Kolme vuotta ilman sadetta – mitä jos Suomessa kävisi kuten Somalimaassa?

Valokuvaaja Aapo Huhta kuvasi Somalimaassa kuivuutta. Siellä eläimiltä menee henki ja ihmisiltä elinkeino. Suomessa on totuttu läträämään vedellä. Siksi yhteiskunta lamaantuisi sateiden tyrehdyttyä.

Viisi litraa vettä päivässä. Pakon edessä ihminen selviytyy vähällä vedellä. Läntistä Somalimaata Itä-Afrikassa koettelee jo kolme vuotta jatkunut kuivuus, ja avustusjärjestöt Punainen Puolikuu ja Punainen Risti ajattavat hätätila-alueelle vettä tankkiautoilla.

Yhtä ihmistä kohti on varattu määrä, joka Suomessa valuu viemäriin jo aamun ensimmäisellä wc:n huuhtelulla. Suomalainen kuluttaa vettä 150 litraa päivässä. Se menee vessan vetämisen lisäksi peseytymiseen, syömiseen ja juomiseen.

Muuallakin kuin Somalimaassa ihmisiä riivaa kuivuus, jota ilmastonmuutos näyttää kiihdyttävän. Yksi kuivuuden kärjistämistä konflikteista on Syyrian sota – kun aineelliset resurssit niukkenevat, alkaa tulla kiistaa muistakin asioista.

Olisiko Syyrian sodan voinut estää parantamalla kastelujärjestelmiä? Ja kun kerran ajatusleikkiin ryhdyttiin, mennään vielä pidemmälle.

Mitä jos Suomessa ei tästä päivästä alkaen enää sataisi? Suomen ja muun Pohjolan ylle olisi jumiutunut itäinen korkeapaine. Ei tulisi vettä vuosiin.

Ajatushan on aivan mahdoton.

”Somaliassa sekä luonto että ihminen ovat sopeutuneet kuivuuteen. Jos Suomessa pantaisiin yhtäkkiä vedentulo poikki, luonnon kärsimys ja ihmisen vaikeudet olisivat vielä dramaattisempia”, sanoo johtava hydrologi Esko Kuusisto Suomen ympäristökeskuksesta.

Alussa kuivan jakson ajateltaisiin jäävän lyhyeksi. Pisimmillään samalla paikkakunnalla on ollut Suomessa vain hieman yli kuukauden mittaisia sateettomia jaksoja, esimerkiksi vuosina 1969 ja 2006.

Jo toukokuun lopulla alkaisi huolettaa. Runsaat kevätsateet ja pohjoisessa lumien sulamisvedet olisivat enää muisto. Huoli kyntäisi rypyn maanviljelijöiden kulmien väliin. Kastelulaitteilla saataisiin vettä pelloille, jos olisi joki tai järvi lähellä.

Mutta kastelulaitteita on lähinnä vain Lounais-Suomessa. Se johtuu siitä, että Turun seutu on Suomen kuivinta aluetta. Aurajoki on sekä likainen että vähävetinen. Vuosien kiistojen jälkeen turkulaisille saatiin hiljattain rakennettua järjestelmä, jossa vettä johdetaan Kokemäenjoesta imeyttämällä se hiekkakerrosten läpi.

Ensimmäisenä hätätila kehittyisi siis Turussa. Nykyisinkin Turun saaristoon joudutaan erityisesti kesäisin ajamaan vettä tankkiautoilla. Heti kuivan kauden alkuvaiheessa tankkiautoja nähtäisiin myös suurten karjatilojen pihoilla.

Seuraavaksi olisivat pulassa pienet taajamat, jotka eivät ole suurten pohjavesialueiden lähellä. Pääkaupunkiseutu ja esimerkiksi Kouvolan alue sen sijaan porskuttaisivat Päijännetunnelin ja suuren pohjavesimuodostelman avulla pitkäänkin. Pohjois-Espoon kaltaisilla haja-asutusalueilla kaivot kuivuisivat muutamassa kuukaudessa.

Tamperelaisia puhututtaisi, pitäisikö sittenkin alkaa imeyttää vettä Roineesta.

”Mikään kriisijärjestelmämme ei ole valmis tällaiseen”, sanoo ympäristöpolitiikan professori Rauno Sairinen Itä-Suomen yliopistosta. ”Yhteiskunnan täytyy järjestää vesihuolto, mutta jos kuivuus jatkuisi, siirryttäisiin kriisinhallintatilanteeseen.”

Seuraisi pakkotoimia ja säännöstelyä. Ihmiset olisivat ihmeissään. He olisivat kauhuissaan. Alkaisi kritisointi, ettei asioita osata hoitaa. Valtio ja kunnat neuvottelisivat, kuka maksaa nämä valtavat kunnallistekniset järjestelyt.

Viranomaiset alkaisivat opastaa, kuinka vettä käytetään tehokkaasti. Vanhuksia siirrettäisiin syrjäseuduilta taajamiin kunnan vesijohdon ulottuville.

Johtava hydrologi Kuusisto arvioi, että pienimpiä vesilaitoksia jouduttaisiin sulkemaan noin vuoden kuluttua sateiden tyrehtymisestä. Joillakin alueilla ihmiset voisivat alkaa itse keittää järvivettä ja käyttää sitä talousvetenä. Pohjavedet alenisivat alenemistaan.

Yhteiskuntarauhaa ravistelisi teollisuuden eri alojen välillä kärjistyvä kiista. Mitkä teollisuudenalat olisivat tärkeämpiä kuin toiset? Kärjessä eivät ehkä olisi olutpanimot. Hyvästi sauna ja saunaolut.

Ja kuka päättäisi, että nämä viljelijät saisivat vettä mutta nämä toiset eivät? Puolueista ainakin keskustalla riittäisi selitettävää peruskannattajakunnalleen.

Kuivuus kävisi kalliiksi. Vesivoima hupenisi koko Pohjolasta. Kemijoen ja Oulujoen voimalat pysähtyisivät. Vain Imatra ja Tainionkoski tuottaisivat sähköä, nekin minimaalisesti.

Ydinvoimalat toimisivat, koska ne saavat lauhdutusvetensä merestä.

Pieneksi lohdutukseksi rutikuivilta soilta nostettaisiin ennätysmäärä turvetta energianlähteeksi. Varmoihin voittajiin kuuluisivat aurinkopaneelien omistajat.

Venäläisen ydinvoimasähkön merkitys korostuisi. Mitähän Putin tekisi?

Suomalaisia koeteltaisiin toden teolla, sillä talvi olisi ankarampi kuin koskaan. Korkeapaine toisi pakkaset aikaisin, ja järvissä olisi etelässäkin puolitoistametriset jäät. Lunta ei sataisi hillitsemään jään paksuutta. Routa tunkisi ennätyssyvälle.

Tulisi toinen kevät. Kaupungissa olisi vaikea hengittää katupölyn takia. Maalla pellot pöllyäisivät. Nyt ruuvi kiristyisi. Vedentulo katkaistaisiin ajoittain. Suomi ottaisi oppia Espanjasta ja Kaliforniasta. Kuvernööri Jerry Brown määräsi viime kesänä kalifornialaiset pakkosäästämään vettä.

”Meillä on ajattelutapa, että hanasta tulee kylmää ja kuumaa vettä. Ellei näin ole, se on heti hetkellinen katastrofi. Kuinka asiat järjestyisivät, kun ei enää pääsisi joka päivä suihkuun?” Sairinen kysyy.

Ajat, jolloin autoja pestiin lotraamalla, olisivat ohi. Golfviheriöiden kaltaisesta luksuksesta ei kuivassa maassa olisi enää tietoakaan.

Karjatiloilla tankkiauton korvaisi yhä useammin teurasauto. Tuontiruuan tarve näkyisi kauppalaskussa. Pulloveden hinta sinkoaisi pilviin. Puut kuolisivat alueilla, joilla juuret eivät ylettäisi pohjaveteen.

Toisena sateettomana kesänä laajat metsäpalot järkyttäisivät mökkikansaa. Ei olisi salamoita, mutta huolimattomia tulen käyttäjiähän aina riittää.

Olisi kulunut puolitoista vuotta ilman sadetta. Viimeistään silloin Suomessa olisi herätty vesipihin teknologian kehittämiseen. Olisi jo otettu laajasti käyttöön vedettömät pisuaarit ja muut hienoudet.

Pian olisi taas Slush. Sen räntää tarkoittavalle nimelle naureskeltaisiin hyväntahtoisesti. Tapahtumassa teknologian osaajat ja kasvuyritysten propellipäät kertoisivat opintoreissuistaan Australiaan. Makeeta vedenkierrätystä!

Valokuvaaja Aapo Huhta työskenteli Somalimaassa Punaiselle Ristille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Pohjois-Koreassa maanjäristys: Kiina epäilee räjähdystä, Etelä-Korea pitää luonnollista syytä todennäköisempänä – HS seuraa

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  5. 5

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  6. 6

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  7. 7

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  3. 3

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  4. 4

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  5. 5

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  8. 8

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  9. 9

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  10. 10

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  9. 9

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää