Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Aiemmin uutisoin virallisen version Sipilän Intian-matkasta – tätä siellä oikeasti tapahtui

Kaksi viikkoa sitten Tommi Nieminen uutisoi HS:ssä, kuinka Suomen pääministeri Juha Sipilä vieraili Intian Mumbaissa. Nyt hän kertoo ne asiat, jotka jäivät uutisjutussa sanomatta.

PääministeriJuha Sipilä (kesk) sekä noin 45–65-vuotiaiden miesjohtajien ja muutaman naisjohtajan yritysvaltuuskunta tekivät helmikuun puolivälissä pyrähdyksen talousmessuille Mumbaihin.

Uutisoin Helsingin Sanomissa tuoreeltaan, kuinka Sipilä tapasi Intian pääministerin Narendra Modin. Syntyi asiallinen uutisreportaasi, johon ei valitettavasti mahtunut kaikki oleellinen. Jäin ikään kuin velkaa lukijoille, lehtemme yhteistyökumppaneille, sidosryhmille, ilmoittajille ja Sanoma Oy:n osakkeenomistajille.

Velan kuitatakseni kerron nyt, mitä Mumbaissa todella tapahtui.

Intian pääministerin vieraaksi Mumbaihin oli saapunut kolme eurooppalaista muskettisoturia: Ruotsin pääministeri Stefan Löfven, Suomen pääministeri Sipilä ja Puolan varapääministeri Piotr Glinski. Varttuneemmalle väelle Mumbain megalopolis lienee tutumpi entisellä nimellään Bombay.

Koska Intiassa asuu lähes 1,3 miljardia ihmistä, pohjoismaiset pääministerit ovat intialaisesta näkökulmasta kuin Punkalaitumen, Utajärven ja Hirvensalmen kunnanvaltuustojen puheenjohtajia. Ruotsi on asukasluvultaan puolet Mumbaista, Suomi saman kokoinen kuin Mumbain slummialue Dharavi. Puola on sentään yhtä iso kuin Intian 11:nneksi isoin osavaltio Odisha, mutta ei kukaan Delhissä muista, kuka on Odishan pääministeri. Varapääministeristä puhumattakaan.

Modi, Löfven ja Sipilä sekä Puolan varapääministeri Glinski kulkivat Mumbain messualueella golfautoilla.

Vieraista tärkein eli Löfven oli plaseerattu Modin kanssa ykköskärryyn. Pohjoispohjalaisen eleetön Sipilä istui Puolan varapääministerin vieressä kakkosvaunussa. Kun pääministerit astuivat kärryistä ja kiersivät jalan, Sipilä kurkki Löfvenin olan takaa kuin poikajengin rivijäsen: mitä ne siellä edessä kuiskii?

Vierailua tallentanut delhiläinen uutiskuvaaja hämmästeli, että hänen oli lähes mahdotonta saada Sipilää ja Modia samaan kävelykuvaan. Modi imi huomion, tilan ja hapen; Sipilä pysyi hiljaa takarivissä. Intialaisesta näkökulmasta Sipilä oli lähes käsittämättömän eksoottinen tapaus: pääministeri, joka ei tunge vaikka väkivalloin parrasvaloihin.

Turvatoimet olivat Modin takia järeät. Kymmenillä gorilloilla oli puvut ja korvanapit. He rakensivat käsivarsistaan ketjun pääministerien ympärille ja tepsuttivat piirissä kuin päiväkoti-ikäiset. He myös tönivät toimittajia, mitä päiväkouluikäinen ei tee.

Oli keskipäivä ja Mumbaissa tasan 30 astetta. Modi kierrätti Löfveniä yli kahdessakymmenessä isossa hallissa, joista jokainen oli täynnä yrityspaviljonkeja. Aina välillä heidän takaansa vilahti Sipilän hahmo.

Ja sen Puolan varapääministerin.

Jos ruotsalaiset ovatkin olleet absoluuttisen erehtymättömiä suuren Pohjan sodan jälkeiset lähes 300 vuotta, Mumbaissa uljas putki katkesi.

Sipilä ja Löfven saivat pitää lyhyet puheet tapahtuman avajaisissa stadionilla. Puheita seurasi koko Intian poliittinen ja taloudellinen eliitti.

Hitsaajana ja ay-pomona aloittanut Löfven puhui varsin sujuvaa englantia. Mumbaissa puitteet taisivat olla vain liian isot. Löfveniä jännitti: ”Naiset ja herrat, hyvää iltaa, Mumbai! Namaste! Kaikki maailman katseet ovat nyt Kiinassa... Sori... Intiassa.”

Sori? Ei edes Sorry for that eli sori siitä, vaan sori.

Koska Intian eliitti on nähnyt jo kaiken, se oli Löfvenille armollinen. Kiinan ylivoima on kuitenkin intialaisille sen verran kivulias asia, että stadionilla kuului hämmentyneen kohahduksen ja naurun cocktail.

Seuraavaksi lavalle astui Sipilä. Hänen englantinsa on juuri niin juurevaa ja sympaattista kuin vuonna 1961 Vetelissä syntyneiden insinöörien englanti on: ”Dear prime minister Muudi”, Sipilä aloitti, ja ettei tule jälkipuintia, asian voi tarkistaa esimerkiksi YouTube-videolta.

Mo-di. Se lausutaan Mo-di. Moody tarkoittaa sanakirjan mukaan synkkää, ailahtelevaa, oikukasta ja apeaa. Ei sinänsä, etteikö Modilla olisi myös nuo puolensa.

Sipilä skarppasi lennossa. Hän puhui Intian ja Suomen lämpimistä väleistä, innovaatioista ja uusiutuvasta energiasta – ja kempeleläisestä nuoresta insinööristä, joka takavuosina rakensi menestyvän yrityksen.

Ensimmäisenä Mumbain-iltana Sipilän seurueen oli syöttänyt Suomen kunniakonsuli, kamalan rikas mumbailainen jalokivikauppias Shreyas K. Doshi.

Noin kymmeneltä Suomen Delhin-lähetystön diplomaatti pomppasi samasta pöydästä, jossa itsekin istuin. Hän katosi hetkeksi ja palasi pian ja ilmoitti: Nyt on lähdettävä, heti, nyt on lähdettävä!

Sipilä tahtoi hotelliin. Kun pääministerin autosaattue lähtee Intiassa, sen täytyy turvallisuussyistä lähteä juuri sillä sekunnilla, kun on viranomaisten kanssa sovittu.

Ei se lähtenyt. Lähtö Taj Mahal -hotellilta meni plörinäksi.

Istuimme Sipilän saattueen bussissa, Sipilä taas istui henkilöautossa. Puuttuvia ihmisiä odotettiin, takkeja etsittiin. Sipilän saattueen kuului huitaista pillit ulvoen ja valot vilkkuen halki Mumbain, sillä viranomaiset olivat luvanneet avata meille tien.

Mitään tietä ollut avattu. Tietenkään.

Siinä sitä istuttiin, Mumbain mahtavassa iltaruuhkassa, jossa autot, pyörät, katulapset ja päkäpässit seisovat pakokaasussa. Intiassa ajatellaan, että jokaisella ihmisellä on paikkansa universumin suuressa kierrossa, ja viimein vaikutti siltä, että eräs tuntematon insinööri Euroopan arktiselta laidalta oli löytänyt omansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mumbai
 • Juha Sipilä
 • Intia
 • Tommi Nieminen
 • Kolumnit
 • Tätä on Hesari

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi kankkunen tuntuu vuosi vuodelta pahemmalta? Tutkija kertoo, mistä krapula oikeastaan johtuu

  2. 2

   Pilapiirtäjät moukaroivat Trumpia – HS valitsi 62 parasta piirrosta

  3. 3

   Poliisi on alkanut sakottaa luvatta maassa olevia, kun säilöönottokeskuksiin ei mahdu eikä palautus kotimaahan onnistu

  4. 4

   Maineikas vuorikiipeilijä Ueli Steck putosi ja kuoli Mount Everestillä – ”Hän liukastui”

  5. 5

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  6. 6

   KäPan juniorit kaatoivat Real Madridin matkalla finaaliin – turnauksen ainoa päästetty maali ratkaisi voiton Espanyolille

  7. 7

   Manta sai lakkinsa hyytävän sateisessa säässä – Kauppatorille kokoontui 35 000 ihmistä

  8. 8

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  9. 9

   Politiikassa on yksi tabu, joka on kuin insestin, ihmissyönnin ja pedofilian vastine – ja ilman sitä olisimme kuolleita

  10. 10

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  4. 4

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  5. 5

   Pilapiirtäjät moukaroivat Trumpia – HS valitsi 62 parasta piirrosta

  6. 6

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  7. 7

   Maineikas vuorikiipeilijä Ueli Steck putosi ja kuoli Mount Everestillä – ”Hän liukastui”

  8. 8

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  9. 9

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  10. 10

   Lempi, parinhaku ja taiat kuuluivat satojen vuosien takaiseen vappuun – ”Nuoriso juoksenteli pakanallisen hekuman vallassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  9. 9

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää