Valikko
Sunnuntai

Ryöstöjä, räyhääjiä ja olutvarkaita – siitä huolimatta työ Siwan kassalla on Christina Lundénille unelmaduuni

Siwan aika on pian ohi. Kansan suussa Siwan kassa on paikka, johon joudutaan, mutta Christina Lundénille työ lähikaupassa on maittanut jo 34 vuoden ajan.

Alku oli vaikea. Heti ensimmäisenä työpäivänä 14-vuotias Christina Lundén pantiin purkamaan leipäkuormaa. Mutta kuinka asetella limput ja leivokset oikeille paikoilleen, jos ei tiedä niiden nimiä?

Lundénin äiti oli yksinhuoltaja, ja raha oli tiukassa. Siksi kotona ei syöty berliininmunkkeja tai muita kalliita herkkuja. Lundén tuijotti hämmentyneenä outoja nimilappuja ja ajatteli, että ei tästä varmaan tule mitään.

Toisin kävi. Nyt Lundén on 48-vuotias, ja hän on työskennellyt jo 34 vuotta pienissä ruokakaupoissa. Ensimmäinen työpaikka oli Elannon kauppa Helsingin Pajamäessä. Lundén aloitti työt poikkeuksellisen nuorena, koska halusi enemmän omaa rahaa kuin mitä äidiltä liikeni.

Koululainen marssi itse aluepäällikön luokse ja ilmoitti haluavansa kauppaan ilta- ja viikonloppuhommiin. Siitä alkoi ura koko kaupungin kaupan tätinä, kuten eräs tuttu asiakas häntä pari vuotta sitten nimitti.

Lundén on työskennellyt lähikaupoissa eri puolilla pääkaupunkiseutua: muun muassa Vihdintiellä, Munkkiniemessä, Kaivokselassa, Pohjois-Haagassa ja Kannelmäessä. 18 viime vuotta Lundén on ollut Siwan kassalla.

Arkikielessä ”Siwan kassa” on käsite. Sinne joutuu, jos ei saa muita töitä.

Tätä Lundén ei ymmärrä alkuunkaan. Hän on ylpeä työstään: ”Ihmiset eivät ymmärrä, että se työ ei ole pelkkää kassalla istumista, vaan kaikki tekevät kaikkea. Olen minä ollut myymälän kakkos­esimiehenäkin.”

Mannerheimintiellä sijainnut Meilahden Siwa, ”Mansku 152”, oli Lundénille vuosien ajan melkein toinen koti. Mutta se suljettiin äskettäin. Lauantaina 13. helmikuuta Lundénin työkaveri Hanna teippasi työvuoronsa jälkeen oveen lapun, jossa luki: Siwa has left the building. Kiitos kaikille asiakkaille, ikävä on kova!

”Olin ajatellut sitä paikkaa vähän omanani. Nyt en enää uskalla kiintyä myymälään samalla tavalla”, Lundén sanoo.

Ei ehkä kannatakaan. Siwan aika on kohta ohi. Kesko ilmoitti ostavansa Siwat ja Valintatalot omistavan Suomen Lähikaupan viime vuonna. Suurin osa Siwoista tulee muuttumaan K-kaupoiksi, loput myydään muille ketjuille.

Lundén työskentelee nyt vantaalaisessa Siwassa. Sen kohtalosta ei ole vielä tarkempaa tietoa.

Suomen ensimmäiset Siwat, kolme myymälää, avattiin 1981 Jyväskylään. Ketjun nimi tuli sanoista sininen ja valkoinen, mutta mukaan otettiin kaksois-v, sillä Siwa oli aikanaan myös kuuluisa keidas muinaisessa Egyptissä.

Monille tosin tulee Siwoista mieleen ­aavikolla sijaitsevan juomapaikan sijasta ryöstö. Myymälät ovat auki myöhään illalla, ja paikalla saattaa olla vain yksi työntekijä. Siksi ne ovat valikoituneet rosvojen kohteiksi poikkeuksellisen usein. Ilta-Sanomat laski muutama vuosi sitten, että kymmenestä kaupparyöstöstä seitsemän kohdistuu juuri Siwaan.

Lundén ehti olla Siwassa töissä jo pitkään ja ihmetellä, ettei hänen vuorollaan ole koskaan sattunut mitään sellaista. Kunnes pari vuotta sitten sattui.

Näin se meni: Mannerheimintien myymälään tuli oudosti pälyilevä mies, jolla oli käsineet kädessään. Kassalla hän otti puukon esiin. Koska miehen puhe oli pelkkää mutinaa ja älämölöä, ei Lundén osannut noudattaa ohjeita, yritti vain väistellä puukkoa.

Hän ei voinut myöskään pyytää apua, sillä kassan hälytyslaitteen paristot olivat tyhjät. Vaaratilanne meni ohi muutamassa minuutissa, kun mumiseva ryöstäjä pakeni paikalta ilman saalista. Häntä ei koskaan saatu kiinni.

”Näin pitkään olen ollut alalla, ja sitten kun mut yritetään ryöstää, niin se on tuommoinen säälittävä tapaus!” hän puuskahtaa.

Puukkomiehiä yleisempiä lähikaupoissa ovat näpistelijät. Lapset vievät karkkia, aikuiset alkoholia.

”Kun aloitin, oli Mannerheimintiellä aika hurja meininki. Varsinkin kaljaa pöllittiin jatkuvasti. Minä päätin, että tällaisessa viidakossa en työskentele. Minulla on pokkaa huutaa kassalta toiselle puolelle kauppaa, että nyt ne oluet pois povarista”, sanoo Lundén ja nauraa.

Kun hän jatkoi sitkeästi näpistelijöiden vainoamista, nämä vähitellen luovuttivat ja jättivät kaupan rauhaan. Välillä on silti ollut pelottaviakin tilanteita.

”Huomasin kerran viiden miehen joukon, joka kätki olutta vaatteisiinsa. Menin ulos soittamaan poliisit, mutta ne huomasivat sen ja alkoivat jahdata minua kadulla. Huusin puhelimeen, että nyt se auto tänne ja nopeasti.”

Vaaratilanteista huolimatta Lundén ei pelkää töihin lähtemistä. Enimmäkseen työ lähikaupassa on hänestä hauskaa. Jos sitä saa tehdä oikean porukan kanssa, se on hänelle oikea ”unelmaduuni”.

Lundén haluaa myös korjata sen väärän käsityksen, että Siwan myyjän palkalla ei voi pärjätä.

”Minä aloin asuntosäästäjäksi 16-vuo­tiaana, ja jo parikymppisenä ostin ensimmäisen oman kotini, neljä huonetta ja keittiön.”

Lähikaupat ovat muuttuneet. Elannon aikoihin työpäivät alkoivat lihojen jauhamisella takahuoneessa. Lihatiskeistä on Siwoissa luovuttu. Sen sijaan ruokatrendit näkyvät pienissäkin kaupoissa. Valikoimassa on nykyään luomua ja gluteenittomia tuotteita.

Ennen myymäläpäälliköt saivat tehdä tilauksia suhteellisen itsenäisesti, nyt toimitaan enemmän keskusjohdon ohjeiden mukaan. Lundén toivoo, että jatkossa lähikaupoilla olisi enemmän itsenäisyyttä. Siwojen katoaminen on hänestä haikeaa, mutta Lundén ei usko asiakkaiden sitä juuri huomaavan.

”Ei asiakas katso, minkä nimiseen kauppaan menee, kunhan palvelu pelaa ja myymälä on lähellä kotia.”

Lundén pelkää, että lähikauppoja karsitaan ja jäljelle jäävät jättimarketit. Silloin menetetään jotain arvokasta, hän sanoo.

”Se sosiaalinen puoli. Kun myyjä ja asia­kas ovat tuttuja, vaihdetaan kaupassa myös kuulumiset”, Lundén kertoo. Hän on vuosien mittaan seurannut myymälöissä korttelin lasten kasvamista ja muita elämänmuutoksia. Joistakin asiakkaista on tullut aitoja ystäviä.

”On ollut paljon vanhempia pariskuntia, jotka käyvät kaupassa joka päivä. Ja sitten kun toinen kuolee ja toinen tulee kauppaan ensimmäistä kertaa yksinään... Se on aina vaikea paikka.”

Erityisen tärkeitä pienet kaupat ovat vanhoille ihmisille. Monet jaksavat lähteä kodin ulkopuolelle vain kerran päivässä, ja kohteena on tietysti usein ruokakauppa. Tuttu myyjä tapaa vanhusta useammin kuin kukaan muu.

Välillä asiakkaat voivat olla myös ikäviä, varsinkin humalaiset. Kun Lundén oli nuori, hän meni joskus takahuoneeseen itkemään, jos joku sanoi pahasti. Nykyisin sellainen ei tunnu enää missään. Takaisinkaan ei tosin voi enää sanoa, sillä ilmapiiri on muuttunut. Kaupoissa ei enää sovi vitsailla samalla tavalla kuin ennen.

”Ennen me heitettiin aika kaksimielistä läppää työkavereiden kanssa. Nykyään pitää olla korrektimpi.”

Ei Lundén ihan kokonaan ole läpänheitosta luopunut. Kun hän liikkuu kau­pungilla, saattavat asiakkaat välillä tuijottaa – koska he eivät ymmärrä, miksi Lundén näyttää tutulta. Niihin tilanteisiin kaupan tädillä on vakiovitsi. ”Etkö sä tunnista mua vaatteet päällä?”

Oikaisu: Jutun otsikossa kirjoitettiin ensin virheellisestä, että Lundén on ollut Siwan kassalla 34 vuotta. Sen ajan hän ollut kuitenkin lähikaupan kassalla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kauppa
 • Päivittäistavarakauppa
 • Ruokakauppa
 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  2. 2

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  3. 3

   Miksi laihduttaminen on niin vaikeaa? Lihavuuden syy voi olla aivoissa

  4. 4

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  5. 5

   Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

  6. 6

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  7. 7

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  8. 8

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  9. 9

   Kokoomus johtaa Helsingin vaalitaistoa niukasti, vihreät aivan tuntumassa

  10. 10

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  3. 3

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  7. 7

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  8. 8

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  9. 9

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  10. 10

   Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  8. 8

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää