Viisi vappupuhetta vastoin omia ajatuksia – Apunen puhuu työväenluokalle, Hazard Kalastajatorpan brunssilla, Enbuske Jeesus-marssin osallistujille…

HS pyysi Elina Hirvosta, Matti Apusta, Kaarina Hazardia, Tuomas Enbuskea ja Antti Nyléniä kirjoittamaan vappupuheen ihmisille, jotka ajattelevat toisin kuin he itse.

Halusimme tietää, mitä tapahtuu, jos hieman homehtuneiden poliittisten vappupuheiden pakkaa sekoitetaan. Syntyisikö tuoreempia ajatuksia, jos vappupuheet kohdistettaisiin omien sijaan vastustajille?

Siksi pyysimme elinkeinoelämän päivystävää verikoiraa, Evan Matti Apusta, puhuttelemaan tänä vappuna suoraan työväenluokkaa.

Entä jos perussuomalaisten vapputilaisuudessa tänään Suomen Pankin edustalla puhuisikin Olli Immosen sijaan kirjailija Elina Hirvonen?

Mitä sanottavaa esseisti Antti Nylénillä on vappuna 2016 pääministeripuolue keskustan johdolle ja kannattajille? Entä ateistitoimittaja Tuomas Enbuskella Jeesus-marssin osallistujille?

Taiteen moniottelija Kaarina Hazard oli selvä valinta vaihtoehtoiseksi puheenpitäjäksi Kalastajatorpan Hiltonin perinteiselle vappu­brunssille.

Tällaisia heidän puheistaan tuli.

ESSEISTI ANTTI NYLÉNIN PUHE KESKUSTAN VAPPUJUHLAAN

 

Rakkaat eläinystävät!

Sallinette puhuttelun! Kaikkihan me ollaan eläimiä.

Ja kaikki me eletään säkenöivästä voimasta.

Nämä asiat opin eräältä rockyhtyeeltä, kun olin pieni. Nyt olen iso ja vakuuttunut niistä.

Hyvät kepulaiset!

Olette minulle kovin vierasta väkeä. Kokoomuksen tyypit minä jotenkin tiedän – ne, joilla ei ole yhtään nukkaa duffelitakissa, kun he lauantai-iltapäivisin valikoivat laadukkaita elintarvikkeita kärryihinsä Helsingin keskustan ruokakaupassa. Mutta te, maalaisporvarit tai mitä olettekaan, te olette aukko sivistyksessäni.

Mutta kaikki me ollaan eläimiä!

Rakkaat eläinystävät, on vappu. Iloista vappua!

Mikä vappu on?

Kun olin jo vähän isompi mutta edelleen hyvin pieni ja opiskelin, kuvittelin, että vapun pointtina on heilua raa’assa kevätsäässä hirveässä humalassa.

Itsetuhoista touhua! Opiskelu nimittäin, koska luin kirjallisuutta yliopistossa ja tiesin, ettei minulla opiskelun jälkeen olisi mitään arvoa työmarkkinoilla.

Saankin nykyään tuloja lähinnä täyttämällä lomakkeita, en tekemällä työtäni, joka on hengenviljely.

Tilanne lienee tuttu myös niille, jotka viljelevät maata.

Eikö myös maanviljelijöille makseta vain papereiden lähettelystä sinne tänne eikä heidän työnsä tuloksista, ruoasta, jonka täytyy olla lähes ilmaista, jotta niin vähävaraisen kuin porvarinkin rahat riittävät myös turhiin hankintoihin?

Rakkaat lajikumppanit!

Mikä on vapun sanoma? Jos vappu on karnevaali, se on luopumisen juhla.

Hyvästi liha! Sitä sana karnevaali tarkoittaa. Karnevaali on hulinointia ennen pitkää paastoa. Se on alistumista niukkuuteen.

Siinä meille sanoma!

Hyvät ystävät, hyvää vappua!

Suomi laskuun! Suomi jyrkkään laskuun. Siinä meille suunta!

Unelmiemme Suomessa vain perustarpeet tyydytetään. Siellä viljellään vain maata ja henkeä, vain taidetta ja ruokaa tuotetaan.

Toki taiteen tulee olla vaikeaa. Eivätkä eläimet ole ruokaa.

Vapaaehtoinen köyhyys olkoon pyhin päämäärämme tässä maailmanlopun maailmassa, mutta aivan ensiksi vedämme yhdessä kunnon kännit.

Hauskaa vappua!

Keskustan vappujuhlassa 1.5. klo 13 Kyösti Kallion patsaalla puhujina ovat puoluesihteeri Timo Laaninen, Suomen Keskustanuorten puheenjohtaja Hilkka Kemppi ja puheenjohtaja Ville-Veikko Rantamaula. Musiikista vastaa SinettiSeitsikko.

TAITEEN MONIOTTELIJAN KAARINA HAZARDIN PUHE KALASTAJATORPAN VAPPUBRUNSSILAISILLE 

Hyvät rikkaat suomalaiset,

mikä teitä vaivaa? Minkä takia te riehutte täällä kuin keskittymiskyvyttömät kolmivuotiaat lelukaupan miekkaosastolla ja haluatte tuhota kaiken sen, mikä ennen teitä on rakennettu? Sata vuotta sitten – siitähän te nyt haluatte puhua – kyllä ymmärrettiin, että joka torppaan on mentävä jos ei sivakoiden niin venepelillä, mutta jokaiseen on mentävä, koska tämän väen­ ainoa toivo on yhteinen älli. Te haluatte puhua siitä, mihin meillä on varaa ja mihin ei. No minä kerron: meillä ei ole varaa antaa yhdenkään livetä jalaksilta.

 

Katsokaas, meitä on viisi miljoonaa. Se luku ei sen suuremmaksi muutu vaikka miten ison lasipinnan hankkisitte komeuttanne monistamaan. Me olemme miniatyyrikansa, lilliputtikulttuuri ja obskuuri, nuppineulankokoinen kielialue heinäsuovassa.

Ihan sama miten korskeina te sen peilinne edessä kääntyilette, sieltä vastaan katsoo etninen poikkeus. Jos täällä mitään yhteistä ymmärrystä tahdotaan ylläpitää, teidän on nyt ryhdistäydyttävä. Teidän on ymmärrettävä, että teidän kauppaleikkienne kolikkojen lisäksi on nämä yhteiset palikat. Katsokaas, ei Suomi ole mikään yritys. Korkeintaan osuuskunta.

 

Te huutelette valinnanvapauden puolesta, mutta ei sellaista ole. Emme me voi valita toinen toisiamme pois, senkin houkat. Tässä yhteisessä ponnistuksessa jokaista tarvitaan, myös teitä.

Mutta mitä te teette, potkitte pakoon kuin rusakot talviyössä. Kerkeänä vipellätte palmujen alle rahapussukoitanne piilotellen, nuolette kuoria kiinni hätäpäissänne ympärillenne pälyillen niin kuin valtio olisi teitä veroilla loukannut.

 

Tämäkö se on se teidän käsityksenne oman jäljen jättämisestä? Luuletteko te, että yhteinen elämämme on jonkinlainen sovittu larppi, jossa menetyksiä ei lasketa? Teidän opeillanne talvisotaankin olisi ollut pakon lisäksi pääsymaksu. Lesken rappusilla te olisitte esittäneet kuluerittelyn vainajansiirrosta. Teidän strategiapöydässänne vihollinen olisi antanut huo­keamman tarjouksen juoksuhautaverkostosta.

 

Meidän kukoistuksemme peruskivi on se yhteinen sormiväripurkki, johon joka piltti aamuisin tassunsa tyrkkää. Heistä yhtäkään ei ole varaa jättää syrjään ränsistymään, ei varaa yhdenkään kyvykkään mielen lipsahtaa mahdollisuuksien pohjalle, ei ainoankaan vapaan hengen tylsyä joutavanpäiväisyyksien lekkeripeliin. Meillä ei kerta kaikkiaan ole varaa polttaa kirjojamme.

Mikä teitä vaivaa? Mitä pahaa Suomi on teille tehnyt? Mikä teitä hävettää?

Hilton Kalastajatorpan vappubrunssi kolmessa kattauksessa 1.5.

ELINKEINOELÄMÄN VALTUUSKUNNAN JOHTAJAN MATTI APUSEN PUHE VASEMMISTON YHTEISEEN VAPPUTILAISUUTEEN

 

Hyvät työn ystävät,

tämä on oikea aika ja paikka muistaa ja muistuttaa, että työväenliike on vapausaate. Se on halunnut antaa vapautta työn ikeestä, se on halunnut antaa työläiselle suurempia vapauksia päättää omasta elämästään.

Vanhan työväen vappujuhlissa vaadittiin ”kahdeksan tuntia työtä, kahdeksan tuntia lepoa ja kahdeksan tuntia virkistystä”. Nyt kun työpaikka valtiolla on mennyt, uni ei tule ja virkistys tarkoittaa taas kerran Aku Hirviniemeä, tiedätte että muutoksen hetki on käsillä!

 

Mutta mihin katosi työväenliikkeestä työväki? Ja loppuiko samalla liike?

Vallan kaappasivat teknokraatit, taustanharmaat miehet, joilla on juonteikkaat kasvot ja neuvottelujen rypistämät pikkutakit. Kabinetin ovensuussa he vakuuttavat tv-kameroille, että ”ratkaisu oli nyt tämä, mutta muuhun ei ollut mahdollisuutta”. Uutta bisnestä ei syntynyt ja vanha kuoli käsiin, mutta ymmärrättehän, muuhun ei ollut mahdollisuutta.

Kun katsotte ympärillenne työväenliikkeen ytimessä Hakaniemessä, näette kolmikirjaimisia lyhenteitä ja järeitä seiniä, joiden takana asuu paljon osaamista ja oveluutta. Mutta mikään liiton viisaus tai viraston kaukainen äly ei voi ylittää sitä yhteenlaskettua tietoa, jota ihmisillä on omasta työstään. Neuvostoliitossa erehdyttiin kuvittelemaan, että kaikkien tuotteiden hinnoittelu voitiin hoitaa yhdestä paikasta. Lopputuloksena oli 24 miljoonaa tuotetta, joille ei ollut ostajia. ”Miten lapsellista”, huokaatte nyt.

 

Tämä on se päivä, jolloin meidän on särjettävä holhouksen kupla.

Sorvari tuntee sorvinsa ja tietää mitkä öljyt pitävät sen pyörimässä. Duunarin, virkamiehen ja yliopiston pätkätyöläisen on päästävä sanomaan sanansa, heidän on päästävä itse sopimaan työstään. Liitoissa on opittava se, minkä isät ja äidit jo tietävät – liika rakkaus ja huolenpito tukahduttavat.

Samalla on aika esittää vastalause sille, että jäykkyyksillä ja rajoituksilla työnnämme työttömiä ulos työmarkkinoilta ja jaamme yrityksille laiskistavia tukia. Yleissitovuudella sidomme itsemme yleiseen muuttumattomuuteen. Työmarkkinoiden on saatava hengittää vapaammin!

 

Hyvät vapun viettäjät, vapaa markkinatalous on Suomen pitkäaikaisin mielipidevanki. Sen on aika päästä tyrmästään. Avaimet ovat sinulla.

Helsingin työväen vappu, 1.5. klo 10 alkaen. Ohjelmassa ensin kulkue Hakaniementorilta Kansalaistorille. Kansalaistorilla mm. työväenmusiikkia sekä Lauri Lylyn ja Aino-Kaisa Pekosen puheet.

KIRJAILIJA ELINA HIRVOSEN VAPPUPUHE PERUSSUOMALAISILLE 

Hyvät kuulijat,

kiitos, että saan puhua täällä tänään. ­Haluan puhua teille ihmisestä, joka kuoli kauan sitten, mutta josta on tullut sankarini. Hän on mummini. Lapsena vietin mummin kanssa paljon aikaa ja aikuisena mietin usein, mitä hän sanoisi, jos näkisi minut nyt.

Mummi kasvoi pienessä torpassa yhdentoista sisaruksen kanssa. Hän ei koskaan päässyt kouluun.

Aikuisena mummi tapasi isoisäni, elämänsä rakkauden. Isoisä kuoli talvisodan viimeisenä päivänä ja mummi jäi yksin huolehtimaan äidistä. ”Ei köyhän tytön kannata kouluttautua”, totesi kartanonrouva Z, jonka taloudenhoitajana mummi työskenteli. Mummi tiesi, että kouluttautuminen on viisainta, mitä köyhä tyttö voi tässä maailmassa tehdä. Äitini pääsi oppikouluun ja lukioon, vaikka se tarkoitti, että mummin pienen palkan oli pitkään riitettävä kahdelle.

Mummi on sankarini, koska hän puolusti teoillaan ajatusta, että ihmisen lähtökohdat eivät määritä tämän arvoa. Samoin sankareitani ovat ihmiset, jotka rakensivat maata, jossa jokaisella on oikeus toteuttaa unelmiaan, lähtökohdista riippumatta.

Tämä maa on minulle rakas ja uskon, että se on rakas myös teille.

Juuri nyt epäluottamus, pelko ja viha le­viävät Suomessa nopeasti. Vihaa lietsoo myös osa poliittisista päättäjistä, välillä isänmaallisuuden nimissä. Se suututtaa. Mietin mitä mummini, joka menetti elämänsä rakkauden talvisodassa, olisi ajatellut kuullessaan, että nyt jotkut ihmiset pilkkaavat muita isänmaallisuuden varjolla?

Tapasin tänä keväänä Petäjävedellä Perussuomalaisten kunnanvaltuutetun, jota ihailen suuresti. Hän meni, monien muiden mukana, vastaanottokeskuksen eteen pahvisydän kädessään. Hän halusi osoittaa keskukseen tehdyn polttopulloiskun jälkeen, ettei keskuksen asukkaiden tarvitse pelätä. Tällaista, julkista asettumista vihaa vastaan, toivoisin näkeväni aina, kun joku lietsoo ajatusta, että toisten ihmisten arvo on vähäisempi kuin toisten.

Tämän maan historiaan kuuluu tarina eriarvoisuudesta ja vihasta, joka johti repivään sisällissotaan. Historiaan kuuluu myös tarina ihmisistä, jotka uskoivat jokaisen jakamattomaan ihmisarvoon ja rakensivat maata sen mukaan. Toivon, että muistamme molemmat tarinat. Ensimmäisen, jotta se ei koskaan toistuisi. Toisen, jotta kunnioittaisimme kaikkien, erilaisten ja eri taustoista tulevien ihmisten ihmisarvoa myös muuttuvassa maailmassa, ja vaalisimme tarinaa, joka on kauneinta, mitä meillä on.

Toivotan teille iloista, ihmisarvoista vappua!

Perussuomalainen vapputapahtuma, 1.5. klo 12–13, Snellmaninaukio. Ohjelmassa mm. Olli Immosen, Jussi Niinistön ja Sampo Terhon puheet sekä kansallismielistä yhteislaulua.

TOIMITTAJA TUOMAS ENBUSKEN PUHE JEESUS-MARSSIN OSANOTTAJILLE 

Hyvät Jeesus-marssijat

Filosofi dr. Phil on sanonut ”haluatko olla oikeassa, vai haluatko olla onnellinen”. Suosiota haluava puhuja – kuten pappi – selvittää etukäteen yleisönsä ennakkoluulot. Sen jälkeen hän parfymoi ja paketoi ne, ja kertoo ihmisille takaisin. Ihminen valehtelee tykkäävänsä provokaatiosta. Oikeasti pidämme vain provokaatiosta, jossa pilkataan vastustajiemme arvoja. Suurin rakkauden muoto on kuitenkin arvostaa puheen vastaanottajan älyä. Ja koska suurin on rakkaus, puhun nyt totta.

 

Vappu on suurten tarinoiden aikaa. Se tarkoittaa suomeksi, että vappu on suurten valheiden aikaa. Valitettavasti taitaa olla niin, ettei koko teidän Jeesustanne ole olemassa. Ei ole sattumaa, että vappuna marssivat sekä Jeesukseen että sosialismiin uskovat. Koska todellisuus on osoittanut molempien argumentit täysin kestämättömiksi, jäljellä on enää uhmakas huutaminen ja plakaattien heiluttaminen. Jäljellä on vain usko. Samasta syystä Jehovan todistajien jäsenmäärät kasvavat maailmanlopun ennusteiden epäonnistuttua. Kun todellisuus ei vastaa ennakko-odotuksia, alamme vihaisina koota palapeliä vasaralla.

 

Vaikka uskonto on epätotta, ilman sitä emme eläisi nykyisessä yltäkylläisyydessä. Kun aloimme asettua paikoillemme, jokaista viljavarasta oli enää mahdotonta valvoa. Syntyi loistava idea ajatuksia lukevasta yliluonnollisesta NSA:sta.

Uskontoa ei kuitenkaan enää tarvita. Sekä valtiot että maaseutu katoavat. Tulevaisuus on kaupunkien. Ja ne kaikki ovat anarkokapitalismia. Kaupungistuminen on paljon isompi muutos kuin uber, netti tai pesukone. Tuhat vuotta sitten kukaan ei olisi uskonut, että miljoonat ihmiset voivat elää rauhanomaisesti vierekkäin, ilman samaa uskonnollista koodia. New Yorkissa ortodoksijuutalaiset, muslimit, ateistit ja homot elävät toisistaan välittämättä. Ei siksi, että he olisivat jaloja, vaan koska kaupunki jättää ihmisen rauhaan. Kun ihmisiä on liian paljon samassa paikassa, kukaan ei enää jaksa välittää. Myös Helsingistä on tullut tällainen paikka. Siksi kaupungeissa myös luovutaan uskosta. Helsingissä alle puolet lapsista kastetaan.

 

Ei ole olemassa mitään iankaikkista elämää, taivasta tai helvettiä. Onneksi. Sillä leijuminen ikuisessa hyvyydessä olisi kammottavaa. Elämästä tekee hienoa juuri sen rajallisuus. Tiede on paras keino ymmärtää sitä, mitä maailmankaikkeudessa tapahtuu. Toisin kuin jotkut väittävät, tiede ei ole uskonto. Hyvä tiedemies on aina onnellinen, kun huomaa olleensa eilen väärässä. Uskovainen ei iloitse eilisestä synnistään. Paitsi salaa.

Jos olet huonossa avioliitossa, eroa. Jos haluat homostella, homostele.

Päätän puheeni aforismiin, joka on kirjoitettu lapsuudenkotini viereisen Lämsänjärven seurakuntakodin pihakeinuuun: Juokaa ja naikaa, vielä on aikaa.

Rukous Suomen puolesta -tapahtuma ja Jeesus-marssi 1.5. klo 10–16, Senaatintori. Ohjelmassa mm. ulkoministeri Timo Soinin puhe.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Krista heräsi siihen, että häntä raiskattiin – Helsingin poliisin tilastoissa toistuu klassinen tarina

  2. 2

   Nobinan lakko voi sekoittaa pääkaupunkiseudun bussiliikenteen torstaina – kaikki nämä linjat uhkaavat pysähtyä

  3. 3

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  4. 4

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  5. 5

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  6. 6

   Ymmärrän, miksi presidentti Trumpia ketuttaa

  7. 7

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  8. 8

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  9. 9

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  10. 10

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  2. 2

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  3. 3

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  4. 4

   Nobinan lakko voi sekoittaa pääkaupunkiseudun bussiliikenteen torstaina – kaikki nämä linjat uhkaavat pysähtyä

  5. 5

   ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

  6. 6

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  7. 7

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  8. 8

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  9. 9

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  10. 10

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  6. 6

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää