Valikko
Sunnuntai    |   Usko Siskoa

Miksi nuoriso kulkee rikkinäisissä farkuissa? Ovatko ne repeytyneet käytössä?

Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä, voit ehdottaa parempaa.

Rakkaat ystävät! Hiljattain puhuimme lukemaan oppimisesta. Wolof kirjoittaa: ”Kaikkein vaikeinta se on us­koakseni niillä, joiden oma äidinkieli ei ole kirjakieli. Törmäsin ilmiöön matkalla Senegalissa: ihmisten äidinkieli voi olla wolof, serer tai mandinka, mutta ainoa kirja- ja koulukieli on ranska. Eli he lukevat pelkästään vieraalla kielellä, mikä tekee melkein kaikista jollain tavalla ’kielipuolia’. Suurimmalle osalle asioiden ilmaiseminen etenkin kirjallisesti on vai­keaa.”

Viimeksi käsittelimme myös hyvän maun käsitettä. Jaakko kirjoittaa: ”Kun poikamme oli viisivuotias, hän erään kerran sanoi, ettei tykkää päivällispöytään tuodusta ruuasta. Vastasin siihen, että minusta se on hyvää, mutta makuasioista on turha kiistellä. Mihin poika napautti, että nimenomaan makuasioista pitää kiistellä. Mitä kiistelemistä on tosi­asioissa?”

Etevä lapsi.

Lisää aiheesta kirjoittaa PS, Helsinki: ”Hyvä maku on aina sidottu aikaan, paikkaan, muotiin ja tottumukseen. Tummaan pukuun ja valkoiseen kauluspaitaan pukeutunut mies ilman solmiota on tänään aivan tyylikäs ja kelvollinen. Kaksikymmentä vuotta sitten hän olisi ollut kauhistus. Puoli vuosisataa sitten kirjava solmio olisi ollut mauton. Sitten skragakauppiaat päättivät, että hiirenharmaaseen mieheen pitää saada vähän väriä. Nimimerkki OL, Järvenpää kauhistelee miesystävänsä krumeluuria makua. Minä taas jaksan kummastella minimalisteja. Ystäväpariskunnalla on olohuoneessaan sohva mutta ei sohvapöytää. Pöytä kuulemma söisi huoneen avaruutta. Eivät tosin ole vielä keksineet, mihin panisivat teekuppinsa ja vinskarinsa telkkaria katsellessaan.”

 

Terve Sisko! Voisitko auttaa? Miksi nuoriso kulkee kaduilla rikkinäisissä farkuissa kesät talvet? Onko käynyt mahdollisesti niin, että housut ovat jo alun perin olleet huonoa laatua ja repeytyneet käytössä omia aikojaan? Vai onko ne tarkoituksella revitty repsottamaan auki? Pitäisikö minunkin repiä mukavat farkkuni hajalle pysyäkseni muodissa mukana?

– Seitsenkymppinen

 

Kuulen hätähuutosi, mutta ei huolta: historiallinen perspektiivi auttaa ahdistukseen aina. Laajalle levinnyt revitty farkkumuoti syntyi 1980-luvun lopulla, rock- ja hevimusiikin siivittämänä. Se oli tuossa mittakaavassa jotain uutta: vielä 70-luvulle asti risaiset farkut olivat kertoneet lähinnä huono-osaisuudesta. Nyt ne viestivät viileästä asenteesta ja ”vaihtoehtoisesta” (vaikkakin varsin yleisestä) rock-identiteetistä.

Sisareni eli nuoruutensa juuri näinä vuosina, ja muistan, miten vanhempani piinasivat häntä ostamalla uudet, ehjät farkut aina juuri kun hän oli vaivoin onnistunut repimään edelliset polvista rikki.

Myöhemmin vaatefirmat vastasivat tarpeeseen valmistamalla kuluttajille valmiiksi turmeltuja farkkuja. Kaupassa ne tunnetaan joko nimityksellä ripped tai distressed.

Entä tuleeko sinun nyt repiä housusi?

Seitsenkymppisyydessä on se etu, että muodin seuraamista ei enää odoteta. (Sallittua se on.)

 

Sinkkuihmisenä helluntai herättää oman elämäntilanteeni parrasvaloihin. Vanha kansa opettaa meille: jollei heilaa helluntaina, ei koko kesänä. Moderni ja ilmeisen sinkkupohjainen porukka väittää: ”jos ei heilaa helluntaina, niin jono juhannuksena”. Rakas Sisko, mihin naisihmisen pitäisi luottaa? Minkälaista tieteellistä näyttöä helluntaiheilan ja surkean flaksin välille löytyy? Entä millä todennäköisyydellä voin varata vuoronumerolaitteeseen uuden rullan juhannukseksi?

– Vallilan muija

 

Helluntaiheilattomuuden ja pariutumisen suhteelle ei nykymaailmassa ole löydettävissä tieteellistä pohjaa.

Agraari-Suomessa helluntai oli kesän alku, jota juhlittiin tanssimalla, laulamalla ja saunomalla (ja saunassa tehtiin lemmenloitsuja). Näihin aikoihin myös nuoret muuttivat aittoihin asumaan, ja senhän arvaa, mitä siitä seurasi.

Helluntai oli siis pakattu täyteen heilastelun mahdollisuuksia, kun muina päivinä oli hiljaisempaa.

Sanonta ahdistaa tänä päivänä yksinäisiä, jotka toivoisivat löytävänsä kumppanin.

On syytä muistaa, että sanonta on peräisin ajalta, jolloin palveluita, tapahtumia ja ihmisiä ei ollut tarjolla joka päivä. Väki oli liikkeellä helluntaina ja sitä edeltävällä viikolla. Nykyisin ihmiskohtaamisen mahdollisuus ei ole rajattu mihinkään yhteen hetkeen vuodessa. On siis kohtuutonta ladata tuohon päivään erityisiä odotuksia.

En lataisi liikaa painetta myöskään juhannukseen. Suurin osa ihmisistä viettää juhlan maaseudulla, ennalta sovituissa kokoonpanoissa. Tuntemattoman kohtaaminen silloin on epätodennäköisempää kuin vaikkapa tänään, kun luet tämän, nouset ylös ja lähdet ulos hiukan kävelylle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Usko Siskoa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Oudoilla havainne­kuvilla yritetään vaikuttaa – Helsinkiläis­mies turhautui ja kokeili, miltä Pasilan tornitalot näyttäisivät todellisuudessa

  2. 2

   Kauppojen vapaat aukiolot ovat kaataneet yrityksiä ja lisänneet silpputyötä – kohta Helsingissä on Prisma, joka ei sulkeudu ikinä

  3. 3

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  4. 4

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  5. 5

   Kela-korvausten leikkaus ohjaa suomalaisia julkiseen hoitoon – Lääkäri arvioi: Osa jättänyt hoidot kokonaan väliin

  6. 6

   Uber, Facebook, Apple, Microsoft – on selkeät syyt, miksi arkemme on täynnä amerikkalaisia eikä suomalaisia keksintöjä

  7. 7

   Ex-presidentti George W. Bush näpäytti Trumpia: ”Tarvitsemme riippumatonta mediaa”

  8. 8

   Autovakuutuksen uudistus voi tuoda satojen eurojen säästöt – HS vertaili pakollisen liikenne­vakuutuksen ehtoja ja hintoja

  9. 9

   Pyöräteiden rakentamisessa on menty liiallisuuksiin Helsingissä – Miksi pyöräilyväylä tarvitsee moottoritien verran tilaa?

  10. 10

   Aira Samulin täyttää tänään 90 vuotta ja kannustaa välttämään vanhainkotia: ”Meillä on suuret ikäluokat tulossa, ei siitä edes tule mitään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  3. 3

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  4. 4

   Moonlight palkittiin yllättäen parhaana elokuvana, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille – HS listasi kaikki vuoden Oscar-voittajat

  5. 5

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  6. 6

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  7. 7

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  8. 8

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  9. 9

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  10. 10

   Uusi tiedonmuru Herttoniemestä kadonneen Harry Karjalaisen etsinnöissä – nähty Sipoonkorven liepeillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  8. 8

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  9. 9

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  10. 10

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  11. Näytä lisää