Valikko

Suomesta halutaan pikainen pysähdyspaikka – tätä kaikkea turisti ehtii lentojen välissä

Aasialaiset kauttakulkumatkustajat halutaan nyt houkutella jäämään Suomeen pariksi päiväksi. Mutta mitä tarjottavaa helmikuun Helsingillä olisi nuorelle japanilaisnaiselle?

Iltapäivällä Helsinki-Vantaalla on kova ruuhka: Finnairin kaikki Aasian-lennot saapuvat tunnin parin sisällä. Ensin Soul, sitten Shanghai, Tokio, Nagoya, Osaka ja vielä kerran Tokio.

Tuloaulaan purkautuu bisnesmiehiä, kiinalaisia perheitä isoine matkalaukkuineen, nuoria japanilaisia naisia. Yhteensä tulijoita on vain satakunta, sillä suurin osa aasialaisista vaihtaa täällä konetta ja jatkaa saman tien Eurooppaan.

Tähän on saatava muutos, ovat Finnair ja Visit Finland eli entinen Matkailunedistämiskeskus nyt päättäneet.

Tänä vuonna Suomi alkaa houkutella aasialaisia välilasku- eli stopover-matkustajia pysähtymään hetkeksi. Finnair sallii heidän jäädä samalla lipun hinnalla vierailulle, joka voi kestää viidestä tunnista viiteen päivään.

Mutta mitä helmikuisessa Helsingissä voi tehdä muutamassa tunnissa? Päätimme testata asiaa aasialaisella koekaniinilla.

Kas, tuolta tuleekin tämän hetken tyypillinen aasialainen matkustaja eli nuori nainen. Haluaisitko lähteä kanssamme katsomaan kaunista Helsinkiä?

Miksipä ei, tuumaa kiotolainen Saki Kamiya. Hän on 18-vuotias lukiolainen, joka laulaa tyttöbändissä garagerockia ja aloittaa keväällä kulttuurialan opinnot yliopistossa.

Kamiya on aika rohkea tapaus: lähtenyt yksin ensireissulle Eurooppaan.

”Vanhemmat ovat huolissaan ja viestittelevät koko ajan”, hän myöntää.

Onneksi Kamiyaa on vastassa emäntä, vantaalainen Asa Kawamura. Nuoret naiset ovat tutustuneet Hellotalk-nimisessä chatissa, jossa ihmiset opettavat toisilleen kieliä.

”Sanoin, että voin pyöriä hänen kanssaan Helsingissä”, sanoo Kawamura.

Kamiya ei ole oikeasti välilaskumatkustaja, mutta voisi olla: hänen Suomen-visiittinsä kestää kolme päivää. Sitten hän jatkaa kolmeksi päiväksi Islantiin, joka onkin stopover-turismin edelläkävijä Euroopassa. Maassa pysähtyy 80 000 Euroopan ja Pohjois-Amerikan välistä matkustajaa vuodessa.

Samaa yrittää nyt tuhansien järvien maa aasialaisten kanssa. ”Joulupukin virallinen lentoyhtiö” Finnair on laajentanut Aasian-lentoverkkoaan ja ottanut kohteikseen kiinalaisia maakuntakaupunkeja kuten seitsemän miljoonan asukkaan Chongqingin ja viiden miljoonan Xianin.

Tämä on vasta alkusoittoa. Yhtiö aikoo hankkia yhteensä 19 isoa 290 matkustajan Airbus A350-konetta.

Stopover-matkustajia aletaan houkutella aasialaisten matkatoimistojen ja Visit Finlandin sivujen kautta. Primera eli entinen Matka-Vekka avaa vappuna Finlandtours.fi-sivut, joille se kokoaa eripituisia paketteja välilaskumatkailijoille.

Helsingin lisäksi matkailijoille kaupitellaan Turun saaristoa, Järvi-Suomea ja Lappia, jossa on jo nyt menossa aasialaisturistien buumi. Kohteeseen pitää päästä Helsinki-Vantaalta kolmessa tunnissa julkisilla kulkuvälineillä vaikka yksin.

Lähdemme Helsinki-kierrokselle aamulla Saki Kamiyan hotellista. Jetlagista ei ole tietoakaan, nuori nainen vakuuttelee.

Tyrkkäämme hänelle kävelysauvat, jotta hän pääsisi heti kiinni suomalaiseen elämänmenoon.

Stopover-turismi lähtee matkailijan omista toiveista. Kamiya on kertonut olevansa kiinnostunut arkkitehtuurista ja kirkoista, joten suuntaamme Tuomiokirkolle.

Ovella on lappu, jonka mukaan kirkko on vesivahingon vuoksi kiinni torstaina. On keskiviikko, mutta ovi ei aukea, vaikka miten rivassa roikkuisi. Urkuvarttikin on peruttu.

Ei se mitään: siirrymme sauvailuhaasteeseen ja laskeudumme kirkon portaat Senaatintorille, jossa muut aasialaiset turistit ovat jo suorittamassa kuvaustehtäväänsä.

Kauppatorin maailmanpyöräkin on kiinni, joten pelastaudumme vesisateesta kauppahalliin. Kamiyaa ja Kawamuraa huvittaa Eromanga-leipomon mainos. Leipomon nimi kun tarkoittaa eroottista manga-sarjakuvaa.

Saki haluaa maistaa suomalaisia erikoisuuksia: mustikkajuustokakkua ja laskiaispullaa. Oishi!

Suomalainen ruoka on yksi täky, jolla stopover-turisteja maanitellaan. Korvapuusti on kuulemma Japanissa pieni hitti, ja kiinalaisia kiinnostavat pienpanimot.

Stopover-ponnistelujen kohteena on kolme kansallisuutta: japanilaiset, kiinalaiset ja korealaiset. Varsinkin Japanista ja Ko­reasta tulee paljon itsenäisesti matkustavia. Kiinalaiset matkustavat useammin ryhmässä ja puhuvat harvemmin englantia.

Suomi on kaikissa näissä maissa yllättävän tunnettu ja suosittu. Esimerkiksi Hongkongissa hiljattain tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että Suomi oli suosituin matkailun tiedonhaun kohde Googlessa.

Saki Kamiya on lukenut Suomesta paljon: hän mainitsee hyvinvointiyhteiskunnan. Hän tietää jo etukäteen, missä haluaa Helsingissä käydä: esimerkiksi Marimekon kaupassa Esplanadilla.

”Kallista kuin Japanissa”, hän kauhistuu kuitenkin hintoja.

Iittalan myymälässä Kamiya ihastelee Oiva Toikan lintuja ja Forumin Muumi-kaupassa Hattivatti-pipoa (opimme, että Hattivatti on japaniksi Njoronjoro).

Kamiya poistuu kaupoista tyhjin käsin. Hän jättää ostopäätökset viimeiselle vierailupäivälle.

Guggenheim-museohankkeessa on laskettu paljon aasialaismatkailijoiden varaan. Guggea odotellessa testaamme, kuinka vau on Kiasma nuoresta japanilaisnaisesta.

Talon arkkitehtuuri on Kamiyan mielestä ”ok”. Näyttelyssä häntä viehättävät etenkin suomalaiset teokset: saamelaistaiteilijan Suohpanterror-propagandajulisteet sekä Running Man -video, jossa pukumies juoksee ympäri Helsinkiä.

Taide-elämyksen jälkeen laskeudumme metroon haistelemaan helsinkiläistä arkea. Kamiya tuntee olonsa kotoisaksi: Kioton metrokin on pieni, vain kaksi linjaa.

Nousemme maan pinnalle Hakaniemessä ja taaperramme nuorekkaaseen Kallioon. Nautimme lounasta trendikkäässä Kolmosessa. Porsaanleike on sitkasta, mutta Kamiya kiittelee ruokaa kohteliaasti.

Näkkileipä päätyy Instagramiin.

Visit Helsingin Kaari Artemjeffin mukaan Helsinki on itse asiassa mainio rentoutumispaikka pitkien lentojen välillä, koska täällä voi kokea sekä kaupungin sykettä että luonnon rauhaa.

Stopover-turisteille halutaan tarjota erityisesti luontoon ja suomalaiseen elämäntapaan liittyviä aktiviteetteja: saunaa, uintia, avantoa, Haltiaa ja Nuuksiota, Kuusijärven saunaa ja Sipoonkorpea.

Myös keskellä kaupunkia voi jatkossa rentoutua, kun matkailijoille avautuvat Hernesaaren saunakeskus Lyly, Kauppatorin merikylpylä Allas sekä Vallisaari.

Majoitukseen kaivattaisiin hotelleja persoonallisempia mutta tasokkaita vaihtoehtoja.

Saki Kamiya oli odottanut, että Helsingissä olisi vähän talvisempaa. Lumielämyksiä saati Kamiyan toivomia revontulia on vaikea järjestää, kun taivas on pilvessä ja vihmoo vettä. Kivikon hiihtohallin ”Talvimaailmakin” igluineen on huoltotauolla.

Kaikki japanilaisturistit haluavat nyt luistella Rautatientorin Jääpuistossa, ja sinne tahtoo Kamiyakin. Vesisade ei kuulemma haittaa.

Ensimmäinen yritys päästä jäälle keskeytyy, kun jäänhoitokoneen kuljettaja ärjäisee vihaisesti poistumaan. No, hyvähän jää on saada kuntoon.

Kamiya väittää olevansa kehno luistelija, mutta jäällä kaikki menee hyvin. Kawamura opettaa vauhdin potkimista ja peruuttamista kädestä pitäen.

Naiset viihtyvät kaatosateessa kolme varttia. Pisarat piiskaavat vasta huollettua pintaa, jää peittyy vesilammikoihin. Tarvitsisi märkäpukua.

Taustalla kurvailevat Helsingin siniset bussit. Tummatakkisten suomalaisten armeijat marssivat kohti pysäkkejä sateenvarjot tanassa.

”Diamonds are forever”, kaikuu imelä iskelmä ämyreistä.

Moni vaatisi tällaisesta ”lomasta” rahat takaisin, mutta Kamiya on saanut haluamansa.

”Hauskaa, mutta vaikeaa!” hän huikkaa iloisesti.

Sitten on aika päästä lämpimään, Arlan saunaan Kallioon. Kamiyalle kylpeminen on tuttua Japanin sentoista. Naiset katoavat pitkäksi aikaa löylyyn ja tulevat sitten pihalle vilvoittelemaan.

Mikä on päivän saldo, Saki Kamiya?

”Suosittelen Suomea muillekin, täällä voi tehdä nastoja juttuja. Kaikki on niin kuin odotinkin, paitsi ettei ole lunta”, hän sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  3. 3

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  4. 4

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti ” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  5. 5

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  6. 6

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  7. 7

   Lempi, parinhaku ja taiat kuuluivat satojen vuosien takaiseen vappuun – ”Nuoriso juoksenteli pakanallisen hekuman vallassa”

  8. 8

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  9. 9

   Hakkeri varasti Netflixin hittisarjan tulevan kauden – uhkaa julkaisevansa jaksot, jos hänelle ei makseta lunnaita

  10. 10

   145 asteen pakkasta sietävä Shefki Kuqi piiskasi puku päällä lumipyryssä joukkuettaan tasapeliin – ”Hänen kroppansa on niin karaistunut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  3. 3

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  6. 6

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  7. 7

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  8. 8

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää