Valikko

Trump ratsastaa salaliittoteorioilla, joihin aiemmin törmäsi vain netin äärisivustoilla

Viidennes Trumpin kannattajista uskoo, että Sandy Hookin kouluampuminen lavastettiin, jotta aselakeja voitaisiin kiristää. Kolmasosa pitää Obamaa muslimina. Kokeile HS:n Todellisuustestillä, haksahdatko itse yllättävän yleisiin harhaluuloihin.

Yhdysvaltoja saattaa pian johtaa Donald Trump. Mies, joka on väittänyt ilmastonmuutoksen olevan kiinalaisten keksimä salajuoni Yhdysvaltain teollisuuden romahduttamiseksi. Mies, joka on vihjannut rokotteiden aiheuttavan autismia ja väittänyt kilpailevan ehdokkaan, Ted Cruzin, isän sekaantuneen presidentti John F. Kennedyn salamurhaan. Mies, jonka mielestä asbestieristeistä luopuminen on mafian ajama salaliitto.

Ja lopulta tällä viikolla: mies, joka antoi ymmärtää valtakunnallisen televisiokanavan lähetyksessä, että presidentti Barack Obama on jotenkin sekaantunut terrorismiin tai jopa Orlandon joukkosurmaan.

Puheet, joihin on aiemmin saattanut törmätä lähinnä netin pimeissä nurkissa ja vainoharhaisissa puheradioissa, kaikuvat nyt korkeimmalla tasolla amerikkalaisessa poliittisessa keskustelussa.

Ja ne uppoavat hedelmälliseen maaperään. Kuukausi sitten julkaistu yhdysvaltalaisen gallupfirma Public Policy Pollingin tekemä kysely paljastaa, että amerikkalaiset äänestäjät ovat taipuvaisia uskomaan hyvinkin mystisiin väitteisiin.

Kuten, että Sandy Hookin kouluampumiset lavastettiin vuonna 2012, jotta saataisiin lisää tukea tiukemmalle asepolitiikalle. 21 prosenttia Trumpin kannattajista piti väitettä joko täysin tai mahdollisesti totena, puolueisiin sitoutumattomista jopa 50 prosenttia.

Tai että ilmastonmuutos on tiedemiesten keksimä myytti. Republikaaneiksi ilmoittautuneista vastaajista väitettä piti täysin tai mahdollisesti totena 64 prosenttia, Trumpin kannattajista 58 prosenttia.

Demokraattien kannattajat taas olivat avoimia ajatukselle, että presidentti George W. Bush olisi tiennyt WTC-iskuista ennakkoon. 55 prosenttia oli tätä mieltä, Trumpin kannattajista 36 prosenttia. Aiemmissa kyselyissä on saatu vastaavaa tukea erilaisille väitteille siitä, että hallitus olisi jotenkin sekaantunut iskuihin.

Vuonna 2013 neljä prosenttia amerikkalaisista ilmoitti jopa uskovansa, että maailmaa hallitsevat todellisuudessa muotoaan muuttavat liskohumanoidit. Neljä prosenttia.

Jos Suomessa rasismi on salonkikelpoistunut ”maahanmuuttokritiikiksi”, Yhdysvalloissa voidaan jo puhua todellisuuskritiikistä.

Kokeile HS:n todellisuustestissä, haksahdatko yllättävän yleisiin väärinkäsityksiin maailmasta. Valittuasi mielestäsi oikean vaihtoehdon, näet oikean vastauksen keltaisella ja muiden äänestäjien vastaukset sinisellä. Loput kuusi kysymystä ovat tämän artikkelin lopussa.

Salaliittoihin uskominen voi olla joillekin henkinen ankkuri maailmassa, jossa tieto on pirstaloitunut ja usko auktoriteetteihin vähentynyt. Filosofian tutkija, tohtori Jani Sinokki Turun yliopistosta on sivunnut työssään salaliittoteorioita ja vaihtoehtoisia maailmankatsomuksia.

”Tieto itsessään on tasa-arvoistunut niin, että ajatellaan, että jopa tiede on vain yksi mielipide muiden joukossa. Osa ihmisistä hyväksyy esimerkiksi aika sumeilematta kaiken, missä on vaihtoehto-etuliite. Jos ihmiseltä puuttuvat tietyt maailmaa koskevat luonnontieteelliset perusoletukset, niin uskomusten palasia voi järjestellä miten haluaa”, Sinokki sanoo.

Salaliittoteoriat eivät usein ole kovin loogisia. On hieman ristiriitaista uskoa, että Yhdysvaltain hallitus pystyisi surmaamaan tuhatmäärin omia kansalai­siaan lavastetussa terrori-iskussa asian paljastumatta muttei kuitenkaan kykene estämään yhtä miestä, Edward Snowdenia, vuotamasta valtionsalaisuuksia koko maailmalle.

”Ihmisten mahdollisuus pitää yllä johdonmukaista maailmankuvaa on heikentynyt osin siksi, että kaikki eivät löydä omille ajatuksilleen tieteestä sellaista yhtenäistä taustaa, jonka uskonto aiemmin tarjosi. On psykologisesti hirveän raskasta, jos jokaista uskomusta joutuu arvioimaan erikseen ja rakentamaan niistä maailmankuvan.”

Salaliittouskomuksia tai niiden yleisyyttä ei ole Euroopassa ja Suomessa juuri tutkittu. Turun yliopisto on mukana Euroopan laajuisessa tutkimushankkeessa, jossa selvitetään salaliittoteorioiden yhteiskunnallisia ja kulttuurillisia vaikutuksia. Hanke on vasta aluillaan, joten tietoa ei vielä ole.

Amsterdamin yliopiston tutkimuksessa on kuitenkin havaittu, että salaliittouskomukset ovat vahvimpia poliittisen kentän molemmilla äärilaidoilla. Mitä kärkkäämmin ihminen uskoo, että yhteiskunnalliset ongelmat voidaan ratkaista yksinkertaisilla keinoilla, sitä auliimmin hän myös elättelee erilaisia salaliittoteorioita.

Tutkimusta johtanut Jan-Willem van Prooijen kirjoittaa, että vasemmistolaiset salaliittoteoriat liittyvät usein kapitalistiseen järjestelmään, kun taas oikealla laidalla epäillään tiedettä ja kehitellään salaliittoteorioita maahanmuutosta.

Jälkimmäistä edustavat Suomessa MV-lehti ja Magneettimedia, joka on eräänlainen kansallissosialistis-uskomushoidollinen Hullu hullu maailma. Hiljattain Suomeen rantautui myös englantilaisperäinen huuhaahoitoja rummuttava Mitä lääkärit eivät kerro sinulle -lehti. Sitä myydään näkyvällä paikalla R-kioskeissa.

Suomessa ihmisten lähdekritiikki vaikuttaa kuitenkin olevan melko hyvissä kantimissa. Sanomalehtien liiton teettämän tutkimuksen mukaan vain prosentti yläkouluikäisistä nuorista pitää MV-lehden ja Magneettimedian kaltaisia julkaisuja luotettavina. 15–79-vuotiailla luku on kahdeksan prosenttia.

Yhdysvalloissa on Eurooppaa hedelmällisempi pohja jopa täysin todellisuudesta irtautuneille näkemyksille. Luottamus hallituksen rehellisyyteen, tai ainakin siihen, ettei valtionjohto puuhaile mitään aivan hämärää, ei ole niin järkkymätöntä kuin perinteisesti meillä on ollut.

Onhan Yhdysvaltain historiassa esimerkkejä todellisista salaliitoista, esimerkiksi Watergate-skandaali ja Tonkininlahden välikohtaus, jonka Yhdysvallat mahdollisesti lavasti saadakseen syyn Vietnamin sotaan. Snowdenin paljastukset myös horjuttivat luottamusta järjestelmään.

”Jotkut kokevat, että globalisaatio ja markkinoiden vapauttaminen ei ole palvellut Yhdysvaltoja. Syntyy usko, että poliittinen eliitti on meitä vastaan ja jossain ovat ne sarvipäiset ihmiset, jotka tätä johtavat. Kolmasosa amerikkalaisista uskoo yhä, että Obama on muslimi”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Luku on noussut jatkuvasti. Trump ja äärikonservatiivit ovat vuosikausia kylväneet epäilyksiä Obaman syntyperästä ja uskosta. Obaman syntyperää epäilevät kutsuvat itseään nimellä ”birther”. Se on väännös WTC-salaliittoteoreetikoiden ”truther”-lempinimestä. Nimi viittaa totuudenetsintään.

Näiden todellisuuskriitikoiden retoriikka herättää 1950-luvun kommunistivainojen haamut. Tuolloin äärikonservatiivisen John Birch Societyn johtaja Robert Welch syytti presidentti Dwight D. Eisenhoweria ”omistautuneeksi kommunistisalaliiton kätyriksi”. Welch uskoi myös Rotschildin ja Rockefellerin mahtisukujen salaliittoon. Konservatiivit yrittivät pestä kätensä järjestöstä, mutta salaliittoajattelu on aina itänyt laitaoikeistossa.

Nyt Trump korjaa satoa isolla puimurilla. Hän on kanavoinut kannattajikseen ihmisiä, jotka ovat periaatteessa valmiita uskomaan mihin vain. Pelkkä epämääräinen vihjauskin riittää, esimerkiksi viimeisin Orlando-kommentti.

Kerrataan vielä, mitä Trump sanoi maanantaina joukkosurman jälkimainingeissa.

”Meitä johtaa mies, joka joko ei ole kova eikä älykäs tai sitten hänellä on jotain muuta mielessään. Ja se muu, mikä hänellä on mielessä, tiedättehän, ihmiset eivät voi uskoa sitä. Ihmiset eivät voi, he eivät kykene uskomaan, että presidentti Obama käyttäytyy kuten käyttäytyy eikä voi edes mainita sanoja ’radikaali islamilainen terrorismi’. Jotain on meneillään. Se on käsittämätöntä. Jotain on meneillään”, Trump sanoi Fox-kanavan haastattelussa.

”Hän ei joko ymmärrä asiaa tai ymmärtää sen paremmin kuin kukaan uskookaan”, Trump jatkoi.

Trump ei suostunut selventämään asiaa. Jopa republikaanipuolueen sisällä lausuntoa on kuitenkin tulkittu niin, että Trump viittasi Obaman tukevan terroristeja, ja puolue-eliitti on tästä vaivaantunut.

Salonius-Pasternak pitää Trumpin uusinta heittoa käsittämättömänä.

”Tämä on ainutlaatuista etenkin, kun väite menee aivan foliohattuosastolle. Kun republikaanipuolueen presidenttiehdokas nyt käytännössä sanoo, että Obama on Isisin kätyri ja tiesi Orlandon hyökkäyksestä etukäteen, niin yksikään esimerkki historiasta ei tule edes lähelle.”

”Tällainen ei tepsisi, ellei Yhdysvalloissa olisi vuosikymmeniä rakennettu ajatusta, ettei valtamediaan voi luottaa”, Salonius-Pasternak jatkaa.

Kuulostaa vähän salaliittopuheelta.

Kyse on kuitenkin siitä, että laitaoikeisto on 1990-luvulta asti järjestelmällisesti kylvänyt epäilyä suuria medioita kohtaan ja ohjannut kannattajiaan kuuntelemaan asioiden oikeaa laitaa konservatiivisista kanavista ja radioista.

Konservatiivisimmat uutissivustot eivät suomalaisen silmään juurikaan eroa MV-lehdestä.

Salaliittoajattelussa voi päteä myös porttiteoria, Salonius-Pasternak muistuttaa. Jos ihminen on tyytymätön viralliseen totuuteen vaikka vain yksittäisestä asiasta, netissä on helppo löytää samanmielisiä ja sukeltaa yhä syvemmälle harhojen verkkoon.

Jos on valmis uskomaan, että oma hallitus järjesti WTC-iskut, miksei uskoisi, että se myös myrkyttää omia kansalaisiaan kemikaaleilla ja lähettää säteitä seinän läpi? Olihan CIA:lla kylmän sodan aikana oi­keasti mielenhallintaohjelma, jossa pahaa-aavistamattomiin mielenterveyspotilaisiin pumpattiin lsd-huumetta.

Myös hurahtaneiden julkkisten vaikutus voi olla suuri maassa, jossa kuuluisuuksia palvotaan kuin kuninkaita. Näyttelijöistä Charlie Sheen uskoo WTC-salaliittoon, Jenny McCarthy syyttää lääke­teollisuuden tekevän lapsista autistisia rokotteilla, Whoopi Goldberg ei usko, että Kuussa on käyty. Ja Tom Cruise, noh.

Lopulta salaliittoteorioiden suosio palautuu ihmisen psykologiaan. Kaoottisessa maailmassa voi olla huojentavaa uskoa, että kaiken takana on kuitenkin joku, joka vetelee naruista.

Donald Trumpin lausuntojakin on turha loputtomasti kauhistella. Hullut tarinat eivät maailmasta lopu.

Olennaista on, millaisista tarinoista ihmiset hakevat lohtua epävarmassa maailmassa.

Tämä ei välttämättä pääty kauniisti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  2. 2

   Terhi Kiemunki erotettiin perussuomalaisista – ”Puoluehallitus on katsonut, että mahdollisuudet jatkaa puolueessa loppuivat tähän”

  3. 3

   Uudet tutkimukset ovat tuoneet mullistavaa tietoa paastoamisen soluvaikutuksista – Asiantuntija arvioi, kannattaako paasto oikeasti

  4. 4

   Meskaliinia ”koiran karvanlähtöön”, kokapensaan lehtiä ”teenjuontiin” – HS selvitti: kymmeniä lääkärien vakavia rikoksia jää piiloon potilailta ja valvojalta

  5. 5

   Suomessa on meneillään vallan uusjako – pelissä ovat jokseenkin kaikkien suomalaisten työehdot

  6. 6

   Isotuloinen lääkäri vaatii avoimuutta muiltakin – ”Jos asia koetaan hankalaksi, pitää olla toinen systeemi, joka toimii”

  7. 7

   ”Mielivaltaista peliä” ja ”suorastaan rikollista toimintaa” – professorivalinnat vaikuttavat pienen piirin suhmuroinnilta, syyttää yliopistoväki

  8. 8

   Hiihtäjät kritisoivat Lahden ratoja – venäläishiihtäjä taisteli kasvot verisenä lähdöstä maaliin

  9. 9

   Trumpin aloittama kummallinen Ruotsi-keskustelu jatkuu: Nyt USA:n televisiossa esiintyy ”Ruotsi-asiantuntija”, jota kukaan ei tunnu tuntevan

  10. 10

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Virkanainen kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  2. 2

   Toimeentulotuen siirrolla Kelaan on kafkamaisia seurauksia – jopa vähävaraiselle vainajalle on haettava toimeentulotukea

  3. 3

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  4. 4

   Trumpin aloittama kummallinen Ruotsi-keskustelu jatkuu: Nyt USA:n televisiossa esiintyy ”Ruotsi-asiantuntija”, jota kukaan ei tunnu tuntevan

  5. 5

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  6. 6

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  7. 7

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  8. 8

   Hiihtäjät kritisoivat Lahden ratoja – venäläishiihtäjä taisteli kasvot verisenä lähdöstä maaliin

  9. 9

   Muotiprofessori haluaa eroon halpavaatteista – ja nyt hän opettaa New Yorkissa tuleville huippusuunnittelijoille, miten se tapahtuu

  10. 10

   Märkä rätti Saksan naamaan – Venäjän ilmoitusta Reichstag-teemapuiston rakentamisesta pidetään pähkähulluna ja vaarallisena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  10. 10

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  11. Näytä lisää