Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Aiemmin uutisoin virallisen version Sipilän Intian-matkasta – tätä siellä oikeasti tapahtui

Kaksi viikkoa sitten Tommi Nieminen uutisoi HS:ssä, kuinka Suomen pääministeri Juha Sipilä vieraili Intian Mumbaissa. Nyt hän kertoo ne asiat, jotka jäivät uutisjutussa sanomatta.

PääministeriJuha Sipilä (kesk) sekä noin 45–65-vuotiaiden miesjohtajien ja muutaman naisjohtajan yritysvaltuuskunta tekivät helmikuun puolivälissä pyrähdyksen talousmessuille Mumbaihin.

Uutisoin Helsingin Sanomissa tuoreeltaan, kuinka Sipilä tapasi Intian pääministerin Narendra Modin. Syntyi asiallinen uutisreportaasi, johon ei valitettavasti mahtunut kaikki oleellinen. Jäin ikään kuin velkaa lukijoille, lehtemme yhteistyökumppaneille, sidosryhmille, ilmoittajille ja Sanoma Oy:n osakkeenomistajille.

Velan kuitatakseni kerron nyt, mitä Mumbaissa todella tapahtui.

Intian pääministerin vieraaksi Mumbaihin oli saapunut kolme eurooppalaista muskettisoturia: Ruotsin pääministeri Stefan Löfven, Suomen pääministeri Sipilä ja Puolan varapääministeri Piotr Glinski. Varttuneemmalle väelle Mumbain megalopolis lienee tutumpi entisellä nimellään Bombay.

Koska Intiassa asuu lähes 1,3 miljardia ihmistä, pohjoismaiset pääministerit ovat intialaisesta näkökulmasta kuin Punkalaitumen, Utajärven ja Hirvensalmen kunnanvaltuustojen puheenjohtajia. Ruotsi on asukasluvultaan puolet Mumbaista, Suomi saman kokoinen kuin Mumbain slummialue Dharavi. Puola on sentään yhtä iso kuin Intian 11:nneksi isoin osavaltio Odisha, mutta ei kukaan Delhissä muista, kuka on Odishan pääministeri. Varapääministeristä puhumattakaan.

Modi, Löfven ja Sipilä sekä Puolan varapääministeri Glinski kulkivat Mumbain messualueella golfautoilla.

Vieraista tärkein eli Löfven oli plaseerattu Modin kanssa ykköskärryyn. Pohjoispohjalaisen eleetön Sipilä istui Puolan varapääministerin vieressä kakkosvaunussa. Kun pääministerit astuivat kärryistä ja kiersivät jalan, Sipilä kurkki Löfvenin olan takaa kuin poikajengin rivijäsen: mitä ne siellä edessä kuiskii?

Vierailua tallentanut delhiläinen uutiskuvaaja hämmästeli, että hänen oli lähes mahdotonta saada Sipilää ja Modia samaan kävelykuvaan. Modi imi huomion, tilan ja hapen; Sipilä pysyi hiljaa takarivissä. Intialaisesta näkökulmasta Sipilä oli lähes käsittämättömän eksoottinen tapaus: pääministeri, joka ei tunge vaikka väkivalloin parrasvaloihin.

Turvatoimet olivat Modin takia järeät. Kymmenillä gorilloilla oli puvut ja korvanapit. He rakensivat käsivarsistaan ketjun pääministerien ympärille ja tepsuttivat piirissä kuin päiväkoti-ikäiset. He myös tönivät toimittajia, mitä päiväkouluikäinen ei tee.

Oli keskipäivä ja Mumbaissa tasan 30 astetta. Modi kierrätti Löfveniä yli kahdessakymmenessä isossa hallissa, joista jokainen oli täynnä yrityspaviljonkeja. Aina välillä heidän takaansa vilahti Sipilän hahmo.

Ja sen Puolan varapääministerin.

Jos ruotsalaiset ovatkin olleet absoluuttisen erehtymättömiä suuren Pohjan sodan jälkeiset lähes 300 vuotta, Mumbaissa uljas putki katkesi.

Sipilä ja Löfven saivat pitää lyhyet puheet tapahtuman avajaisissa stadionilla. Puheita seurasi koko Intian poliittinen ja taloudellinen eliitti.

Hitsaajana ja ay-pomona aloittanut Löfven puhui varsin sujuvaa englantia. Mumbaissa puitteet taisivat olla vain liian isot. Löfveniä jännitti: ”Naiset ja herrat, hyvää iltaa, Mumbai! Namaste! Kaikki maailman katseet ovat nyt Kiinassa... Sori... Intiassa.”

Sori? Ei edes Sorry for that eli sori siitä, vaan sori.

Koska Intian eliitti on nähnyt jo kaiken, se oli Löfvenille armollinen. Kiinan ylivoima on kuitenkin intialaisille sen verran kivulias asia, että stadionilla kuului hämmentyneen kohahduksen ja naurun cocktail.

Seuraavaksi lavalle astui Sipilä. Hänen englantinsa on juuri niin juurevaa ja sympaattista kuin vuonna 1961 Vetelissä syntyneiden insinöörien englanti on: ”Dear prime minister Muudi”, Sipilä aloitti, ja ettei tule jälkipuintia, asian voi tarkistaa esimerkiksi YouTube-videolta.

Mo-di. Se lausutaan Mo-di. Moody tarkoittaa sanakirjan mukaan synkkää, ailahtelevaa, oikukasta ja apeaa. Ei sinänsä, etteikö Modilla olisi myös nuo puolensa.

Sipilä skarppasi lennossa. Hän puhui Intian ja Suomen lämpimistä väleistä, innovaatioista ja uusiutuvasta energiasta – ja kempeleläisestä nuoresta insinööristä, joka takavuosina rakensi menestyvän yrityksen.

Ensimmäisenä Mumbain-iltana Sipilän seurueen oli syöttänyt Suomen kunniakonsuli, kamalan rikas mumbailainen jalokivikauppias Shreyas K. Doshi.

Noin kymmeneltä Suomen Delhin-lähetystön diplomaatti pomppasi samasta pöydästä, jossa itsekin istuin. Hän katosi hetkeksi ja palasi pian ja ilmoitti: Nyt on lähdettävä, heti, nyt on lähdettävä!

Sipilä tahtoi hotelliin. Kun pääministerin autosaattue lähtee Intiassa, sen täytyy turvallisuussyistä lähteä juuri sillä sekunnilla, kun on viranomaisten kanssa sovittu.

Ei se lähtenyt. Lähtö Taj Mahal -hotellilta meni plörinäksi.

Istuimme Sipilän saattueen bussissa, Sipilä taas istui henkilöautossa. Puuttuvia ihmisiä odotettiin, takkeja etsittiin. Sipilän saattueen kuului huitaista pillit ulvoen ja valot vilkkuen halki Mumbain, sillä viranomaiset olivat luvanneet avata meille tien.

Mitään tietä ollut avattu. Tietenkään.

Siinä sitä istuttiin, Mumbain mahtavassa iltaruuhkassa, jossa autot, pyörät, katulapset ja päkäpässit seisovat pakokaasussa. Intiassa ajatellaan, että jokaisella ihmisellä on paikkansa universumin suuressa kierrossa, ja viimein vaikutti siltä, että eräs tuntematon insinööri Euroopan arktiselta laidalta oli löytänyt omansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mumbai
 • Juha Sipilä
 • Intia
 • Tommi Nieminen
 • Kolumnit
 • Tätä on Hesari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  2. 2

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  3. 3

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  4. 4

   Warren Beatty sai väärän kirjekuoren – virallinen valvoja PwC otti vastuun Oscar-gaalan huipentuman munauksesta

  5. 5

   Kepin kanssa riehunut mies rikkoi peilit yli 40 autosta ja useita näyteikkunoita Helsingin keskustassa

  6. 6

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  7. 7

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  8. 8

   Suomen suurin nosturi poistaa iltapäivällä eduskuntatalon näköispeitteen – jättipressusta tehdään kasseja

  9. 9

   ”Harrastan ultrajuoksua, mutta liikunta ei vie aikaa perheeltä” – Näin pienten lasten vanhemmat järjestävät aikaa treenille

  10. 10

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  2. 2

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  3. 3

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  4. 4

   Video näyttää ennennäkemättömän skandaalin Oscareissa – Moonlight yllätysvoittaja, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille

  5. 5

   Vanha suosikki 3310 tekee paluun – suomalainen yritys julkisti uusia Nokia-puhelimia ja tähtää maailman­valloitukseen Googlen kanssa

  6. 6

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  7. 7

   ”Hän on tasosi yläpuolella” on sinkulle lannistava lause

  8. 8

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  9. 9

   ”Anteeksi Suomi”, sanoi Norjan valmentaja dramaattisen sprinttiviestin loppuratkaisusta

  10. 10

   Uudet tutkimukset ovat tuoneet mullistavaa tietoa paastoamisen soluvaikutuksista – Asiantuntija arvioi, kannattaako paasto oikeasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  5. 5

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  6. 6

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  9. 9

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  10. 10

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  11. Näytä lisää