Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Aiemmin uutisoin virallisen version Sipilän Intian-matkasta – tätä siellä oikeasti tapahtui

Kaksi viikkoa sitten Tommi Nieminen uutisoi HS:ssä, kuinka Suomen pääministeri Juha Sipilä vieraili Intian Mumbaissa. Nyt hän kertoo ne asiat, jotka jäivät uutisjutussa sanomatta.

PääministeriJuha Sipilä (kesk) sekä noin 45–65-vuotiaiden miesjohtajien ja muutaman naisjohtajan yritysvaltuuskunta tekivät helmikuun puolivälissä pyrähdyksen talousmessuille Mumbaihin.

Uutisoin Helsingin Sanomissa tuoreeltaan, kuinka Sipilä tapasi Intian pääministerin Narendra Modin. Syntyi asiallinen uutisreportaasi, johon ei valitettavasti mahtunut kaikki oleellinen. Jäin ikään kuin velkaa lukijoille, lehtemme yhteistyökumppaneille, sidosryhmille, ilmoittajille ja Sanoma Oy:n osakkeenomistajille.

Velan kuitatakseni kerron nyt, mitä Mumbaissa todella tapahtui.

Intian pääministerin vieraaksi Mumbaihin oli saapunut kolme eurooppalaista muskettisoturia: Ruotsin pääministeri Stefan Löfven, Suomen pääministeri Sipilä ja Puolan varapääministeri Piotr Glinski. Varttuneemmalle väelle Mumbain megalopolis lienee tutumpi entisellä nimellään Bombay.

Koska Intiassa asuu lähes 1,3 miljardia ihmistä, pohjoismaiset pääministerit ovat intialaisesta näkökulmasta kuin Punkalaitumen, Utajärven ja Hirvensalmen kunnanvaltuustojen puheenjohtajia. Ruotsi on asukasluvultaan puolet Mumbaista, Suomi saman kokoinen kuin Mumbain slummialue Dharavi. Puola on sentään yhtä iso kuin Intian 11:nneksi isoin osavaltio Odisha, mutta ei kukaan Delhissä muista, kuka on Odishan pääministeri. Varapääministeristä puhumattakaan.

Modi, Löfven ja Sipilä sekä Puolan varapääministeri Glinski kulkivat Mumbain messualueella golfautoilla.

Vieraista tärkein eli Löfven oli plaseerattu Modin kanssa ykköskärryyn. Pohjoispohjalaisen eleetön Sipilä istui Puolan varapääministerin vieressä kakkosvaunussa. Kun pääministerit astuivat kärryistä ja kiersivät jalan, Sipilä kurkki Löfvenin olan takaa kuin poikajengin rivijäsen: mitä ne siellä edessä kuiskii?

Vierailua tallentanut delhiläinen uutiskuvaaja hämmästeli, että hänen oli lähes mahdotonta saada Sipilää ja Modia samaan kävelykuvaan. Modi imi huomion, tilan ja hapen; Sipilä pysyi hiljaa takarivissä. Intialaisesta näkökulmasta Sipilä oli lähes käsittämättömän eksoottinen tapaus: pääministeri, joka ei tunge vaikka väkivalloin parrasvaloihin.

Turvatoimet olivat Modin takia järeät. Kymmenillä gorilloilla oli puvut ja korvanapit. He rakensivat käsivarsistaan ketjun pääministerien ympärille ja tepsuttivat piirissä kuin päiväkoti-ikäiset. He myös tönivät toimittajia, mitä päiväkouluikäinen ei tee.

Oli keskipäivä ja Mumbaissa tasan 30 astetta. Modi kierrätti Löfveniä yli kahdessakymmenessä isossa hallissa, joista jokainen oli täynnä yrityspaviljonkeja. Aina välillä heidän takaansa vilahti Sipilän hahmo.

Ja sen Puolan varapääministerin.

Jos ruotsalaiset ovatkin olleet absoluuttisen erehtymättömiä suuren Pohjan sodan jälkeiset lähes 300 vuotta, Mumbaissa uljas putki katkesi.

Sipilä ja Löfven saivat pitää lyhyet puheet tapahtuman avajaisissa stadionilla. Puheita seurasi koko Intian poliittinen ja taloudellinen eliitti.

Hitsaajana ja ay-pomona aloittanut Löfven puhui varsin sujuvaa englantia. Mumbaissa puitteet taisivat olla vain liian isot. Löfveniä jännitti: ”Naiset ja herrat, hyvää iltaa, Mumbai! Namaste! Kaikki maailman katseet ovat nyt Kiinassa... Sori... Intiassa.”

Sori? Ei edes Sorry for that eli sori siitä, vaan sori.

Koska Intian eliitti on nähnyt jo kaiken, se oli Löfvenille armollinen. Kiinan ylivoima on kuitenkin intialaisille sen verran kivulias asia, että stadionilla kuului hämmentyneen kohahduksen ja naurun cocktail.

Seuraavaksi lavalle astui Sipilä. Hänen englantinsa on juuri niin juurevaa ja sympaattista kuin vuonna 1961 Vetelissä syntyneiden insinöörien englanti on: ”Dear prime minister Muudi”, Sipilä aloitti, ja ettei tule jälkipuintia, asian voi tarkistaa esimerkiksi YouTube-videolta.

Mo-di. Se lausutaan Mo-di. Moody tarkoittaa sanakirjan mukaan synkkää, ailahtelevaa, oikukasta ja apeaa. Ei sinänsä, etteikö Modilla olisi myös nuo puolensa.

Sipilä skarppasi lennossa. Hän puhui Intian ja Suomen lämpimistä väleistä, innovaatioista ja uusiutuvasta energiasta – ja kempeleläisestä nuoresta insinööristä, joka takavuosina rakensi menestyvän yrityksen.

Ensimmäisenä Mumbain-iltana Sipilän seurueen oli syöttänyt Suomen kunniakonsuli, kamalan rikas mumbailainen jalokivikauppias Shreyas K. Doshi.

Noin kymmeneltä Suomen Delhin-lähetystön diplomaatti pomppasi samasta pöydästä, jossa itsekin istuin. Hän katosi hetkeksi ja palasi pian ja ilmoitti: Nyt on lähdettävä, heti, nyt on lähdettävä!

Sipilä tahtoi hotelliin. Kun pääministerin autosaattue lähtee Intiassa, sen täytyy turvallisuussyistä lähteä juuri sillä sekunnilla, kun on viranomaisten kanssa sovittu.

Ei se lähtenyt. Lähtö Taj Mahal -hotellilta meni plörinäksi.

Istuimme Sipilän saattueen bussissa, Sipilä taas istui henkilöautossa. Puuttuvia ihmisiä odotettiin, takkeja etsittiin. Sipilän saattueen kuului huitaista pillit ulvoen ja valot vilkkuen halki Mumbain, sillä viranomaiset olivat luvanneet avata meille tien.

Mitään tietä ollut avattu. Tietenkään.

Siinä sitä istuttiin, Mumbain mahtavassa iltaruuhkassa, jossa autot, pyörät, katulapset ja päkäpässit seisovat pakokaasussa. Intiassa ajatellaan, että jokaisella ihmisellä on paikkansa universumin suuressa kierrossa, ja viimein vaikutti siltä, että eräs tuntematon insinööri Euroopan arktiselta laidalta oli löytänyt omansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mumbai
 • Juha Sipilä
 • Intia
 • Tommi Nieminen
 • Kolumnit
 • Tätä on Hesari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  2. 2

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  3. 3

   Ranska vaatii vaihtamaan Olkiluoto-tyyppisen ydinreaktorin paineastian kannen jo voimalan käyttöiän alkumetreillä

  4. 4

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  5. 5

   Poliisi hääti taas Suomi ensin -mielenosoittajia Rautatientorilta

  6. 6

   Toimi näin, jos kohtaat terrori-iskun: Poliisi antaa videolla ohjeet yllättäviin vaaratilanteisiin

  7. 7

   Soten uusin käänne saa ruusuja ja risuja – Julkinen terveydenhoito ei pilkkoudu, mutta sen kilpailuedut epäilyttävät

  8. 8

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  9. 9

   Verkossa leviävä kiristysohjelma saastuttaa koneita ympäri maailmaa – näin suojaudut piinaavalta ohjelmalta

  10. 10

   Ranskan ilmavoimien komentajalla oli kiire viettämään viikonloppuja – lensi toistuvasti suihkuhävittäjällä veronmaksajien piikkiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  4. 4

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  5. 5

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  6. 6

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  7. 7

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  10. 10

   Mika Kaurismäki muistelee kuollutta Michael Nyqvistiä: ”Corona-baarissa hän kävi pelaamassa biljardia Antti Reinin ja muiden kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää