Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Olli Rehnin salainen saunamatka – presidenttipohdinta vaati sittenkin puukiukaan

Keskustan sisäinen presidenttipeli käy kuumana. Ministeri Olli Rehn on tehnyt suuret henkilökohtaiset päätöksensä aina Puulaveden löylyissä. Nyt Juha Sipilä vei häneltä mahdollisuuden kesäyön unelmointiin, kirjoittaa Marko Junkkari.

Kiukaasta hehkuva lämpö, valoisa kesäyö ja rikkumaton hiljaisuus. Seurana vain omat ajatukset. Silloin suomalainen lienee lähimpänä tunnetilaa, jota kutsutaan onnellisuudeksi.

Kirjailija Juhani Aho puki tämän taianomaisen hetken sanoiksi.

”Ja raukean suloisiin unelmiin vaipuneena istuin minä syntymäsaunani nurkkahirren nenässä ja annoin kesäöisen ilman hengen itseäni jäähdytellen hyväillä ja tuudittaa mieltäni aatteettomasti harhaileviin unelmiin, edessäni pelto ja niitty ja tyyni järvi ja sen takainen ranta.”

Saunan hämärässä suomalainen miettii oloaan ja eloaan, pohtii tulevaa, unelmoi. Pitäisi vaihtaa auto, osuisipa lotossa, vesikouru olisi syytä korjata, pyytäisikö palkankorotusta, ryhtyisikö presidenttiehdokkaaksi.

Tänä keväänä elinkeinoministeri Olli Rehniltä vietiin mahdollisuus kesäyön unelmointiin.

Puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti yllättäen maaliskuussa keskustan ydinryhmälle puo­lueen asettavan ehdokkaansa presidentinvaaleihin jo kesäkuun puoluekokouksessa, puolitoista vuotta ennen vaaleja. Seuraavana päivänä kansanedustaja Matti Vanhanen kertoi olevansa käytettävissä ehdokkaaksi.

Sipilä halusi saada presidenttiasian pikaisesti pois päiväjärjestyksestä. Muutakin tekemistä riittää. Samalla varmistettaisiin, että Paavo Väyrynen ei pääse sotkemaan kuvioita. Ja jos ehdokkaan nimeäminen venyy ensi vuoteen, Sipilällä olisi riski päätyä itse ehdokkaaksi. Sitä hän ei halunnut.

Keskustalaiset suhtautuvat presidentinvaaliin intohimoisemmin kuin muut. Se johtunee Urho Kekkosen perinnöstä. Heidän on vaikea suhtautua vaaliin viileän rationaalisesti.

Moni toivoo, että Vanhasen lisäksi olisi tarjolla muitakin vaihtoehtoja. Vanhanen ei kuulemma innosta tarpeeksi. Olli Rehniä on patisteltu ehdolle, samoin Anneli Jäätteenmäkeä.

Viime viikonloppuna keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Jyväskylässä asiaa tivattiin Rehniltä moneen otteeseen. Rehn valitteli tiukkaa aikataulua. ”Käsikirjoitus on laadittu joitakin muita päähenkilöitä varten”, hän sanoi happamasti.

Rehn antoi ymmärtää, että ei olisi lähdössä presidenttikisaan. Ministerin tehtäviä on vaikea yhdistää pitkään presidenttikampanjaan. Pienen varauksen hän kuitenkin jätti.

”Olin ajatellut pohtia tätä kysymystä rauhassa kesällä Puulaveden saunan lauteella, mutta täytyy tyytyä nyt sähkösaunan löylyihin ja tehdä ratkaisut nopeammin”, Rehn sanoi.

Sähkösaunassa. Kiireessä. Yritä nyt siinä miettiä kansakunnan kohtalonkysymyksiä.

Se on maalaisliittolaiselle yhtä mahdoton ajatus kuin maataloustukien järkevyyden kyseenalaistaminen. Tai Stadin slangia puhuva Seppo Kääriäinen. Tai järkevää kaupunkisuunnittelua ajava Matti Vanhanen.

Sähkösauna on kuin presidentti Urho Kekkosen syntymäkodin, Lepikon torpan, katolle photoshopattu lautas­antenni.

Presidenttiehdokkuuden pohtiminen sähkösaunassa ei kuulosta kovin juurevalta. Pikemminkin tulee mieleen ihan tavallinen urasuunnittelu ja poliittinen taktikointi.

Presidentinvaalit ovat 2018. Kas, samana vuonna vapautuu Suomen Pankin pääjohtajan paikka. Pääjohtajan seitsemän vuoden kausi päättyy 2025. Ja jos Sauli Niinistö hakee jatkokautta 2018, niin kannattaisi ehkä olla ehdolla jo nyt, jotta on paremmissa asemissa 2024. Entä jos Niinistö ei lähdekään ehdolle?

Rehn on puhunut Mikkelin Puulaveden saunastaan vuosien varrella paljon. Se on osa hänen imagoaan kuten toistuvat jalkapallovertauksetkin.

Rehn on pyrkinyt luomaan Puulan saunasta myyttisen retriitin, jossa hän pui suurimpia ratkaisuja. Siellä hän pohti ehdokkuuttaan ennen vuoden 2012 presidentinvaaleja. Silloin vastaus oli ei. Puulan löylyissä hän päätti lähteä eurovaaleihin 2014 ja sitten eduskuntavaaleihin 2015.

Sinänsä saunominen –  jos mikä –  sopii poliitikon imagoon. Se on suomalaisinta mitä on. Saunoja on Suomessa kolme miljoonaa. Yhtä monta ääntä annetaan presidentinvaalissa.

Yhtenäiskulttuurin pirstaloitumisen myötä saunasta on tullut suomalaisuuden viimeinen yhteinen nimittäjä. Siellä käyvät kaikki: johtajat ja työläiset, miehet ja naiset, lapset ja vanhukset, maalaiset ja kaupunkilaiset.

Kansallinen yhteisymmärrys löytyy myös siitä, että puulämmitteinen on ainoa oikea sauna. Tosin Jörn Donner puhui Uusi maammekirja -teoksessaan sähkösaunan puolesta, mutta vain siksi, että hän halusi olla tapansa mukaan enemmistön kanssa eri mieltä.

Saunassa mietiskely sopii hyvin suomalaiseen suurmiesmyyttiin. Siinä missä hiihtäminenkin, jota Matti Vanhanen harrasti pääministerinä Rukan lumilla. Pyrkimys on luoda mielikuva, jossa viisas johtaja miettii suuria asioita luonnon keskellä hiljaisuudessa.

Yksin. Ilman vieraan apua.

F. E. Sillanpää tiivisti tunnelman Töllinmäki-kirjassaan: ”Arvokas isäntämies on aivan yksinään, ei ainoatakaan ’tärkeätä’ asiaa ole hänen lähettyvillään. Elämä ja kuolema, koti ja maailma ovat täsmälleen yhden arvoisia siinä puolivaloisalla saunan lavolla. Hän ummistaa silmänsä ja on nukkuvinaan...”

Olli Rehn suhtautui viikko sitten nihkeästi presidenttiehdokkuuteen. Se ei välttämättä ole lopullinen kanta.

Rehnin sähkösaunapuheet olivatkin suurta hämäystä.

Lauantai-iltana Rehn lähti vaivihkaa puoluevaltuuston kokouksesta Jyväskylästä ja ajoi mökilleen Mikkeliin. Siellä Rehn sitten istui Puulaveden saunan lauteella myöhään yöhön.

Ja saunoi vielä sunnuntainakin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomen Keskusta
 • Presidentinvaalit
 • Sauna

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  3. 3

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  4. 4

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  5. 5

   Miksi kukaan ei välitä autoilijoista? Viherpuhe jyrää vaaliohjelmissa

  6. 6

   Facebookiin tuli suurin muutos vuosikausiin, nyt Suomessakin: Ruutuun ilmestyivät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  7. 7

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  8. 8

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  9. 9

   Trump ryhtyi kumoamaan Obaman ilmasto­politiikkaa – Mutta mitä on Trumpin mainitsema ”puhdas hiili”?

  10. 10

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  3. 3

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  4. 4

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  5. 5

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  6. 6

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  7. 7

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  8. 8

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  9. 9

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  10. 10

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää