Valikko
Sunnuntai    |   Torsti tietää

Tulisiko asuntolainastamme ”valuuttalaina”, jos Suomi siirtyisi takaisin markkaan?

Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti. Trafista lähestyttiin vielä punakynäasialla. Suoranaista kieltoa punakynien käytölle Trafissa ei ole, mutta osassa lomakkeita suositellaan punakynän välttämistä. Näin siksi, että punakynän jälki näkyy huonosti Trafin käyttämässä skannauksessa.

Lisäksi muutamissa lomakkeiden erityiskohdissa, kuten ajokorttiin ko­pioitavassa allekirjoituksessa, pitää käyttää mustaa kynää.

Pertti Ukkonen ja Lauri Puirola muistelivat, ettei veikkauskupongeissa saanut käyttää punaväriä. Kielto koski sekä lottoa että vakioveikkausta ja johtui siitä, että kaikki kupongit mikrofilmattiin. Filmiltä voitiin tarkistaa, ettei kupongin merkintöjä ollut muutettu. Veikkauksen käyttämä kamera ei kuitenkaan tallentanut punaista väriä, minkä vuoksi punakynän käyttö oli kielletty. Kielto purettiin, kun mikrofilmistä luovuttiin vuonna 1994.

 

Kaksi yksityishenkilöä on sopinut lainasta, jossa A lainaa B:lle 100 euroa kahdeksi vuodeksi. Koroksi sovitaan 12 kk:n euribor. Ensin vuoden euribor on koroltaan positiivinen, mutta toisen vuoden korontarkastuspäivänä 12 kk:n euribor on laskenut miinukselle. Miten korko pitäisi laskea, kun velkaa solmittaessa on toimittu oletuksella positiivisista koroista? Voiko velallinen vaatia vippaajaa maksamaan lainasta itselleen, jos kokonaiskorko painuu nimellisesti negatiiviseksi?

– Koronkiskuri

 

Jos sopimusehdot ovat suunnilleen tavanomaiset, 12 kuukauden euriboriin sidottu laina hinnoitellaan uudelleen vuoden välein. Mikäli sopimuksessa ei ole pykälää, joka asettaisi koron alarajan nollaan, korko olisi toisen vuoden ajan negatiivinen. Eli ensimmäisen vuoden laina saa positiivista korkoa, mutta sitten laina alkaisi ”lyhentää itseään” negatiivisen koron vuoksi.

Lainasopimuksen osapuolet voivat tietysti sopia muustakin, esimerkiksi siitä, että korko ei koskaan ole negatiivinen vaan aina vähintään nolla.

Kummoiseksi maksumieheksi lainaaja ei silti joutuisi. Nyt negatiivinen korko on niin matala, että se jäisi alle 2,5 senttiin. Näin se pyöristyisi maksupäivänä käteismaksussa nollaan.

 

Perheemme asuntolaina on sidottu euriborkorkoon, ja se on tietenkin euromääräinen. Jos Suomi palaisi käyttämään markkaa, mitä tapahtuisi asuntolainallemme? Olisiko perheellämme 1980-luvun kasinotalousvuosien tyylinen ”valuuttalaina”: ansiotulot markoissa, mutta laina euroissa?

– Tarkan markan mies

 

Kysymykseesi ei voi vastata varmasti, koska se riippuisi siitä, miten ero eurosta tapahtuisi. Olisiko Suomi ainoa lähtijä vai hajoaisiko koko euro? Asia riippuisi myös poliittisesta tahdosta.

Tikkaremmin pankkiiri arvioi kuitenkin, että euroerossa lainat muutettaisiin euroista markkoihin siinä missä tileillä olevat talletuksetkin. Silloin lainan korko sidottaisiin uuteen markkamääräiseen viitekorkoon.

Muutosta tarvittaisiin ennen muuta markan uskottavuuden vuoksi. Muuten eläisimme pitkään kaksoistaloudessa, jossa sadoilla tuhansilla ihmisillä olisi velkaa vieraalla valuutalla.

Ongelman muodostaisivat kuitenkin ulkomaisilta pankeilta otetut lainat, sillä niiden ehtoihin Suomen lainsäätäjä tuskin voisi vaikuttaa. Näin ne jäisivät luultavimmin ”valuuttalainoiksi”.

 

Olen nähnyt 1800-luvulta taulukon, jossa kaikilla Suomen kaupungeilla oli oma kellonaikansa. Ilmeisesti au­ringon mukainen ”oikea” aika. Koska ja miksi siirryttiin käyttämään aikavyöhykkeitä? Oliko syy esimerkiksi junaliikenteen yleistyminen?

– Aikakone

 

Vielä 1800-luvun puolivälissä paikkakunnilla käytettiin tavallisesti niiden omaa, auringosta saatavaa aikaa. Lennättimen ja rautatien mahdollistamat nopeat yhteydet tekivät kuitenkin käytännöstä hankalan. Kun rautatie Helsingistä Pietariin vuonna 1870 valmistui, piti päättää, käytetäänkö rautatiellä Helsingin vai Pietarin aikaa (näillä oli eroa runsaat 20 minuuttia).

Tilanne ratkaistiin jakamalla rata­osuus kahtia: Helsingin aika oli voimassa Kaipiaisiin, ja siitä eteenpäin noudatettiin Pietarin aikaa. Paikkakuntien omat ajat pysyivät ennallaan.

Aikavyöhykkeistä sovittiin Yhdysvalloissa vuonna 1872, kun maa jaettiin neljään vyöhykkeeseen. Muu maailma seurasi perässä vuonna 1884.

Venäjällä tai Suomessa aikavyöhykkeitä ei kuitenkaan otettu käyttöön. Vuonna 1888 valtiopäivät anoivat keisarilta lupaa siirtyä koko maassa Helsingin aikaan, mutta keisari ei antanut toivottua määräystä. Keisari kuitenkin määräsi, että koko Suomen rautateillä tuli siirtyä Helsingin aikaan. Rautatien myötä Helsingin aika levisi vähitellen koko maahan, vaikka virallista määräystä ei koskaan annettu.

Aikavyöhykejärjestelmään Suomi liittyi vasta itsenäistymisen jälkeen. Siirtymä tehtiin vuoden 1921 vappuyönä. Koska Helsingin aika oli hieman jäljessä Itä-Euroopan vyöhykeajasta, kaikkia Suomen kelloja siirrettiin keskiyöllä 20 minuuttia ja 10,9 sekuntia eteenpäin.

Tarkemmin ajan historiasta voi lukea Helsingin yliopiston almanakkatoimiston sivuilta ilmaiseksi löytyvästä professori Heikki Ojan Aikakirjasta (2013).

Torsti Facebookissa: www.facebook.com/torstintikkaremmi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Torsti tietää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Putin on valmis tapaamaan Trumpin Suomessa

  3. 3

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  4. 4

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  5. 5

   Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

  6. 6

   Tampereen teknillinen yliopisto halusi tehdä etiopialaisesta tyrannista kunniatohtorin – yliopistolta vaaditaan anteeksipyyntöä

  7. 7

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  8. 8

   Perheet kertovat pakkolääkittyjen ihmisoikeusjuristien kidutuksesta Kiinassa – rotat näykkivät nenää ja korvia

  9. 9

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  10. 10

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  5. 5

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  8. 8

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  9. 9

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  10. 10

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää