Valikko

Aiemmin aikuisia nukkekotiharrastajia pidettiin jopa seonneina – nyt kursseille osallistuu myös nuoria miehiä

Sari Saajanaholle nukkekoti on terapiaa, Päivi Varikselle elämäntapa. Aiemmin aikuisia nukkekotiharrastajia pidettiin jopa seonneina.

Saajanahon perheen koti Helsingin Itäkeskuksessa on modernin pelkistetty: avaria pintoja ja mustavalkoisia tekstiilejä. Mutta makuuhuoneessa kaikki on toisin: lasiovien takaa aukeaa värikäs satumaailma, täynnä romuromanttisia kalusteita ja koristeita. Mittakaava on tosin hieman pienempi. Makuuhuoneessa on Sari Saajan­ahon nukkekoti, Huvikumpu.

Siellä asuu tietenkin Peppi Pitkätossu ystäviensä ja eläimiensä kanssa.

”Samastun Peppiin vahvasti. Olin pienenä poikatyttö, joka pelasi ulkona jalkapalloa. Aloitin nämä nukkeleikit vasta myöhemmin”, Saajanaho kertoo. Käsillä tekeminen oli hänelle luontaista jo aiemmin, Saajanaho on ammatiltaan floristi.

Nukkekodit alkoivat pyöriä Saajanahon mielessä vuonna 2009. Edellisen kodin seinällä oli pieni kiinteä vitriini, jonne hän halusi askarrella hauskan katseenvangitsijan. Lopputulos oli nukkekoti. Huvikumpua Saajanaho alkoi koota pari vuotta myöhemmin.

”Monet tekevät nukkekotiensa sisustuksista sellaisia täydellisiä, hallittuja ja kauniita. Meillä on vähän villimpi meininki. Siksi kalusteiden tuunaaminen on usein niiden naarmuttamista ja hiomista.”

Harrastuksessa yhdistyvät itse tekeminen ja valmiiden esineiden keräily. Saajanaho muuttaa nukketalon sisustusta sesonkien mukaan. Pääsiäisenä Huvikummussakin maalataan munia, ja joulukoristeita riittää kaikkiin huoneisiin.

”Kyllä tämä on ollut minulle myös terapiaa”, Saajanaho kertoo. Hän meni naimisiin samoihin aikoihin kun Huvikumpu sai alkunsa. Häiden jälkeen pariskunnan toiveissa oli lapsi. Yrityksistä huolimatta vauvaa ei kuitenkaan kuulunut.

Turhautumisen ja pettymyksen tunteiden keskellä Saajanaho sai iloa Huvikummun kanssa puuhailusta.

”Se oli ikään kuin toinen maailma, jonne sai mennä ja ajatella jotain muuta. Jotain, mistä tuli hyvä mieli”, hän selittää.

Kolmen vuoden odotuksen jälkeen Saajanaho huomasi vihdoin olevansa raskaana. Nyt yksivuotias Toivo nukkuu parvekkeella. Elämänmuutos näkyi myös nukkekodissa.

”Eräänä päivänä haikara oli tuonut Huvikummun portaille pienen vauvanuken. Senkin nimi on Toivo”, Saajanaho kertoo.

Varhaiset eurooppalaiset nukkekodit olivat ainutkertaisia, ammattimiesten tekemiä mestariteoksia. Näiden ”kaappitalojen” kotimaa oli Saksa, ja ne yleistyivät varakkaiden keräilyesineinä 1600-luvulla. Nukkekotien avulla myös opetettiin nuorille naisille taloudenpitoa.

Suomessa perustettiin nukkekotiyhdistys vuonna 1991. Sen takana oli yksi nainen, Päivi Varis. Hänen kohdallaan ei voi puhua enää harrastuksesta. Nukkekodit ovat olleet Variksen ja hänen miehensä Ilkka Variksen elämäntapa 25 vuotta. Heidän kotoaan löytyy laskutavasta riippuen kymmeniä nukketaloja: on isoja kartanoita, kauppoja, pubeja ja jopa sauna.

Pariskunta on valmistanut tilauksesta satoja nukkekoteja, muutaman esimerkiksi Jane Erkolle, joka oli nyt jo edesmenneen Sanoman suuromistajan Aatos Erkon vaimo.

”Yhdistyksen alkuaikoina kursseillemme tuli ihmisiä, joiden lähipiiri piti heitä jotenkin seonneina. Että aikuiset ihmiset käyttävät aikaansa tällaiseen leikkimiseen”, Varis muistelee.

Asenteet ovat muuttuneet, kun harrastus on yleistynyt. Nyt nukkekotiyhdistyksen kursseilla käy myös nuoria miehiä.

”Ehkä heitä houkuttelevat nukkekotimaailmassa yleistyneet fantasiateemat”, Varis arvelee. Hän on itse keskittynyt viime vuosina nukkekodin nukkejen tekemiseen. Fimo-massasta muotoillut nuket paistetaan kotiuunissa. Sitten tehdään erikseen hiukset, maalataan kasvonpiirteet ja ommellaan vaatteet.

”Olen erikoistunut tämmöisiin humoristis-naivistisiin vanhusnukkeihin. Ha­luan osoittaa, että vanhojenkin ihmisten elämään voi kuulua ihan mitä tahansa. Ei ihminen vanhene sisäpuolelta.”

Kesäkuun alussa Lahdessa pidettäville miniatyyrimarkkinoille Varis aikoo viedä kuvaelman vanhusten juhannustansseista. Siellä mummot kaahailevat moottoripyörällä ja illan yhtye Vireät varttuneet soittaa ikivihreitä.

Varis sanoo, että nukentekijä panee tiedostamattaankin aina nukkeen jotain itsestään.

”Kyllähän nämä kaikki nukkeni näyttävät vähän minulta.”

Sari Saajanahon nukkekotiblogi: huvikummunviemaa.com

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Putin on valmis tapaamaan Trumpin Suomessa

  3. 3

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  4. 4

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  5. 5

   Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

  6. 6

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  7. 7

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  8. 8

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  9. 9

   Perheet kertovat pakkolääkittyjen ihmisoikeusjuristien kidutuksesta Kiinassa – rotat näykkivät nenää ja korvia

  10. 10

   Tampereen teknillinen yliopisto halusi tehdä etiopialaisesta tyrannista kunniatohtorin – yliopistolta vaaditaan anteeksipyyntöä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  5. 5

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Radikaali rehellisyys voi muuttaa elämäsi ja tuhota parisuhteesi, mutta on sen arvoista, sanoo Tuuli Syvänen: ”Vaihtoehto on elää feikkaamalla”

  8. 8

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  9. 9

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  10. 10

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää