Sunnuntai    |   Viikon lopuksi

Suomen huippufutaajilla pian ehkä edessä vaikea valinta – Suomen vai Kosovon maajoukkue?

Kosovo hyväksyttiin perjantaina kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan jäseneksi. Valitsevatpa Huuhkajien Perparim Hetemaj, Erfan Zeneli ja Lum Rexhepi kumman maan tahansa, heitä pidetään maanpettureina, kirjoittaa Tommi Nieminen.

Varmistin asian: Kosovo todella on alueeltaan pienempi kuin Sodankylä.

Se on rutiköyhä ja hitaasti itsenäistyvä albaanivaltio Balkanilla, mutta perjantaina Kosovon onni kääntyi. Se hyväksyttiin kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan 210. jäseneksi.

Onnea, Kosovo!

Totta puhuen kaltaiselleni futisfanille Kosovon Fifa-jäsenyys on kipeä: En voi olla symppaamatta toista pientä kansaa. Serbit ovat uhanneet Kosovon albaaneja 1980-luvun lopulta.

Mutta asialla on synkkä puoli: Nyt on ilmeinen vaara, että Suomi-futiksen kosovolaistähdet – ja heitähän riittää – voivat hylätä tappiokierteessä kituvan maajoukkueemme, Huuhkajat.

Se olisi naula arkkuumme.

On korkea aika kysyä kosovolaispelaajilta: Suomi vai Kosovo?

Aloitetaan nuorisotähdistä.

HJK:n lupaava 23-vuotias toppari Lum Rexhepi vastaa kännykkään aamuharjoitusten jälkeen. Hän on syntynyt Turuus, kasvanut Stadis, mutta saanut ”kosovolaisen kasvatuksen”.

”Olen pyöritellyt ajatusta. Se on tosi vaikea päätös”, Rexhepi sanoo.

Valinta on kuulemma sydämen asia eikä liity suoraan futikseen.

”Kyse on perhesuhteista”, Rexhepi sanoo. ”Molemmilla puolin on pettyneitä ihmisiä, teen kumman tahansa päätöksen. Jos valitsisin Suomen, Kosovossa minua pidettäisiin petturina.”

Koko maailmassa on tasan kaksi ihmistä, jotka ovat pelanneet sekä Suomen että Kosovon paidassa. Rexhepi on se toinen. Hänellä on yksi maaottelu Huuhkajissa ja kaksi epävirallista Kosovon joukkueessa.

Kosovon edustaminen ihan virallisestikin saattaa pian olla mahdollista Rexhepille. Kosovo on erityistapaus, koska maa on vasta itsenäistymässä. Fifa ratkaisee pian, keillä on oikeus loikata Kosovon joukkueeseen.

Kosovo julistautui itsenäiseksi Serbiasta helmikuussa 2008.

Itsenäistä Kosovoa ei yksinkertaisesti aiemmin ole ollut. Itsenäisyys tarvitsee Suuria Tarinoita, ja Balkanilla kun ollaan, niitä on tasan kaksi: Sota ja Jalkapallo.

Soitan Suomen mestarin SJK:n 28-vuotiaalle keskikenttäpelaajalle Mehmet Hetemaj’lle. Hänellä on takanaan kelpo ammattilaisura, vaikka hän on jäänyt veljensä Perparimin varjoon.

Hän on se toinen ihminen, joka on pelannut sekä Suomen että Kosovon puolesta. Vaikka toukokuussa 2014 Kosovo ja Hetemaj hävisivät kotikentällään Turkille rumasti 1–6, tappio villiinnytti kansan kuin kuuluisa Kosovo Poljen taistelu 1389.

”En ole elämässäni kokenut vastaavaa”, Hetemaj innostuu. ”Jo kaksi tuntia ennen peliä kaupungilla oli sellainen mellakka, että bussillamme meni kilometrin matkaan puoli tuntia. Kananlihalle siinä meni.”

Jalkapallo luo Kosovolle itsetunnon, Hetemaj sanoo. Ja koska Kosovo on nyt Fifan jäsen, se voi osallistua seuraaviin MM-karsintoihin. Lohkojaosta johtuen on 50 prosentin todennäköisyys, että Kosovo tulee samaan lohkoon kuin Huuhkajat.

Viimeistään silloin isänmaa on valittava. Kumpi?

”Nyt pistit pahan”, Hetemaj sanoo. ”Sanotaan nyt näin, että päättyy se miten tahansa, niin en ole pettynyt.”

Suomi kasvatti hänet, mutta muistoista syvin on Kosovossa. Hän näkee edelleen painajaisia siitä, kuinka serbisotilaat saapuivat kotikaupunkiin.

Kosovolaispelaajia ei käy kateeksi. Tekevät he mitä tahansa, heitä pidetään maanpettureina. Joko Suomen tai Kosovon.

”Minä en ole se, joka sanoo muita maanpettureiksi”, Hetemaj sanoo.

Mutta moni kosovolainen ajattelee toisin. On vaikea hyväksyä, jos pelaaja valitsee muun kuin Kosovon.

Jos moni tähti vaihtaa isänmaata, Kosovo saa kivikovan maajoukkueen – paljon kovemman kuin Suomi. Pelkästään Sveitsin maajoukkueessa pelaa neljä kosovolaista. Heitä on myös Saksan ja Italian mahtisarjoissa.

”On puhuttu, että sveitsiläiset vaihtavat maajoukkuetta”, Hetemaj sanoo.

Tästä Huuhkaja-fani vasta lannistuu. Jopa Kosovo mennee ohitsemme. Tuore valmentajamme, ruotsalainen Hans Backe, on johdattanut Suomen neljään tappioon. Maalierolla 0–11.

Ainakin kaksi suomalaista maajoukkuepelaajaa joutunee pian pohtimaan, valitsevatko he Suomen vai Kosovon. Toinen heistä on Kazakstanin Superliigassa pelaava Erfan Zeneli.

Toinen on Perparim Hetemaj. Hän on Italian liigan Chievon keskikenttäpelaaja, vahva kuin väkipyörä.

Kysymys taitaa olla tulenarka. Hetemaj ei suostu puhelinhaastatteluun, kun hän kuulee aiheen.

Eikä Zenelikään vastaa kännykkään.

On vain yksi suomalainen, joka voi kuitata tämän kiusallisen Suomi–Kosovo -asian.

”Haloo”, hän vastaa.

Onko Shefki?

”On.”

Shefki ”Sheriffi” Kuqi muutti 12-vuotiaana Kosovosta Mikkeliin, suomalaistui ja pelasi vuosia Huuhkajissa.

Kulttihyökkääjä Kuqi ei pelaa enää, mutta on edelleen maailman maineikkaimpia kosovolaispelaajia. Erityisesti Suomessa, Britanniassa ja Kosovossa.

”Totta kai, totta kai”, hän sanoo. ”Kaikki Kosovossa tuntee meikäläisen. Olin ensimmäinen [kosovolainen], joka pelasi Valioliigassa.”

Kuqi rakentaa nyt valmennusuraa Suomessa, Veikkausliigan pienessä vantaalaisseurassa. Olisiko hänestä päävalmentajaksi Kosovoon?

Sheriffi kiertelee pitkään, varoo sanojaan kuin ne voisivat särkyä. Viimein hän saa ähkäistyä: ”Toivon toki, että saan joskus sen mahdollisuuden.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kosovo
 • Tommi Nieminen
 • Jalkapallo
 • Huuhkajat
 • Fifa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  5. 5

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  6. 6

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  7. 7

   Trump näkee USA:n uhrina – Presidentti julisti YK:ssa uuden itsekkyyden ajan

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Työnteko vähenee nuorilla miehillä, koska vapaa-aika on parempaa – syynä tietokonepelien kehittyminen niin hyviksi

  10. 10

   Tänään televisiossa: Uusi tanskalainen jännitysdraama on jo melkein liian ahdistava – Voiko Pinnan alla -sarjaa kutsua enää viihteeksi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  2. 2

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  5. 5

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  6. 6

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  7. 7

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  8. 8

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  9. 9

   Kylmähermoinen neuvostoupseeri pelasti syyskuussa 1983 maailman ydinsodalta, mutta sai tunnustusta vasta yli 20 vuotta myöhemmin – Stanislav Petrov kuoli yksin moskovalaisessa lähiössä

  10. 10

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  3. 3

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  4. 4

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  8. 8

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää