Valikko

Aiemmin aikuisia nukkekotiharrastajia pidettiin jopa seonneina – nyt kursseille osallistuu myös nuoria miehiä

Sari Saajanaholle nukkekoti on terapiaa, Päivi Varikselle elämäntapa. Aiemmin aikuisia nukkekotiharrastajia pidettiin jopa seonneina.

Saajanahon perheen koti Helsingin Itäkeskuksessa on modernin pelkistetty: avaria pintoja ja mustavalkoisia tekstiilejä. Mutta makuuhuoneessa kaikki on toisin: lasiovien takaa aukeaa värikäs satumaailma, täynnä romuromanttisia kalusteita ja koristeita. Mittakaava on tosin hieman pienempi. Makuuhuoneessa on Sari Saajan­ahon nukkekoti, Huvikumpu.

Siellä asuu tietenkin Peppi Pitkätossu ystäviensä ja eläimiensä kanssa.

”Samastun Peppiin vahvasti. Olin pienenä poikatyttö, joka pelasi ulkona jalkapalloa. Aloitin nämä nukkeleikit vasta myöhemmin”, Saajanaho kertoo. Käsillä tekeminen oli hänelle luontaista jo aiemmin, Saajanaho on ammatiltaan floristi.

Nukkekodit alkoivat pyöriä Saajanahon mielessä vuonna 2009. Edellisen kodin seinällä oli pieni kiinteä vitriini, jonne hän halusi askarrella hauskan katseenvangitsijan. Lopputulos oli nukkekoti. Huvikumpua Saajanaho alkoi koota pari vuotta myöhemmin.

”Monet tekevät nukkekotiensa sisustuksista sellaisia täydellisiä, hallittuja ja kauniita. Meillä on vähän villimpi meininki. Siksi kalusteiden tuunaaminen on usein niiden naarmuttamista ja hiomista.”

Harrastuksessa yhdistyvät itse tekeminen ja valmiiden esineiden keräily. Saajanaho muuttaa nukketalon sisustusta sesonkien mukaan. Pääsiäisenä Huvikummussakin maalataan munia, ja joulukoristeita riittää kaikkiin huoneisiin.

”Kyllä tämä on ollut minulle myös terapiaa”, Saajanaho kertoo. Hän meni naimisiin samoihin aikoihin kun Huvikumpu sai alkunsa. Häiden jälkeen pariskunnan toiveissa oli lapsi. Yrityksistä huolimatta vauvaa ei kuitenkaan kuulunut.

Turhautumisen ja pettymyksen tunteiden keskellä Saajanaho sai iloa Huvikummun kanssa puuhailusta.

”Se oli ikään kuin toinen maailma, jonne sai mennä ja ajatella jotain muuta. Jotain, mistä tuli hyvä mieli”, hän selittää.

Kolmen vuoden odotuksen jälkeen Saajanaho huomasi vihdoin olevansa raskaana. Nyt yksivuotias Toivo nukkuu parvekkeella. Elämänmuutos näkyi myös nukkekodissa.

”Eräänä päivänä haikara oli tuonut Huvikummun portaille pienen vauvanuken. Senkin nimi on Toivo”, Saajanaho kertoo.

Varhaiset eurooppalaiset nukkekodit olivat ainutkertaisia, ammattimiesten tekemiä mestariteoksia. Näiden ”kaappitalojen” kotimaa oli Saksa, ja ne yleistyivät varakkaiden keräilyesineinä 1600-luvulla. Nukkekotien avulla myös opetettiin nuorille naisille taloudenpitoa.

Suomessa perustettiin nukkekotiyhdistys vuonna 1991. Sen takana oli yksi nainen, Päivi Varis. Hänen kohdallaan ei voi puhua enää harrastuksesta. Nukkekodit ovat olleet Variksen ja hänen miehensä Ilkka Variksen elämäntapa 25 vuotta. Heidän kotoaan löytyy laskutavasta riippuen kymmeniä nukketaloja: on isoja kartanoita, kauppoja, pubeja ja jopa sauna.

Pariskunta on valmistanut tilauksesta satoja nukkekoteja, muutaman esimerkiksi Jane Erkolle, joka oli nyt jo edesmenneen Sanoman suuromistajan Aatos Erkon vaimo.

”Yhdistyksen alkuaikoina kursseillemme tuli ihmisiä, joiden lähipiiri piti heitä jotenkin seonneina. Että aikuiset ihmiset käyttävät aikaansa tällaiseen leikkimiseen”, Varis muistelee.

Asenteet ovat muuttuneet, kun harrastus on yleistynyt. Nyt nukkekotiyhdistyksen kursseilla käy myös nuoria miehiä.

”Ehkä heitä houkuttelevat nukkekotimaailmassa yleistyneet fantasiateemat”, Varis arvelee. Hän on itse keskittynyt viime vuosina nukkekodin nukkejen tekemiseen. Fimo-massasta muotoillut nuket paistetaan kotiuunissa. Sitten tehdään erikseen hiukset, maalataan kasvonpiirteet ja ommellaan vaatteet.

”Olen erikoistunut tämmöisiin humoristis-naivistisiin vanhusnukkeihin. Ha­luan osoittaa, että vanhojenkin ihmisten elämään voi kuulua ihan mitä tahansa. Ei ihminen vanhene sisäpuolelta.”

Kesäkuun alussa Lahdessa pidettäville miniatyyrimarkkinoille Varis aikoo viedä kuvaelman vanhusten juhannustansseista. Siellä mummot kaahailevat moottoripyörällä ja illan yhtye Vireät varttuneet soittaa ikivihreitä.

Varis sanoo, että nukentekijä panee tiedostamattaankin aina nukkeen jotain itsestään.

”Kyllähän nämä kaikki nukkeni näyttävät vähän minulta.”

Sari Saajanahon nukkekotiblogi: huvikummunviemaa.com

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Hukutettuja siilejä, rääkättyjä lintuja – eläinsuojeluyhdistysten mukaan lapset kiusaavat luonnoneläimiä

  4. 4

   Diktaattori Kim Jong-un ja kansainväliset asiantuntijat ovat kerrankin samaa mieltä Pohjois-Korean tuoreista ohjuskokeista – kuvaavat niitä sanoilla ”ennennäkemätön” ja ”täydellinen”

  5. 5

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  6. 6

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  7. 7

   Trumpin entinen turvallisuusneuvonantaja Flynn ei aio luovuttaa Venäjä-asiakirjoja tiedusteluvaliokunnalle

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  10. 10

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  3. 3

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  4. 4

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  5. 5

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  6. 6

   Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  7. 7

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  8. 8

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  9. 9

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  10. 10

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Vaihdoin poikatukan polkkatukkaan ja ihmisten suhtautuminen muuttui hetkessä: Ulkonäkö panee ihmiset naurettavan ahtaisiin rooleihin

  4. 4

   Vanhempien on vaikea tunnistaa lapsen erityis­lahjakkuutta – Nyt asian­tuntijat kertovat, mitkä ovat lahjakkuuden merkkejä

  5. 5

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  6. 6

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  7. 7

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  8. 8

   Sinkku elättää sinunkin lapsesi – kuka kyseenalaistaisi äärimmäisyyksiin viedyn lapsi- ja perhekeskeisen politiikan?

  9. 9

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää