Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Britannian Brexit-leiriläiset rakastavat Eurooppaa, mutta eivät EU-kansalaisia, jotka tukkivat koulut ja terveysasemat

Britannia järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyytensä tulevaisuudesta juhannusviikon torstaina. Suurin kiistakysymys on maahanmuutto, kirjoittaa Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.

Matkustin keskellä arkipäivää Lontoon-bussilla. Meitä oli bussin alakerrassa 20 naista ja yksi mies. Naisista kolmella oli keppi, seitsemällä huntu, kahdella kirja, yhdellä verkkosukat ja neljällä liuta lapsia. Miehelläkin oli keppi mutta ei hampaita.

Olin lukevinani kirjaa, mutta oikeasti tarkkailin kanssamatkustajia. Ruuhka-ajan ulkopuolella se onnistuu, koska pystyy näkemään muutakin kuin lähimmän matkustajan hikisen niskan ja karvaisen korvakäytävän. Tunsin yllättäen suurta nautintoa, vaikka oli mukamas kiire. Olin kanssamatkustajieni kanssa yhtä lontoolaisessa bussikuplassa. Tenavatkin osasivat olla hiljaa.

Julkinen liikenne keskellä päivää on naisten valtakuntaa. Bussiin eivät työikäiset miehet eksy. Hidas, halpa ja helppo linja-auto on naisten, lasten ja eläkeläisten kulkupeli.

Bussissa näkyy myös se, kuinka Lontoo on täynnä meitä maahanmuuttajia. Riippuu reitistä, mutta keskellä arkipäivää kyytiin ei eksy montaa kantabrittiä. Ei kantabrittejä joka bussiin enää riittäisikään. Lontoon asukkaista reilusti yli kolmannes on syntynyt muualla kuin Britanniassa.

Britannia järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyytensä tulevaisuudesta juhannusviikon torstaina. Suurin kiistakysymys on maahanmuutto. EU-eroa kannattava Brexit-leiri haluaa muista EU-maista tulevan maahanmuuton kuriin ja rajat kunnolla omaan valvontaan. Brexit-leiriläiset jaksavat korostaa, että he rakastavat Eurooppaa. Se, mitä he eivät rakasta, ovat Britanniaan muuttavat EU-kansalaiset, jotka tukkivat koulut, terveysasemat, asuntomarkkinat, sosiaalipalvelut, valtatiet ja vieläpä julkisen liikenteen.

Keinuvassa bussissa syntynyt nautinnollinen olo muuttuikin nopeasti syyllisyydeksi. Tässä minäkin matkustan (osittain verorahoilla rahoitetussa) linja-autossa ja vieläpä istumapaikalla. En voi väittää edes rakentavani Britanniaa, esimerkiksi nostavani perunoita tai peseväni ikkunoita. Sitähän suuri osa EU-maahanmuuttajista tekee, hommia, joita britit itse eivät halua.

Osa EU-eron kannattajista haluaa EU-maahanmuuttajille samanlaisen pistesysteemin kuin se, jolla Australia rankkaa maahan pyrkijät. Brexit-leirin mukaan Britanniaan pitäisi päästää vain hyvin koulutettuja eurooppalaisia. Idean ironia on siinä, että näin koulutusta vaativat työt varattaisiin EU-maahanmuuttajille. Kantaväestölle jäisivät hommat, joista ei pisteitä yleensä saa, kuten perunannosto ja ikkunanpesu.

Äkkiä bussiin nousi mies – ja vieläpä työikäinen mies kaikkine hampaineen. Miehen paksu pomppa näytti vuodenaikaan nähden aivan liian lämpimältä. Piilotteliko hän jotain vatsan kohdalla? Onko tässä nyt turvallisuusuhka? Pitäisikö hypätä ulos?

Pomppasin pystyyn ja pyysin käytäväpaikalla istunutta aasialaisnaista – please! – antamaan tilaa. Nainen nyssyköineen ei ollut kuitenkaan nopeimmasta päästä. Kuljettaja oli jo kaasuttanut pysäkiltä, kun pääsin jalkeille. Nolostuneena teeskentelin, että enhän minä ulos, vaan kun iski suonenveto. Nainen katsoi säälien ja kehotti painamaan jalkaa lattiaan. Push, girl, push!

Ja niin painoinkin, koko loppumatkan. Typerä EU-immigrantti tukki taas kerran bussin käytävän. Turvallisuusuhka sen sijaan nukahti takapenkin nurkkaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  2. 2

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  3. 3

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  4. 4

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  5. 5

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  6. 6

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  7. 7

   Supikoira levittää loisia, lisääntyy ärhäkästi ja tuhoaa lintuja – tällainen on EU:n mustalle listalle päätynyt Suomen tuhoisin vieraslaji

  8. 8

   Suomessa käytetyt lasipurkit matkaavat pitkän matkan puhdistettaviksi ja päätyvät usein takaisin – Miksi jätelasia ei käsitellä Suomessa?

  9. 9

   Teknologia­teollisuuden Inkeroinen MT:lle: Vientiliittojen neuvottelut ajoivat taas karille – ”Realismia on todeta, ettei Suomen malli toteudu”

  10. 10

   Kansanedustaja Juha Pylväs piti kahdessa vuodessa kuusi puheenvuoroa: ”En jaksa puhua diipadaapaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  5. 5

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  6. 6

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  7. 7

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  8. 8

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  9. 9

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  10. 10

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää