Valikko
Sunnuntai    |   Torsti tietää

Mitä Rooman klubi ennusti, ja miten ennustukset toteutuivat?

Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti. Menkäämme tällä kertaa suoraan kysymyksiin.

 

1970-luvulla oli kova sana Rooman klubi ja sen ennuste maailmanlopusta. Ainakin öljyn piti loppua 20 vuodessa ja muunkin elollisen heti sen jälkeen. Wikipediassa on mainittu, että ihmiskunnan muutos on ennustettu osapuilleen oikein. Muut ennustukset on ”unohdettu”. Mitähän he silloisten lehtitietojen mukaan ennustivat ja miten ne toteutuivat, mieluummin ilman uusia jälkiviisaita selityksiä?

– Tapio

 

Vuonna 1968 perustettu Rooman klubi on tulevaisuudentutkimuksellinen keskustelufoorumi. Klubi on edelleen olemassa.

Suurinta huomiota Rooman klubi sai tosiaan 1970-luvulla. Erityisen kiinnostava oli klubin vuonna 1972 julkaisema Kasvun rajat -raportti. Massachusettsin teknillisen yliopiston professorien laatima kirja ylitti uutiskynnyksen myös Helsingin Sanomissa.

Muistat kuitenkin raportin ennustuksen hieman turhan synkkänä.

Alla oleva raportista kopioitu ”maailmanmalli” julkaistiin 22.2.1972. Saman vuoden lokakuussa lehdessä kerrottiin, että ”Kasvun rajat päätyi siihen johtopäätökseen, että kaikenlainen kasvupolitiikka johtaa viimeistään ensi vuosisadan puolivälissä romahdukseen”.

Raportin johtopäätökset eivät kuitenkaan olleet aivan näin suoraviivaisia, vaan siinä pohdittiin useampia vaihtoehtoja.

Vuonna 2014 Melbournen yliopisto teki selvityksen, miten hyvin kehitys vuoteen 2010 asti vastasi alkuperäisen raportin niitä ennusteita, joissa oletettiin, ettei ihmiskunta muuttaisi kurs­siaan. Osumatarkkuus oli hyvä.

Väestönkasvu oli, kuten mainitsitkin, mennyt suunnilleen ennustetusti.

Henkeä kohden mitattuna teollisuustuotanto oli kasvanut ennustettua hieman hitaammin mutta ruuantuotanto ja palvelut puolestaan ennustetta nopeammin.

Helposti hyödynnettävät luonnonvarat, erityisesti öljy, eivät olleet huvenneet aivan yhtä nopeasti kuin ennustuksissa. Saasteiden kasvu ei ollut ollut ihan yhtä nopeaa kuin oli ennustettu, mutta samansuuntaista.

Kaikkiaan erot ennusteiden ja toteutumien välillä eivät olleet isoja.

Raportin uutisoinnista tuttua käännettä alaspäin ei ollut vielä havaittavissa, mutta tämäkin sopii vielä vuoden 1972 ennusteeseen. Kuten ”maailmanmallista” voi nähdä, käännekohdan arvioitiin tulevan noin vuodesta 2015 alkaen, mahdollisesti 2020–2030-luvuilla.

Myöhempikin ajankohta on mahdollinen. Ensimmäisen painoksen mukaan kasvun rajojen ennustetaan tulevan esiin sadan vuoden sisällä, siis noin vuoteen 2072 mennessä.

Kasvun rajoja on myös päivitetty useampaan otteeseen, viimeksi vuonna 2004. Päivityksessä pohditaan useita erilaisia skenaarioita, joista osassa romahdus olisi vältettävissä muun muassa torjumalla saasteita ja tehostamalla maataloutta ja luonnonvarojen hyödyntämistä.

 

Vietimme illan laivalla, sumu oli kova. Jos jostain syystä tällainen suuri ruotsinlaiva ajaisi täyttä nopeutta suoraan päin Kauppatoria, kuinka pitkälle se päätyisi?

– Laivamatkaajat

 

Kuvaamasi skenaario on hyvin epätodennäköinen, sillä ruotsinlaiva ei pääse täyttä 21,5 solmun vauhtia läpi Kustaanmiekan salmesta.

Mikäli laiva kuitenkin alkaisi vielä Suomenlinnan jälkeen kiihdyttää kohti Kauppatoria, olisi tikkaremmin asiantuntijoiden mukaan siinä ja siinä, pääsisikö laiva rantaan asti.

Ison ruotsinlaivan vaatima vähimmäissyväys on noin 6,8 metriä. Vauhdin kiihtyessä laiva ui kuitenkin syvemmällä, matalassa rantavedessä jopa yhdeksässä metrissä. Kauppatorin satama-altaan syvyys taas on torin uloimman osan, Keisarinlaiturin, kohdalla noin kolme metriä.

Laiva siis osuisi satama-altaan pohjaan jo noin sadan metrin päässä rannasta. Ensin sitä hidastaisivat muta ja lieju, mutta pian se ottaisi kosketuksen myös kallioon.

Kallio nostaisi laivan keulaa ylös. Samalla pohja saisi huomattavia vau­riota hankautumisesta kalliota vasten.

Tästä huolimatta laivan vauhti voisi riittää ajamaan sen Keisarinlaiturin rantavalliin. Valli luultavasti murtuisi jonkin verran, mutta suuremmat vahingot kärsisi kuitenkin laiva. Rantavalliin laiva myös viimeistään pysähtyisi eikä nousisi torin päälle.

Torstin tikkaremmi on myös Facebookissa: facebook.com/torstintikkaremmi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Torsti tietää

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Bottas venyi uskomattomaan taisteluun – nousi toiseksi viime metreillä

  5. 5

   Tuore haastattelu paljastaa: prinssi Harry halusi jättää kuningasperheen

  6. 6

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  9. 9

   Bottas ja Räikkönen kolaroivat keskenään ensimmäisellä kierroksella – ”Sama ***** kaveri osui minuun taas”

  10. 10

   Suomen poliittinen järjestelmä on rakennettu suosimaan miehiä, väittää politiikan sukupuolittumista tutkinut Salla Turunen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  3. 3

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  6. 6

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  7. 7

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  8. 8

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  9. 9

   Putken rikkoutuminen puski tulikuumaa höyryä Helsingin ydinkeskustassa – julkisen liikenteen erikoisjärjestelyt jatkuvat vielä maanantaina

  10. 10

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää