Sunnuntai    |   Viikon lopuksi

Isovanhempani olivat isänmaallisia – toisin kuin osa nykyeliitistä

Suomen taloudellisen, poliittisen ja sotilaallisen johdon pitäisi ottaa oppia itäsuomalaisilta isovanhemmiltani – sotapolven Ilmalta, Helmiltä, Taunolta ja Toivolta, kirjoittaa Tommi Nieminen.

Olen hyvin tavallisesta suvusta, jonka juuret ovat Itä-Suomessa. On uhrauduttu isänmaan puolesta.

Toivo-pappa haavoittui talvisodassa Muolaalla ja alkoholisoitui. Tauno-pappa järkkyi jatkosodan hyökkäysvaiheessa ja pelasi 1940-luvun päätteeksi korttiringissä talon. Helmi-mummi oli sotaleski vuodet 1939–1944 ja sai rintamalta tulevan alkoholistin. Ilma-mummi lähti evakkoon Kivennavalta.

He olivat hievahtamattoman isänmaallisia ihmisiä. Tosin en tiedä, oliko heillä muita vaihtoehtoja. Minulla – 1970-luvulla syntyneellä – oli jo vapaus valita. En ole silmiinpistävän patrioottinen, mutta hoidan tonttini, kasvatan tyttäreni, noudatan lakejamme ja maksan itkemättä veroni.

Äänestän, aina. Käyn lannistumassa Huuhkajien kotiotteluissa, kuten olen tehnyt vuodesta 1980.

On aika puhua isänmaallisuudesta. Juhlavuoteen 2017 on kahdeksan kuukautta.

Isänmaa on nykyajalle vaikea nieltävä, sillä perinteinen määritelmä isänmaallisuudelle on vaativa: se on yksilön uhrautumista valtiollisen tai alueellisen yhteisön puolesta.

Isänmaa on ensinnäkin toteemi, jolle voi yhä vannoa uskollisuutta: Mannerheimin päiväkäsky olohuoneen seinällä. Toiseksi isänmaa on kollektiivi, jolle yksilöllistynyt nykyihminen ulkoistaa henkilökohtaisen vastuunsa. Kolmanneksi se on kilpailun este, joka häiriköi vapaata markkinataloutta.

Suomen eliitin isänmaallisuus on ollut viime vuodet hähmäistä. Silti moni heistä on todellinen maanpuolustusihminen.

Verovapauden takia portugalilaistunut vuorineuvos Sakari Tamminen on Maanpuolustuskurssiyhdistyksen ex-aktiivi. Toinen portugalilaistunut, Keskon ex-pääjohtaja Matti Halmesmäki, on reservin kapteeni. Ruotsiin verojen takia kirjat siirtänyt Björn Wahlroos taas on Maanpuolustuksen Tuki ry:n valtuuskunnassa.

Heillä on isänmaallisuuden tunne, joka on ehkä aito, mutta valikoiva: se kohdistuu Suomen alueen ja valtion itsenäisyyteen.

Veronmaksuun isänmaallisuus ei ylety. Veroja välttelevien mutta maanpuolustushenkisten vuorineuvosten isänmaallisuus on epäloogista.

”Samoilla verorahoilla kustannetaan nimittäin se maanpuolustus”, muistuttaa sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo.

Valitettavasti en voi enää jutella näistä asioista isoisäni Taunon ja isoäitini Ilman kanssa. He kuolivat jo 1980-luvulla.

En tosin tietäisi, kuinka heille selittäisin, että osa Suomen eliittiä pelaa tosiasiallisesti Suomea vastaan.

Kansanedustaja Hjallis Harkimo (kok) pyörittää Jokereita Venäjä-vastaisella pakotelistalla olevien oligarkkien kanssa. Jokeri-oligarkeista Boris Rotenberg ja Arkadi Rotenberg jäivät syrjään 2014, kun he joutuivat listalle. Jokerien uudeksi osaomistajaksi tuli Boriksen poika Roman, joka on Yhdysvaltojen pakotelistalla.

Ex-pääministerimme Esko Aho taas valittaneen Venäjän suurimman pankin, Sberbankin, hallitukseen. Putinin valtapiiriin kuuluva valtiollinen Sberbank on sekä EU:n että Yhdysvaltojen pakotelistalla.

Entä Fennovoiman johtaja Toni Hemminki, joka kesällä ajoi Pyhäjoen ydinvoimalaprojektiin outoa kroatialaisyhtiötä Migrit Solarnaa. Sitä epäiltiin venäläisyhtiöiden bulvaaniksi.

Isoisäni Toivo ei ollut talousihmisiä. Ehkei hän edellisistä tapauksista niin hermostuisi.

Vaikeampi minun olisi selittää alikersantti Topille, minkälaisen urasiirron kenraaliluutnantti Markku Koli teki. Kesäkuussa 2011 Puolustusvoimien kakkonen Koli erosi 58-vuotiaana isänmaan palveluksesta ja siirtyi Arabiemiraattien asevoimien konsultiksi.

”Tämä ei olisi ollut mahdollista menneinä vuosikymmeninä. Se olisi jopa rinnastettu maanpetturuuteen”, arveli tuolloinen puolustusvaliokunnan puheenjohtaja ja nykyinen puolustusministeri Jussi Niinistö (ps).

Tosin tuolloinen puolustusministe­riön kansliapäällikkö Arto Räty muistutti, ettei Markku Koli lakia rikkonut. Laki ei estä suomalaiskenraalia eroamasta ja liittymästä vaikka Venäjän armeijaan.

En kertoisi tätä Toivo-papalle.

Eliitin epäisänmaallisuus hämmentää jopa valtionjohtoa.

”Jos joku muuttaa Portugaliin tehdäkseen verovapaus­sopimuksen Portugalin erikoistarjouksen mukaisesti, sitä minä en ymmärrä alkuunkaan”, tiuskahti presidentti Sauli Niinistö lokakuussa.

Pääministeri Juha Sipilä kiehahti helmikuussa: ”Kaiken kaikkiaan voisi sanoa verojen kiertämiseksi tehtävistä järjestelyistä, että itsekkyys Suomessa ylittää jo sairauden asteen.”

Tuolloin Sipilää suututti, että Val­tion eläkerahasto – jonka hallituksen puheenjohtaja on muuten valtio­varainministeriön ex-ylijohtaja Jukka Pekkarinen – omistaa sähköverkko­yhtiö Carunaa veroparatiisin avulla.

On tämä outoa. Onkohan isänmaa – kollektiivimme – jollakin tavoin loukannut eliittiä?

”Varmasti eliitti on isänmaallista, mutta toinen kysymys on sitten arjen isänmaallisuus. Että missä määrin siinä on tapahtunut heikentymistä”, pohtii valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari.

Hän on tutkinut suomalaisten asenteita ja todennut, että kansa on 1990-luvun alun jälkeen lähentynyt eliittiä. Jos eliitti siis muuttuu epäisänmaallisemmaksi, kansa seurannee perässä.

Tässä ajassa on jotain vinossa.

En usko hetkeäkään, että Ilma, Helmi, Tauno ja Toivo olisivat eliitinkään perässä isänmaalle pyllistäneet.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  6. 6

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  7. 7

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  8. 8

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  9. 9

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  10. 10

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää