Valikko

Trump ratsastaa salaliittoteorioilla, joihin aiemmin törmäsi vain netin äärisivustoilla

Viidennes Trumpin kannattajista uskoo, että Sandy Hookin kouluampuminen lavastettiin, jotta aselakeja voitaisiin kiristää. Kolmasosa pitää Obamaa muslimina. Kokeile HS:n Todellisuustestillä, haksahdatko itse yllättävän yleisiin harhaluuloihin.

Yhdysvaltoja saattaa pian johtaa Donald Trump. Mies, joka on väittänyt ilmastonmuutoksen olevan kiinalaisten keksimä salajuoni Yhdysvaltain teollisuuden romahduttamiseksi. Mies, joka on vihjannut rokotteiden aiheuttavan autismia ja väittänyt kilpailevan ehdokkaan, Ted Cruzin, isän sekaantuneen presidentti John F. Kennedyn salamurhaan. Mies, jonka mielestä asbestieristeistä luopuminen on mafian ajama salaliitto.

Ja lopulta tällä viikolla: mies, joka antoi ymmärtää valtakunnallisen televisiokanavan lähetyksessä, että presidentti Barack Obama on jotenkin sekaantunut terrorismiin tai jopa Orlandon joukkosurmaan.

Puheet, joihin on aiemmin saattanut törmätä lähinnä netin pimeissä nurkissa ja vainoharhaisissa puheradioissa, kaikuvat nyt korkeimmalla tasolla amerikkalaisessa poliittisessa keskustelussa.

Ja ne uppoavat hedelmälliseen maaperään. Kuukausi sitten julkaistu yhdysvaltalaisen gallupfirma Public Policy Pollingin tekemä kysely paljastaa, että amerikkalaiset äänestäjät ovat taipuvaisia uskomaan hyvinkin mystisiin väitteisiin.

Kuten, että Sandy Hookin kouluampumiset lavastettiin vuonna 2012, jotta saataisiin lisää tukea tiukemmalle asepolitiikalle. 21 prosenttia Trumpin kannattajista piti väitettä joko täysin tai mahdollisesti totena, puolueisiin sitoutumattomista jopa 50 prosenttia.

Tai että ilmastonmuutos on tiedemiesten keksimä myytti. Republikaaneiksi ilmoittautuneista vastaajista väitettä piti täysin tai mahdollisesti totena 64 prosenttia, Trumpin kannattajista 58 prosenttia.

Demokraattien kannattajat taas olivat avoimia ajatukselle, että presidentti George W. Bush olisi tiennyt WTC-iskuista ennakkoon. 55 prosenttia oli tätä mieltä, Trumpin kannattajista 36 prosenttia. Aiemmissa kyselyissä on saatu vastaavaa tukea erilaisille väitteille siitä, että hallitus olisi jotenkin sekaantunut iskuihin.

Vuonna 2013 neljä prosenttia amerikkalaisista ilmoitti jopa uskovansa, että maailmaa hallitsevat todellisuudessa muotoaan muuttavat liskohumanoidit. Neljä prosenttia.

Jos Suomessa rasismi on salonkikelpoistunut ”maahanmuuttokritiikiksi”, Yhdysvalloissa voidaan jo puhua todellisuuskritiikistä.

Kokeile HS:n todellisuustestissä, haksahdatko yllättävän yleisiin väärinkäsityksiin maailmasta. Valittuasi mielestäsi oikean vaihtoehdon, näet oikean vastauksen keltaisella ja muiden äänestäjien vastaukset sinisellä. Loput kuusi kysymystä ovat tämän artikkelin lopussa.

Salaliittoihin uskominen voi olla joillekin henkinen ankkuri maailmassa, jossa tieto on pirstaloitunut ja usko auktoriteetteihin vähentynyt. Filosofian tutkija, tohtori Jani Sinokki Turun yliopistosta on sivunnut työssään salaliittoteorioita ja vaihtoehtoisia maailmankatsomuksia.

”Tieto itsessään on tasa-arvoistunut niin, että ajatellaan, että jopa tiede on vain yksi mielipide muiden joukossa. Osa ihmisistä hyväksyy esimerkiksi aika sumeilematta kaiken, missä on vaihtoehto-etuliite. Jos ihmiseltä puuttuvat tietyt maailmaa koskevat luonnontieteelliset perusoletukset, niin uskomusten palasia voi järjestellä miten haluaa”, Sinokki sanoo.

Salaliittoteoriat eivät usein ole kovin loogisia. On hieman ristiriitaista uskoa, että Yhdysvaltain hallitus pystyisi surmaamaan tuhatmäärin omia kansalai­siaan lavastetussa terrori-iskussa asian paljastumatta muttei kuitenkaan kykene estämään yhtä miestä, Edward Snowdenia, vuotamasta valtionsalaisuuksia koko maailmalle.

”Ihmisten mahdollisuus pitää yllä johdonmukaista maailmankuvaa on heikentynyt osin siksi, että kaikki eivät löydä omille ajatuksilleen tieteestä sellaista yhtenäistä taustaa, jonka uskonto aiemmin tarjosi. On psykologisesti hirveän raskasta, jos jokaista uskomusta joutuu arvioimaan erikseen ja rakentamaan niistä maailmankuvan.”

Salaliittouskomuksia tai niiden yleisyyttä ei ole Euroopassa ja Suomessa juuri tutkittu. Turun yliopisto on mukana Euroopan laajuisessa tutkimushankkeessa, jossa selvitetään salaliittoteorioiden yhteiskunnallisia ja kulttuurillisia vaikutuksia. Hanke on vasta aluillaan, joten tietoa ei vielä ole.

Amsterdamin yliopiston tutkimuksessa on kuitenkin havaittu, että salaliittouskomukset ovat vahvimpia poliittisen kentän molemmilla äärilaidoilla. Mitä kärkkäämmin ihminen uskoo, että yhteiskunnalliset ongelmat voidaan ratkaista yksinkertaisilla keinoilla, sitä auliimmin hän myös elättelee erilaisia salaliittoteorioita.

Tutkimusta johtanut Jan-Willem van Prooijen kirjoittaa, että vasemmistolaiset salaliittoteoriat liittyvät usein kapitalistiseen järjestelmään, kun taas oikealla laidalla epäillään tiedettä ja kehitellään salaliittoteorioita maahanmuutosta.

Jälkimmäistä edustavat Suomessa MV-lehti ja Magneettimedia, joka on eräänlainen kansallissosialistis-uskomushoidollinen Hullu hullu maailma. Hiljattain Suomeen rantautui myös englantilaisperäinen huuhaahoitoja rummuttava Mitä lääkärit eivät kerro sinulle -lehti. Sitä myydään näkyvällä paikalla R-kioskeissa.

Suomessa ihmisten lähdekritiikki vaikuttaa kuitenkin olevan melko hyvissä kantimissa. Sanomalehtien liiton teettämän tutkimuksen mukaan vain prosentti yläkouluikäisistä nuorista pitää MV-lehden ja Magneettimedian kaltaisia julkaisuja luotettavina. 15–79-vuotiailla luku on kahdeksan prosenttia.

Yhdysvalloissa on Eurooppaa hedelmällisempi pohja jopa täysin todellisuudesta irtautuneille näkemyksille. Luottamus hallituksen rehellisyyteen, tai ainakin siihen, ettei valtionjohto puuhaile mitään aivan hämärää, ei ole niin järkkymätöntä kuin perinteisesti meillä on ollut.

Onhan Yhdysvaltain historiassa esimerkkejä todellisista salaliitoista, esimerkiksi Watergate-skandaali ja Tonkininlahden välikohtaus, jonka Yhdysvallat mahdollisesti lavasti saadakseen syyn Vietnamin sotaan. Snowdenin paljastukset myös horjuttivat luottamusta järjestelmään.

”Jotkut kokevat, että globalisaatio ja markkinoiden vapauttaminen ei ole palvellut Yhdysvaltoja. Syntyy usko, että poliittinen eliitti on meitä vastaan ja jossain ovat ne sarvipäiset ihmiset, jotka tätä johtavat. Kolmasosa amerikkalaisista uskoo yhä, että Obama on muslimi”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Luku on noussut jatkuvasti. Trump ja äärikonservatiivit ovat vuosikausia kylväneet epäilyksiä Obaman syntyperästä ja uskosta. Obaman syntyperää epäilevät kutsuvat itseään nimellä ”birther”. Se on väännös WTC-salaliittoteoreetikoiden ”truther”-lempinimestä. Nimi viittaa totuudenetsintään.

Näiden todellisuuskriitikoiden retoriikka herättää 1950-luvun kommunistivainojen haamut. Tuolloin äärikonservatiivisen John Birch Societyn johtaja Robert Welch syytti presidentti Dwight D. Eisenhoweria ”omistautuneeksi kommunistisalaliiton kätyriksi”. Welch uskoi myös Rotschildin ja Rockefellerin mahtisukujen salaliittoon. Konservatiivit yrittivät pestä kätensä järjestöstä, mutta salaliittoajattelu on aina itänyt laitaoikeistossa.

Nyt Trump korjaa satoa isolla puimurilla. Hän on kanavoinut kannattajikseen ihmisiä, jotka ovat periaatteessa valmiita uskomaan mihin vain. Pelkkä epämääräinen vihjauskin riittää, esimerkiksi viimeisin Orlando-kommentti.

Kerrataan vielä, mitä Trump sanoi maanantaina joukkosurman jälkimainingeissa.

”Meitä johtaa mies, joka joko ei ole kova eikä älykäs tai sitten hänellä on jotain muuta mielessään. Ja se muu, mikä hänellä on mielessä, tiedättehän, ihmiset eivät voi uskoa sitä. Ihmiset eivät voi, he eivät kykene uskomaan, että presidentti Obama käyttäytyy kuten käyttäytyy eikä voi edes mainita sanoja ’radikaali islamilainen terrorismi’. Jotain on meneillään. Se on käsittämätöntä. Jotain on meneillään”, Trump sanoi Fox-kanavan haastattelussa.

”Hän ei joko ymmärrä asiaa tai ymmärtää sen paremmin kuin kukaan uskookaan”, Trump jatkoi.

Trump ei suostunut selventämään asiaa. Jopa republikaanipuolueen sisällä lausuntoa on kuitenkin tulkittu niin, että Trump viittasi Obaman tukevan terroristeja, ja puolue-eliitti on tästä vaivaantunut.

Salonius-Pasternak pitää Trumpin uusinta heittoa käsittämättömänä.

”Tämä on ainutlaatuista etenkin, kun väite menee aivan foliohattuosastolle. Kun republikaanipuolueen presidenttiehdokas nyt käytännössä sanoo, että Obama on Isisin kätyri ja tiesi Orlandon hyökkäyksestä etukäteen, niin yksikään esimerkki historiasta ei tule edes lähelle.”

”Tällainen ei tepsisi, ellei Yhdysvalloissa olisi vuosikymmeniä rakennettu ajatusta, ettei valtamediaan voi luottaa”, Salonius-Pasternak jatkaa.

Kuulostaa vähän salaliittopuheelta.

Kyse on kuitenkin siitä, että laitaoikeisto on 1990-luvulta asti järjestelmällisesti kylvänyt epäilyä suuria medioita kohtaan ja ohjannut kannattajiaan kuuntelemaan asioiden oikeaa laitaa konservatiivisista kanavista ja radioista.

Konservatiivisimmat uutissivustot eivät suomalaisen silmään juurikaan eroa MV-lehdestä.

Salaliittoajattelussa voi päteä myös porttiteoria, Salonius-Pasternak muistuttaa. Jos ihminen on tyytymätön viralliseen totuuteen vaikka vain yksittäisestä asiasta, netissä on helppo löytää samanmielisiä ja sukeltaa yhä syvemmälle harhojen verkkoon.

Jos on valmis uskomaan, että oma hallitus järjesti WTC-iskut, miksei uskoisi, että se myös myrkyttää omia kansalaisiaan kemikaaleilla ja lähettää säteitä seinän läpi? Olihan CIA:lla kylmän sodan aikana oi­keasti mielenhallintaohjelma, jossa pahaa-aavistamattomiin mielenterveyspotilaisiin pumpattiin lsd-huumetta.

Myös hurahtaneiden julkkisten vaikutus voi olla suuri maassa, jossa kuuluisuuksia palvotaan kuin kuninkaita. Näyttelijöistä Charlie Sheen uskoo WTC-salaliittoon, Jenny McCarthy syyttää lääke­teollisuuden tekevän lapsista autistisia rokotteilla, Whoopi Goldberg ei usko, että Kuussa on käyty. Ja Tom Cruise, noh.

Lopulta salaliittoteorioiden suosio palautuu ihmisen psykologiaan. Kaoottisessa maailmassa voi olla huojentavaa uskoa, että kaiken takana on kuitenkin joku, joka vetelee naruista.

Donald Trumpin lausuntojakin on turha loputtomasti kauhistella. Hullut tarinat eivät maailmasta lopu.

Olennaista on, millaisista tarinoista ihmiset hakevat lohtua epävarmassa maailmassa.

Tämä ei välttämättä pääty kauniisti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  2. 2

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  5. 5

   Lihavuus lisääntyy joka puolella maailmaa – Suomessa on lihavia Ruotsia enemmän, mutta maailmassa olemme vain keskitasoa, kertoo 195 maan vertailu

  6. 6

   Verottaja tutkii Panaman papereiden perusteella kymmeniä suomalaisia – veroparatiisivuodon tutkinta on ottanut kesän aikana ison harppauksen eteenpäin

  7. 7

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  8. 8

   Kehäradan lipunmyynti on ajoittain ruuhkautunut Helsinki-Vantaalla – ”Oli säälittävää nähdä turhautuneet ulkomaalaiset ja kärsimättömät suomalaiset yhden lippuautomaatin edessä”

  9. 9

   Suunnitteletko budjettimatkaa? Hintavertailu kertoo, missä on nyt edullista lomailla

  10. 10

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  4. 4

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  5. 5

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  6. 6

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  7. 7

   ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946

  8. 8

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  9. 9

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  10. 10

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Viivi Lehikoinen aitoi 19-vuotiaiden EM-pronssia rajulla ennätysparannuksella: ”Tuo aika oli hirveä yllätys”
  3. ”Boksi” esti nukkumisen ja kuulustelijan sylki lensi – Ageeda Paavel muistaa tarkkaan, mitä KGB:n edeltäjä teki hänelle teinityttönä Tallinnan synkimmässä kellarissa kesällä 1946
  4. Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen
  5. Verottaja tutkii Panaman papereiden perusteella kymmeniä suomalaisia – veroparatiisivuodon tutkinta on ottanut kesän aikana ison harppauksen eteenpäin
  6. Naisille viime hetken yllätyspäätöksellä uusi laji yleisurheilun MM-kisoihin
  7. ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu
  8. Jenna Laukkanen jäi sekauintiennätyksellään MM-kisojen alkueriin – kaksi muutakin suomalaista karsiutui jatkosta
  9. Temppelin torni luisui jokeen Myanmarissa – Rankkasateiden aiheuttamien tulvien uskotaan tuhonneen perustukset
  10. Tunti sitten
  11. Lihavuus lisääntyy joka puolella maailmaa – Suomessa on lihavia Ruotsia enemmän, mutta maailmassa olemme vain keskitasoa, kertoo 195 maan vertailu
  12. Real Madridin tähtipuolustaja siirtyy pelaajakaupoilla mässäilevään Manchester Cityyn – kymmenien miljoonien arvoinen sopimus
  13. Näytä lisää