Valikko
Sunnuntai    |   Torsti tietää

Jos hajotan palautettavan lasipullon, kuka saa 10 sentin pullopantin?

Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Tarja Taskinen halusi täydentää Torstin viime palstalla antamia neuvoja istumapaikkojen täyttämisestä julkisissa liikennevälineissä.

”Busseissa ja raitiovaunuissa saa muuten valita paikan, mihin haluaa istua, mutta invapaikat ovat ensisijaisesti invalideille tarkoitetut, ja niistä on noustava ja annettava paikka invalidille”, Taskinen kirjoittaa viitaten HSL:n sivuilta löytyviin ohjeisiin.

Torsti toivoo ylipäänsä joustavuutta ja huomaavaisuutta julkisen liikenteen istumapaikkojen jaossa.

Torsti itse luovuttaa aina tarvittaessa paikkansa invalidille, pienelle lapselle, raskaana olevalle tai muulle kanssamatkustajalle, jolle seisominen näyttää olevan syystä tai toisesta hankalaa. Erityinen velvollisuus tähän on toki invapaikkojen kohdalla, mutta hyvät tavat koskevat Torstin mielestä koko matkustamoa.

Ja sitten uusiin kysymyksiin.

Minua on mietityttänyt rahan kiertäminen pullonpalautuksessa. Ostan 1/3 litran lasipullossa limonadia. Maksan oston yhteydessä pullosta 10 sentin palautuspullopantin kauppiaalle. Menen kotiin ja juon limonadin saunan jälkeen janooni. Pois lähtiessäni soppakourailen, pudotan lasipullon lattiaan, ja pullo särkyy. Kuka saa tässä tapauksessa 10 sentin pullo­pantin? – Harri Lähde

 

Mikäli soppakourailet uudelleen täytettävän pullon kanssa, jää lasipullon pantti juoman valmistaneelle panimolle tai virvoitusjuomatehtaalle.

Tämä joutuu kuitenkin hankkimaan rikkomasi lasipullon tilalle uuden vastaavanlaisen pullon.

Uudelleen täytettävän lasipullon pantin arvo, 10 senttiä, on asetettu uuden lasipullon hankintahinnan suuruiseksi. Näin ollen soppakourailustasi hyötyy ainoastaan pullojen valmistaja, joka saa näin myytyä yhden pullon lisää.

Jos hajottaisit pullon, joka hyödynnetään pelkkänä materiaalina, tölkin pantti jäisi palautusjärjestelmän yllä­pitäjälle eli Suomen palautuspakkaus Oy:lle Palpalle.

Pullosta saatava raakamateriaali ei ole arvoltaan kymmentä senttiä, joten sähläyksestäsi jäisi Palpalle hieman varoja käytettäväksi.

Palpa on yhtiönä yleishyödyllinen ja voittoa tavoittelematon. Niinpä se käyttää sille jääneet panttivarat kattamaan kierrätyksen kustannuksia.

Hieman pidemmälle ajateltuna asiasta hyötyvät siis kierrätysjärjestelmän maksumiehet eli juomateollisuus, jonka maksuja lunastamatta jääneet pantit alentavat.

Palautumattoman alumiinitölkin osalta asia on käytännössä sama kuin edellä mainitulla lasipullolla: lunastamatta jääneet pantit käytetään kattamaan palautettujen tölkkien keräämisestä ja kierrätyksestä syntyviä kustannuksia.

 

Olen yleensä mielelläni antanut rahaa mielestäni hyviin tarkoituksiin. Nyt olen alkanut tulla siinä suhteessa empiväiseksi. Näen maailman ja maapallon suurimpana uhkana väestöräjähdyksen. Niinpä haluaisinkin tietää, mikä Suomessa toimivista, ulkomaille apua toimittavista hyväntekeväisyysjärjestöistä tukee eniten perhesuunnittelua. – Huolestunut

 

Väestöräjähdyksestä puhuminen on hieman harhaanjohtavaa, sillä lasten määrä naista kohden ei enää kasva. Nykyisin maailman naiset saavat keskimäärin 2,5 lasta. Määrä on laskussa ja lähenee väestön uusiutumiseen tarvittavaa lukua 2,1.

Maailman väestö kuitenkin kasvaa edelleen. Tämä johtuu kahdesta asiasta. Ensinnäkin iso osa maapallon väestä on nuorta ja vasta tulossa perheen perustamisikään. Vaikka he kaikki hankkisivat keskimäärin vain 2,1 lasta naista kohden, kasvattaa tämä silti maapallon väkilukua useilla miljardeilla.

Lisäksi elinikien pidentyminen kaikkialla maailmassa kasvattaa väestöä. Nykyisen arvion mukaan maapallon väestö kasvaa vielä noin 3–4 miljardilla ennen kuin taittuu noin 10–11 miljardin ihmisen kohdalla kuluvan vuosisadan lopulla.

Mutta miten väestönkasvun hillitsemistä voisi auttaa?

Maailmanlaajuisena auktoriteettina pidetty ruotsalainen professori Hans Rosling pitää keskeisimpänä asiana lapsikuolleisuuden vähentämistä. Mitä pienempi lapsikuolleisuus, sitä vähemmän lapsia hankitaan. Lapsikuolleisuuteen tehokkaimmat lääkkeet ovat riittävä ravinto, rokotteet, naisten aseman parantaminen, perhesuunnittelu ja tyttöjen koulutus.

Lapsikuolleisuutta vastaan tekee työtä muun muassa Suomen Punainen Risti.

Punaiselle Ristille voit lahjoittaa esimerkiksi SPR:n verkkosivujen kautta, punainenristi.fi/lahjoita.

Puhtaasti perhesuunnittelun ja seksuaaliterveyden kehitysyhteistyöhankkeisiin panostaa Väestöliitto, jolla on parhaillaan kehitysyhteistyöhankkeet Malawissa ja Nepalissa.

Niitä voit tukea lahjoittamalla esimerkiksi Väestöliiton sivujen kautta osoitteessa vaestoliitto.fi.

Torstin tikkaremmi on myös Facebookissa facebook.com/torstintikkaremmi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Torsti tietää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta

  2. 2

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  3. 3

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  4. 4

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  5. 5

   Olisiko uskonpuhdistus mahdollinen islamissa? Toivotaan, että ei

  6. 6

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  7. 7

   Italialaismedia: Suomalainen poika kuoli Italian Alpeilla

  8. 8

   Neljä naista ja neljä miestä pyrkii Helsingin johtoon – näin he vastasivat kysymyksiin suurmoskeijasta, koulukurista, autoilusta ja ulkoistamisesta

  9. 9

   Miksi Helsingissäkin puuhataan kävelykatuja ja työnnetään autoja ahtaalle? Tämä 80-vuotias tanskalaismies on syypää

  10. 10

   Hammaskaries ei tartu lapseen suukottamalla, sanovat asiantuntijat – tartuntariski on suurin hampaiden puhjetessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  2. 2

   ”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

  3. 3

   Supersuosittu amerikkalaisjuontaja irvaili Trumpille ”Suomen Godzilla-hyökkäyksellä”

  4. 4

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  5. 5

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  6. 6

   Parhaissa purkkisalsoissa rouskuu tuore tomaatti, pahimmat ovat kuin ketsuppia – HS:n salsavertailussa paljastui hurjia laatueroja

  7. 7

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  8. 8

   Tukholmalaislähiön mellakasta kohistaan maailmalla – Ruotsissa pohditaan poliisin aseenkäyttöä ja tapahtumien vaikutusta maakuvaan

  9. 9

   Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta

  10. 10

   Työkone osui jalankulkijaan liikennevaloissa Helsingin Alppiharjussa – nainen kuoli myöhemmin Töölön sairaalassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää