Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Nuoruuteni Panama oli paratiisi – sitten kaikki alkoi mennä päin helvettiä

Panama oli kanava ja kauppapaikka. Nyt se tunnetaan veronkierron keskuksena. Varttuminen Yhdysvaltain varjossa teki Panamasta merkillisen maan, kirjoittaa Kari Huhta.

Paratiisista tuli veroparatiisi, ja sitten kaikki alkoi mennä päin helvettiä.

Siinä lyhyt ja hyvin subjektiivinen tiivistelmä Panaman historiasta.

Ei Panama tietenkään koskaan ollut mikään paratiisi, ei lähimainkaan. Teini-ikänsä siellä asuneelle se näin jälkikäteen – jo jonkin verran yli 60-vuotiaana – palautuu kuitenkin helposti sellaisena mieleen.

Panama on rento ja lempeä paikka suhteessa väkivaltaiseen ja sekasortoiseen historiaansa. Toisten mielestä se on kaoottinen, räikeän epätasa-arvoinen, hikinen ja ajoittain haiseva. ­Asioilla on monta puolta.

Nyky-Panamaa ei voi ymmärtää kertomatta aikakaudesta, joka päättyi 1990-luvun lopussa. Itse asuin Panamassa 1970-luvun alkupuolen.

Silloin Atlantin ja Tyynenmeren välistä kanavaa reunustava alue kuului Yhdysvalloille vähintään kahdeksan kilometrin leveydeltä molemmin puolin. Niin sovittiin, kun Yhdysvallat sai Panamalta vuonna 1904 luvan kanavan rakentamiseen ja pysyvän oikeuden sen alueeseen.

Kanava-alueelle nousi eräänlainen pienois-Yhdysvallat. Jälkikäteen ajatellen se muistutti näyttelijä Jim Carreylle rakennettua keinotodellisuutta elokuvassa Truman Show.

Panaman pääkaupungin nimi on Panama. Sen ja kanava-alueen suurimman taajaman Balboan rajalla ei ollut muuta kulkuestettä kuin liikennevalo. Tullessaan Panamasta kanava-alueelle siirtyi maailmasta toiseen.

Kanava-alueella aika ei ainoastaan pysähtynyt. Kelloja olisi pitänyt kääntää taaksepäin, ehkä 1950-luvulle.

Siistien nurmikoiden reunustamilla jalkakäytävillä ja lukiossani Balboa High Schoolissa ihmiset olivat enimmäkseen yhdysvaltalaisia ja valkoisia. Rotuerottelu jatkui kanava-alueella pitempään kuin Yhdysvalloissa.

Kun meni liikennevaloista päinvastaiseen suuntaan, olivat Panaman puolella vastassa kehitysmaan meteli, värit ja luova epäjärjestys.

Asuimme Panaman puolella; minä elin molemmissa maailmoissa. Vuoroin järjestystä, vuoroin sekasortoa. Se oli teini-ikäisen paratiisi.

Panamalaisin silmin raja näytti aivan erilaiselta.

Toisella puolella oli vauraus ja omalla puolella oli köyhyys.

Kanava oli pitkä avohaava keskellä maata, jonka kansallinen itsetunto ei muutenkaan ollut parhaasta päästä.

Ilman kanavaa Panamaa ei välttämättä edes olisi olemassa valtiona.

Haaveilu meritiestä Amerikan mantereiden kapeimman kohdan yli alkoi pian sen jälkeen, kun Kristoffer Kolumbus purjehti jo sekopäisenä Panaman rannikolla vuonna 1502.

Reitille tuli käyttöä Etelä-Amerikan alkuperäiskulttuurien tuhoamisen jälkeen. Ensin kannettiin kultaa ja ho­peaa Tyyneltämereltä Atlantille ja seuraavina vuosisatoina kaikenlaisia rikkauksia molempiin suuntiin.

Sillä välin valloittajat olivat tappaneet Panaman keskiosan intiaaniväestön lähes sukupuuttoon. Orjatyövoiman puuttuessa ja runsaan tavaraliikenteen ansiosta uudet tulijat ryhtyivät kauppa-agenteiksi. Veroparatiisin ensimmäinen peruskivi oli valmis.

Vuonna 1881 ranskalaiset ryhtyivät ensimmäisenä kaivamaan kanavaa. Siitä ei tullut mitään.

Malaria ja keltakuume olivat ylivoimaisia vastustajia. Merten välisen reitin varrelle kertyi vuosisatojen ku­luessa satoja tuhansia hautoja.

Sitten Yhdysvallat tuli paikalle.

Ensin Yhdysvallat vuonna 1903 junaili Panaman itsenäiseksi Kolum­biasta, jonka kanssa neuvottelut kanavasta eivät edenneet.

Myös amerikkalainen kanava olisi voinut jäädä kesken, ellei sotilaslääkäri William C. Gorgas olisi ymmärtänyt, että hyttyset levittävät malariaa ja keltakuumetta. Hän käski tuhota hyttysiä kuhisevat kosteikot. Kanava valmistui kymmenessä vuodessa.

Yhdysvallat piti kanavan hallussaan lähes vuosisadan. Panama sai kanava-alueen takaisin itselleen vuonna 1979 ja koko kanavan vuosituhannen vaihteessa. Varttuminen Yhdysvaltain varjossa jätti kuitenkin pysyvät jäljet Panamaan.

Pari sanaa Panaman kansan puolesta. Panama on hieno etninen tilkkutäkki.

Hyvä puoli on se, että esimerkiksi karibialaisen väestön kaupunginosa Rio Abajo ja pääosin valkoisen väestön liikekeskusta ja asuin­alueet elävät enimmäkseen sovussa.

Huono puoli on se, että Panama todella on syvästi epätasa-arvoinen.

Poliitikot ovat kirjaimellisesti kuin yhtä perhettä. Nuoruudestani tutut sukunimet toistuvat vallan huipulla. Presidentti Juan Carlos Varelan puolueen takana on usein vallassa käynyt Ariasin suku.

Panamasta tuli jotenkin muotopuoli: taloudellisesti houkutteleva, mutta poliittisesti keskenkasvuinen. Se on hyvä yhdistelmä veroparatiisille.

Rahalle on monta kohdetta. Kanavan Atlantin puoleisessa päässä Colónissa on valtava vapaakauppa-alue. Panamaan on rekisteröitynyt ylivoimaisesti maailman suurin mukavuuslippulaivasto. Panaman pankkeihin alkoi jo 1980-luvulla virrata pesun tarpeessa olevaa huumerahaa.

Toki Panama on muutakin. Panama on hoitanut kanavaa hyvin. Heinäkuussa otetaan käyttöön uusi, aiempaa leveämpi väylä vanhan rinnalle. Talouskasvun ennuste tälle vuodelle on yli kuusi prosenttia.

Kiiltävät liikerakennukset reunustivat Panaman pääkatua Via Españaa jo 1970-luvulla, mutta se oli vasta alkua.

Siinäkin, missä minä jonkin aikaa nuorena asuin, on nyt jonkun pankin tornitalo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  5. 5

   Katastrofista toipuva Samsung julkisti uuden puhelinmallin, jonka etupuoli on käytännössä pelkkää näyttöä

  6. 6

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  7. 7

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  8. 8

   Sdp saamassa ison vaalivoiton Vantaalla – vasemmisto­puolueille ja vihreille jopa enemmistö valtuustossa

  9. 9

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  10. 10

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  9. 9

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  10. 10

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää