Valikko

Suomi24:n konkarimoderoija: Pahimmat solvaukset lentävät pienillä paikkakunnilla – grafiikka näyttää asiattomimmat keskustelut

Pirjo Väyrynen on valvonut verkkokeskusteluja jo 13 vuotta Suomen suurimmalla foorumilla. Suomi24:n moderaattoreiden tehtävä on estää pahimmat ylilyönnit ja pikkuhousujen myyminen.

Sinä jouluna syntyi suomalainen verkkokeskustelu kaikkine mouhoamisineen. Pirjo Väyrynen muistaa, kuinka tapaninpäivänä 2004 mullistuivat sekä Suomi24-keskustelufoorumi että hänen käsityksensä suomalaisten sielunmaisemasta.

Murroksen aiheutti merenalainen maanjäristys, jota seurasivat valtavat hyökyaallot Intian valtameressä.

Tsunami vyöryi myös keskustelupalstalle. Kommentit olivat raakoja, ja niitä oli järjettömän paljon. Ne syöpyivät Väyrysen mieleen.

Suomi24 oli tuolloin vielä pieni verkkofoorumi. Pirjo Väyrynen teki töitä Eniron asiakaspalvelussa ja seurasi yhtiön omistamaa keskustelupalstaa muiden töiden ohessa.

Vasta vähitellen katastrofialueelta alkoi tihkua tietoa siitä, miten valtavasta onnettomuudesta oli kyse. Kuolleiden ihmisten määrä olisi lopulta yli 200 000.

Huolesta soikeat omaiset yrittivät saada yhteyttä Thaimaassa tai muualla tsunamialueella oleviin läheisiinsä. Samaan aikaan valtava määrä muita suomalaisia meni keskustelupalstoille. Alkoi mässäily, Väyrynen kertoo.

Jotkut paheksuivat palstoilla Thaimaan seksiturismia. Tuhoalueilla olleiden perhetaustoja pengottiin. Tunnettiin jopa vahingoniloa siitä, että joku oli kuollut. Valokuvissa kellui ihmisen osia meressä.

Kommentteja tuli yli kymmenen tuhatta päivässä. Oli totuttu muutamaan sataan.

”Se oli ensimmäinen kerta, kun tajusin ihmisten raadollisuuden. Ei ollut nykyisiä työkaluja, ja viestejä piti poistaa yksi kerrallaan. Oli epätoivo, että emme ikinä selviä siitä”, Väyrynen sanoo.

On vaikea löytää ihmistä, joka tuntisi suomalaisen verkkokeskustelun paremmin kuin Väyrynen. Nykyisin hän johtaa moderaattoreiden eli keskustelunvalvojien tiimiä Suomi24:n nykyisin omistavassa Aller Mediassa.

Kolmetoista vuotta Väyrynen on työkseen seurannut, miten keskustelukulttuuri verkossa on muuttunut.

Alussa verkkofoorumilla lähinnä jutusteltiin, että joko uskaltaa vaihtaa kesärenkaat, kun alkaa jo olla kevät. Tsunamin jälkeen riehaantumisesta tuli toistuva ilmiö. Aina kun Suomessa tapahtuu koko kansakuntaa koskettava onnettomuus tai rikos, Suomi24 suorastaan repeää.

Esimerkiksi silloin, kun paperirekka ja linja-auto ajoivat rajusti yhteen Konginkankaalla ja 23 ihmistä kuoli. Tai kun Jokelan koulun oppilas Pekka-Eric Auvinen ampui kahdeksan ihmistä ja itsensä. Ja silloin, kun opiskelija Matti Saari ampui Kauhajoella kymmenen ihmistä ja itsensä.

”Niissä tilanteissa keskusteluissa reagoidaan todella voimakkaasti, ja se voi mennä yli. Paha olo oksennetaan suoraan palstalle, eikä vieläkään osata ajatella, miten hurjalta se näyttää”, Väyrynen sanoo.

Kierroksia otetaan paljon vähäpätöisemmistäkin aiheista, kuten autoista. Oman automerkin väheksymistä ei ole pakko sietää!

Ärsykkeen pitää olla tarpeeksi lähellä. Esimerkiksi Pariisin terroristi-iskut viime marraskuussa eivät näkyneet Suomi24:n tilastoissa kuin yhtenä päivänä. Viestimäärät nousivat parilla tuhannella.

Se ei koskenut suomalaisuutta.

Sanomisen pakko näkyy luvuissa: Suomi24:llä on 1,5 miljoonaa kävijää viikossa, ja he ovat kirjoittaneet tähän mennessä kymmeniä miljoonia kommentteja. Se on maan ylivoimaisesti suurin keskustelufoorumi.

Kaikkea tätä valvoo pienehkö moderaattoreiden joukko. Väyrynen ei suostu kertomaan, kuinka monta heitä on, koska sinnikkäimmät verkkohäiriköt voisivat käyttää tietoa hyväkseen.

Onko moderaattoreilla enää voimia suitsia yhä villimmäksi käyvää verkkokeskustelua?

Kansallismielisyys ja rasismi täyttävät moderointilistaa joka päivä. Rajanveto on vaikeaa. Myös palstan teema vaikuttaa moderointipäätöksiin.

Joillakin palstoilla sallitaan esimerkiksi n-sana ja ”partalapsi”-ilmaisu, jos viesti on muuten asiallinen, Väyrynen kertoo. Kyse on Väyrysen mukaan siitä, että Suomi24 ei ole journalistisin perustein tehty sivusto vaan kansan ääni.

”Myös rajusti voi puhua. Verkossa pitää pystyä puhumaan kipeistäkin asioista ja tuomaan erilaisia näkökulmia esiin. On moderaattorin ammattitaitoa tunnistaa, missä yhteydessä jokin viesti on rasistinen ja sillä on loukkaava tarkoitus”, Väyrynen sanoo.

Jopa moderaattoreita hämmästyttää, millaisista keskusteluista kehittyy ongelmapalstoja. Esimerkiksi seksipalstat ovat Suomi24:ssä heistä yllättävän siistejä. Lähinnä pikkuhousujen myyntiä pitää estää.

Pahimmat solvaukset lentävät pienten paikkakuntien kommenttiketjuissa. Kokkolan palsta on ollut erityistarkkailussa jo vuosia. Siellä on kirjoitettu toistuvasti uskonnollisiin piireihin liittyvästä raiskausepäilystä – nimillä.

Myös Seinäjoen palsta on hankala. Sitä on valvottava vieläkin, koska joulukuussa seinäjokinen teinityttö sai yhdeksän vuoden vankeustuomion luokkatoverinsa murhasta.

Automaattinen asiasanavahti ilmoittaa keskustelunvalvojille välittömästi, jos tekijän, uhrin tai heidän läheistensä nimi mainitaan kommenteissa.

Oheiseen grafiikkaan on listattu Suomi24:n kuohuttavimpia keskusteluja, joista on pitänyt poistaa eniten asiattomia viestejä alkuvuonna 2016. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Rutiinia on tarkistaa, onko nimeltä mainittu ihminen todella syyllistynyt rikokseen, josta häntä syytetään. Jos luotettavat uutislähteet yleisesti mainitsevat nimen, se saa jäädä.

Väyrynen kehottaa loukattuja ihmisiä kernaasti olemaan yhteydessä viranomaisiin. Kokkolan poliisikin on ottanut yhteyttä Suomi24:ään ja neuvotellut siitä, miten solvaaminen saataisiin loppumaan.

Viranomaisten kanssa puidaan paria sataa tapausta vuodessa. On epäilyjä kun­nianloukkauksista, huumekauppaa ja jonkin verran ihmiskauppaan viittaavia tapauksia.

”Rankkoja ovat pedofiliakeissit treffipalstalla tai sähköpostipalvelussa. Ne tulevat turhan lähelle varsinkin, kun myös itsellä on lapsia”, Väyrynen sanoo.

Miksi arkaluontoista tietoa ylipäänsä pääsee sivustolle? Koska pääosa asiattomista viesteistä poistetaan jälkikäteen. Osa loukkauksista tai väärästä tiedosta saattaa olla luettavissa yli vuorokauden, ennen kuin moderaattori ehtii poistaa ne.

Moderointiin on selvät säännöt. Jokainen poisto on oltava perusteltavissa myöhemmin. Moderaattori ei silti perustele päätöksiään poistoista suivaantuneille kirjoittajille – se olisi loputon urakka.

Viestejä tulee nyt 15 000–20 000 päivässä. Moderaattorit käsittelevät päivässä enintään noin tuhat ilmoitusta asiattomista viesteistä. Kommentin poiston perusteita ovat toisen kirjoittajan loukkaaminen, väärän tiedon levittäminen, väkivaltaan kehottaminen, säädytön kuva tai mainonta ja massapostitus.

”Moderointi on kuuma aihe, josta tulee tappouhkauksiakin. Joistakin kirjoittajista tuntuu henkilökohtaiselta loukkaukselta, jos heidän viestinsä poistetaan”, Väyrynen kertoo.

Oheiseen grafiikkaan on listattu eräitä Suomi24:n luetuimpia ketjuja viime vuosina. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Työ ei silti ole silkkaa surkeutta, vaan välillä saa itkeä ilosta. Väyryselle erityisen rakas on treffipalvelu – siellä on enimmäkseen hymyilevien ihmisten profiilikuvia.

Vielä ennen vuotta 2006 profiilin pitäminen treffipalstalla oli noloa. Se oli vihoviimeinen keino, johon turvauduttiin, kun mikään muu ei toiminut.

Sitten keskustalainen pääministeri Matti Vanhanen päätti deittailla juuri Suomi24:ssä. Espoolainen nimimerkki Sea buckthorn berry, tyrnimarja, eli Susan Kuronen sai valtionjohtajan sydämen läpättämään.

Suhde kariutui eroon ja aikamoiseen jupakkaan, mutta buumihan siitä seurasi.

”Se muutti nettideittailun aseman. Nykyisin tulee iloisia viestejä pareilta, jotka ovat menossa naimisiin”, Väyrynen sanoo liikuttuneena.

Mutta mitä on moderaattoreiden ammattihuumori? Ainakin joidenkin persoonallisten kirjoittajien tempaukset viihdyttävät.

Eräs pieneltä paikkakunnalta oleva mies esimerkiksi villiintyy usein maahanmuuttaja-asioista. Perässä seuraa ilmianto: hän ilmoittaa omat juttunsa asiattomien listalle. Tuli kuulemma otettua pari liikaa. Moderaattori tietää tapauksen ja poistaa viestit.

Väyrynen kertoo kahdesta kuntapoliitikosta, jotka jaksavat vääntää Keskusta-puolueen palstalla.

Pukarit haluavat sotkea ylläpidon kiistoihinsa. Heidän taktiikkansa on Väyrysen mukaan saada moderaattorit poistamaan toisen osapuolen viestit. Silloin pystyisi kuittaamaan, että ylläpitokin on samaa mieltä kuin minä.

Kommenteissa heidän edesottamuk­siaan verrataan väyrystelyyn. Paavoon siis.

Oheinen grafiikka näyttää, miten ihmiset käyttäytyvät eri kellonaikoina Suomi24:ssä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

  4. 4

   Poliisi etsii kaksi lasta kellarivarastoon lukinnutta miestä Kuopiossa

  5. 5

   Kysely: Trumpin suosio historiallisen heikko – presidenttiä äänestäneet eivät silti kadu valintaansa

  6. 6

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  7. 7

   Ranskalaiset äänestävät presidentinvaaleissa – Belgian yleisradion ovensuukyselyn mukaan Macron johtaa, Le Pen on toisena

  8. 8

   Jäämerestä on tullut muovijätteen kaatopaikka, vaikka napa-alueilla ei pitäisi olla roskan lähteitä

  9. 9

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  10. 10

   Pätkäpormestarin paikasta viriää kilpa Helsingin vihreissä – Otso Kivekäs on saamassa haastajakseen ainakin Elina Moision

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  2. 2

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  3. 3

   Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

  4. 4

   Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

  5. 5

   54-metrinen purjevene hämmästytti kansaa Pohjanmaan teillä – video näyttää lajissaan maailman suurimman veneen kuljetuksen

  6. 6

   Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

  7. 7

   Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

  8. 8

   Hoitokoti vastaa HS:n mielipide­kirjoitukseen: ”Kuolleen asukkaan huonetta ei olisi ollut tarvetta tyhjentää heti, pahoittelemme”

  9. 9

   Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

  10. 10

   Helsingin johtopaikat jaettiin – kokoomus ja vihreät tarttuivat tiukasti vallan kahvaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

  2. 2

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  3. 3

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  4. 4

   16 tutkijaa loi ennusteen: Tällaista on suomalaisten arki 25 vuoden päästä

  5. 5

   Moni helsinkiläis­nainen pelkää liikkuessaan kaupungilla – miksi siitä ei puhuta enempää?

  6. 6

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  7. 7

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  8. 8

   Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

  9. 9

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  10. 10

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  11. Näytä lisää