Sunnuntai    |   Kolumni

Keski-Suomen tulevaisuus on siellä missä sen menneisyyskin – metsässä

Toimittaja Unto Hämäläinen sai yllättävän yhteydenoton. Se toi mieleen nuoruusmuistoja Viitasaarelta ja syvän huolen kotimaakunnan pärjäämisestä. Nyt on sentään jotain toivoa.

Helsingin yliopistojen Keskisuomalainen osakunta täyttää 85 vuotta. Viime viikonloppuna kunniakas osakunta järjesti upean vuosijuhlan Finlandia-talossa.

Pääsin juhlaan mukaan, sillä osakunta lähetti kutsun ja kertoi yllättäen myöntäneensä minulle ansiomerkkinsä ”tunnustuksena Keski-Suomen eteen” tehdystä työstä.

Vuosijuhlamestari Jaakko Markkasen allekirjoittama kirje herätti mielessäni ristiriitaisia tunteita. On toki hienoa saada tunnustusta, mutta omatunto kolkutti: olenko merkin arvoinen vai onko maailma vieroittanut minut omasta synnyinmaakunnastani?

Olen tyypillinen 1970-luvun keskisuomalaisnuori. Meitä syntyi 1950-luvulla paljon, liian paljon pienen kotimaakunnan tarpeisiin.

Valtaosa joutui jo nuorena muuttamaan pois kotiseudulta. Monet kansakoulukaverini lähtivät koulun jälkeen Ruotsiin suuriin autotehtaisiin tai Etelä-Suomen keskuksiin. Onneksi muutamat saivat töitä lähempää, kuten Valmetin terästehtailta Jyväskylästä tai Metsäliiton sellutehtailta Äänekoskelta.

Lukiotoverini hajaantuivat maailman turuille: Tukholmaan, Pariisiin, Lontooseen... Kauimmaiset terveiset sain hiljan Etelä-Amerikasta. Minä en ollut näin huimapää. Lähdin opiskelemaan Tampereelle ja muutin myöhemmin työpaikan perässä Helsinkiin.

En ole kertaakaan edes harkinnut muuttamista takaisin Keski-Suomeen, ja nyt se taitaa olla jo liian myöhäistä.

Todistelin itselleni, että en ole sentään unohtanut kokonaan juuriani. Vietän kesät maakunnan pohjoisessa kolkassa, Viitasaarella, omistan siellä tilkun metsää ja pidän yhä tiliä paikallisessa pankissa.

Minulla on myös vahva tunneside Keski-Suomeen. Tosin sekin on ristiriitainen. Olen ylpeä maakunnasta, mutta jatkuvasti huolissani Keski-Suomen pärjäämisestä, jopa vielä huolestuneempi kuin koko Suomen tulevaisuudesta.

Oli suorastaan riipaiseva hetki, kun kuulin viime kesälomalla paikallisradiosta Keski-Suomen synkkiä työllisyys- ja muuttotappiolukuja. Lähes viidesosa työvoimasta on työttömänä, ja keskittymiskehitys maakunnan sisällä jatkuu. Keskuskaupunki Jyväskylä paisuu, ja pienet maalaiskunnat tyhjenevät.

Keski-Suomi on kärsinyt varsinkin metsäteollisuuden vaikeuksista. Alan työpaikoista on viime vuosina menetetty peräti kolmannes.

Synkät ajatukset pyyhkiytyivät pois juhlapaikalla. Kauniit opiskelijaneitoset olivat viimeisen päälle tälläytyneet pitkiin juhlapukuihin, ja komeat nuoret miehet olivat puolestaan sonnustautuneet frakkeihin. He suorastaan pursusivat iloa ja elämänuskoa. Hyvää esimerkkiä näytti parikymppinen opiskelija ja seremoniamestari Jaakko Markkanen, Äänekosken poikia.

Opiskelijat olivat valmistelleet juhlaa kuukausien ajan, joten ohjelmaa oli yllin kyllin. Osakuntaperinteen mukaisesti laulettiin parikymmentä yhteislaulua. Kohottavimpiin hetkiin kuului tietysti maakuntalaulu. Se alkaa näin:

Männikkömetsät ja rantojen raidat, laaksojen liepeillä koivikkohaat, ah, polut korpia kiertävät, kaidat, kukkivat kummut ja mansikkamaat!

Mieltä nostatti myös juhlapuhe, jonka piti Metsä-Fibren projektijohtaja Timo Merikallio.

Johtaja Merikalliota ei juuri valtakunnanjulkisuudessa tunneta, mutta hänen vaikutusvaltansa ja vastuunsa alkaa olla aivan ministeriluokkaa.

Merikallio johtaa nimittäin uuden biotuotetehtaan rakentamista Äänekoskelle, keskelle Keski-Suomea. Tehdas on mahtava investointi, jonka rakentamiseen ja käynnistämiseen Metsäliitto-ryhmä sijoittaa yli miljardi euroa.

Äänekosken biotuotetehdas on Suomen suurin tehdasinvestointi. Keski-Suomessa se on tietysti aivan omassa luokassaan. Yhtä suuria rahoja ei pienessä maakunnassa ole koskaan aikaisemmin nähty, vaikka Äänekoskella on jalostettu puuta yli sata vuotta.

Nuori yleisö vaikutti tyytyväiseltä, kun Timo Merikallio vakuutti, miten tarkasti uudessa tehdashankkeessa huolehditaan ympäristöasioista.

Toista oli ennen. Äänekoski oli koko maakunnassa kuulu pahasta hajustaan. Metsäteollisuus pani ympäristö­asiat kuntoon vasta 1980-luvun alussa.

Biotuotetehtaan on määrä käynnistyä syksyllä 2017. Tehtaan tärkein tuote on vanha kunnon sellu, jota viedään Vuosaaren sataman kautta muun ­muassa Kiinaan ja muualle Aasiaan.

Jos kaikki menee hyvin, metsäjätti tarjoaa vuosikymmeniksi työtä ja leipää tuhansille keskisuomalaisille Äänekosken tehtaassa sekä ympäröivissä metsissä, maanteillä ja rautateillä.

Osakuntajuhla kesti kahdeksan tuntia ja jatkui tanssilla. Siihen jalkani ei enää taipunut. Katselin – en kateellisena mutta hieman haikeana – kuinka nuoret pyörähtelivät parketilla.

Kotimatkalla huoli maakunnan tulevaisuudesta alkoi taas vaivata ja aprikoin, olinko merkkini ansainnut.

Annoin itselleni lupauksen: panen metsäasiat kuntoon. Uusi biotuotetehdas nielee suunnattoman määrän puuta, ja kaltaiseni kaupunkilaiset omistavat huomattavan osan Keski-Suomen metsistä. Helsinkiläisherran puukauppa voi olla hyvä teko synnyinseudun puolesta, ja saahan siitä hieman rahaakin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  4. 4

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  5. 5

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  6. 6

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  7. 7

   Valkoisessa talossa soittanut ihmelapsi kuuli outoa kieltä lentokoneessa – nyt hän puhuu suomea ja pääsi jatkoon unelmiensa Maj Lind -pianokilpailussa

  8. 8

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  9. 9

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  10. 10

   Sukellusvene-Madsenin murhaepäily avasi vanhat tapaukset: Poliisi tutkii myös japanilaisnaisen paloittelumurhaa vuodelta 1986

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  7. 7

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää