Valikko

Suomi24:n konkarimoderoija: Pahimmat solvaukset lentävät pienillä paikkakunnilla – grafiikka näyttää asiattomimmat keskustelut

Pirjo Väyrynen on valvonut verkkokeskusteluja jo 13 vuotta Suomen suurimmalla foorumilla. Suomi24:n moderaattoreiden tehtävä on estää pahimmat ylilyönnit ja pikkuhousujen myyminen.

Sinä jouluna syntyi suomalainen verkkokeskustelu kaikkine mouhoamisineen. Pirjo Väyrynen muistaa, kuinka tapaninpäivänä 2004 mullistuivat sekä Suomi24-keskustelufoorumi että hänen käsityksensä suomalaisten sielunmaisemasta.

Murroksen aiheutti merenalainen maanjäristys, jota seurasivat valtavat hyökyaallot Intian valtameressä.

Tsunami vyöryi myös keskustelupalstalle. Kommentit olivat raakoja, ja niitä oli järjettömän paljon. Ne syöpyivät Väyrysen mieleen.

Suomi24 oli tuolloin vielä pieni verkkofoorumi. Pirjo Väyrynen teki töitä Eniron asiakaspalvelussa ja seurasi yhtiön omistamaa keskustelupalstaa muiden töiden ohessa.

Vasta vähitellen katastrofialueelta alkoi tihkua tietoa siitä, miten valtavasta onnettomuudesta oli kyse. Kuolleiden ihmisten määrä olisi lopulta yli 200 000.

Huolesta soikeat omaiset yrittivät saada yhteyttä Thaimaassa tai muualla tsunamialueella oleviin läheisiinsä. Samaan aikaan valtava määrä muita suomalaisia meni keskustelupalstoille. Alkoi mässäily, Väyrynen kertoo.

Jotkut paheksuivat palstoilla Thaimaan seksiturismia. Tuhoalueilla olleiden perhetaustoja pengottiin. Tunnettiin jopa vahingoniloa siitä, että joku oli kuollut. Valokuvissa kellui ihmisen osia meressä.

Kommentteja tuli yli kymmenen tuhatta päivässä. Oli totuttu muutamaan sataan.

”Se oli ensimmäinen kerta, kun tajusin ihmisten raadollisuuden. Ei ollut nykyisiä työkaluja, ja viestejä piti poistaa yksi kerrallaan. Oli epätoivo, että emme ikinä selviä siitä”, Väyrynen sanoo.

On vaikea löytää ihmistä, joka tuntisi suomalaisen verkkokeskustelun paremmin kuin Väyrynen. Nykyisin hän johtaa moderaattoreiden eli keskustelunvalvojien tiimiä Suomi24:n nykyisin omistavassa Aller Mediassa.

Kolmetoista vuotta Väyrynen on työkseen seurannut, miten keskustelukulttuuri verkossa on muuttunut.

Alussa verkkofoorumilla lähinnä jutusteltiin, että joko uskaltaa vaihtaa kesärenkaat, kun alkaa jo olla kevät. Tsunamin jälkeen riehaantumisesta tuli toistuva ilmiö. Aina kun Suomessa tapahtuu koko kansakuntaa koskettava onnettomuus tai rikos, Suomi24 suorastaan repeää.

Esimerkiksi silloin, kun paperirekka ja linja-auto ajoivat rajusti yhteen Konginkankaalla ja 23 ihmistä kuoli. Tai kun Jokelan koulun oppilas Pekka-Eric Auvinen ampui kahdeksan ihmistä ja itsensä. Ja silloin, kun opiskelija Matti Saari ampui Kauhajoella kymmenen ihmistä ja itsensä.

”Niissä tilanteissa keskusteluissa reagoidaan todella voimakkaasti, ja se voi mennä yli. Paha olo oksennetaan suoraan palstalle, eikä vieläkään osata ajatella, miten hurjalta se näyttää”, Väyrynen sanoo.

Kierroksia otetaan paljon vähäpätöisemmistäkin aiheista, kuten autoista. Oman automerkin väheksymistä ei ole pakko sietää!

Ärsykkeen pitää olla tarpeeksi lähellä. Esimerkiksi Pariisin terroristi-iskut viime marraskuussa eivät näkyneet Suomi24:n tilastoissa kuin yhtenä päivänä. Viestimäärät nousivat parilla tuhannella.

Se ei koskenut suomalaisuutta.

Sanomisen pakko näkyy luvuissa: Suomi24:llä on 1,5 miljoonaa kävijää viikossa, ja he ovat kirjoittaneet tähän mennessä kymmeniä miljoonia kommentteja. Se on maan ylivoimaisesti suurin keskustelufoorumi.

Kaikkea tätä valvoo pienehkö moderaattoreiden joukko. Väyrynen ei suostu kertomaan, kuinka monta heitä on, koska sinnikkäimmät verkkohäiriköt voisivat käyttää tietoa hyväkseen.

Onko moderaattoreilla enää voimia suitsia yhä villimmäksi käyvää verkkokeskustelua?

Kansallismielisyys ja rasismi täyttävät moderointilistaa joka päivä. Rajanveto on vaikeaa. Myös palstan teema vaikuttaa moderointipäätöksiin.

Joillakin palstoilla sallitaan esimerkiksi n-sana ja ”partalapsi”-ilmaisu, jos viesti on muuten asiallinen, Väyrynen kertoo. Kyse on Väyrysen mukaan siitä, että Suomi24 ei ole journalistisin perustein tehty sivusto vaan kansan ääni.

”Myös rajusti voi puhua. Verkossa pitää pystyä puhumaan kipeistäkin asioista ja tuomaan erilaisia näkökulmia esiin. On moderaattorin ammattitaitoa tunnistaa, missä yhteydessä jokin viesti on rasistinen ja sillä on loukkaava tarkoitus”, Väyrynen sanoo.

Jopa moderaattoreita hämmästyttää, millaisista keskusteluista kehittyy ongelmapalstoja. Esimerkiksi seksipalstat ovat Suomi24:ssä heistä yllättävän siistejä. Lähinnä pikkuhousujen myyntiä pitää estää.

Pahimmat solvaukset lentävät pienten paikkakuntien kommenttiketjuissa. Kokkolan palsta on ollut erityistarkkailussa jo vuosia. Siellä on kirjoitettu toistuvasti uskonnollisiin piireihin liittyvästä raiskausepäilystä – nimillä.

Myös Seinäjoen palsta on hankala. Sitä on valvottava vieläkin, koska joulukuussa seinäjokinen teinityttö sai yhdeksän vuoden vankeustuomion luokkatoverinsa murhasta.

Automaattinen asiasanavahti ilmoittaa keskustelunvalvojille välittömästi, jos tekijän, uhrin tai heidän läheistensä nimi mainitaan kommenteissa.

Oheiseen grafiikkaan on listattu Suomi24:n kuohuttavimpia keskusteluja, joista on pitänyt poistaa eniten asiattomia viestejä alkuvuonna 2016. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Rutiinia on tarkistaa, onko nimeltä mainittu ihminen todella syyllistynyt rikokseen, josta häntä syytetään. Jos luotettavat uutislähteet yleisesti mainitsevat nimen, se saa jäädä.

Väyrynen kehottaa loukattuja ihmisiä kernaasti olemaan yhteydessä viranomaisiin. Kokkolan poliisikin on ottanut yhteyttä Suomi24:ään ja neuvotellut siitä, miten solvaaminen saataisiin loppumaan.

Viranomaisten kanssa puidaan paria sataa tapausta vuodessa. On epäilyjä kun­nianloukkauksista, huumekauppaa ja jonkin verran ihmiskauppaan viittaavia tapauksia.

”Rankkoja ovat pedofiliakeissit treffipalstalla tai sähköpostipalvelussa. Ne tulevat turhan lähelle varsinkin, kun myös itsellä on lapsia”, Väyrynen sanoo.

Miksi arkaluontoista tietoa ylipäänsä pääsee sivustolle? Koska pääosa asiattomista viesteistä poistetaan jälkikäteen. Osa loukkauksista tai väärästä tiedosta saattaa olla luettavissa yli vuorokauden, ennen kuin moderaattori ehtii poistaa ne.

Moderointiin on selvät säännöt. Jokainen poisto on oltava perusteltavissa myöhemmin. Moderaattori ei silti perustele päätöksiään poistoista suivaantuneille kirjoittajille – se olisi loputon urakka.

Viestejä tulee nyt 15 000–20 000 päivässä. Moderaattorit käsittelevät päivässä enintään noin tuhat ilmoitusta asiattomista viesteistä. Kommentin poiston perusteita ovat toisen kirjoittajan loukkaaminen, väärän tiedon levittäminen, väkivaltaan kehottaminen, säädytön kuva tai mainonta ja massapostitus.

”Moderointi on kuuma aihe, josta tulee tappouhkauksiakin. Joistakin kirjoittajista tuntuu henkilökohtaiselta loukkaukselta, jos heidän viestinsä poistetaan”, Väyrynen kertoo.

Oheiseen grafiikkaan on listattu eräitä Suomi24:n luetuimpia ketjuja viime vuosina. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Työ ei silti ole silkkaa surkeutta, vaan välillä saa itkeä ilosta. Väyryselle erityisen rakas on treffipalvelu – siellä on enimmäkseen hymyilevien ihmisten profiilikuvia.

Vielä ennen vuotta 2006 profiilin pitäminen treffipalstalla oli noloa. Se oli vihoviimeinen keino, johon turvauduttiin, kun mikään muu ei toiminut.

Sitten keskustalainen pääministeri Matti Vanhanen päätti deittailla juuri Suomi24:ssä. Espoolainen nimimerkki Sea buckthorn berry, tyrnimarja, eli Susan Kuronen sai valtionjohtajan sydämen läpättämään.

Suhde kariutui eroon ja aikamoiseen jupakkaan, mutta buumihan siitä seurasi.

”Se muutti nettideittailun aseman. Nykyisin tulee iloisia viestejä pareilta, jotka ovat menossa naimisiin”, Väyrynen sanoo liikuttuneena.

Mutta mitä on moderaattoreiden ammattihuumori? Ainakin joidenkin persoonallisten kirjoittajien tempaukset viihdyttävät.

Eräs pieneltä paikkakunnalta oleva mies esimerkiksi villiintyy usein maahanmuuttaja-asioista. Perässä seuraa ilmianto: hän ilmoittaa omat juttunsa asiattomien listalle. Tuli kuulemma otettua pari liikaa. Moderaattori tietää tapauksen ja poistaa viestit.

Väyrynen kertoo kahdesta kuntapoliitikosta, jotka jaksavat vääntää Keskusta-puolueen palstalla.

Pukarit haluavat sotkea ylläpidon kiistoihinsa. Heidän taktiikkansa on Väyrysen mukaan saada moderaattorit poistamaan toisen osapuolen viestit. Silloin pystyisi kuittaamaan, että ylläpitokin on samaa mieltä kuin minä.

Kommenteissa heidän edesottamuk­siaan verrataan väyrystelyyn. Paavoon siis.

Oheinen grafiikka näyttää, miten ihmiset käyttäytyvät eri kellonaikoina Suomi24:ssä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  4. 4

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  5. 5

   Trump: Minulla on tarvittaessa ”täydelliset armahdusvaltuudet” – tutkijat kyseenalaistavat

  6. 6

   Lääkäri Pippa Laukka tyrmää epäilyn: ”Lankutuksella ei saa selän rasitusmurtumaa”

  7. 7

   Willehardt Gröhn, 18, rakentaa näyttäviä pyöriä, koska haluaa jotain, mitä muilla ei ole – pyöräbuumin villitsemissä kaupungeissa pyörä on muotiasuste

  8. 8

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  9. 9

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  10. 10

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  5. 5

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  6. 6

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  7. 7

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  8. 8

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  9. 9

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  10. 10

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää