Valikko

Intialaissuvun neljä polvea on tehnyt noin 3 000 näköispatsasta

Mumbaissa asuvan Talimin kuvanveistäjäperheen tärkein teos on maailman suurin Gandhi-patsas. Yli seitsemänmetrisen patsaan arvokuutta ei horjuta edes pitkä rantu linnunpaskaa.

Nurkassa seisoo Äiti Teresa.

Kyllä hänet tunnistaa: silmien ympärillä on naururypyt, krusifiksi roikkuu olkapäällä. Kun muutaman vuoden kuluttua tuo Äiti Teresa on valmis, se pakataan puuarkkuun ja kuljetetaan täältä Intian Mumbaista rahtilaivalla kauas Eurooppaan.

Siellä viisimetrinen marmoripatsas nostetaan arkusta ja pystytetään Makedonian pääkaupunkiin Skopjeen. Patsaan on tilannut Makedonian valtio, eikä ihme, sillä Intiassa pyhimyksen uransa tehnyt ja Nobelin rauhanpalkinnolla tunnustettu katolilaisnunna syntyi Makedoniassa.

Näköispatsas Teresasta veistetään tässä kaksikerroksisessa valkoisessa talossa pikkukatu V.P. Roadin varrella Intian talousmetropoli Mumbaissa.

Talossa työskentelee nyt Talimin suvun kolmas ja neljäs patsaanveistäjäsukupolvi. Talimit ovat tehneet pönäköitä näköispatsaita 99 vuoden ajan, ja heidän patsaansa ovat maankuuluja. Kyse on bisnekseksi, ja näköispatsaan he tekevät lähes kenestä tahansa, jos asiakkaalla on siihen varaa.

”Tosin Hitleriä en tekisi, enkä Osama bin Ladenia”, suvun patriarkka ja päämestari Rajiv Talim sanoo.

Rajiv Talim on 53-vuotias ja uransa keskivaiheilla. Hänen 22-vuotias poikansa Gaurang Talim taas patsaanveistäjäsuvun neljättä polvea.

Ensi vuonna Talimeilla on juhlavuosi. Gaurangin isoisän isä Balaji Talim teki ensimmäisen näköispatsaansa vuonna 1917.

Suurin osa Talimien patsaita esittää Intian historian mahtihahmoja, kuten Mahatma Gandhia, Jawaharlal Nehrua tai Indira Gandhia.

Suomi ja Intia ovat kuin yö ja päivä.

Niissä on vallalla perustavanlaatuisesti erilainen ihmiskuva, sillä Intiassa edelleen satojen miljoonien ihmisten ajatusmaailmaa rakentuu yli 3 000 vuotta kastijärjestelmään ja uskoon siitä, että ihmisen paikka ja tehtävä maailmassa määräytyy jo syntymässä.

Mutta Suomi ja Intia eroavat myös suhteessa näköispatsaisiin, jotka näitä ihmisiä esittävät.

Tasa-arvoisemmassa Suomessa näköispatsaat homehtuivat jo 1950-luvulla. Yksikään presidenteistämme Mannerheimin jälkeen ei ole saanut näköispatsasta Helsinkiin. Tuskinpa sellaista tulee myöskään Koivistolle, Ahtisaarelle, Haloselle tai Niinistölle. Jos he näköispatsaansa saavat, se tulee pienemmälle paikkakunnalle, ja sen pystyttää joku puolivilliintynyt ite-taiteilija.

Jari Litmanen sentään sai Lahteen näköispatsaan, mutta hän onkin kuningas.

Intiassa näköispatsas tehdään lähes jokaisesta kunnallispampustakin. Näin on tehty ainakin yli neljätuhatta vuotta, muinaisesta Induslaakson korkeakulttuurista. Intia on äärimmäisen hierarkkinen maa, jossa status ja sukutausta ovat arvossaan. Niinpä Intiassa yhteisöillä on paha taipumus luiskahtaa henkilöpalvonnan puolelle. Sukulaiset teettävät näköispatsaita ties keistä edesmenneistä myyntipäälliköistä.

Patsasmestari Rajiv Talim laskee, että eri puolille Intiaa ja maailmaa on pystytetty lähes 3 000 Talimien näköispatsasta. Vuosittain he saavat niitä valmiiksi 25–30. Yksi niistä seisoo puulaatikossa verstaan ovenpielessä, ja se on lähdössä rahtilaivalla San Franciscoon.

”Siellä asuvalle intialaiselle”, Talim sanoo.

Eikä aivan persaukiselle amerikanintialaiselle, sillä luonnollisen kokoinen Carrara-marmorista tehty patsas maksaa Talimin mukaan ”35-40 lakhia” eli 3,5–4 miljoonaa rupiaa.

Se on noin 47 000–54 000 euroa. Tämän patsaan loppuhintaan lisätään vielä kallis laivarahti.

Intia osoittaa näköispatsailla myös kasvavaa kansainvälistä mahtiaan. Paraikaa Gujaratin osavaltioon tehdään maailman korkeinta patsasta, 182-metristä pronssijättiä, joka esittää Sardar Vallabhbhai Patelia. Hän oli Intian itsenäisyysliikkeen johtajia ja itsenäisen Intian ensimmäinen sisäministeri.

Ajatelkaa nyt. Sisäministeri Patelin patsaasta tulee 89 metriä korkeampi kuin New Yorkin Vapaudenpatsaasta ja 29 metriä korkeampi kuin maailman korkeimmasta patsaasta eli 153-metrisestä Kevättemppelin Buddhasta Kiinan Henanissa. Patelin patsasta tosin eivät tee Talimit.

”Sen tekevät kiinalaiset. Heillä on Maon ajoilta kokemusta jättipatsaiden teosta”, Rajiv Talim sanoo.

Talimien patsasmestareiden tarina alkaa 1880-luvulta, jolloin Gaurang Talimin isoisän isoisä Vasantrao Talim työskenteli Hyderabadin kuningaskunnan hovirakennuttajana. Hyderabad oli tuolloin puoliautonominen monarkia, joka kuului osaksi brittiläistä siirtomaa-Intiaa.

Koska pöhöttyneet hovit tarvitsevat patsaita, Vasantrao Talim passitti poikansa Balaji Talimin patsaanteko-oppiin. Tästä tuli ensimmäinen näköispatsaita veistävä Talim.

Intia on vuosisadassa mullistunut, Talimit eivät. Balaji Talim teki 1900-luvun alussa patsaita siirtomaa-Intialle. Hänen poikansa Harish Talim veisti 1900-luvun puolivälissä patsaansa Gandhin ja Nehrun ajan itsenäistyneelle Intialle. Hänen poikansa Rajiv Talim eli suvun nykyinen mestari aloitti uransa 1980-luvun alun puolisosialistisessa Intiassa. Nuorin suvusta eli Gaurang Talim palvelee asiakkaita 2010-luvun vaurastuvassa ja modernisoituvassa kaupunki-Intiassa.

”Olin seitsemänvuotias, kun isoisäni kuoli, enkä koskaan ehtinyt saada oppia häneltä. Mutta hänen patsaansa opettavat minua, ne puhuvat minulle”, Rajiv Talim sanoo.

Patsaita tehdään pääasiassa kahdella tavalla: ensimmäinen on se, että tehdään muotti, jonka päälle valetaan vaikkapa pronssinen kuori. Toinen tapa on veistää patsas esimerkiksi marmorista. Talimit sekä valavat että veistävät.

Kun Rajiv Talim kertoo esikuvikseen isoisänsä ja 1500-luvun italialaisen suurmestarin Michelangelon, hän tekee sen nimenomaan tässä järjestyksessä. Jokainen Talimin neljästä sukupolvesta on koulutettu 169-vuotiaassa mumbailaisessa Sir J. J. School of Artissa.

Gaurang on lähdössä jatko-oppiin Venetsiaan, eikä se ole sattumaa.

Siellä opiskeli Michelangelo.

Nyt on puhuttu tarpeeksi. On aika lähteä patsaskierrokselle Mumbaihin. Auton etupenkille istuu patriarkka Rajiv Talim. Ensimmäinen Talim-patsas löytyy S. K. Patilin puistosta, ja kuten saattaa jo aavistaa, siellä pönöttää Intian itsenäisyysliikkeen sankari S. K. Patil.

Noin nelimetrinen pronssipatsas on Rajivin työtä.

”Kun jalat asettaa levälleen, se on hyvin johtamainen asento”, Talim sanoo. ”Käsi taas on kirjojen päällä. Se antaa visuaalisesti hyvän vaikutelman.”

Hutatma Chowkilta eli Marttyyrien aukiolta löytyy kaksi Talimien patsasta. Rajivin isä Harish Talim sai vuonna 1962 valmiiksi paatoksellisen patsaan kahdesta tuntemattomasti marttyyristä. Se kuvaa vuoden 1956 kansannousua, jossa kuoli yli sata ihmistä. Kyse oli kieliryhmien valtataistelusta silloisessa Bombayn osavaltiossa.

Toinen Marttyyrien aukion patsas kuvaa Dadabhai Naorojia, maineikasta poliitikkoa ja kansansivistäjää 1800- ja 1900-luvuilta.

Mistä tunnistaa oikein arvokkaan näköispatsaan?

Ajamme puistoon Nariman Pointiin, sillä Rajiv lupaa, että siellä seisoo juuri sellainen patsas. Se esittää yhtä kaikkien aikojen suurimmista ihmisistä, Intian itsenäisyysliikkeen johtajaa Mohandas ”Mahatma” Gandhia. Tuon patsaan arvovalta horjahda, vaikka pitkä valkoinen rantu linnunpaskaa valuu sen kasvoilla.

”Ei noin isoa patsasta voi joka päivä pestä, mutta joudumme usein soittamaan Mumbain kaupungin virastoihin, että ne edes joskus hoitaisivat patsaitamme”, Rajiv Talim tuhahtaa.

Hän veisti patsaan isänsä kanssa, ja se valmistui vuonna 1987. Neljä vuotta siihen kaikkiaan hupeni, vaikka työntekijöitä oli Talimien lisäksi kaksitoista.

”Se on maailman suurin Gandhi-patsas, kaksikymmentäneljä jalkaa korkea”, Talim sanoo.

Iso toki, muttei aivan mahdoton. Kaksikymmentäneljä jalkaa on 7,3 metriä. Gandhin asento on patsaan tilanneen patsaskomitean valitsema, ja se on otettu yhdestä kuuluisimmista kuvista, mitä Gandhista tunnetaan. Hän on siinä brittien siirtomaavaltaa vastustaneella Suolamarssilla vuonna 1931.

”Katso”, Talim sanoo. ”Gandhin oikea jalka on vähän takana, ja paino on vain vasemmalla jalalla. Osoittaa veistäjän taitoa, että lihakset näyttävät luonnollisilta, kun seisoo yhden jalan varassa.”

Näköispatsaat herättävät tunteita, koska niissä usein korostuu jokin tietty ominaisuus ihmisessä. Tulkintoja Mahatma Gandhista on yhtä paljon kuin hänet tietäviä ihmisiä: yhdelle hän on historian suurin vapaussankari, toiselle nuorten tyttöjen ahdistelija, kolmannelle tiukkapipo lakimies. Onko teille Talimeille käynyt usein niin, että tilaaja on ollut tyytymätön patsaaseen?

”Ei. Ei koskaan”, Rajiv Talim sanoo.

”Jumalan armosta emme ole vielä sataan vuoteen joutuneet siihen tilanteeseen. Teemme mallista muotin vasta sitten, kun asiakas on hyväksynyt sen.”

Ja mikä parasta, näköispatsaan kohteelta ei tarvitse kysyä, sillä Talim-suku on tehnyt niitä vain kuolleista. Yksi asia on jo selvä. Kun Rajiv Talim aikanaan kuolee, myös hänestä tehdään näköispatsas.

”Siunaan sen sitten taivaasta”, hän sanoo.

Vieressä seisoo poika Gaurang. Hän virnistää, mutta pysyy aivan vaiti.

Hän sen kuitenkin tekee.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  2. 2

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Vanhemmat käyttävät lapsiinsa entistä enemmän aikaa

  3. 3

   Avanne toi Sauli Suomiselle viisi tuntia lisää vuorokauteen – ”Haaveilen edelleen normaalista ja kivuttomasta elämästä”

  4. 4

   Poliisi epäilee Uber Finlandia luvattomasta taksiliikenteen harjoittamisesta – maajohtaja Joel Järvisen omaisuutta saatetaan takavarikoida

  5. 5

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  6. 6

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäiden kotihoitajia uuvuttavat paheneva kiire ja entistä sairaammat asiakkaat

  7. 7

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  8. 8

   DN: Venäläisen ja ruotsalaisen sotilaskoneen kohtaaminen Itämerellä oli niin vaarallinen, että ruotsalaiskone joutui palaamaan kotiin

  9. 9

   Liikaa mukavuutta, helppoutta, hauskuutta ja ärsykkeiden yltäkylläisyyttä – Oppimistulosten heikentyminen johtuu yleisen ilmapiirin muutoksesta

  10. 10

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  9. 9

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  10. 10

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää