Valikko
Sunnuntai

Panaman papereista paljastui Keke Rosbergin nimi – niinpä tietenkin

Muut tietovuodon esiin nostamat ihmiset kiusaantuivat ja pahoittelivat, mutta entinen F1-kuljettaja on ollut nöyrä vain uransa alkuaikana.

Tietenkin Keke!

Kun Panaman papereiksi kutsuttu tietovuoto paljasti yli 10 miljoonaa salaista asiakirjaa veroparatiisin kätköistä, tuntui pelkästään luontevalta, että ensimmäisenä suomalaisena pinosta pomppasi esiin juuri Keke Rosbergin nimi. Kuka muu muka? Kekellä ja Suomella kun on aivan erityisen pitkä ja kipunoiva historia.

Keke ei ole koskaan istunut suomalaiseen nöyristelevään muottiin, mutta Keken omaan profiiliin kyllä sopii, että hän on edelläkävijä tässäkin asiassa.

Kun kansainväliset toimittajat haastattelivat Panaman papereista löydettyjä tunnettuja nimiä ja näiden lähipiiriä, vastaukset olivat usein kiusaantuneita tai pahoittelevia.

Britannian pääministeri David Cameron sanoi: ”Olisin voinut hoitaa tämän paremmin. Tästä on otettava opiksi.”

Ranskalaispoliitikko Marine Le Penin avustaja sanoi: ”Kaikki oli laillista.”

Kansainvälisen jalkapalloliiton puheenjohtaja sanoi olevansa ”tyrmistynyt”.

Mutta Keke Rosberg sanoi puhelimessa Ylen toimittajalle: ”Ensinnäkin mä en tunne sua, sä et tunne mua. Minkä takia mä tekisin haastattelua sun kanssa, kun mä en ole viiteen vuoteen antanut haastatteluja. Mieti nyt vähän.”

Ehtaa Kekeä – ”mieti nyt vähän, mitä kyselet”. Vain Keke voi vastata asialliseen vero­paratiisia koskevaan tiedusteluun avokämmenellä. Tähänhän me olemme totutelleet jo kolmekymmentä vuotta.

Vielä 1970-luvun lopussa, kun Keijo Rosberg aloitteli uraansa F1-sarjassa, hän joutui itse soittelemaan toimituksiin ja tarjoamaan tuntemattoman lajinsa tuloksia lehtiin. Lukuisten keskeytysten vuoksi hän sai vielä pilkkanimen selittäjä-Keke.

Mutta ei mennyt kuin muutama vuosi, kun vaaraa, rahaa ja tupakansavuista glamouria tihkuva F1-sarja löi Suomessa läpi. Lehdistö alkoi aistia, että Kekestä voisi tulla Suomen oma Ingemar Stenmark tai Björn Borg. Siis globaalin lajin seksikäs stara. Jotain muuta kuin hiihtäjät ja yleisurheilijat.

Näin kävikin. Kun Rosberg voitti formula ykkösten MM-tittelin 1982, hänen mainoskypäräänsä kuvailtiin maailman kalleimmaksi mainospaikaksi. Luuseri-Kekestä oli tullut maailmanmies.

Lehtiotsikoissa keskeytykset vaihtuivat ihmettelyyn miljoonien markkojen rahapinoista, joita Keke ajamalla tienasi. Hän hankki oman lentokoneen, sitten suihkukoneen ja veti Ray-Baneissaan Marlboroa päälle. Monacossa. Veroja paossa jo tuolloin.

Sitten tapahtui kaksi asiaa. Ensinnäkin Keke alkoi kelvata suomalaisille. Maailmanmestari osallistui eduskunnan puhemiehen Johannes Virolaisen viralliseen kahvihetkeen ja vastaanotti presidentti Urho Kekkosen terveiset.

Samaan aikaan luotiin perusta suomalaiselle Keke-kaunalle, joka on petovihaa muistuttava selkäydinreaktion muoto. Kekeä on syytetty milloin mistäkin. Tupakan mainonnasta, suomalaisten kaahailusta. Pröystäilystä.

Nyt hän antoi nimensä myös veroparatiiseille, vaikka onkin ollut suomalaisen veropakolaisuuden kasvot 1980-luvulta saakka.

Keken ympärille on aina syntynyt kohuja, eikä hän ole milloinkaan kaihtanut niitä. Ennen kuin hänet 1982 valittiin Vuoden urheilijaksi, väiteltiin siitä, onko moottoriurheilu oikeaa urheilua. ”Nyt ei sitten tarvi siitäkään kiistellä”, Keke virnisti.

Kun Posti halusi Keken kuvan postimerkkiin 1995, hän halusi siitä rahaa. Kunnianosoitus ei Kekeä kiinnostanut, eikä merkkiä koskaan tehty.

Keke on jättänyt Linnan juhlat väliin, jos siltä on tuntunut, ja sanonut olevansa ennemmin maailmankansalainen kuin suomalainen. Ja kaiken kukkuraksi tämä kiusankappale on syntynyt Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta 1948 – Ruotsissa.

Keken nokkavuus, itsevarmuus, älykkyys, menestys, ilmaisukyky ja ärsyttävyys ovat sitä luokkaa, että niille pärjää Suomessa vain eräs toinen viiksekäs veropakolainen.

Vai pärjäätkö, Björn Wahlroos?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Panaman tietovuoto
 • Formula 1
 • Esa Lilja

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Herttoniemestä kadonnut Harry Karjalainen löytyi kuolleena Sipoonkorvesta

  2. 2

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  3. 3

   Mitä Manchesterin iskusta seuraa? Ulkopoliittisen instituutin tutkija kommentoi HSTV:n suorassa lähetyksessä juuri nyt – Tämä hyökkäyksestä tiedetään

  4. 4

   Poikkeuksellinen tuomio: Tuntematonta miestä puukottanut nuori nainen joutuu suorittamaan vankeutensa kokonaan

  5. 5

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  6. 6

   Oslolainen Noah, 20, tunsi olevansa väärässä kehossa jo viisivuotiaana – Norja vapautti translakiaan, ja Suomesta tuli ainoa sterilointia vaativa Pohjoismaa

  7. 7

   Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

  8. 8

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  9. 9

   Pikatestissä Töölön pikkuruinen kakkukahvila, josta saa oikein maukasta kakkua tuhteina paloina

  10. 10

   Kupittaan sairaalan mieshoitaja tuomittiin potilaan pahoinpitelystä sakkoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä Manchesterin iskusta seuraa? Ulkopoliittisen instituutin tutkija kommentoi HSTV:n suorassa lähetyksessä juuri nyt – Tämä hyökkäyksestä tiedetään

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Stubb lipsautti paneelissa: ”Luotin johonkuhun liikaa, ja se kostautui”

  4. 4

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  5. 5

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  6. 6

   Michelle Obama lomailee suomalaisen muotisuunnittelijan pinkissä luomuksessa – Teija Eilolan suunnittelema paita nousi uutiskuviin: ”Todella iso kunnia”

  7. 7

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Jos olisin amerikkalainen äänestäjä, alkaisin olla epätoivoinen

  10. 10

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Mitä Manchesterin iskusta seuraa? Ulkopoliittisen instituutin tutkija kommentoi HSTV:n suorassa lähetyksessä juuri nyt – Tämä hyökkäyksestä tiedetään

  7. 7

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  8. 8

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  9. 9

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää