Valikko
Sunnuntai

Ryöstöjä, räyhääjiä ja olutvarkaita – siitä huolimatta työ Siwan kassalla on Christina Lundénille unelmaduuni

Siwan aika on pian ohi. Kansan suussa Siwan kassa on paikka, johon joudutaan, mutta Christina Lundénille työ lähikaupassa on maittanut jo 34 vuoden ajan.

Alku oli vaikea. Heti ensimmäisenä työpäivänä 14-vuotias Christina Lundén pantiin purkamaan leipäkuormaa. Mutta kuinka asetella limput ja leivokset oikeille paikoilleen, jos ei tiedä niiden nimiä?

Lundénin äiti oli yksinhuoltaja, ja raha oli tiukassa. Siksi kotona ei syöty berliininmunkkeja tai muita kalliita herkkuja. Lundén tuijotti hämmentyneenä outoja nimilappuja ja ajatteli, että ei tästä varmaan tule mitään.

Toisin kävi. Nyt Lundén on 48-vuotias, ja hän on työskennellyt jo 34 vuotta pienissä ruokakaupoissa. Ensimmäinen työpaikka oli Elannon kauppa Helsingin Pajamäessä. Lundén aloitti työt poikkeuksellisen nuorena, koska halusi enemmän omaa rahaa kuin mitä äidiltä liikeni.

Koululainen marssi itse aluepäällikön luokse ja ilmoitti haluavansa kauppaan ilta- ja viikonloppuhommiin. Siitä alkoi ura koko kaupungin kaupan tätinä, kuten eräs tuttu asiakas häntä pari vuotta sitten nimitti.

Lundén on työskennellyt lähikaupoissa eri puolilla pääkaupunkiseutua: muun muassa Vihdintiellä, Munkkiniemessä, Kaivokselassa, Pohjois-Haagassa ja Kannelmäessä. 18 viime vuotta Lundén on ollut Siwan kassalla.

Arkikielessä ”Siwan kassa” on käsite. Sinne joutuu, jos ei saa muita töitä.

Tätä Lundén ei ymmärrä alkuunkaan. Hän on ylpeä työstään: ”Ihmiset eivät ymmärrä, että se työ ei ole pelkkää kassalla istumista, vaan kaikki tekevät kaikkea. Olen minä ollut myymälän kakkos­esimiehenäkin.”

Mannerheimintiellä sijainnut Meilahden Siwa, ”Mansku 152”, oli Lundénille vuosien ajan melkein toinen koti. Mutta se suljettiin äskettäin. Lauantaina 13. helmikuuta Lundénin työkaveri Hanna teippasi työvuoronsa jälkeen oveen lapun, jossa luki: Siwa has left the building. Kiitos kaikille asiakkaille, ikävä on kova!

”Olin ajatellut sitä paikkaa vähän omanani. Nyt en enää uskalla kiintyä myymälään samalla tavalla”, Lundén sanoo.

Ei ehkä kannatakaan. Siwan aika on kohta ohi. Kesko ilmoitti ostavansa Siwat ja Valintatalot omistavan Suomen Lähikaupan viime vuonna. Suurin osa Siwoista tulee muuttumaan K-kaupoiksi, loput myydään muille ketjuille.

Lundén työskentelee nyt vantaalaisessa Siwassa. Sen kohtalosta ei ole vielä tarkempaa tietoa.

Suomen ensimmäiset Siwat, kolme myymälää, avattiin 1981 Jyväskylään. Ketjun nimi tuli sanoista sininen ja valkoinen, mutta mukaan otettiin kaksois-v, sillä Siwa oli aikanaan myös kuuluisa keidas muinaisessa Egyptissä.

Monille tosin tulee Siwoista mieleen ­aavikolla sijaitsevan juomapaikan sijasta ryöstö. Myymälät ovat auki myöhään illalla, ja paikalla saattaa olla vain yksi työntekijä. Siksi ne ovat valikoituneet rosvojen kohteiksi poikkeuksellisen usein. Ilta-Sanomat laski muutama vuosi sitten, että kymmenestä kaupparyöstöstä seitsemän kohdistuu juuri Siwaan.

Lundén ehti olla Siwassa töissä jo pitkään ja ihmetellä, ettei hänen vuorollaan ole koskaan sattunut mitään sellaista. Kunnes pari vuotta sitten sattui.

Näin se meni: Mannerheimintien myymälään tuli oudosti pälyilevä mies, jolla oli käsineet kädessään. Kassalla hän otti puukon esiin. Koska miehen puhe oli pelkkää mutinaa ja älämölöä, ei Lundén osannut noudattaa ohjeita, yritti vain väistellä puukkoa.

Hän ei voinut myöskään pyytää apua, sillä kassan hälytyslaitteen paristot olivat tyhjät. Vaaratilanne meni ohi muutamassa minuutissa, kun mumiseva ryöstäjä pakeni paikalta ilman saalista. Häntä ei koskaan saatu kiinni.

”Näin pitkään olen ollut alalla, ja sitten kun mut yritetään ryöstää, niin se on tuommoinen säälittävä tapaus!” hän puuskahtaa.

Puukkomiehiä yleisempiä lähikaupoissa ovat näpistelijät. Lapset vievät karkkia, aikuiset alkoholia.

”Kun aloitin, oli Mannerheimintiellä aika hurja meininki. Varsinkin kaljaa pöllittiin jatkuvasti. Minä päätin, että tällaisessa viidakossa en työskentele. Minulla on pokkaa huutaa kassalta toiselle puolelle kauppaa, että nyt ne oluet pois povarista”, sanoo Lundén ja nauraa.

Kun hän jatkoi sitkeästi näpistelijöiden vainoamista, nämä vähitellen luovuttivat ja jättivät kaupan rauhaan. Välillä on silti ollut pelottaviakin tilanteita.

”Huomasin kerran viiden miehen joukon, joka kätki olutta vaatteisiinsa. Menin ulos soittamaan poliisit, mutta ne huomasivat sen ja alkoivat jahdata minua kadulla. Huusin puhelimeen, että nyt se auto tänne ja nopeasti.”

Vaaratilanteista huolimatta Lundén ei pelkää töihin lähtemistä. Enimmäkseen työ lähikaupassa on hänestä hauskaa. Jos sitä saa tehdä oikean porukan kanssa, se on hänelle oikea ”unelmaduuni”.

Lundén haluaa myös korjata sen väärän käsityksen, että Siwan myyjän palkalla ei voi pärjätä.

”Minä aloin asuntosäästäjäksi 16-vuo­tiaana, ja jo parikymppisenä ostin ensimmäisen oman kotini, neljä huonetta ja keittiön.”

Lähikaupat ovat muuttuneet. Elannon aikoihin työpäivät alkoivat lihojen jauhamisella takahuoneessa. Lihatiskeistä on Siwoissa luovuttu. Sen sijaan ruokatrendit näkyvät pienissäkin kaupoissa. Valikoimassa on nykyään luomua ja gluteenittomia tuotteita.

Ennen myymäläpäälliköt saivat tehdä tilauksia suhteellisen itsenäisesti, nyt toimitaan enemmän keskusjohdon ohjeiden mukaan. Lundén toivoo, että jatkossa lähikaupoilla olisi enemmän itsenäisyyttä. Siwojen katoaminen on hänestä haikeaa, mutta Lundén ei usko asiakkaiden sitä juuri huomaavan.

”Ei asiakas katso, minkä nimiseen kauppaan menee, kunhan palvelu pelaa ja myymälä on lähellä kotia.”

Lundén pelkää, että lähikauppoja karsitaan ja jäljelle jäävät jättimarketit. Silloin menetetään jotain arvokasta, hän sanoo.

”Se sosiaalinen puoli. Kun myyjä ja asia­kas ovat tuttuja, vaihdetaan kaupassa myös kuulumiset”, Lundén kertoo. Hän on vuosien mittaan seurannut myymälöissä korttelin lasten kasvamista ja muita elämänmuutoksia. Joistakin asiakkaista on tullut aitoja ystäviä.

”On ollut paljon vanhempia pariskuntia, jotka käyvät kaupassa joka päivä. Ja sitten kun toinen kuolee ja toinen tulee kauppaan ensimmäistä kertaa yksinään... Se on aina vaikea paikka.”

Erityisen tärkeitä pienet kaupat ovat vanhoille ihmisille. Monet jaksavat lähteä kodin ulkopuolelle vain kerran päivässä, ja kohteena on tietysti usein ruokakauppa. Tuttu myyjä tapaa vanhusta useammin kuin kukaan muu.

Välillä asiakkaat voivat olla myös ikäviä, varsinkin humalaiset. Kun Lundén oli nuori, hän meni joskus takahuoneeseen itkemään, jos joku sanoi pahasti. Nykyisin sellainen ei tunnu enää missään. Takaisinkaan ei tosin voi enää sanoa, sillä ilmapiiri on muuttunut. Kaupoissa ei enää sovi vitsailla samalla tavalla kuin ennen.

”Ennen me heitettiin aika kaksimielistä läppää työkavereiden kanssa. Nykyään pitää olla korrektimpi.”

Ei Lundén ihan kokonaan ole läpänheitosta luopunut. Kun hän liikkuu kau­pungilla, saattavat asiakkaat välillä tuijottaa – koska he eivät ymmärrä, miksi Lundén näyttää tutulta. Niihin tilanteisiin kaupan tädillä on vakiovitsi. ”Etkö sä tunnista mua vaatteet päällä?”

Oikaisu: Jutun otsikossa kirjoitettiin ensin virheellisestä, että Lundén on ollut Siwan kassalla 34 vuotta. Sen ajan hän ollut kuitenkin lähikaupan kassalla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kauppa
 • Päivittäistavarakauppa
 • Ruokakauppa
 • Työelämä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  2. 2

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  3. 3

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  4. 4

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  5. 5

   Trump varoittaa ”vakavasta, vakavasta” konfliktista Pohjois-Korean kanssa

  6. 6

   Mitä varakas eläkeläinen tekee isolla osakesalkulla? Perilliset ottavat kuitenkin rahoista kaiken ilon irti

  7. 7

   Rautatieaseman kivimiespatsaat puettiin Kiss-naamioihin – Rockyhtye esiintyy Helsingissä ensi viikolla

  8. 8

   Palkittu kirjailija: Robotit ja tekoäly vievät vääjäämättä valkokaulustyöt eikä koulutuskaan enää pelasta keskiluokkaa – Onko ratkaisu perustulo, robottivero vai kapina?

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  2. 2

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  3. 3

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  4. 4

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  5. 5

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  6. 6

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  7. 7

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  8. 8

   Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

  9. 9

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  10. 10

   Maalivärillä värjätyt myrkkymausteet tuotiin helsinkiläiseen ruokakauppaan Intiasta – ”Tämä on tehty ehkä ihan tietäen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  5. 5

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  6. 6

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  7. 7

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää