Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Britannian Brexit-leiriläiset rakastavat Eurooppaa, mutta eivät EU-kansalaisia, jotka tukkivat koulut ja terveysasemat

Britannia järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyytensä tulevaisuudesta juhannusviikon torstaina. Suurin kiistakysymys on maahanmuutto, kirjoittaa Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.

Matkustin keskellä arkipäivää Lontoon-bussilla. Meitä oli bussin alakerrassa 20 naista ja yksi mies. Naisista kolmella oli keppi, seitsemällä huntu, kahdella kirja, yhdellä verkkosukat ja neljällä liuta lapsia. Miehelläkin oli keppi mutta ei hampaita.

Olin lukevinani kirjaa, mutta oikeasti tarkkailin kanssamatkustajia. Ruuhka-ajan ulkopuolella se onnistuu, koska pystyy näkemään muutakin kuin lähimmän matkustajan hikisen niskan ja karvaisen korvakäytävän. Tunsin yllättäen suurta nautintoa, vaikka oli mukamas kiire. Olin kanssamatkustajieni kanssa yhtä lontoolaisessa bussikuplassa. Tenavatkin osasivat olla hiljaa.

Julkinen liikenne keskellä päivää on naisten valtakuntaa. Bussiin eivät työikäiset miehet eksy. Hidas, halpa ja helppo linja-auto on naisten, lasten ja eläkeläisten kulkupeli.

Bussissa näkyy myös se, kuinka Lontoo on täynnä meitä maahanmuuttajia. Riippuu reitistä, mutta keskellä arkipäivää kyytiin ei eksy montaa kantabrittiä. Ei kantabrittejä joka bussiin enää riittäisikään. Lontoon asukkaista reilusti yli kolmannes on syntynyt muualla kuin Britanniassa.

Britannia järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyytensä tulevaisuudesta juhannusviikon torstaina. Suurin kiistakysymys on maahanmuutto. EU-eroa kannattava Brexit-leiri haluaa muista EU-maista tulevan maahanmuuton kuriin ja rajat kunnolla omaan valvontaan. Brexit-leiriläiset jaksavat korostaa, että he rakastavat Eurooppaa. Se, mitä he eivät rakasta, ovat Britanniaan muuttavat EU-kansalaiset, jotka tukkivat koulut, terveysasemat, asuntomarkkinat, sosiaalipalvelut, valtatiet ja vieläpä julkisen liikenteen.

Keinuvassa bussissa syntynyt nautinnollinen olo muuttuikin nopeasti syyllisyydeksi. Tässä minäkin matkustan (osittain verorahoilla rahoitetussa) linja-autossa ja vieläpä istumapaikalla. En voi väittää edes rakentavani Britanniaa, esimerkiksi nostavani perunoita tai peseväni ikkunoita. Sitähän suuri osa EU-maahanmuuttajista tekee, hommia, joita britit itse eivät halua.

Osa EU-eron kannattajista haluaa EU-maahanmuuttajille samanlaisen pistesysteemin kuin se, jolla Australia rankkaa maahan pyrkijät. Brexit-leirin mukaan Britanniaan pitäisi päästää vain hyvin koulutettuja eurooppalaisia. Idean ironia on siinä, että näin koulutusta vaativat työt varattaisiin EU-maahanmuuttajille. Kantaväestölle jäisivät hommat, joista ei pisteitä yleensä saa, kuten perunannosto ja ikkunanpesu.

Äkkiä bussiin nousi mies – ja vieläpä työikäinen mies kaikkine hampaineen. Miehen paksu pomppa näytti vuodenaikaan nähden aivan liian lämpimältä. Piilotteliko hän jotain vatsan kohdalla? Onko tässä nyt turvallisuusuhka? Pitäisikö hypätä ulos?

Pomppasin pystyyn ja pyysin käytäväpaikalla istunutta aasialaisnaista – please! – antamaan tilaa. Nainen nyssyköineen ei ollut kuitenkaan nopeimmasta päästä. Kuljettaja oli jo kaasuttanut pysäkiltä, kun pääsin jalkeille. Nolostuneena teeskentelin, että enhän minä ulos, vaan kun iski suonenveto. Nainen katsoi säälien ja kehotti painamaan jalkaa lattiaan. Push, girl, push!

Ja niin painoinkin, koko loppumatkan. Typerä EU-immigrantti tukki taas kerran bussin käytävän. Turvallisuusuhka sen sijaan nukahti takapenkin nurkkaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  3. 3

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  4. 4

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti ” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  5. 5

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  6. 6

   Sisäfileetä, isoja kukkakimppuja ja firman bileitä – HS soitti 15 yritykseen ja selvitti, miten nousukausi niissä näkyy

  7. 7

   Olympiamaratoonari Anne-Mari Hyryläinen on kiivennyt Mount Everestille ja menettänyt ystävänsä vuorille – ”Kiipeillessä en tunne pelkoa, se tunne on ennen lähtöä”

  8. 8

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  9. 9

   ”Populismia steroideissa” – Porvooseen saapuva nettiaktivismin supertähti kertoo HS:n haastattelussa, mikä teki Trumpista niin vahvan

  10. 10

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  3. 3

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  6. 6

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  7. 7

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  8. 8

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  3. 3

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää