Valikko
Sunnuntai    |   Torsti tietää

Mitä Rooman klubi ennusti, ja miten ennustukset toteutuivat?

Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti. Menkäämme tällä kertaa suoraan kysymyksiin.

 

1970-luvulla oli kova sana Rooman klubi ja sen ennuste maailmanlopusta. Ainakin öljyn piti loppua 20 vuodessa ja muunkin elollisen heti sen jälkeen. Wikipediassa on mainittu, että ihmiskunnan muutos on ennustettu osapuilleen oikein. Muut ennustukset on ”unohdettu”. Mitähän he silloisten lehtitietojen mukaan ennustivat ja miten ne toteutuivat, mieluummin ilman uusia jälkiviisaita selityksiä?

– Tapio

 

Vuonna 1968 perustettu Rooman klubi on tulevaisuudentutkimuksellinen keskustelufoorumi. Klubi on edelleen olemassa.

Suurinta huomiota Rooman klubi sai tosiaan 1970-luvulla. Erityisen kiinnostava oli klubin vuonna 1972 julkaisema Kasvun rajat -raportti. Massachusettsin teknillisen yliopiston professorien laatima kirja ylitti uutiskynnyksen myös Helsingin Sanomissa.

Muistat kuitenkin raportin ennustuksen hieman turhan synkkänä.

Alla oleva raportista kopioitu ”maailmanmalli” julkaistiin 22.2.1972. Saman vuoden lokakuussa lehdessä kerrottiin, että ”Kasvun rajat päätyi siihen johtopäätökseen, että kaikenlainen kasvupolitiikka johtaa viimeistään ensi vuosisadan puolivälissä romahdukseen”.

Raportin johtopäätökset eivät kuitenkaan olleet aivan näin suoraviivaisia, vaan siinä pohdittiin useampia vaihtoehtoja.

Vuonna 2014 Melbournen yliopisto teki selvityksen, miten hyvin kehitys vuoteen 2010 asti vastasi alkuperäisen raportin niitä ennusteita, joissa oletettiin, ettei ihmiskunta muuttaisi kurs­siaan. Osumatarkkuus oli hyvä.

Väestönkasvu oli, kuten mainitsitkin, mennyt suunnilleen ennustetusti.

Henkeä kohden mitattuna teollisuustuotanto oli kasvanut ennustettua hieman hitaammin mutta ruuantuotanto ja palvelut puolestaan ennustetta nopeammin.

Helposti hyödynnettävät luonnonvarat, erityisesti öljy, eivät olleet huvenneet aivan yhtä nopeasti kuin ennustuksissa. Saasteiden kasvu ei ollut ollut ihan yhtä nopeaa kuin oli ennustettu, mutta samansuuntaista.

Kaikkiaan erot ennusteiden ja toteutumien välillä eivät olleet isoja.

Raportin uutisoinnista tuttua käännettä alaspäin ei ollut vielä havaittavissa, mutta tämäkin sopii vielä vuoden 1972 ennusteeseen. Kuten ”maailmanmallista” voi nähdä, käännekohdan arvioitiin tulevan noin vuodesta 2015 alkaen, mahdollisesti 2020–2030-luvuilla.

Myöhempikin ajankohta on mahdollinen. Ensimmäisen painoksen mukaan kasvun rajojen ennustetaan tulevan esiin sadan vuoden sisällä, siis noin vuoteen 2072 mennessä.

Kasvun rajoja on myös päivitetty useampaan otteeseen, viimeksi vuonna 2004. Päivityksessä pohditaan useita erilaisia skenaarioita, joista osassa romahdus olisi vältettävissä muun muassa torjumalla saasteita ja tehostamalla maataloutta ja luonnonvarojen hyödyntämistä.

 

Vietimme illan laivalla, sumu oli kova. Jos jostain syystä tällainen suuri ruotsinlaiva ajaisi täyttä nopeutta suoraan päin Kauppatoria, kuinka pitkälle se päätyisi?

– Laivamatkaajat

 

Kuvaamasi skenaario on hyvin epätodennäköinen, sillä ruotsinlaiva ei pääse täyttä 21,5 solmun vauhtia läpi Kustaanmiekan salmesta.

Mikäli laiva kuitenkin alkaisi vielä Suomenlinnan jälkeen kiihdyttää kohti Kauppatoria, olisi tikkaremmin asiantuntijoiden mukaan siinä ja siinä, pääsisikö laiva rantaan asti.

Ison ruotsinlaivan vaatima vähimmäissyväys on noin 6,8 metriä. Vauhdin kiihtyessä laiva ui kuitenkin syvemmällä, matalassa rantavedessä jopa yhdeksässä metrissä. Kauppatorin satama-altaan syvyys taas on torin uloimman osan, Keisarinlaiturin, kohdalla noin kolme metriä.

Laiva siis osuisi satama-altaan pohjaan jo noin sadan metrin päässä rannasta. Ensin sitä hidastaisivat muta ja lieju, mutta pian se ottaisi kosketuksen myös kallioon.

Kallio nostaisi laivan keulaa ylös. Samalla pohja saisi huomattavia vau­riota hankautumisesta kalliota vasten.

Tästä huolimatta laivan vauhti voisi riittää ajamaan sen Keisarinlaiturin rantavalliin. Valli luultavasti murtuisi jonkin verran, mutta suuremmat vahingot kärsisi kuitenkin laiva. Rantavalliin laiva myös viimeistään pysähtyisi eikä nousisi torin päälle.

Torstin tikkaremmi on myös Facebookissa: facebook.com/torstintikkaremmi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Torsti tietää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Oudoilla havainne­kuvilla yritetään vaikuttaa – Helsinkiläis­mies turhautui ja kokeili, miltä Pasilan tornitalot näyttäisivät todellisuudessa

  2. 2

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  3. 3

   Pyöräteiden rakentamisessa on menty liiallisuuksiin Helsingissä – Miksi pyöräilyväylä tarvitsee moottoritien verran tilaa?

  4. 4

   Tilastokeskus: Asuntojen hinnat laskevat Helsingissä, mutta Espoo porskuttaa yhä

  5. 5

   Joonas Suotamo, 30, sai tyhjästä elämänsä tilaisuuden, josta haluaa luoda näyttelijänuran: suomalainen on nyt virallisesti Chewbacca

  6. 6

   Kauppojen vapaat aukiolot ovat kaataneet yrityksiä ja lisänneet silpputyötä – kohta Helsingissä on Prisma, joka ei sulkeudu ikinä

  7. 7

   Kela-korvausten leikkaus ohjaa suomalaisia julkiseen hoitoon – Lääkäri arvioi: Osa jättänyt hoidot kokonaan väliin

  8. 8

   Oscar-skandaalin syy selvisi lopulta: Palkinnon julkistajille annettiin väärä kuori

  9. 9

   Johannes Majamäki, 16, sijoittaa kotitöistä saamiaan rahoja osakkeisiin – HS selvitti, miten pankit suhtautuvat alaikäisten osakekauppoihin

  10. 10

   Autovakuutuksen uudistus voi tuoda satojen eurojen säästöt – HS vertaili pakollisen liikenne­vakuutuksen ehtoja ja hintoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  3. 3

   Oudoilla havainne­kuvilla yritetään vaikuttaa – Helsinkiläis­mies turhautui ja kokeili, miltä Pasilan tornitalot näyttäisivät todellisuudessa

  4. 4

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  5. 5

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  6. 6

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  7. 7

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  8. 8

   Uusi tiedonmuru Herttoniemestä kadonneen Harry Karjalaisen etsinnöissä – nähty Sipoonkorven liepeillä

  9. 9

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  10. 10

   Ruuhkavuosia elävät vanhemmat kertovat, miten he järjestävät aikaa liikunnalle – ”Jos on aikaa katsoa telkkaria, on aikaa treenata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  8. 8

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  9. 9

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  10. 10

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  11. Näytä lisää