Valikko

Kaikkien aikojen noloin ruotsalainen dopingtapaus muhi 5 800 kilometrin päässä Tukholmasta

Ruotsi junaili etiopialaisen Abeba Aregawin juoksemaan maalle arvokisavoittoja. Kun Aregawi kärysi dopingista, jäi vain häpeä ja vastuu. Kansalaisuutta vaihtavat muovipassiurheilijat ovat urheilun tulevaisuudenkuva.

Tavallaan tässä on jopa onnittelun paikka: viime maanantaina tehtiin ruotsalaista urheiluhistoriaa. 1 500 metrin juoksun maailmanmestari Abeba Aregawi jäi kiinni kielletyn aineen, meldoniumin, käytöstä, ja se saattaa osoittautua tärkeäksi ennakko­tapaukseksi.

Kyseessä on yksi maan kaikkien aikojen kiusallisimmista dopingkäryistä. Poikkeuksellisen häpeällinen se on Ruotsin urheilujohdolle. Se on nyt vastuussa ”ruotsalaisesta dopingtapauksesta”, joka asuu 5 800 kilometrin päässä Addis Abebassa Etiopiassa, on huijannut ruotsalaisia viranomaisia, ei juuri puhu ruotsia eikä veroviranomaisille antamiensa tietojen mukaan ole koskaan asunutkaan Ruotsissa.

Silti Ruotsin urheilujohto ei ole tämän tarinan uhri.

Se sai täsmälleen sen, mitä oli tilannut.

Etiopialainen Aregawi on niin sanottu muovipassiurheilija. Hän anoi ja sai Ruotsin kansalaisuuden vuonna 2012 vain ja ainoastaan sen takia, että hän edustaisi Ruotsia yleisurheilun arvokisoissa. Vastineeksi Aregawille oli luvassa Ruotsissa tuhdit taloudelliset palkkiot.

Rautalangasta väännettynä: Ruotsin urheilupomot hankkivat Aregawin tuomaan maalle menestystä, sillä maan edellisestä juoksulajien olympiakullasta on 40 vuotta.

Harva ruotsalainenkaan muistaa enää, kuka on tuonut edellisen kullan, sillä Anders­ Gärderudin kolmentonnin esteiden olympiavoitto on vuodelta 1976.

Kaksissa edellisissä kesäolympialaisissa Ruotsi on saanut yhteensä yhden kulta­mitalin. Se tuli miesten Star-luokan purjehduksesta. Ei ihme, jos nälkä kasvaa, sillä Rio de Janeiron kesäolympialaisiin on enää viisi kuukautta.

Kuinka temppu sitten tehdään?

Ruotsin ja Etiopian yleisurheiluliitot tekivät diilin: Aregawi edustaisi Etiopiaa­ vielä Lontoon olympialaisissa 2012, mutta sen jälkeen hän siirtyisi Ruotsin kuningaskunnan väreihin. Aregawi meni Ruotsissa pitkään asuneen valmentajansa kanssa valeavioliittoon, mikä nopeutti hänen kansalaisuushakemuksensa käsittelyä. Muille mamuille vähimmäisvaatimus on viiden vuoden katkeamaton asuminen Ruotsissa.

Aregawi sai Ruotsin passin kesäkuussa 2012. Hän liittyi pian urheiluseura Hammarby IF:ään ja sai siltä Aftonbladetin mukaan kymmeniätuhansia euroja tukea. Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n sääntöjen mukaan Aregawi olisi kuitenkin pitänyt asettaa kolmen vuoden kilpailu­karenssiin, koska hän oli vaihtanut edustusmaataan.

Sekin kierrettiin. Aregawi sai edustus­luvan neljässä kuukaudessa, koska hänen aviomiehensä – siis avioliitossa, jota ei todellisuudessa ollut – oli asunut Ruotsissa jo vuodesta 2002.

Taas mentiin. Joulukuussa 2012 Aregawi puki Ruotsin kolmen kruunun paidan ylleen ja teki täsmälleen sen, mistä kansankoti hänelle maksoi: hän juoksi Ruotsille sekä MM-kultaa että hallikisojen EM-kultaa vuonna 2013, hallikisojen MM-kultaa ja EM-hopeaa vuonna 2014.

Kuva oli silti epätäydellinen, juhla väkinäistä. Aregawista oli mahdoton luoda kansallista identiteettiä ja ruotsalaista tarinaa. Hän kun asui siellä Addis Abebassa, 5 800 kilometrin päässä. Jos hänellä olikin aito tunneside Ruotsiin, ei urheilu­väen ollut sitä helppo havaita.

Miksi tapaus Aregawi on tärkeä?

Koska se on kuin ennustuspallo, kuva huippu-urheilun tulevaisuudesta.

Kun Ruotsi hankki Aregawin yleisurheilumaajoukkueeseensa, se teki sitä, mitä esimerkiksi Turkki, Qatar ja Bahrain ovat tehneet lähes koko 2000-luvun ajan. Ne ovat ostaneet huippujuoksijansa ja eri lajien maajoukkueensa.

Pieni Persianlahden öljyvaltio Qatar ei ole koskaan ollut urheiluvalta. Maassa asuu 278 000 Qatarin kansalaista ja noin 1,8 miljoonaa ulkomaalaista, joista merkittävä osa köyhiä vierastyöläisiä. Kantaqatarilaiset ovat määrältään siis suurin piirtein kuin espoolaiset.

Urheilussa heillä menee Espoota lujempaa. Helmikuussa 2015 Qatar voitti käsipallon MM-kisoissa sensaatiomaisesti hopeaa, vaikka maailma ei tunne ensimmäistäkään kelvollista syntyperäistä qatarilaispelaajaa. Se ei haitannut, sillä Qatar keräsi huippumaajoukkueen Montenegrosta, Bosniasta, Ranskasta, Espanjasta ja Kuubasta. Antoi pelaajille pikapassit ja kilpailukykyisen palkan.

Qatar vei imagonluonnin niin pitkälle, että se maksoi 60 espanjalaista käsipallofania MM-kisojen loppuotteluun Qatariin kannattamaan Qataria, koska espanjalaisfanit ovat tunnettuja fanaattisuudestaan. Olihan Qatarin joukkueessa myös espanjalaistähtiä.

Täsmälleen samalla strategialla Qatar rakentaa nyt jalkapallomaajoukkuettaan vuoden 2022 jalkapallon maailmanmestaruuskisoihin, jotka pelataan Qatarissa. Jo kisojen valintaprosessi oli jopa läpikorruptoituneen jalkapallon kattojärjestön FIFA:n mittareilla poikkeuksellisen likainen.

Mistä muovipassiurheilijoiden yleisyys sitten kertoo?

Tietenkin siitä, että huippu-urheilu on globaalia yritystoimintaa, jossa yksilö on vapaa hakeutumaan sinne, missä ovat isot rahat ja otolliset olosuhteet. Mutta kertoo se myös isosta ideologisesta murroksesta: huippu-urheilun ja kansallisvaltion suhde nähdään nyt perustavanlaatuisesti eri tavalla kuin aiemmin.

Liikuntasosiologian professori Hannu Itkonen tiivistää Qatarin johtaman trendin näin: ”Siellä urheilulla ei tehdä kansallista identiteettityötä, vaan imagotyötä.”

Siinä on vissi ero, sillä imagotyö on nimenomaan yrityselämään ja yksilöihin liittyvä ilmiö, joka soveltuu huonosti val­tiollisiin elimiin.

Se kansallinen identiteettityö taas kuuluu kansallisvaltioille ja menneeseen maailmaan. Hannes Kolehmaisesta luotiin talvisodan kynnyksellä myytti, että hän oli juossut Suomen maailmankartalle jo Venäjän vallan aikaan. Kolehmainen voitti olympiakultaa ensin Suomen suuriruhtinaskunnalle vuonna 1912, sitten itsenäiselle Suomelle 1920.

Silti Kolehmaistakin vetivät raha ja Yhdysvaltojen ammattilaiskisat, ja hänestä tuli Yhdysvaltojen kansalainen vuonna 1921, Antwerpenin olympialaisten jälkeen.

Nyt valtion ja urheilijan suhde etääntyy. Jari Litmanen tai Teemu Selänne eivät rakentaneet kansakuntaa perinteisessä mielessä, sillä he olivat ensisijaisesti ulkomaisten seurajoukkueidensa omaisuutta. Litin suuruus perustuu hänen tekoihinsa palkkasoturina Hollannin, Espanjan ja Britannian miljonäärisarjoissa.

Koska moderni huippu-urheilubisnes ei tunnusta perinteistä kansallisvaltiomallia, olisi jo aika, ettei niin tekisi myöskään maksava urheiluyleisö.

”Perinteinen urheilunationalismi on kadonnut, ei siitä pääse mihinkään”, professori Itkonen sanoo. ”Tällaiseen kansalliseen identiteetin luomiseen ei ole enää samankaltaista tarvetta, ja sen rakentaminen on myös hankaloitunut.”

Jos kansallisvaltion rakentaminen on syytä unohtaa maajoukkueurheilusta, mitä jää jäljelle?

”Tulee väistämättä mieleen, että siihen voi suhtautua enää aidosti viihteenä. Olen puhunut kuppilakarnevaalista, kun keräännytään katsomaan keihäänheittoa”, Itkonen sanoo.

Ei niin, että Itkonen kaipaisi sitä urheilunationalismia, joka huipentui Suomessa joskus 1930-luvulla: ”Siinä oli kytkentä osoittaa rodullista valtaa ja suur-Suomi-ajattelua. Se oli kuvottavaa.”

Toisen maailmansodan jälkeen urheilunationalismi alkoi laimentua. Kansakunnan eli kollektiivin sijaan palvonta kohdistui kansallisesti tärkeisiin sankareihin, Karppisiin ja Lillakeihin.

Nyt siitäkin on jäänyt jäljelle vain tähteet, yksilö ilman kansakuntaa, trimmattu ja koulutettu viihde-esiintyjä, joka edustaa ammattilaisjoukkuettaan ja sponsoreitaan, ja jos niiltä jää aikaa, satunnaisesti myös isänmaataan.

Suomen tunnetuin yleisurheilu­manageri Jukka Härkönen vastaa kesken ruokailun puheluun. Kun hän kuulee, että haastattelu koskee 1 500 metrin juoksijaa Aregawia, hän kuulostaa entistä happamammalta.

Härkönen väitti jo elokuussa 2013 Helsingin Sanomissa, kesken Moskovan MM-kisojen, että Aregawi on ”puhdas osto­urheilija”, joka on saanut pikakäsittelyllä Ruotsin kansalaisuuden valeavioliiton avulla.

Ruotsalaiset pillastuivat Härköselle, urheilutoimittajia myöten. Svenska Dagbladet esitteli Aregawin ja tämän aviomies-valmentajan tukholmalaista avio-onnea vielä syyskuussa 2013, vaikka kulissiliitto oli päättynyt eroon jo saman vuoden toukokuussa.

Aregawi eli tosiasiassa tuolloin jo erään etiopialaisen maratoonarin kanssa Addis Abebassa. Härkönen ei kuitenkaan syytä Aregawia, vaan ruotsalaista järjestelmää ja tiedotusvälineitä.

”Eiköhän tuo ole jokaisen yksilön oikeus etsiä parempaa elämää”, Härkönen sanoo. ”Kyllä urheilija lähtee täysin egoistisista motiiveista.”

Härkönen vertaa Aregawin tapausta huippulahjakkaaseen lapsiviulistiin: ”Jos joku kykyjenetsijä lupaa hänelle maailman parhaan paikan, sen lapsen vanhemmat haluavat lapsen parasta.”

Toinen asia on sitten se, että Aregawi jäi dopingin ohella kiinni valehtelusta viranomaisille, valeavioliitosta ja verojen välttelystä. Niitä on mahdoton kuitata poikkeuslahjakkuuksien egoismilla. Siksi Ruotsissa vaaditaan nyt useammankin urheilujohtajan päätä pölkylle.

Keskeisin heistä on yleisurheiluliiton puheenjohtaja Tomas Riste.

Joululahja. Se oli sana, jota Riste käytti julkisuudessa, kun Aregawin kansainvälinen edustuslupa oli varmistunut joulukuussa 2012.

Juuri sitä se myös oli. Ruotsin juoksussa todella alkoi ihmeellinen menestyksen aikakausi.

Viime maanantaina Risten joulupaketista avattiin viimeisetkin kääreet. Kun niistä paljastuikin erittäin todennäköinen dopingtapaus (Aregawin niin kutsuttu varmistava B-näyte on vielä tutkimatta), Tukholmassa seurasi kiusallinen kysymys: kuka kantaa sotkusta vastuun?

Professori Itkosella on jo aavistuksensa: eivät ainakaan Ruotsin urheilujohtajat.

”Urheiluorganisaatioilla on ollut kaksi tapaa ratkaista vilppitapauksia”, hän sanoo. ”Ensimmäinen on se, että kukaan ei tiedä mitään. Toinen on se, että syyllistetään vain yksilöitä.”

Suomessa nämä molemmat tavat tunnetaan hyvin esimerkiksi Lahden hiihtokisojen dopingvyyhdestä tai vaikkapa Martti Vainion kärähtämisestä Los Angelesin olympialaisissa 1984.

”On siellä sitten talonmies Nyrönen tai... On löydettävä syyllinen, ja sille on annettava nimi.”

Nyrösellä Itkonen viittaa kuuluisaan ja aivan poikkeuksellisen häpeälliseen tapaukseen, jossa talonmies Alpo Nyrösestä tehtiin syntipukki Vainion doping­käryyn.

Vainion lähipiiriin kuuluneen Nyrösen väitettiin antaneen tälle vahingossa Primobolan-nimistä anabolista steroidia, kun piikissä piti olla B-vitamiinia.

Todellisuudessa Vainion verestä oli löytynyt suomalaisten omissa testeissä Primobolania jo huhtikuussa 1984, mutta Suomen valmennuspäällikkö oli tuhonnut testinäytteet.

Aregawin dopingtapauksessa ruotsalaismedia on jo nostanut esiin ”ukrainalaislääkärin”, jota ei ole toistaiseksi nimetty. Vaikka varmistuisi, että ukrainalaislääkäri olisi toimittanut dopingainetta Aregawille Addis Abebaan, ei se poista Ruotsin urheilu­pomojen vastuuta kärystä.

”Jos vetää edustusasun päälleen, silloin kaiken mukaan urheiluorganisaatioiden johdolla on vastuunsa asiassa”, professori Itkonen sanoo.

Ei tietenkään niin, että kukaan Suomessa iloitsisi nimenomaisesti ruotsalaisesta dopingkärystä. Mutta toki me täällä Pohjanlahden itäpuolella seuraamme asiaa.

”Tästä tulee kiinnostava keissi”, Itkonen sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  3. 3

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  4. 4

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  5. 5

   ”Ei sellaista rahaa ole budjetissa” – Petteri Orpo tyrmää Bernerin ehdottaman 100 miljoonan euron hankintatuen uusille autoille

  6. 6

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  7. 7

   Seuraavan Star Warsin nimi paljastettiin: Elokuva on The Last Jedi, mutta kuka tuo viimeinen jedi oikein on?

  8. 8

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  9. 9

   Kolmea miestä epäillään raiskauksesta Ruotsissa – rikos näkyi suorana lähetyksenä Facebookissa

  10. 10

   Puolustusministeri Niinistö ryöpyttää: ”Reservikarkurit eivät ansaitse arvostustamme”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  6. 6

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  7. 7

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  8. 8

   Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville

  9. 9

   Vääntö virkaanastujaisten yleisöstä sai lisäkierteen – Trumpin neuvonantaja sanoo Valkoisen talon tiedottajan esittäneen ”vaihtoehtoisia faktoja”

  10. 10

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  5. 5

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  6. 6

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  8. 8

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  9. 9

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  10. 10

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  11. Näytä lisää