Valikko
Sunnuntai    |   Torsti tietää

Jos hajotan palautettavan lasipullon, kuka saa 10 sentin pullopantin?

Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Tarja Taskinen halusi täydentää Torstin viime palstalla antamia neuvoja istumapaikkojen täyttämisestä julkisissa liikennevälineissä.

”Busseissa ja raitiovaunuissa saa muuten valita paikan, mihin haluaa istua, mutta invapaikat ovat ensisijaisesti invalideille tarkoitetut, ja niistä on noustava ja annettava paikka invalidille”, Taskinen kirjoittaa viitaten HSL:n sivuilta löytyviin ohjeisiin.

Torsti toivoo ylipäänsä joustavuutta ja huomaavaisuutta julkisen liikenteen istumapaikkojen jaossa.

Torsti itse luovuttaa aina tarvittaessa paikkansa invalidille, pienelle lapselle, raskaana olevalle tai muulle kanssamatkustajalle, jolle seisominen näyttää olevan syystä tai toisesta hankalaa. Erityinen velvollisuus tähän on toki invapaikkojen kohdalla, mutta hyvät tavat koskevat Torstin mielestä koko matkustamoa.

Ja sitten uusiin kysymyksiin.

Minua on mietityttänyt rahan kiertäminen pullonpalautuksessa. Ostan 1/3 litran lasipullossa limonadia. Maksan oston yhteydessä pullosta 10 sentin palautuspullopantin kauppiaalle. Menen kotiin ja juon limonadin saunan jälkeen janooni. Pois lähtiessäni soppakourailen, pudotan lasipullon lattiaan, ja pullo särkyy. Kuka saa tässä tapauksessa 10 sentin pullo­pantin? – Harri Lähde

 

Mikäli soppakourailet uudelleen täytettävän pullon kanssa, jää lasipullon pantti juoman valmistaneelle panimolle tai virvoitusjuomatehtaalle.

Tämä joutuu kuitenkin hankkimaan rikkomasi lasipullon tilalle uuden vastaavanlaisen pullon.

Uudelleen täytettävän lasipullon pantin arvo, 10 senttiä, on asetettu uuden lasipullon hankintahinnan suuruiseksi. Näin ollen soppakourailustasi hyötyy ainoastaan pullojen valmistaja, joka saa näin myytyä yhden pullon lisää.

Jos hajottaisit pullon, joka hyödynnetään pelkkänä materiaalina, tölkin pantti jäisi palautusjärjestelmän yllä­pitäjälle eli Suomen palautuspakkaus Oy:lle Palpalle.

Pullosta saatava raakamateriaali ei ole arvoltaan kymmentä senttiä, joten sähläyksestäsi jäisi Palpalle hieman varoja käytettäväksi.

Palpa on yhtiönä yleishyödyllinen ja voittoa tavoittelematon. Niinpä se käyttää sille jääneet panttivarat kattamaan kierrätyksen kustannuksia.

Hieman pidemmälle ajateltuna asiasta hyötyvät siis kierrätysjärjestelmän maksumiehet eli juomateollisuus, jonka maksuja lunastamatta jääneet pantit alentavat.

Palautumattoman alumiinitölkin osalta asia on käytännössä sama kuin edellä mainitulla lasipullolla: lunastamatta jääneet pantit käytetään kattamaan palautettujen tölkkien keräämisestä ja kierrätyksestä syntyviä kustannuksia.

 

Olen yleensä mielelläni antanut rahaa mielestäni hyviin tarkoituksiin. Nyt olen alkanut tulla siinä suhteessa empiväiseksi. Näen maailman ja maapallon suurimpana uhkana väestöräjähdyksen. Niinpä haluaisinkin tietää, mikä Suomessa toimivista, ulkomaille apua toimittavista hyväntekeväisyysjärjestöistä tukee eniten perhesuunnittelua. – Huolestunut

 

Väestöräjähdyksestä puhuminen on hieman harhaanjohtavaa, sillä lasten määrä naista kohden ei enää kasva. Nykyisin maailman naiset saavat keskimäärin 2,5 lasta. Määrä on laskussa ja lähenee väestön uusiutumiseen tarvittavaa lukua 2,1.

Maailman väestö kuitenkin kasvaa edelleen. Tämä johtuu kahdesta asiasta. Ensinnäkin iso osa maapallon väestä on nuorta ja vasta tulossa perheen perustamisikään. Vaikka he kaikki hankkisivat keskimäärin vain 2,1 lasta naista kohden, kasvattaa tämä silti maapallon väkilukua useilla miljardeilla.

Lisäksi elinikien pidentyminen kaikkialla maailmassa kasvattaa väestöä. Nykyisen arvion mukaan maapallon väestö kasvaa vielä noin 3–4 miljardilla ennen kuin taittuu noin 10–11 miljardin ihmisen kohdalla kuluvan vuosisadan lopulla.

Mutta miten väestönkasvun hillitsemistä voisi auttaa?

Maailmanlaajuisena auktoriteettina pidetty ruotsalainen professori Hans Rosling pitää keskeisimpänä asiana lapsikuolleisuuden vähentämistä. Mitä pienempi lapsikuolleisuus, sitä vähemmän lapsia hankitaan. Lapsikuolleisuuteen tehokkaimmat lääkkeet ovat riittävä ravinto, rokotteet, naisten aseman parantaminen, perhesuunnittelu ja tyttöjen koulutus.

Lapsikuolleisuutta vastaan tekee työtä muun muassa Suomen Punainen Risti.

Punaiselle Ristille voit lahjoittaa esimerkiksi SPR:n verkkosivujen kautta, punainenristi.fi/lahjoita.

Puhtaasti perhesuunnittelun ja seksuaaliterveyden kehitysyhteistyöhankkeisiin panostaa Väestöliitto, jolla on parhaillaan kehitysyhteistyöhankkeet Malawissa ja Nepalissa.

Niitä voit tukea lahjoittamalla esimerkiksi Väestöliiton sivujen kautta osoitteessa vaestoliitto.fi.

Torstin tikkaremmi on myös Facebookissa facebook.com/torstintikkaremmi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Torsti tietää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  3. 3

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  6. 6

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  7. 7

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  8. 8

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  9. 9

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  10. 10

   Helsingin pormestarit lupaavat rakentaa paratiisin – Sinä päätät, ostatko tältä viisikolta vähän käytetyn onnelan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  7. 7

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  8. 8

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  9. 9

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  10. 10

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Oliko Timo Soini Juudas? Näin historiallisten tapahtumien vyöry eteni kulisseissa – ja tämän tuomion suomalaiset antavat Soinin toiminnasta

  11. Näytä lisää