Valikko

Aiemmin aikuisia nukkekotiharrastajia pidettiin jopa seonneina – nyt kursseille osallistuu myös nuoria miehiä

Sari Saajanaholle nukkekoti on terapiaa, Päivi Varikselle elämäntapa. Aiemmin aikuisia nukkekotiharrastajia pidettiin jopa seonneina.

Saajanahon perheen koti Helsingin Itäkeskuksessa on modernin pelkistetty: avaria pintoja ja mustavalkoisia tekstiilejä. Mutta makuuhuoneessa kaikki on toisin: lasiovien takaa aukeaa värikäs satumaailma, täynnä romuromanttisia kalusteita ja koristeita. Mittakaava on tosin hieman pienempi. Makuuhuoneessa on Sari Saajan­ahon nukkekoti, Huvikumpu.

Siellä asuu tietenkin Peppi Pitkätossu ystäviensä ja eläimiensä kanssa.

”Samastun Peppiin vahvasti. Olin pienenä poikatyttö, joka pelasi ulkona jalkapalloa. Aloitin nämä nukkeleikit vasta myöhemmin”, Saajanaho kertoo. Käsillä tekeminen oli hänelle luontaista jo aiemmin, Saajanaho on ammatiltaan floristi.

Nukkekodit alkoivat pyöriä Saajanahon mielessä vuonna 2009. Edellisen kodin seinällä oli pieni kiinteä vitriini, jonne hän halusi askarrella hauskan katseenvangitsijan. Lopputulos oli nukkekoti. Huvikumpua Saajanaho alkoi koota pari vuotta myöhemmin.

”Monet tekevät nukkekotiensa sisustuksista sellaisia täydellisiä, hallittuja ja kauniita. Meillä on vähän villimpi meininki. Siksi kalusteiden tuunaaminen on usein niiden naarmuttamista ja hiomista.”

Harrastuksessa yhdistyvät itse tekeminen ja valmiiden esineiden keräily. Saajanaho muuttaa nukketalon sisustusta sesonkien mukaan. Pääsiäisenä Huvikummussakin maalataan munia, ja joulukoristeita riittää kaikkiin huoneisiin.

”Kyllä tämä on ollut minulle myös terapiaa”, Saajanaho kertoo. Hän meni naimisiin samoihin aikoihin kun Huvikumpu sai alkunsa. Häiden jälkeen pariskunnan toiveissa oli lapsi. Yrityksistä huolimatta vauvaa ei kuitenkaan kuulunut.

Turhautumisen ja pettymyksen tunteiden keskellä Saajanaho sai iloa Huvikummun kanssa puuhailusta.

”Se oli ikään kuin toinen maailma, jonne sai mennä ja ajatella jotain muuta. Jotain, mistä tuli hyvä mieli”, hän selittää.

Kolmen vuoden odotuksen jälkeen Saajanaho huomasi vihdoin olevansa raskaana. Nyt yksivuotias Toivo nukkuu parvekkeella. Elämänmuutos näkyi myös nukkekodissa.

”Eräänä päivänä haikara oli tuonut Huvikummun portaille pienen vauvanuken. Senkin nimi on Toivo”, Saajanaho kertoo.

Varhaiset eurooppalaiset nukkekodit olivat ainutkertaisia, ammattimiesten tekemiä mestariteoksia. Näiden ”kaappitalojen” kotimaa oli Saksa, ja ne yleistyivät varakkaiden keräilyesineinä 1600-luvulla. Nukkekotien avulla myös opetettiin nuorille naisille taloudenpitoa.

Suomessa perustettiin nukkekotiyhdistys vuonna 1991. Sen takana oli yksi nainen, Päivi Varis. Hänen kohdallaan ei voi puhua enää harrastuksesta. Nukkekodit ovat olleet Variksen ja hänen miehensä Ilkka Variksen elämäntapa 25 vuotta. Heidän kotoaan löytyy laskutavasta riippuen kymmeniä nukketaloja: on isoja kartanoita, kauppoja, pubeja ja jopa sauna.

Pariskunta on valmistanut tilauksesta satoja nukkekoteja, muutaman esimerkiksi Jane Erkolle, joka oli nyt jo edesmenneen Sanoman suuromistajan Aatos Erkon vaimo.

”Yhdistyksen alkuaikoina kursseillemme tuli ihmisiä, joiden lähipiiri piti heitä jotenkin seonneina. Että aikuiset ihmiset käyttävät aikaansa tällaiseen leikkimiseen”, Varis muistelee.

Asenteet ovat muuttuneet, kun harrastus on yleistynyt. Nyt nukkekotiyhdistyksen kursseilla käy myös nuoria miehiä.

”Ehkä heitä houkuttelevat nukkekotimaailmassa yleistyneet fantasiateemat”, Varis arvelee. Hän on itse keskittynyt viime vuosina nukkekodin nukkejen tekemiseen. Fimo-massasta muotoillut nuket paistetaan kotiuunissa. Sitten tehdään erikseen hiukset, maalataan kasvonpiirteet ja ommellaan vaatteet.

”Olen erikoistunut tämmöisiin humoristis-naivistisiin vanhusnukkeihin. Ha­luan osoittaa, että vanhojenkin ihmisten elämään voi kuulua ihan mitä tahansa. Ei ihminen vanhene sisäpuolelta.”

Kesäkuun alussa Lahdessa pidettäville miniatyyrimarkkinoille Varis aikoo viedä kuvaelman vanhusten juhannustansseista. Siellä mummot kaahailevat moottoripyörällä ja illan yhtye Vireät varttuneet soittaa ikivihreitä.

Varis sanoo, että nukentekijä panee tiedostamattaankin aina nukkeen jotain itsestään.

”Kyllähän nämä kaikki nukkeni näyttävät vähän minulta.”

Sari Saajanahon nukkekotiblogi: huvikummunviemaa.com

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  2. 2

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  3. 3

   Oscareissa yllätyksiä: Mel Gibsonin elokuva voittanut jo kaksi palkintoa, ennakkosuosikki La La Land jää ennätyksestä

  4. 4

   Henkilötunnukseni joutui vääriin käsiin – sain laskun rikollisten nettiostoksista

  5. 5

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  6. 6

   Liikkuminen muuttuu, kannattaako autoa enää omistaa? HS selvitti uudenlaisten autoilupalvelujen tarjontaa ja hintoja

  7. 7

   ”Harrastan ultrajuoksua, mutta liikunta ei vie aikaa perheeltä” – Näin lapsiperheet järjestävät aikaa liikunnalle

  8. 8

   Vanha suosikki 3310 tekee paluun – suomalainen yritys julkisti uusia Nokia-puhelimia ja tähtää maailman­valloitukseen Googlen kanssa

  9. 9

   Trump työntää jo avattua ovea

  10. 10

   ”Itämeren pisin baaritiski” on nyt auki – HS vertaili kaljakärryn vetämistä uudessa ja vanhassa Tallinnan-terminaalissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  2. 2

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  3. 3

   Uudet tutkimukset ovat tuoneet mullistavaa tietoa paastoamisen soluvaikutuksista – Asiantuntija arvioi, kannattaako paasto oikeasti

  4. 4

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  5. 5

   Terhi Kiemunki erotettiin perussuomalaisista laskutus­epäselvyyksien vuoksi – ”Tämä on iso periaatteellinen kysymys”

  6. 6

   Meskaliinia ”koiran karvanlähtöön”, kokapensaan lehtiä ”teenjuontiin” – HS selvitti: kymmeniä lääkärien vakavia rikoksia jää piiloon potilailta ja valvojalta

  7. 7

   Vanha suosikki 3310 tekee paluun – suomalainen yritys julkisti uusia Nokia-puhelimia ja tähtää maailman­valloitukseen Googlen kanssa

  8. 8

   ”Hän on tasosi yläpuolella” on sinkulle lannistava lause

  9. 9

   Isotuloinen lääkäri vaatii avoimuutta muiltakin – ”Jos asia koetaan hankalaksi, pitää olla toinen systeemi, joka toimii”

  10. 10

   Suomessa on meneillään vallan uusjako – pelissä ovat jokseenkin kaikkien suomalaisten työehdot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  5. 5

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  8. 8

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  9. 9

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  10. 10

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  11. Näytä lisää