Valikko
Sunnuntai

Panaman papereista paljastui Keke Rosbergin nimi – niinpä tietenkin

Muut tietovuodon esiin nostamat ihmiset kiusaantuivat ja pahoittelivat, mutta entinen F1-kuljettaja on ollut nöyrä vain uransa alkuaikana.

Tietenkin Keke!

Kun Panaman papereiksi kutsuttu tietovuoto paljasti yli 10 miljoonaa salaista asiakirjaa veroparatiisin kätköistä, tuntui pelkästään luontevalta, että ensimmäisenä suomalaisena pinosta pomppasi esiin juuri Keke Rosbergin nimi. Kuka muu muka? Kekellä ja Suomella kun on aivan erityisen pitkä ja kipunoiva historia.

Keke ei ole koskaan istunut suomalaiseen nöyristelevään muottiin, mutta Keken omaan profiiliin kyllä sopii, että hän on edelläkävijä tässäkin asiassa.

Kun kansainväliset toimittajat haastattelivat Panaman papereista löydettyjä tunnettuja nimiä ja näiden lähipiiriä, vastaukset olivat usein kiusaantuneita tai pahoittelevia.

Britannian pääministeri David Cameron sanoi: ”Olisin voinut hoitaa tämän paremmin. Tästä on otettava opiksi.”

Ranskalaispoliitikko Marine Le Penin avustaja sanoi: ”Kaikki oli laillista.”

Kansainvälisen jalkapalloliiton puheenjohtaja sanoi olevansa ”tyrmistynyt”.

Mutta Keke Rosberg sanoi puhelimessa Ylen toimittajalle: ”Ensinnäkin mä en tunne sua, sä et tunne mua. Minkä takia mä tekisin haastattelua sun kanssa, kun mä en ole viiteen vuoteen antanut haastatteluja. Mieti nyt vähän.”

Ehtaa Kekeä – ”mieti nyt vähän, mitä kyselet”. Vain Keke voi vastata asialliseen vero­paratiisia koskevaan tiedusteluun avokämmenellä. Tähänhän me olemme totutelleet jo kolmekymmentä vuotta.

Vielä 1970-luvun lopussa, kun Keijo Rosberg aloitteli uraansa F1-sarjassa, hän joutui itse soittelemaan toimituksiin ja tarjoamaan tuntemattoman lajinsa tuloksia lehtiin. Lukuisten keskeytysten vuoksi hän sai vielä pilkkanimen selittäjä-Keke.

Mutta ei mennyt kuin muutama vuosi, kun vaaraa, rahaa ja tupakansavuista glamouria tihkuva F1-sarja löi Suomessa läpi. Lehdistö alkoi aistia, että Kekestä voisi tulla Suomen oma Ingemar Stenmark tai Björn Borg. Siis globaalin lajin seksikäs stara. Jotain muuta kuin hiihtäjät ja yleisurheilijat.

Näin kävikin. Kun Rosberg voitti formula ykkösten MM-tittelin 1982, hänen mainoskypäräänsä kuvailtiin maailman kalleimmaksi mainospaikaksi. Luuseri-Kekestä oli tullut maailmanmies.

Lehtiotsikoissa keskeytykset vaihtuivat ihmettelyyn miljoonien markkojen rahapinoista, joita Keke ajamalla tienasi. Hän hankki oman lentokoneen, sitten suihkukoneen ja veti Ray-Baneissaan Marlboroa päälle. Monacossa. Veroja paossa jo tuolloin.

Sitten tapahtui kaksi asiaa. Ensinnäkin Keke alkoi kelvata suomalaisille. Maailmanmestari osallistui eduskunnan puhemiehen Johannes Virolaisen viralliseen kahvihetkeen ja vastaanotti presidentti Urho Kekkosen terveiset.

Samaan aikaan luotiin perusta suomalaiselle Keke-kaunalle, joka on petovihaa muistuttava selkäydinreaktion muoto. Kekeä on syytetty milloin mistäkin. Tupakan mainonnasta, suomalaisten kaahailusta. Pröystäilystä.

Nyt hän antoi nimensä myös veroparatiiseille, vaikka onkin ollut suomalaisen veropakolaisuuden kasvot 1980-luvulta saakka.

Keken ympärille on aina syntynyt kohuja, eikä hän ole milloinkaan kaihtanut niitä. Ennen kuin hänet 1982 valittiin Vuoden urheilijaksi, väiteltiin siitä, onko moottoriurheilu oikeaa urheilua. ”Nyt ei sitten tarvi siitäkään kiistellä”, Keke virnisti.

Kun Posti halusi Keken kuvan postimerkkiin 1995, hän halusi siitä rahaa. Kunnianosoitus ei Kekeä kiinnostanut, eikä merkkiä koskaan tehty.

Keke on jättänyt Linnan juhlat väliin, jos siltä on tuntunut, ja sanonut olevansa ennemmin maailmankansalainen kuin suomalainen. Ja kaiken kukkuraksi tämä kiusankappale on syntynyt Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta 1948 – Ruotsissa.

Keken nokkavuus, itsevarmuus, älykkyys, menestys, ilmaisukyky ja ärsyttävyys ovat sitä luokkaa, että niille pärjää Suomessa vain eräs toinen viiksekäs veropakolainen.

Vai pärjäätkö, Björn Wahlroos?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Panaman tietovuoto
 • Formula 1
 • Esa Lilja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Miksei poliisi tullut paikalle, kun 15-vuotias sipoolaispoika pahoinpideltiin? Ylikomisario vastaa

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  5. 5

   Sudet purivat poikaa Ähtärin eläinpuistossa – pojalle vakavia vammoja

  6. 6

   Mullistava tutkimustulos helsinkiläiskouluissa: homevaurioiden ja myrkkyjen yhteys opettajien oireiluun todistettiin sian siittiöiden avulla

  7. 7

   Amerikkalaista tosi-tv-sarjaa kuvattiin Lapissa – The Bachelor esittelee Suomea sadoille miljoonille katsojille

  8. 8

   Populistijohtaja Le Pen kieltäytyi huivista Libanonin-vierailulla ja tapaaminen suurmuftin kanssa peruuntui – Suomi suosittelee huivin käyttöä siellä, missä se on tapana

  9. 9

   Enontekiöläismies näki maalauksen pietarilaisen museonjohtajan seinällä – se olikin 150 vuotta kadoksissa ollut taideaarre

  10. 10

   Tunnettu professori: Kova rasva ei olekaan haitallista sydämelle – suomalaisasiantuntijat ovat täysin eri mieltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  4. 4

   Enontekiöläismies näki maalauksen pietarilaisen museonjohtajan seinällä – se olikin 150 vuotta kadoksissa ollut taideaarre

  5. 5

   Lennolla kolmasosa matkustajista loukkaantui hiukkasen osuttua koneeseen – kosminen säteily voi sekoittaa elektroniikkaa

  6. 6

   Tämä ”boouuuu” -ääni kuuluu nykyään melkein aina Hollywood-trailerissa, mutta miksi? Kysyimme äänisuunnittelijalta

  7. 7

   Mellakka tukholmalaislähiössä – poliisi ampui kohti kivenheittäjiä, ei osunut

  8. 8

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  9. 9

   Helsingin seudun joukkoliikenne on ulkopaikkakuntalaisille jopa pelottava

  10. 10

   ”No English? No problem!” Japanilaisurheilijan hillitön tv-haastattelu kiertää nyt netissä – ja toimii inspiraationa kaikille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  2. 2

   Persoonallisuus vaikuttaa ystävyyssuhteisiin – Tee ystävyystesti, joka kertoo millainen olet itse

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  5. 5

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  6. 6

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  7. 7

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  8. 8

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  9. 9

   Pohjois-Korean naisagentit diktaattorin palveluksessa: Kim Hyon-hui pudotti matkustajakoneen, ei ehtinyt nielaista syanidikapselia ja jäi kiinni

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää