Sunnuntai    |   Kolumni

Kympin tyttö pelkää virheitä – ja sulkee samalla itseltään ovia

Siinä missä pojat yliarvioivat matematiikan taitojaan, tytöt aliarvioivat niitä, kirjoittaa Sonja Saarikoski kolumnissaan.

Aina välillä sitä miettii: mitä jos kaikki olisi toisin. Siksi toisinaan tulee pohdittua kavereiden kanssa, mitä oikein tekisi, jos ei tätä.

Joku sanoo lääkäriä, toinen palomiestä ja kolmas dramaturgia. Itse vastaan yleensä: jos en kirjoittaisi, haluaisin olla aivotutkija. Aivojen kautta kulkee kaikki, mitä itse kukin maailmasta tietää. Siellä tapahtuvat valinnat, virheet ja viehättymiset.

Neurobiologian kehitystä nyt voi verrata fysiikassa suunnilleen sata vuotta sitten tapahtuneeseen kehitykseen, joka mullisti maailmaa. Silti moni perustavanlaatuinen kysymys on vielä ratkaisematta – vaikkapa se, miten tietoisuus syntyy ja kuinka tieto oikeastaan tallentuu aivoihin.

Fysikaalisella ja neurobiologisella tutkimuksella on yhdistävä piirre: molempiin tarvitaan matematiikkaa. Sen opiskeluun en ole panostanut.

Yläasteen päättötodistuksessa matematiikan numeroni oli kymmenen, joten lukiossa luontevin valinta olisi ollut pitkä matematiikka. Mutta koska olin niin sanottu ”kympin tyttö”, sama numero löytyi monesta muustakin aineesta. Luokassani oli ainakin yksi minua selvästi parempi laskija. Hän teki lukion pitkän matematiikan tehtäviä jo varhain. Siihen minä en olisi pystynyt.

Muihin vertailemalla tulin siihen johtopäätökseen, että olin vielä parempi joissakin muissa asioissa kuin matematiikassa, esimerkiksi äidinkielessä ja musiikissa. Ajattelin, että parempi valita lyhyt matematiikka – keskitytään nyt niihin vahvuuksiin.

Tarinani on tavallistakin tavallisempi. Tutkimusten mukaan juuri tytöt tekevät ”sisäistä vertailua” ja jättävät pois asioita, joissa ajattelevat olevansa vähemmän hyviä kuin toisissa, sanoo matematiikkaan liittyvistä asenteista väitellyt Laura Tuohilampi.

Erityisen vahvana sisäinen vertailu näkyy matematiikassa. Pojilla vastaavaa ilmiötä ei ole ainakaan yhtä voimakkaana. He voivat ajatella olevansa hyviä historiassa ja vähemmän hyviä matematiikassa mutta valita silti pitkän matematiikan.

Tutkimusten mukaan tyttöjen kynnys valita pitkä matematiikka on oleellisesti poikia korkeampi. Siinä missä pojat jonkin verran yliarvioivat taitojaan, tytöt aliarvioivat niitä.

Ero suhtautumisessa alkaa kasvaa jo alakoulussa. Yläkoulun päättyessä tytöt uskovat omiin taitoihinsa paljon poikia vähemmän, vaikka taitotaso on keskimäärin sama, kertoo Jyväskylän koulutuksen tutkimuslaitoksen professori Jouni Välijärvi.

Huomaan saman nopealla kyselykierroksella Facebookissa: entisistä yläastekavereistani pitkän matematiikan valitsi vain kaksi tyttöä, pojista paljon useampi.

Tytöistä molemmat vaihtoivat ly­hyeen matematiikkaan. Toinen kertoi, että uskoo tehneensä niin, koska samalla pitkän matematiikan kurssilla ei ollut tuttuja. Kun laskut tuntuivat vaikeilta, hän ei kehdannut kysyä.

Näin olisin varmaan itsekin tehnyt. Kympin tytön logiikka on, että pitäisi osata jo valmiiksi. Ja virheitä, niitä kympin tyttö pelkää enemmän kuin mitään muuta. Parempi jättää vai­kealta tuntuvat asiat tekemättä, ettei vain sattuisi mitään.

Tänä keväänä Talousguru-kilpailun voittanut 19-vuotias Maija Löyskä, joka muuten oli ainoa tyttö kymmenen finalistin joukossa, pohtii EK:n blogissa tyttöjen ja matematiikan suhdetta. Hän kirjoittaa:

”Kärsivällisyys todella on ratkaiseva tekijä laskutaitojen kehittymisessä. Se tarkoittaa sitä, että tekee virheitä ja jatkaa yrittämistä niistä huolimatta. Virheiden sietäminen on kuitenkin haastavaa sellaisille, jotka kasvatetaan liian varovaisiksi ja itsekriittisiksi – siis monille tytöille.”

Kasvatetaan. Varovaisuuden ja kriittisyyden asenteet opitaan muun muassa koulussa.

Jos keittiö vanhakantaisesti rajataan naisen alueeksi, on matematiikka stereotyyppisesti miehinen, kirjoittaa maailman parhaaksi opettajaksi ehdolla ollut matematii­kan opettaja Maarit Rossi uusimman Pirkka-lehden kolumnissaan.

Vaikka tytöt osattaisiinkin kasvattaa joksikin muiksi kuin numeroita lahnasilmin töllöttäviksi perfektionisteiksi, tarvitaan vielä syy: mitä minä matematiikalla sitten tekisin.

Maarit Rossille kysymys on yhtä hölmö kuin jos kysyisi, miksi ihmisen täytyy syödä. Jo autolla ajaminen ja omista rahoista huolehtiminen vaativat matematiikkaa, hän huomauttaa puhelimessa. Ja koko tulevaisuus pohjautuu matematiikkaan – esimerkiksi se, kuinka ilmastonmuutos ratkaistaan.

Taloustieteenkin kieli on nykyään matemaattinen. Yritysjohto tulee yleensä teknisiltä ja kauppatieteellisiltä, matematiikkaa vaativilta aloilta. Syyt naisjohtajien vähyydelle löytyvät jo koulusta.

Mutta koska yläkouluikäiset eivät ole kovin faktaorientoituneita – aivotutkimuksenkin mukaan aivot ovat valmiit päätöksentekoon vasta 25–30-vuotiailla – suurin merkitys on simppeleillä mielikuvilla, kivoilla kokemuksilla, kavereilla ja kannustuksella, konkreettisilla esimerkeillä. Maarit Rossi esimerkiksi panee oppilaat tilastoimaan toistensa silmien väriä ja sisarusten määrää.

Opiskelemme kieliä, jotta voisimme kommunikoida ihmisten kanssa. Moni matemaattisesti suuntautunut ihminen sanoo, että myös matematiikka on kieli – kaiken lisäksi universaali sellainen.

Vaikka minulle haave aivotutkijan urasta on vain hassua mielikuvitusleikkiä, olisihan universaalia kieltä hienoa osata.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  2. 2

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  3. 3

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  4. 4

   Viisi asiantuntijaa pitää minua työkyvyttömänä – miksi eläkevakuutusyhtiön lääkärit saavat päättää toisin edes näkemättä minua?

  5. 5

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  6. 6

   Tässä on Suomen vaarallisin kortteli – koko maan riskialtteimmista risteyksistä kolme ympäröi pientä aluetta Taka-Töölössä

  7. 7

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  8. 8

   Patrik Laine paukutti huimat tehot ja jätti yllättäen nälvimättä ketjukaveriaan – Janne Kuokkanen häikäisi Carolinassa

  9. 9

   Näin sinkkuja sorretaan yhteiskunnassa – yksinasuvia syrjitään niin verotuksessa kuin ruokaostoksillakin

  10. 10

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  4. 4

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  7. 7

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  8. 8

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  9. 9

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  10. 10

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää