Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Olli Rehnin salainen saunamatka – presidenttipohdinta vaati sittenkin puukiukaan

Keskustan sisäinen presidenttipeli käy kuumana. Ministeri Olli Rehn on tehnyt suuret henkilökohtaiset päätöksensä aina Puulaveden löylyissä. Nyt Juha Sipilä vei häneltä mahdollisuuden kesäyön unelmointiin, kirjoittaa Marko Junkkari.

Kiukaasta hehkuva lämpö, valoisa kesäyö ja rikkumaton hiljaisuus. Seurana vain omat ajatukset. Silloin suomalainen lienee lähimpänä tunnetilaa, jota kutsutaan onnellisuudeksi.

Kirjailija Juhani Aho puki tämän taianomaisen hetken sanoiksi.

”Ja raukean suloisiin unelmiin vaipuneena istuin minä syntymäsaunani nurkkahirren nenässä ja annoin kesäöisen ilman hengen itseäni jäähdytellen hyväillä ja tuudittaa mieltäni aatteettomasti harhaileviin unelmiin, edessäni pelto ja niitty ja tyyni järvi ja sen takainen ranta.”

Saunan hämärässä suomalainen miettii oloaan ja eloaan, pohtii tulevaa, unelmoi. Pitäisi vaihtaa auto, osuisipa lotossa, vesikouru olisi syytä korjata, pyytäisikö palkankorotusta, ryhtyisikö presidenttiehdokkaaksi.

Tänä keväänä elinkeinoministeri Olli Rehniltä vietiin mahdollisuus kesäyön unelmointiin.

Puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti yllättäen maaliskuussa keskustan ydinryhmälle puo­lueen asettavan ehdokkaansa presidentinvaaleihin jo kesäkuun puoluekokouksessa, puolitoista vuotta ennen vaaleja. Seuraavana päivänä kansanedustaja Matti Vanhanen kertoi olevansa käytettävissä ehdokkaaksi.

Sipilä halusi saada presidenttiasian pikaisesti pois päiväjärjestyksestä. Muutakin tekemistä riittää. Samalla varmistettaisiin, että Paavo Väyrynen ei pääse sotkemaan kuvioita. Ja jos ehdokkaan nimeäminen venyy ensi vuoteen, Sipilällä olisi riski päätyä itse ehdokkaaksi. Sitä hän ei halunnut.

Keskustalaiset suhtautuvat presidentinvaaliin intohimoisemmin kuin muut. Se johtunee Urho Kekkosen perinnöstä. Heidän on vaikea suhtautua vaaliin viileän rationaalisesti.

Moni toivoo, että Vanhasen lisäksi olisi tarjolla muitakin vaihtoehtoja. Vanhanen ei kuulemma innosta tarpeeksi. Olli Rehniä on patisteltu ehdolle, samoin Anneli Jäätteenmäkeä.

Viime viikonloppuna keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Jyväskylässä asiaa tivattiin Rehniltä moneen otteeseen. Rehn valitteli tiukkaa aikataulua. ”Käsikirjoitus on laadittu joitakin muita päähenkilöitä varten”, hän sanoi happamasti.

Rehn antoi ymmärtää, että ei olisi lähdössä presidenttikisaan. Ministerin tehtäviä on vaikea yhdistää pitkään presidenttikampanjaan. Pienen varauksen hän kuitenkin jätti.

”Olin ajatellut pohtia tätä kysymystä rauhassa kesällä Puulaveden saunan lauteella, mutta täytyy tyytyä nyt sähkösaunan löylyihin ja tehdä ratkaisut nopeammin”, Rehn sanoi.

Sähkösaunassa. Kiireessä. Yritä nyt siinä miettiä kansakunnan kohtalonkysymyksiä.

Se on maalaisliittolaiselle yhtä mahdoton ajatus kuin maataloustukien järkevyyden kyseenalaistaminen. Tai Stadin slangia puhuva Seppo Kääriäinen. Tai järkevää kaupunkisuunnittelua ajava Matti Vanhanen.

Sähkösauna on kuin presidentti Urho Kekkosen syntymäkodin, Lepikon torpan, katolle photoshopattu lautas­antenni.

Presidenttiehdokkuuden pohtiminen sähkösaunassa ei kuulosta kovin juurevalta. Pikemminkin tulee mieleen ihan tavallinen urasuunnittelu ja poliittinen taktikointi.

Presidentinvaalit ovat 2018. Kas, samana vuonna vapautuu Suomen Pankin pääjohtajan paikka. Pääjohtajan seitsemän vuoden kausi päättyy 2025. Ja jos Sauli Niinistö hakee jatkokautta 2018, niin kannattaisi ehkä olla ehdolla jo nyt, jotta on paremmissa asemissa 2024. Entä jos Niinistö ei lähdekään ehdolle?

Rehn on puhunut Mikkelin Puulaveden saunastaan vuosien varrella paljon. Se on osa hänen imagoaan kuten toistuvat jalkapallovertauksetkin.

Rehn on pyrkinyt luomaan Puulan saunasta myyttisen retriitin, jossa hän pui suurimpia ratkaisuja. Siellä hän pohti ehdokkuuttaan ennen vuoden 2012 presidentinvaaleja. Silloin vastaus oli ei. Puulan löylyissä hän päätti lähteä eurovaaleihin 2014 ja sitten eduskuntavaaleihin 2015.

Sinänsä saunominen –  jos mikä –  sopii poliitikon imagoon. Se on suomalaisinta mitä on. Saunoja on Suomessa kolme miljoonaa. Yhtä monta ääntä annetaan presidentinvaalissa.

Yhtenäiskulttuurin pirstaloitumisen myötä saunasta on tullut suomalaisuuden viimeinen yhteinen nimittäjä. Siellä käyvät kaikki: johtajat ja työläiset, miehet ja naiset, lapset ja vanhukset, maalaiset ja kaupunkilaiset.

Kansallinen yhteisymmärrys löytyy myös siitä, että puulämmitteinen on ainoa oikea sauna. Tosin Jörn Donner puhui Uusi maammekirja -teoksessaan sähkösaunan puolesta, mutta vain siksi, että hän halusi olla tapansa mukaan enemmistön kanssa eri mieltä.

Saunassa mietiskely sopii hyvin suomalaiseen suurmiesmyyttiin. Siinä missä hiihtäminenkin, jota Matti Vanhanen harrasti pääministerinä Rukan lumilla. Pyrkimys on luoda mielikuva, jossa viisas johtaja miettii suuria asioita luonnon keskellä hiljaisuudessa.

Yksin. Ilman vieraan apua.

F. E. Sillanpää tiivisti tunnelman Töllinmäki-kirjassaan: ”Arvokas isäntämies on aivan yksinään, ei ainoatakaan ’tärkeätä’ asiaa ole hänen lähettyvillään. Elämä ja kuolema, koti ja maailma ovat täsmälleen yhden arvoisia siinä puolivaloisalla saunan lavolla. Hän ummistaa silmänsä ja on nukkuvinaan...”

Olli Rehn suhtautui viikko sitten nihkeästi presidenttiehdokkuuteen. Se ei välttämättä ole lopullinen kanta.

Rehnin sähkösaunapuheet olivatkin suurta hämäystä.

Lauantai-iltana Rehn lähti vaivihkaa puoluevaltuuston kokouksesta Jyväskylästä ja ajoi mökilleen Mikkeliin. Siellä Rehn sitten istui Puulaveden saunan lauteella myöhään yöhön.

Ja saunoi vielä sunnuntainakin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomen Keskusta
 • Presidentinvaalit
 • Sauna

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  2. 2

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  3. 3

   Vanha suosikki 3310 tekee paluun – suomalainen yritys julkisti uusia Nokia-puhelimia ja tähtää maailman­valloitukseen Googlen kanssa

  4. 4

   Voiko Ranskan vaaleista kehkeytyä jymy-yllätys? Le Penin mahdollisuuksiin uskoo jopa hänen ”lempivihollisensa”

  5. 5

   Uudet tutkimukset ovat tuoneet mullistavaa tietoa paastoamisen soluvaikutuksista – Asiantuntija arvioi, kannattaako paasto oikeasti

  6. 6

   ”Hän on tasosi yläpuolella” on sinkulle lannistava lause

  7. 7

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  8. 8

   NHL-pelaaja rusikoi linjatuomaria hävittyään aloituksen Mikko Koivulle – katso videolta pitkään pelikieltoon johtanut tilanne

  9. 9

   Taleban-johtajan yllättävä ulostulo: Istuttakaa puita

  10. 10

   Yhdysvallat tuomitsi Etyk-tarkkailijoiden uhkailun ja aseella osoittelun Ukrainassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  2. 2

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  3. 3

   Uudet tutkimukset ovat tuoneet mullistavaa tietoa paastoamisen soluvaikutuksista – Asiantuntija arvioi, kannattaako paasto oikeasti

  4. 4

   Meskaliinia ”koiran karvanlähtöön”, kokapensaan lehtiä ”teenjuontiin” – HS selvitti: kymmeniä lääkärien vakavia rikoksia jää piiloon potilailta ja valvojalta

  5. 5

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  6. 6

   Terhi Kiemunki erotettiin perussuomalaisista laskutus­epäselvyyksien vuoksi – ”Tämä on iso periaatteellinen kysymys”

  7. 7

   Suomessa on meneillään vallan uusjako – pelissä ovat jokseenkin kaikkien suomalaisten työehdot

  8. 8

   Isotuloinen lääkäri vaatii avoimuutta muiltakin – ”Jos asia koetaan hankalaksi, pitää olla toinen systeemi, joka toimii”

  9. 9

   Vanha suosikki 3310 tekee paluun – suomalainen yritys julkisti uusia Nokia-puhelimia ja tähtää maailman­valloitukseen Googlen kanssa

  10. 10

   ”Hän on tasosi yläpuolella” on sinkulle lannistava lause

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  5. 5

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  8. 8

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  9. 9

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  10. 10

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  11. Näytä lisää