Valikko

Aiemmin aikuisia nukkekotiharrastajia pidettiin jopa seonneina – nyt kursseille osallistuu myös nuoria miehiä

Sari Saajanaholle nukkekoti on terapiaa, Päivi Varikselle elämäntapa. Aiemmin aikuisia nukkekotiharrastajia pidettiin jopa seonneina.

Saajanahon perheen koti Helsingin Itäkeskuksessa on modernin pelkistetty: avaria pintoja ja mustavalkoisia tekstiilejä. Mutta makuuhuoneessa kaikki on toisin: lasiovien takaa aukeaa värikäs satumaailma, täynnä romuromanttisia kalusteita ja koristeita. Mittakaava on tosin hieman pienempi. Makuuhuoneessa on Sari Saajan­ahon nukkekoti, Huvikumpu.

Siellä asuu tietenkin Peppi Pitkätossu ystäviensä ja eläimiensä kanssa.

”Samastun Peppiin vahvasti. Olin pienenä poikatyttö, joka pelasi ulkona jalkapalloa. Aloitin nämä nukkeleikit vasta myöhemmin”, Saajanaho kertoo. Käsillä tekeminen oli hänelle luontaista jo aiemmin, Saajanaho on ammatiltaan floristi.

Nukkekodit alkoivat pyöriä Saajanahon mielessä vuonna 2009. Edellisen kodin seinällä oli pieni kiinteä vitriini, jonne hän halusi askarrella hauskan katseenvangitsijan. Lopputulos oli nukkekoti. Huvikumpua Saajanaho alkoi koota pari vuotta myöhemmin.

”Monet tekevät nukkekotiensa sisustuksista sellaisia täydellisiä, hallittuja ja kauniita. Meillä on vähän villimpi meininki. Siksi kalusteiden tuunaaminen on usein niiden naarmuttamista ja hiomista.”

Harrastuksessa yhdistyvät itse tekeminen ja valmiiden esineiden keräily. Saajanaho muuttaa nukketalon sisustusta sesonkien mukaan. Pääsiäisenä Huvikummussakin maalataan munia, ja joulukoristeita riittää kaikkiin huoneisiin.

”Kyllä tämä on ollut minulle myös terapiaa”, Saajanaho kertoo. Hän meni naimisiin samoihin aikoihin kun Huvikumpu sai alkunsa. Häiden jälkeen pariskunnan toiveissa oli lapsi. Yrityksistä huolimatta vauvaa ei kuitenkaan kuulunut.

Turhautumisen ja pettymyksen tunteiden keskellä Saajanaho sai iloa Huvikummun kanssa puuhailusta.

”Se oli ikään kuin toinen maailma, jonne sai mennä ja ajatella jotain muuta. Jotain, mistä tuli hyvä mieli”, hän selittää.

Kolmen vuoden odotuksen jälkeen Saajanaho huomasi vihdoin olevansa raskaana. Nyt yksivuotias Toivo nukkuu parvekkeella. Elämänmuutos näkyi myös nukkekodissa.

”Eräänä päivänä haikara oli tuonut Huvikummun portaille pienen vauvanuken. Senkin nimi on Toivo”, Saajanaho kertoo.

Varhaiset eurooppalaiset nukkekodit olivat ainutkertaisia, ammattimiesten tekemiä mestariteoksia. Näiden ”kaappitalojen” kotimaa oli Saksa, ja ne yleistyivät varakkaiden keräilyesineinä 1600-luvulla. Nukkekotien avulla myös opetettiin nuorille naisille taloudenpitoa.

Suomessa perustettiin nukkekotiyhdistys vuonna 1991. Sen takana oli yksi nainen, Päivi Varis. Hänen kohdallaan ei voi puhua enää harrastuksesta. Nukkekodit ovat olleet Variksen ja hänen miehensä Ilkka Variksen elämäntapa 25 vuotta. Heidän kotoaan löytyy laskutavasta riippuen kymmeniä nukketaloja: on isoja kartanoita, kauppoja, pubeja ja jopa sauna.

Pariskunta on valmistanut tilauksesta satoja nukkekoteja, muutaman esimerkiksi Jane Erkolle, joka oli nyt jo edesmenneen Sanoman suuromistajan Aatos Erkon vaimo.

”Yhdistyksen alkuaikoina kursseillemme tuli ihmisiä, joiden lähipiiri piti heitä jotenkin seonneina. Että aikuiset ihmiset käyttävät aikaansa tällaiseen leikkimiseen”, Varis muistelee.

Asenteet ovat muuttuneet, kun harrastus on yleistynyt. Nyt nukkekotiyhdistyksen kursseilla käy myös nuoria miehiä.

”Ehkä heitä houkuttelevat nukkekotimaailmassa yleistyneet fantasiateemat”, Varis arvelee. Hän on itse keskittynyt viime vuosina nukkekodin nukkejen tekemiseen. Fimo-massasta muotoillut nuket paistetaan kotiuunissa. Sitten tehdään erikseen hiukset, maalataan kasvonpiirteet ja ommellaan vaatteet.

”Olen erikoistunut tämmöisiin humoristis-naivistisiin vanhusnukkeihin. Ha­luan osoittaa, että vanhojenkin ihmisten elämään voi kuulua ihan mitä tahansa. Ei ihminen vanhene sisäpuolelta.”

Kesäkuun alussa Lahdessa pidettäville miniatyyrimarkkinoille Varis aikoo viedä kuvaelman vanhusten juhannustansseista. Siellä mummot kaahailevat moottoripyörällä ja illan yhtye Vireät varttuneet soittaa ikivihreitä.

Varis sanoo, että nukentekijä panee tiedostamattaankin aina nukkeen jotain itsestään.

”Kyllähän nämä kaikki nukkeni näyttävät vähän minulta.”

Sari Saajanahon nukkekotiblogi: huvikummunviemaa.com

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  2. 2

   Lääkärit ovat kalliita osastonsihteereitä

  3. 3

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  4. 4

   Östersundomin metrolinja vedettiin jälleen kerran uusiksi – kalliiksi tullut unelma uudesta jätti­kaupunginosasta on ajautumassa vuosikymmeniksi pöytälaatikkoon

  5. 5

   Maa on litteä – Voiko se olla totta? Skepsis-yhdistyksen juhlakirja esittelee epäilijöille nykyajan huuhaata ja rajatietoa

  6. 6

   Ranska vaatii vaihtamaan Olkiluoto-tyyppisen ydinreaktorin paineastian kannen jo voimalan käyttöiän alkumetreillä

  7. 7

   Saimme hädin tuskin pelastettua naisen Hietalahden satama-altaasta – tikkaista olisi ollut apua

  8. 8

   Suomea uhkaavat yhä rajummat verkkohyökkäykset– ”Olemme kokeneet vain pieniä laineita”

  9. 9

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  10. 10

   Poliisi hääti taas Suomi ensin -mielenosoittajia Rautatientorilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhde tuntuu puuduttavalta nykymaailman helppouden keskellä – Pitkästä liitosta on rakastuminen kaukana

  2. 2

   Tiina luuli saaneensa pojan, mutta lapsi sanoo olevansa tyttö ja pukeutuu pinkkiin – Alaikäisten transsukupuoli­suuden selvitykset lisääntyvät räjähdysmäisesti

  3. 3

   Näin paljon autosi arvo alenee, kun ajat sen ulos autokaupasta – data-analyytikon gradutyöstä syntyi laskuri, joka paljastaa autokaupan todellisuuden

  4. 4

   Tutkimusprofessori: Yksi kysymys paljastaa parisuhteen tilan – ”Jos suhteessa ei ole suutelua, harvoin siinä on onnellisuutta”

  5. 5

   Maailmanlaajuista verkkohyökkäystä ei ole saatu pysäytettyä – Asiantuntija: Moni tekijä viittaa venäläisrikollisiin

  6. 6

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  7. 7

   Netflix peruu sarjojaan, ja se on hyvä uutinen

  8. 8

   Suomalainen unisex-symboli ei ollutkaan uusi: Merkin suunnittelija vastaa plagiointisyytöksiin

  9. 9

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  10. 10

   Syyte: Sarjakuristaja valmisteli alaikäisen tytön kuristamista Helsingissä – syyttäjä vaatii neljän vuoden enimmäistuomiota, syytetty pysyy vangittuna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  7. 7

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  8. 8

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  11. Näytä lisää