Sunnuntai

Valikko

Suomi24:n konkarimoderoija: Pahimmat solvaukset lentävät pienillä paikkakunnilla – grafiikka näyttää asiattomimmat keskustelut

Pirjo Väyrynen on valvonut verkkokeskusteluja jo 13 vuotta Suomen suurimmalla foorumilla. Suomi24:n moderaattoreiden tehtävä on estää pahimmat ylilyönnit ja pikkuhousujen myyminen.

Sinä jouluna syntyi suomalainen verkkokeskustelu kaikkine mouhoamisineen. Pirjo Väyrynen muistaa, kuinka tapaninpäivänä 2004 mullistuivat sekä Suomi24-keskustelufoorumi että hänen käsityksensä suomalaisten sielunmaisemasta.

Murroksen aiheutti merenalainen maanjäristys, jota seurasivat valtavat hyökyaallot Intian valtameressä.

Tsunami vyöryi myös keskustelupalstalle. Kommentit olivat raakoja, ja niitä oli järjettömän paljon. Ne syöpyivät Väyrysen mieleen.

Suomi24 oli tuolloin vielä pieni verkkofoorumi. Pirjo Väyrynen teki töitä Eniron asiakaspalvelussa ja seurasi yhtiön omistamaa keskustelupalstaa muiden töiden ohessa.

Vasta vähitellen katastrofialueelta alkoi tihkua tietoa siitä, miten valtavasta onnettomuudesta oli kyse. Kuolleiden ihmisten määrä olisi lopulta yli 200 000.

Huolesta soikeat omaiset yrittivät saada yhteyttä Thaimaassa tai muualla tsunamialueella oleviin läheisiinsä. Samaan aikaan valtava määrä muita suomalaisia meni keskustelupalstoille. Alkoi mässäily, Väyrynen kertoo.

Jotkut paheksuivat palstoilla Thaimaan seksiturismia. Tuhoalueilla olleiden perhetaustoja pengottiin. Tunnettiin jopa vahingoniloa siitä, että joku oli kuollut. Valokuvissa kellui ihmisen osia meressä.

Kommentteja tuli yli kymmenen tuhatta päivässä. Oli totuttu muutamaan sataan.

”Se oli ensimmäinen kerta, kun tajusin ihmisten raadollisuuden. Ei ollut nykyisiä työkaluja, ja viestejä piti poistaa yksi kerrallaan. Oli epätoivo, että emme ikinä selviä siitä”, Väyrynen sanoo.

On vaikea löytää ihmistä, joka tuntisi suomalaisen verkkokeskustelun paremmin kuin Väyrynen. Nykyisin hän johtaa moderaattoreiden eli keskustelunvalvojien tiimiä Suomi24:n nykyisin omistavassa Aller Mediassa.

Kolmetoista vuotta Väyrynen on työkseen seurannut, miten keskustelukulttuuri verkossa on muuttunut.

Alussa verkkofoorumilla lähinnä jutusteltiin, että joko uskaltaa vaihtaa kesärenkaat, kun alkaa jo olla kevät. Tsunamin jälkeen riehaantumisesta tuli toistuva ilmiö. Aina kun Suomessa tapahtuu koko kansakuntaa koskettava onnettomuus tai rikos, Suomi24 suorastaan repeää.

Esimerkiksi silloin, kun paperirekka ja linja-auto ajoivat rajusti yhteen Konginkankaalla ja 23 ihmistä kuoli. Tai kun Jokelan koulun oppilas Pekka-Eric Auvinen ampui kahdeksan ihmistä ja itsensä. Ja silloin, kun opiskelija Matti Saari ampui Kauhajoella kymmenen ihmistä ja itsensä.

”Niissä tilanteissa keskusteluissa reagoidaan todella voimakkaasti, ja se voi mennä yli. Paha olo oksennetaan suoraan palstalle, eikä vieläkään osata ajatella, miten hurjalta se näyttää”, Väyrynen sanoo.

Kierroksia otetaan paljon vähäpätöisemmistäkin aiheista, kuten autoista. Oman automerkin väheksymistä ei ole pakko sietää!

Ärsykkeen pitää olla tarpeeksi lähellä. Esimerkiksi Pariisin terroristi-iskut viime marraskuussa eivät näkyneet Suomi24:n tilastoissa kuin yhtenä päivänä. Viestimäärät nousivat parilla tuhannella.

Se ei koskenut suomalaisuutta.

Sanomisen pakko näkyy luvuissa: Suomi24:llä on 1,5 miljoonaa kävijää viikossa, ja he ovat kirjoittaneet tähän mennessä kymmeniä miljoonia kommentteja. Se on maan ylivoimaisesti suurin keskustelufoorumi.

Kaikkea tätä valvoo pienehkö moderaattoreiden joukko. Väyrynen ei suostu kertomaan, kuinka monta heitä on, koska sinnikkäimmät verkkohäiriköt voisivat käyttää tietoa hyväkseen.

Onko moderaattoreilla enää voimia suitsia yhä villimmäksi käyvää verkkokeskustelua?

Kansallismielisyys ja rasismi täyttävät moderointilistaa joka päivä. Rajanveto on vaikeaa. Myös palstan teema vaikuttaa moderointipäätöksiin.

Joillakin palstoilla sallitaan esimerkiksi n-sana ja ”partalapsi”-ilmaisu, jos viesti on muuten asiallinen, Väyrynen kertoo. Kyse on Väyrysen mukaan siitä, että Suomi24 ei ole journalistisin perustein tehty sivusto vaan kansan ääni.

”Myös rajusti voi puhua. Verkossa pitää pystyä puhumaan kipeistäkin asioista ja tuomaan erilaisia näkökulmia esiin. On moderaattorin ammattitaitoa tunnistaa, missä yhteydessä jokin viesti on rasistinen ja sillä on loukkaava tarkoitus”, Väyrynen sanoo.

Jopa moderaattoreita hämmästyttää, millaisista keskusteluista kehittyy ongelmapalstoja. Esimerkiksi seksipalstat ovat Suomi24:ssä heistä yllättävän siistejä. Lähinnä pikkuhousujen myyntiä pitää estää.

Pahimmat solvaukset lentävät pienten paikkakuntien kommenttiketjuissa. Kokkolan palsta on ollut erityistarkkailussa jo vuosia. Siellä on kirjoitettu toistuvasti uskonnollisiin piireihin liittyvästä raiskausepäilystä – nimillä.

Myös Seinäjoen palsta on hankala. Sitä on valvottava vieläkin, koska joulukuussa seinäjokinen teinityttö sai yhdeksän vuoden vankeustuomion luokkatoverinsa murhasta.

Automaattinen asiasanavahti ilmoittaa keskustelunvalvojille välittömästi, jos tekijän, uhrin tai heidän läheistensä nimi mainitaan kommenteissa.

Oheiseen grafiikkaan on listattu Suomi24:n kuohuttavimpia keskusteluja, joista on pitänyt poistaa eniten asiattomia viestejä alkuvuonna 2016. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Rutiinia on tarkistaa, onko nimeltä mainittu ihminen todella syyllistynyt rikokseen, josta häntä syytetään. Jos luotettavat uutislähteet yleisesti mainitsevat nimen, se saa jäädä.

Väyrynen kehottaa loukattuja ihmisiä kernaasti olemaan yhteydessä viranomaisiin. Kokkolan poliisikin on ottanut yhteyttä Suomi24:ään ja neuvotellut siitä, miten solvaaminen saataisiin loppumaan.

Viranomaisten kanssa puidaan paria sataa tapausta vuodessa. On epäilyjä kun­nianloukkauksista, huumekauppaa ja jonkin verran ihmiskauppaan viittaavia tapauksia.

”Rankkoja ovat pedofiliakeissit treffipalstalla tai sähköpostipalvelussa. Ne tulevat turhan lähelle varsinkin, kun myös itsellä on lapsia”, Väyrynen sanoo.

Miksi arkaluontoista tietoa ylipäänsä pääsee sivustolle? Koska pääosa asiattomista viesteistä poistetaan jälkikäteen. Osa loukkauksista tai väärästä tiedosta saattaa olla luettavissa yli vuorokauden, ennen kuin moderaattori ehtii poistaa ne.

Moderointiin on selvät säännöt. Jokainen poisto on oltava perusteltavissa myöhemmin. Moderaattori ei silti perustele päätöksiään poistoista suivaantuneille kirjoittajille – se olisi loputon urakka.

Viestejä tulee nyt 15 000–20 000 päivässä. Moderaattorit käsittelevät päivässä enintään noin tuhat ilmoitusta asiattomista viesteistä. Kommentin poiston perusteita ovat toisen kirjoittajan loukkaaminen, väärän tiedon levittäminen, väkivaltaan kehottaminen, säädytön kuva tai mainonta ja massapostitus.

”Moderointi on kuuma aihe, josta tulee tappouhkauksiakin. Joistakin kirjoittajista tuntuu henkilökohtaiselta loukkaukselta, jos heidän viestinsä poistetaan”, Väyrynen kertoo.

Oheiseen grafiikkaan on listattu eräitä Suomi24:n luetuimpia ketjuja viime vuosina. Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.

Työ ei silti ole silkkaa surkeutta, vaan välillä saa itkeä ilosta. Väyryselle erityisen rakas on treffipalvelu – siellä on enimmäkseen hymyilevien ihmisten profiilikuvia.

Vielä ennen vuotta 2006 profiilin pitäminen treffipalstalla oli noloa. Se oli vihoviimeinen keino, johon turvauduttiin, kun mikään muu ei toiminut.

Sitten keskustalainen pääministeri Matti Vanhanen päätti deittailla juuri Suomi24:ssä. Espoolainen nimimerkki Sea buckthorn berry, tyrnimarja, eli Susan Kuronen sai valtionjohtajan sydämen läpättämään.

Suhde kariutui eroon ja aikamoiseen jupakkaan, mutta buumihan siitä seurasi.

”Se muutti nettideittailun aseman. Nykyisin tulee iloisia viestejä pareilta, jotka ovat menossa naimisiin”, Väyrynen sanoo liikuttuneena.

Mutta mitä on moderaattoreiden ammattihuumori? Ainakin joidenkin persoonallisten kirjoittajien tempaukset viihdyttävät.

Eräs pieneltä paikkakunnalta oleva mies esimerkiksi villiintyy usein maahanmuuttaja-asioista. Perässä seuraa ilmianto: hän ilmoittaa omat juttunsa asiattomien listalle. Tuli kuulemma otettua pari liikaa. Moderaattori tietää tapauksen ja poistaa viestit.

Väyrynen kertoo kahdesta kuntapoliitikosta, jotka jaksavat vääntää Keskusta-puolueen palstalla.

Pukarit haluavat sotkea ylläpidon kiistoihinsa. Heidän taktiikkansa on Väyrysen mukaan saada moderaattorit poistamaan toisen osapuolen viestit. Silloin pystyisi kuittaamaan, että ylläpitokin on samaa mieltä kuin minä.

Kommenteissa heidän edesottamuk­siaan verrataan väyrystelyyn. Paavoon siis.

Oheinen grafiikka näyttää, miten ihmiset käyttäytyvät eri kellonaikoina Suomi24:ssä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

  2. 2

   Seksuaalisen väkivallan maa: Papua-Uuden-Guinean miehistä yli puolet on osallistunut joukkoraiskaukseen

  3. 3

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  4. 4

   Väsyttääkö, vaikka nukut riittävästi? Kyse voi olla fyysisistä ongelmista, jotka voi hoitaa

  5. 5

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  6. 6

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  7. 7

   Stylisti arvioi Linnan juhlien puvut – ja valitsi neljä suosikkiaan

  8. 8

   17-vuotiaan pojan epäillään salakuljettaneen kilokaupalla kovia huumeita Suomeen – Maastokätköjä löytynyt Käpylästä ja Tapiolasta

  9. 9

   Li Andersson juhli sairaalan kierrätys­kankaissa ja turvapaikan­hakijoiden tekemässä korussa – ”Tuntuu vähän oudolta tulla tänne ja hymyillä”

  10. 10

   Swallow the Sun -yhtyeen Juha Raivio menetti keväällä rakastettunsa ja bändikaverinsa: ”Kuolemankaipuulla mässäilevät sanoitukset ovat onnellisten ihmisten etuoikeus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

  2. 2

   Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

  3. 3

   Itsenäisyyspäivän mielen­osoituksissa yhteensä seitsemän kiinniottoa – HSTV koosti illan tärkeimmät hetket

  4. 4

   Upeita laahuksia, hehkuvia värejä – valitsimme Linnan juhlien kymmenen näyttävintä pukua

  5. 5

   Trump haluaa perua tilauksen uudesta Air Force One -koneesta

  6. 6

   Sallan ”pieni pintaremontti” Punavuoressa muuttui täydeksi painajaiseksi – näin tilaat remontin turvallisesti

  7. 7

   Li Andersson juhli sairaalan kierrätys­kankaissa ja turvapaikan­hakijoiden tekemässä korussa – ”Tuntuu vähän oudolta tulla tänne ja hymyillä”

  8. 8

   Kuka oli tänä vuonna Linnan edustavin? Äänestä upeinta asukokonaisuutta

  9. 9

   Pisa-tulokset tulivat: Suomella ei syytä häpeään mutta alueelliset erot huolestuttavat – pääkaupunki­seudun koululaiset rynnivät muiden ohi

  10. 10

   Haimme turhaan apua poikamme raivokohtauksiin – pakkohoidon kynnys on aivan liian korkea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

  2. 2

   Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

  3. 3

   Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

  4. 4

   Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

  5. 5

   Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

  6. 6

   HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

  7. 7

   Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

  8. 8

   Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

  9. 9

   Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

  10. 10

   44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

  11. Näytä lisää