, Helsinki: ”Olemme ikivanhassa omakotitalossa asuva lähes yhtä vanha pariskunta. Pärjäämme ihan kohtuullisesti normaaleissa askareissamme: pihatöissä kesällä saamme vähän apua, samoin isoissa lumitöissä talvella, mutta syksy on pulma. Ihan meidän aitamme takana Helsingin Tammisalossa kasvaa ison taloyhtiön 5–6 vanhaa vaahteraa, joiden lehtiä meidän puolellemme tuli viime syksynä 14 isoa jätesäkillistä! Niiden pois viemiseen meillä ei ollut keinoja eikä voimia. Taivastelin tätä uintikavereilleni, sillä lunta oli jo tulossa. Ja eikös vain siellä ilopillerimme Päivi ilmoitti oitis, että älä sure. Meidän Karilla on iso auto – eiköhän hän ehdi viemään ne säkit pois jossain vaiheessa ennen lumen tuloa.”

Annika Allén, 15, Kerava: ”Äiti, superkiitos, että tutustutit minut zumbaan! Siitä tuli intohimoni.”

Asta Usvakari, 42, Vantaa: ”Anun innostuksen ja aktiivisuuden myötä olen päässyt kokemaan monia urheilulajeja ja kuntotapahtumia, puhumattakaan siitä, kuinka hienoa on lähteä lenkille samalla kun kohtaa sielunsympatiaa ja samankaltaisuutta.”

Helena Leinonen, 70, Helsinki: ”Haluan lausua kiitoksen omille pojilleni Mikalle ja Terolle. Minua moitittiin useasti heidän ollessaan pieniä siitä, että ’passaan’ ja hemmottelen heidät piloille. Mitähän noista pojista tuleekaan, kun äiti tekee lähes kaiken heidän puolestaan, oli monen kommentti. Mutta tänä päivänä ollessani jo 70-vuotias asiat ovat kääntyneet toisin päin. He haluavat, että elämäni on helppoa ja myös hauskaa. Heidän mielestään minun tulee nauttia eläkepäivistä, matkustaa, käydä teatterissa. He tekevät kaiken tämän minulle mahdolliseksi.”

Eija Nöjd, 58, Helsinki: ”Näin minä tuntisin, sain lahjaksi hetkiseksi rinnalleni ystäväksi, Sinut Tuulikin. Sinun energisyytesi ja valoisuutesi kirkasti tietäni, että jaksoin uskoa vielä tulevaisuuteeni. Tavatessamme lohdutit ja kannustit, heikkoinakin hetkinäni alakulon alhoista ylös nostatit. Olet oikein aarre, enemmän kuin kullat korukauppojen, sinä opetit iloisuudellasi uskoon huomisen. Ja nyt minä sinua siunaan ja sinusta, Tuulikki, kiitän, joka päivä puolestasi rukoukseen käteni yhteen liitän.”

Tiina Starcke, 56, Kokemäki: ”Kiitos, Pirjo, että toit minulle lempiviinereitä, irtokarkkeja ja nenäliinapaketin, kun makasin kotona flunssassa.”

Fanny Söderström, 15, Porvoo: ”Kiitos, Janna, että oot piristänyt mua söpöillä eläinvideoilla, kutsunut mut rääppiäisiin ja toiminut kartanlukijana skoboillessa. Kiitos, että oot siinä.”

Jemina Henriksson, 27, Helsinki: ”Laura, kiitos huumorintajustasi ja temperamentistasi. Kiitos myös siitä, että kuuntelet kanssani Abbaa ja Tina Turnerin I don't wanna lose you -kipaletta repeatilla. Kiitos myös siitä, että alat aina tanssiravintolassa kanssani hippaa, se on hauskaa.”

Taina Toikkanen, Jyväskylä: ”Päivi on sellainen, joka vie metsään, löylyttää, uittaa avannossa, tarjoaa madekeittoa. Kun minulta oli keväällä parhaaseen kylvökiireaikaan murtunut kylkiluu, hän tuli avuksi kasvimaalle ja teki kevätkylvöt, toi keittiööni keinutuolin, jossa saatoin hengitellä ja parannella kippeetä kuvettani ja odotella luuta luutuvaksi, satoa saapuvaksi.”

Marika Borg, 61, Espoo: ”Ystävyyteni Eijaan on ollut oikeastaan ainoa pysyvä asia elämässäni. Miehiä on tullut ja mennyt, kodit ja maat vaihtuneet. Lapset kasvaneet yhdessä ja sitten erikseen. Kiitos esimerkiksi siitä, että Eijan luota lapseni saivat tuhteja voileipiä, kun kotona kaapeissa oli vain riisikeksejä.”

Remonttiapurit

Seppo Nyström, 39, Vantaa: ”Kiitän kaveriani Mikaa, joka on tullut kerta toisensa jälkeen tänne lapsiperheen härdelliin remonttiavuksi. Jos Mikaa ei olisi, meillä ei todennäköisesti olisi valmista keittiötä tai kylppäriä vieläkään. Seuraava remontti on jo tulossa...”

Tiia Välttilä, 38, Helsinki: ”Kiitos, Tomi, että olet lukemattomia kertoja auttanut mökkimme remontoinnissa. Taidokkaan apusi ansiosta rakkaan kesäpaikkamme terassi-, liiteri-, huussi-, lauteet-, aitta-, hiekkaranta- ja monet muut projektit ovat valmistuneet vauhdilla.”

Lapsiperheen pelastajat

Liisa Lehtinen, 65, Lappeenranta: ”Kiitos sinulle, ystäväni Raili, että olit apuna ja tukena silloin, kun elin lapsiperheen ruuhkavuosia kolmekymmentä vuotta sitten. Tupsahdit meille ja halusit olla apuna, missä vain apua tarvitsin: leikit ja ulkoilit kuopuksen kanssa, keitit maitokiisseliä ja hämmensit riisipuuroa, istuit seurana kun tein kotitöitä tai leivoin. Lempinimesi olikin ’se kolmas mummo’. Iän puolesta olisit voinut olla äitini. Nyt osat ovat vaihtuneet. Voimasi ovat hiipuneet ja elät ’vangittuna’ kodissasi hissittömän talon ylimmässä kerroksessa rollaattorin, ruokapalvelun ja kotihoidon turvin. Nyt on minun vuoroni antaa sinulle sitä hyvää, jota sinä aikanasi annoit minulle. Ystävyytemme kantaa – loppuun asti.”

Lauri Karhu, 35, Nastola: ”Kiitos, Riina, vaimo ja ystävä, että olet jaksanut pitää mein arjen kasassa läpi rakennusprojektin ja neljän pienen lapsen myötä tulleiden haasteiden ja väsymyksen. Sen ansiosta myö ollaan vielä tässä ja yhessä.”

Laura Kihlström, 29, Helsinki: ”Kiitos, Jepa, kun hoidit meidän Amos-vauvan elämän helppoon alkuun antamalla kaikki tarvittavat vaatteet ja tarvikkeet lainaan.”

Piia Vesalainen, 30, Hämeenlinna: ”Kiitos, Elli, kun olet tukenut kuuntelemalla ja hurjasti tsemppaamalla sekä olemalla välillä järjen ääni väsyneissä pohdinnoissa esikoisemme vauvavuoden aikana. Kiitos myös kaikista rukouksista, joilla olet perhettämme muistanut. Olet meille ja mulle todella rakas.”

Kaisa Sirkiä, 35, Kittilä: ”Ystäväni Ulla, kiitos lastenhoitoavusta. Omat vanhempani asuvat 1 000 kilometrin päässä. Synnytysteni lähestyessä olet ollut viikkoja öisinkin valmiudessa ja tullut hoitamaan kotiin jääviä lapsia. Se, että olet olemassa, tuo turvaa ja helpotusta arkeen.”

Maiju Virtanen, 29, Kotka: ”Kiitos, Mikko, kun otit yhteyttä ja lähdit minun – juuri esikoisensa saaneen äidin kanssa lounaalle monta kertaa äitiyslomallani. Sain paljon kaivattua aikuisseuraa. Pidit vauvaa sylissä, jotta sain syödä rauhassa, vaikka sinulla oli töitä odottamassa. Olet itse vielä lapseton, mutta tulitte vauvan kanssa todella hyvin juttuun – ymmärsit vauvaa, jaksoit jutella lapselle ja esitellä hänelle maailmaa. Se oli tuoreelle äidille todella arvokasta.”

Tukipilarit

Helka Haukkala, 34, Tuusula: ”Kiitos, Satu-sisko, kun vietit viikon (vai oliko se jopa kahden?) kesälomasi ollen kolmen poikamme seurana silloin, kun me vanhemmat vuorottelimme vakavasti sairastuneen vanhimman lapsemme kanssa sairaalassa. Iso kiitos siitä kuuluu myös pojallesi Kallelle, joka viihdytti poikia hurtilla huumorilla ja iloisella olemuksellaan, jolloin pojat pystyivät ehkä hetkeksi unohtamaan kaiken sen ikävän ja surun, mikä seurasi siitä, kun isosisko voi huonosti ja joutui olemaan pitkät yhtäkestoiset ajat sairaalahoidossa.”

Sari Tähti, 53, Vihti: ”Kiitos, Airi, kun muistit meitä ja autoit lapseni vakavan sairauden, saattohoidon ja menetyksen keskellä. Kaikesta on kohta 10 vuotta, ja olen ikuisesti kiitollinen avusta ja rinnalla pysymisestä. Olet ihminen suurella sydämellä.”

Aino Koski, 29, Helsinki: ”Kiitos, Fifi, päivittäisistä nauruista, hienoista matkoista, loppumattomista syväanalyyseista, höpöilyistä ja järkipuheista. Ja kiitos, kun et kuollut silloin umpisuolen leikkaukseen! Se olisi ollut kamalaa.”

Ilona Huhtala, 21, Savonlinna: ”Kiitos, Maria siitä, että saavuit nopeasti luokseni silloin, kun kolautin pääni kaapin kulmaan ja menin pieneen shokkiin. Kiitos, että lähdit kanssani päivystykseen ja talutit minua jäisellä pihalla.”

Juhani Lehtonen, 45, Vantaa: ”Olin 12-vuotias ja tulin kotiin koulusta. Laitoin vesihanan auki, en saanut vesihanaa enää kiinni, vaikka yritin. Vesi tulvi vuolaana. Olin paniikissa, kuten paikalla ollut äitini myös. Näin pihalla Karin, joka oli pyöräilemässä. Kerroin tilanteen, ja Kari tuli laittamaan vesihanan kiinni. Vesi oli ehtinyt tulvia jo ensimmäiseen kerrokseen kolmannesta kerroksesta. Jos Karia­ ei olisi ollut pihalla, olisi vesivahinko ollut kauhea.”

Tuula Hapulahti, 50, Nummela: ”Täytin 50 viime keväänä. Sain lahjaksi mieheltäni täydellisen irtioton etelän lämmössä. Matka toteutui tammikuussa 2016. Ainoa asia, mikä varjosti tätä ihanan matkan toteutumista, oli huoleni hoivakodissa asuvasta äidistäni, joka tulisi takuuvarmasti ikävöimään minua. Olen hänen ainoa lapsensa. Ystäväni Arja, Anna, Heidi ja Lea sekä tyttäreni Tiia (yksi parhaista ystävistäni hänkin) tulivat hätiin ja lupasivat käydä äitini luona tammikuun aikana säännöllisesti. Ja sen he tekivät. Sain olla reissullani vapaa kaikesta huolesta, kun säännöllisesti sain viestiä äitini voinnista ja tiesin, että hänen luonaan käy minulle rakkaita ihmisiä. En osaa edes pukea sanoiksi, kuinka kiitollinen rakkaille ystävilleni olen.”

Katja Valaskivi, 47, Tampere: ”Kiitos, Tanja, että veit vaikeassa vaiheessa kävelylle kerran viikossa ja kuuntelit kannustaen. Ja että viet vieläkin kävelylle joka viikko, vaikka nyt on helpompaa.”

Miia Hämäläinen, 46, Hyvinkää: ”Mieheni Osmo on suurisydäminen ihminen ja empaattinen. Yksi isoimmista kiitoksen ansaitsevista teoista tapahtui viime vuonna. Isäni oli toipumassa hengenvaarallisesta leikkauksesta Helsingissä, enkä päässyt itse häntä teho-osastolle kovan flunssan takia tapaamaan. Mieheni oli ollut Kotkassa työpalaverissa, mutta puhelinsoittoni jälkeen hän vielä ajoi sairaalaan Helsinkiin isääni piristämään. Sain myöhemmin isältäni kiitosta tästä käynnistä. Hän sanoi, että se oli ensiarvoisen tärkeä vierailu, joka nostatti isäni taisteluhalun tervehtymisen tielle.”

Liisa Lehikoinen, 54, Espoo: ”Kiitos teille, rakkaat Mirja ja Antti, kun kannattelitte meidän perhettä, kun nuori tyttäremme menehtyi äkisti. Jaksoitte pitää yhteyttä ja kuunnella puhettamme yhä uudelleen. Soititte aluksi lähes päivittäin ja myöhemmin viikoittain, ja aina puhelu alkoi aidolla kysymyksellä, kuinka olemme jaksaneet. Ilman teidän tukea emme varmasti olisi jaksaneetkaan.”

Nora Sjöholm, 38, Helsinki: ”Nuorena aikuisena olin epämääräisesti masentunut. Hyvä ystäväni Ruut, jolla oli kokemusta masennuksesta, pisti minut seinää vasten ja haastoi minut sanomalla, että jos et kerran ole tyytyväinen tilanteeseesi, niin sitten teet jotain! Ja se jotain oli tietysti terapian aloittaminen. Se on ollut elämäni paras potku takamukseen.”

Maggie Jortama, 65, Helsinki: ”Kiitos Pirjolle, että hän on jaksanut kuunnella minua aina ja erityisesti taisteluissani sairauksiani vastaan. Se, että en voi hyvin, ei koskaan ole ollut Pirjolle yhdentekevää – todellinen ystävä aavistaa aina, milloin häntä tarvitaan. Ystävänäni Pirjo on antanut minulle voimaa kulkea eteenpäin, reippautta kohdata seuraava päivä ja nöyryyttä olla kiitollinen jokaisesta eletystä päivästä. Päiviä minulla ei ole monta, mutta hyvän ystävän tukemana ne päivät voivat muuttua kuukausiksi ja kuukaudet vuosiksi.”

Hannah Suvivirta ja Mikko Heiskanen, Helsinki: ”Se tunne, kun kourallinen rakkaita ihania suurisydämisiä ystäviä on tehnyt meille yllätyksen: 700 euroa tilille – joka kuukausi!? Siinä on ollut vähän sulattelemista. Kiitos seremonia/yllätysmestari Tatu! Yks asunto lainaksi joulukuuhun asti – kiitos, Tomppa ja Lena. Autokuljetus duuniin maailman hauskimmalla matkaseuralla, kiitos Kaisa. Yks neljän kuukauden penthouse-merenrantaloma takana Lauttasaaressa, kiitos Meri ja Hannu. Kiitollisia teistä kaikista ihanista ihmisistä, jotka olette nyt meidän ympärillä, välitätte – autatte raivaamaan mustia pilviä taivaalta. Tuntuu aika mukavalle olla teidän pienessä kultaisessa mielessä. Ollaan vieläkin shokissa teidän pikku ylläristänne! Se tunne, kun ympyrä sulkeutuu. Se tunne, että kyllä me tästä selvitään.”

Lapsuus-, koulu- ja työkaverit

Marjo Sajantola: ”Pirkko-Liisa! Kiitos, että olet jaksanut olla ystäväni kohta 40 vuotta. Vaikka oma elämäsi on ollut täynnä avuntarvitsijoita, olet aina jaksanut kuunnella murheitani.”

Kaisa Niskanen, 36, Kerava: ”Minna. Kun on elänyt rankemman lapsuuden ja nuoruuden, on oppinut pakon sanelemana olemaan vahva. Vaatii syvän luottamuksen ystävään, jolle uskaltaa tunnustaa oman heikkoutensa.”

Senja Ahonen, 49, Helsinki: ”Kiitos, Kisse, rakas lapsuudenystäväni, että olet edelleenkin olemassa elämässäni.”

Leona Pälvimäki, 18, Riihimäki: ”Haluan kiittää Riinaa siitä, että yhdessä kipuillen selvisimme lukioajasta ja kasvusta liian kilteistä tytöistä rohkeiksi ja itseään arvostaviksi nuoriksi naisiksi. Opetit minut pyytämään apua, kun sitä tarvitsin.”

Elisa Kykkänen, 28, Espoo / Western Australia: ”Kiitos Alakallion tytöilleni lapsuuden leikeistä, hauskimmista kotibileistä, avustanne rapujuhlissa, reissuista, muuttosiivouksista, irtokarkkitoimituksista, rinkkani pakkaamisesta, tuoreista sämpylöistä ja Skype-puheluista, jotka helpottavat koti-ikävääni.”

Risto Skrikberg, 68, Tampere: ”Esko soitti opettajanani minulle kasetilta äänitteen 26 Standard American Drum Rudiments syksyllä 1980. Seurauksena siitä olen tehnyt kaksi opasta aiheesta.”

Maijaliisa Erkkola, 46, Helsinki–Geneve: ”Kiitos työystävyydestä, Viikin lounasremmi: Anne-Maria, Endla, Essi, Liisa, Mikael, Riitta ja Vera! Yhteisistä lounashetkistä kasvoi työhyvinvointia vahvasti tukeva yhteisöllisyys, jossa olennaista ovat kriittinen keskustelu, maailmankuvan laajentuminen, omien ajatusten peilaantuminen, mutta myös myötätunto ja hyväksyminen.”

Pirjo Toivanen, 60, Espoo: ”Kun minulla oli työpaikalla vaikeaa, oli yksi työkaveri, Irmeli, ylitse muiden tukenani koko vaikean ajan. Vaikka työkaverina tiemme erkanivat hänen siirryttyä eläkkeelle ja minun toisen työnantajan palvelukseen, tapaamme edelleen säännöllisesti. Tämä ihana ihminen on lähes idolini. Olen yrittänyt omaksua hänen asenteensa ja toivon, että jaksaisin pysyä aina yhtä iloisena, positiivisena ja aktiivisena kuin hän, tapahtui sitten mitä tahansa.”

Elina Soininen, 45, Lahti: ”Kiitos Soilelle ystävyydestä, joka alkoi Helsinki-Vantaan lentokentällä vuonna 1995 työkavereina. Olemme pitäneet yhteyttä kaikki nämä vuodet. Pitkät keskustelut, innostavat tapaamiset ja se kannustaminen, auttaminen, huumori.”

Leena Järveläinen, 50, Turku: ”Vaikka olen jo 50-vuotias, nousee mieleeni aina silloin tällöin kiitollisuus, jota koin 1970–80-luvulla luokkakaveriani Saria kohtaan. En ole saanut aikaiseksi kaivaa hänen yhteystietojaan; en tiedä edes hänen nykyistä sukunimeään, mutta kiitoksen hän totisesti ansaitsee. Sari tuki ja puolusti minua koulussa, kun minua kiusattiin. Sari oli suosittu tyttö ja hänellä oli valloittava perhe, mistä häntä vähän kadehdinkin. Kateuden tunne jäi kuitenkin toiseksi, sillä koko kouluajan Sari puolusti meitä hieman erilaisia ja vähemmän suosittuja. En tiedä, miten olisin elämässäni pärjännyt, ellei Sari olisi ollut minua tuolloin puolustamassa.”

Johanna Koskinen, 26, Espoo: ”Julia, muistatko, kun lapsena haastavin tehtävämme oli päihittää Sonic-pelin loppuvastustaja? Taisi käydä niin, että se haaste jäi suorittamatta ja haasteita tuli muutama lisää vuosien varrella. Erityinen kiitos näistä kahdesta viime vuodesta. Tänä vuonna lupaan kiitokseksi lisää levotonta huumoria, ja eiköhän ole korkea aika näyttää loppuvastustajalle viimeisen kerran kahden rautaisen mimmin otteet?”’

Terhi Lindman, 50, Espoo: ”Voisin kiittää Annea monesta asiasta. Hän on esimerkiksi kyökkipsykologi. Analysoi kuulemaansa ja punnitsee vaihtoehtoja. Kestän häneltä isoakin kritiikkiä – koska Anne puhuu kaunistelematta. ’Vaihra nyt ristus nuo vaatteet!’ on lause jostain 30 vuoden takaa, kun olimme lähdössä Helsingin yöelämään ja minulla oli ehkä hiukan liian vähän vaatetta päällä.”

Kirsi Myllys, 52, Helsinki: ”Kiitos, Paula, että muutit Rovaniemeltä takaisin Helsinkiin. On uskomattoman ihanaa käydä kävelyillä yhdessä ja puhua tauotta kanssasi, Ihmisen kanssa, jonka on tuntenut suurimman osan elämästään.”

Kaisa Puhakka, 76, Helsinki: ”Ystäväni Maila Turusta on hoitanut ystävyyttämme jo 51 vuoden ajan uskollisesti ja tunnollisesti, vaikka olemme opiskeluvuosien jälkeen asuneet eri paikkakunnilla, kaukanakin toisistamme. Ystävyyttä on hoidettu pitkillä puhelinkeskusteluilla. Kun olemme tavanneet, keskustelut ovat jatkaneet pikkutunneille asti. Maila on suonut minulle kunnian olla hänen vanhimman lapsensa kummi, vaikka en sitä tehtävää ole käytännön tasolla kovin hyvin hoitanut.”

Tuntemattomat

Eeva-Liisa Näsi, 75, Helsinki: ”Kiitos sinulle tuntematon Saara C. taikasauvajonossa Hartwall Areenalla. Kun käteiseni ei riittänyt lasten taikasauvoihin, ehdotit, että maksat puolestani 62 euroa. Uskoit, että maksan takaisin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ystävät
 • lapsuudenystävät
 • kiitollisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  4. 4

   ”Kuljettaja palkitsi asiakkaan mussuttamalla kirosanoja koko matkan” – Teemu Niemelä nostaa Helsingin taksien tökeröimmät töppäilyt laaturaportteihinsa

  5. 5

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  6. 6

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  7. 7

   Onko tässä Helsingin surkeimmin saneerattu talo? Kuoppainen lattia ja vedestä turpoava allaskaappi kielivät häkellyttävistä rakennusvirheistä

  8. 8

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  9. 9

   Vertasimme: Suomessa on kaksi hittisaunaa vieri vieressä – kumpi on viime kädessä se mihin kannattaa mennä, Löyly vai Allas?

  10. 10

   Väkivaltainen moottoripyöräjengi rantautui Suomeen vuoden alussa – nyt Satudarah MC on epäiltynä lukuisista törkeistä rikoksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  6. 6

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  9. 9

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  10. 10

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 13 kuoli Barcelonassa – poliisi etsii 17-vuotiasta pääepäiltyä

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää