Valikko

Suomesta halutaan pikainen pysähdyspaikka – tätä kaikkea turisti ehtii lentojen välissä

Aasialaiset kauttakulkumatkustajat halutaan nyt houkutella jäämään Suomeen pariksi päiväksi. Mutta mitä tarjottavaa helmikuun Helsingillä olisi nuorelle japanilaisnaiselle?

Iltapäivällä Helsinki-Vantaalla on kova ruuhka: Finnairin kaikki Aasian-lennot saapuvat tunnin parin sisällä. Ensin Soul, sitten Shanghai, Tokio, Nagoya, Osaka ja vielä kerran Tokio.

Tuloaulaan purkautuu bisnesmiehiä, kiinalaisia perheitä isoine matkalaukkuineen, nuoria japanilaisia naisia. Yhteensä tulijoita on vain satakunta, sillä suurin osa aasialaisista vaihtaa täällä konetta ja jatkaa saman tien Eurooppaan.

Tähän on saatava muutos, ovat Finnair ja Visit Finland eli entinen Matkailunedistämiskeskus nyt päättäneet.

Tänä vuonna Suomi alkaa houkutella aasialaisia välilasku- eli stopover-matkustajia pysähtymään hetkeksi. Finnair sallii heidän jäädä samalla lipun hinnalla vierailulle, joka voi kestää viidestä tunnista viiteen päivään.

Mutta mitä helmikuisessa Helsingissä voi tehdä muutamassa tunnissa? Päätimme testata asiaa aasialaisella koekaniinilla.

Kas, tuolta tuleekin tämän hetken tyypillinen aasialainen matkustaja eli nuori nainen. Haluaisitko lähteä kanssamme katsomaan kaunista Helsinkiä?

Miksipä ei, tuumaa kiotolainen Saki Kamiya. Hän on 18-vuotias lukiolainen, joka laulaa tyttöbändissä garagerockia ja aloittaa keväällä kulttuurialan opinnot yliopistossa.

Kamiya on aika rohkea tapaus: lähtenyt yksin ensireissulle Eurooppaan.

”Vanhemmat ovat huolissaan ja viestittelevät koko ajan”, hän myöntää.

Onneksi Kamiyaa on vastassa emäntä, vantaalainen Asa Kawamura. Nuoret naiset ovat tutustuneet Hellotalk-nimisessä chatissa, jossa ihmiset opettavat toisilleen kieliä.

”Sanoin, että voin pyöriä hänen kanssaan Helsingissä”, sanoo Kawamura.

Kamiya ei ole oikeasti välilaskumatkustaja, mutta voisi olla: hänen Suomen-visiittinsä kestää kolme päivää. Sitten hän jatkaa kolmeksi päiväksi Islantiin, joka onkin stopover-turismin edelläkävijä Euroopassa. Maassa pysähtyy 80 000 Euroopan ja Pohjois-Amerikan välistä matkustajaa vuodessa.

Samaa yrittää nyt tuhansien järvien maa aasialaisten kanssa. ”Joulupukin virallinen lentoyhtiö” Finnair on laajentanut Aasian-lentoverkkoaan ja ottanut kohteikseen kiinalaisia maakuntakaupunkeja kuten seitsemän miljoonan asukkaan Chongqingin ja viiden miljoonan Xianin.

Tämä on vasta alkusoittoa. Yhtiö aikoo hankkia yhteensä 19 isoa 290 matkustajan Airbus A350-konetta.

Stopover-matkustajia aletaan houkutella aasialaisten matkatoimistojen ja Visit Finlandin sivujen kautta. Primera eli entinen Matka-Vekka avaa vappuna Finlandtours.fi-sivut, joille se kokoaa eripituisia paketteja välilaskumatkailijoille.

Helsingin lisäksi matkailijoille kaupitellaan Turun saaristoa, Järvi-Suomea ja Lappia, jossa on jo nyt menossa aasialaisturistien buumi. Kohteeseen pitää päästä Helsinki-Vantaalta kolmessa tunnissa julkisilla kulkuvälineillä vaikka yksin.

Lähdemme Helsinki-kierrokselle aamulla Saki Kamiyan hotellista. Jetlagista ei ole tietoakaan, nuori nainen vakuuttelee.

Tyrkkäämme hänelle kävelysauvat, jotta hän pääsisi heti kiinni suomalaiseen elämänmenoon.

Stopover-turismi lähtee matkailijan omista toiveista. Kamiya on kertonut olevansa kiinnostunut arkkitehtuurista ja kirkoista, joten suuntaamme Tuomiokirkolle.

Ovella on lappu, jonka mukaan kirkko on vesivahingon vuoksi kiinni torstaina. On keskiviikko, mutta ovi ei aukea, vaikka miten rivassa roikkuisi. Urkuvarttikin on peruttu.

Ei se mitään: siirrymme sauvailuhaasteeseen ja laskeudumme kirkon portaat Senaatintorille, jossa muut aasialaiset turistit ovat jo suorittamassa kuvaustehtäväänsä.

Kauppatorin maailmanpyöräkin on kiinni, joten pelastaudumme vesisateesta kauppahalliin. Kamiyaa ja Kawamuraa huvittaa Eromanga-leipomon mainos. Leipomon nimi kun tarkoittaa eroottista manga-sarjakuvaa.

Saki haluaa maistaa suomalaisia erikoisuuksia: mustikkajuustokakkua ja laskiaispullaa. Oishi!

Suomalainen ruoka on yksi täky, jolla stopover-turisteja maanitellaan. Korvapuusti on kuulemma Japanissa pieni hitti, ja kiinalaisia kiinnostavat pienpanimot.

Stopover-ponnistelujen kohteena on kolme kansallisuutta: japanilaiset, kiinalaiset ja korealaiset. Varsinkin Japanista ja Ko­reasta tulee paljon itsenäisesti matkustavia. Kiinalaiset matkustavat useammin ryhmässä ja puhuvat harvemmin englantia.

Suomi on kaikissa näissä maissa yllättävän tunnettu ja suosittu. Esimerkiksi Hongkongissa hiljattain tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että Suomi oli suosituin matkailun tiedonhaun kohde Googlessa.

Saki Kamiya on lukenut Suomesta paljon: hän mainitsee hyvinvointiyhteiskunnan. Hän tietää jo etukäteen, missä haluaa Helsingissä käydä: esimerkiksi Marimekon kaupassa Esplanadilla.

”Kallista kuin Japanissa”, hän kauhistuu kuitenkin hintoja.

Iittalan myymälässä Kamiya ihastelee Oiva Toikan lintuja ja Forumin Muumi-kaupassa Hattivatti-pipoa (opimme, että Hattivatti on japaniksi Njoronjoro).

Kamiya poistuu kaupoista tyhjin käsin. Hän jättää ostopäätökset viimeiselle vierailupäivälle.

Guggenheim-museohankkeessa on laskettu paljon aasialaismatkailijoiden varaan. Guggea odotellessa testaamme, kuinka vau on Kiasma nuoresta japanilaisnaisesta.

Talon arkkitehtuuri on Kamiyan mielestä ”ok”. Näyttelyssä häntä viehättävät etenkin suomalaiset teokset: saamelaistaiteilijan Suohpanterror-propagandajulisteet sekä Running Man -video, jossa pukumies juoksee ympäri Helsinkiä.

Taide-elämyksen jälkeen laskeudumme metroon haistelemaan helsinkiläistä arkea. Kamiya tuntee olonsa kotoisaksi: Kioton metrokin on pieni, vain kaksi linjaa.

Nousemme maan pinnalle Hakaniemessä ja taaperramme nuorekkaaseen Kallioon. Nautimme lounasta trendikkäässä Kolmosessa. Porsaanleike on sitkasta, mutta Kamiya kiittelee ruokaa kohteliaasti.

Näkkileipä päätyy Instagramiin.

Visit Helsingin Kaari Artemjeffin mukaan Helsinki on itse asiassa mainio rentoutumispaikka pitkien lentojen välillä, koska täällä voi kokea sekä kaupungin sykettä että luonnon rauhaa.

Stopover-turisteille halutaan tarjota erityisesti luontoon ja suomalaiseen elämäntapaan liittyviä aktiviteetteja: saunaa, uintia, avantoa, Haltiaa ja Nuuksiota, Kuusijärven saunaa ja Sipoonkorpea.

Myös keskellä kaupunkia voi jatkossa rentoutua, kun matkailijoille avautuvat Hernesaaren saunakeskus Lyly, Kauppatorin merikylpylä Allas sekä Vallisaari.

Majoitukseen kaivattaisiin hotelleja persoonallisempia mutta tasokkaita vaihtoehtoja.

Saki Kamiya oli odottanut, että Helsingissä olisi vähän talvisempaa. Lumielämyksiä saati Kamiyan toivomia revontulia on vaikea järjestää, kun taivas on pilvessä ja vihmoo vettä. Kivikon hiihtohallin ”Talvimaailmakin” igluineen on huoltotauolla.

Kaikki japanilaisturistit haluavat nyt luistella Rautatientorin Jääpuistossa, ja sinne tahtoo Kamiyakin. Vesisade ei kuulemma haittaa.

Ensimmäinen yritys päästä jäälle keskeytyy, kun jäänhoitokoneen kuljettaja ärjäisee vihaisesti poistumaan. No, hyvähän jää on saada kuntoon.

Kamiya väittää olevansa kehno luistelija, mutta jäällä kaikki menee hyvin. Kawamura opettaa vauhdin potkimista ja peruuttamista kädestä pitäen.

Naiset viihtyvät kaatosateessa kolme varttia. Pisarat piiskaavat vasta huollettua pintaa, jää peittyy vesilammikoihin. Tarvitsisi märkäpukua.

Taustalla kurvailevat Helsingin siniset bussit. Tummatakkisten suomalaisten armeijat marssivat kohti pysäkkejä sateenvarjot tanassa.

”Diamonds are forever”, kaikuu imelä iskelmä ämyreistä.

Moni vaatisi tällaisesta ”lomasta” rahat takaisin, mutta Kamiya on saanut haluamansa.

”Hauskaa, mutta vaikeaa!” hän huikkaa iloisesti.

Sitten on aika päästä lämpimään, Arlan saunaan Kallioon. Kamiyalle kylpeminen on tuttua Japanin sentoista. Naiset katoavat pitkäksi aikaa löylyyn ja tulevat sitten pihalle vilvoittelemaan.

Mikä on päivän saldo, Saki Kamiya?

”Suosittelen Suomea muillekin, täällä voi tehdä nastoja juttuja. Kaikki on niin kuin odotinkin, paitsi ettei ole lunta”, hän sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  4. 4

   Opas miehen hankintaan

  5. 5

   Kokoomuksen Petteri Orpo rauhoitteli autonostajia – ”Autoverotus ei muutu tämän hallituksen aikana”

  6. 6

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  7. 7

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  8. 8

   Kaliningradilaiset pitävät itseään venäläisinä, mutta vallanpitäjät varoittelevat ”hiipivästä saksalaistamisesta”

  9. 9

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  10. 10

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  4. 4

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  5. 5

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  6. 6

   Opas miehen hankintaan

  7. 7

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  8. 8

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  9. 9

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  10. 10

   Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää