Valikko

Trump ratsastaa salaliittoteorioilla, joihin aiemmin törmäsi vain netin äärisivustoilla

Viidennes Trumpin kannattajista uskoo, että Sandy Hookin kouluampuminen lavastettiin, jotta aselakeja voitaisiin kiristää. Kolmasosa pitää Obamaa muslimina. Kokeile HS:n Todellisuustestillä, haksahdatko itse yllättävän yleisiin harhaluuloihin.

Yhdysvaltoja saattaa pian johtaa Donald Trump. Mies, joka on väittänyt ilmastonmuutoksen olevan kiinalaisten keksimä salajuoni Yhdysvaltain teollisuuden romahduttamiseksi. Mies, joka on vihjannut rokotteiden aiheuttavan autismia ja väittänyt kilpailevan ehdokkaan, Ted Cruzin, isän sekaantuneen presidentti John F. Kennedyn salamurhaan. Mies, jonka mielestä asbestieristeistä luopuminen on mafian ajama salaliitto.

Ja lopulta tällä viikolla: mies, joka antoi ymmärtää valtakunnallisen televisiokanavan lähetyksessä, että presidentti Barack Obama on jotenkin sekaantunut terrorismiin tai jopa Orlandon joukkosurmaan.

Puheet, joihin on aiemmin saattanut törmätä lähinnä netin pimeissä nurkissa ja vainoharhaisissa puheradioissa, kaikuvat nyt korkeimmalla tasolla amerikkalaisessa poliittisessa keskustelussa.

Ja ne uppoavat hedelmälliseen maaperään. Kuukausi sitten julkaistu yhdysvaltalaisen gallupfirma Public Policy Pollingin tekemä kysely paljastaa, että amerikkalaiset äänestäjät ovat taipuvaisia uskomaan hyvinkin mystisiin väitteisiin.

Kuten, että Sandy Hookin kouluampumiset lavastettiin vuonna 2012, jotta saataisiin lisää tukea tiukemmalle asepolitiikalle. 21 prosenttia Trumpin kannattajista piti väitettä joko täysin tai mahdollisesti totena, puolueisiin sitoutumattomista jopa 50 prosenttia.

Tai että ilmastonmuutos on tiedemiesten keksimä myytti. Republikaaneiksi ilmoittautuneista vastaajista väitettä piti täysin tai mahdollisesti totena 64 prosenttia, Trumpin kannattajista 58 prosenttia.

Demokraattien kannattajat taas olivat avoimia ajatukselle, että presidentti George W. Bush olisi tiennyt WTC-iskuista ennakkoon. 55 prosenttia oli tätä mieltä, Trumpin kannattajista 36 prosenttia. Aiemmissa kyselyissä on saatu vastaavaa tukea erilaisille väitteille siitä, että hallitus olisi jotenkin sekaantunut iskuihin.

Vuonna 2013 neljä prosenttia amerikkalaisista ilmoitti jopa uskovansa, että maailmaa hallitsevat todellisuudessa muotoaan muuttavat liskohumanoidit. Neljä prosenttia.

Jos Suomessa rasismi on salonkikelpoistunut ”maahanmuuttokritiikiksi”, Yhdysvalloissa voidaan jo puhua todellisuuskritiikistä.

Kokeile HS:n todellisuustestissä, haksahdatko yllättävän yleisiin väärinkäsityksiin maailmasta. Valittuasi mielestäsi oikean vaihtoehdon, näet oikean vastauksen keltaisella ja muiden äänestäjien vastaukset sinisellä. Loput kuusi kysymystä ovat tämän artikkelin lopussa.

Salaliittoihin uskominen voi olla joillekin henkinen ankkuri maailmassa, jossa tieto on pirstaloitunut ja usko auktoriteetteihin vähentynyt. Filosofian tutkija, tohtori Jani Sinokki Turun yliopistosta on sivunnut työssään salaliittoteorioita ja vaihtoehtoisia maailmankatsomuksia.

”Tieto itsessään on tasa-arvoistunut niin, että ajatellaan, että jopa tiede on vain yksi mielipide muiden joukossa. Osa ihmisistä hyväksyy esimerkiksi aika sumeilematta kaiken, missä on vaihtoehto-etuliite. Jos ihmiseltä puuttuvat tietyt maailmaa koskevat luonnontieteelliset perusoletukset, niin uskomusten palasia voi järjestellä miten haluaa”, Sinokki sanoo.

Salaliittoteoriat eivät usein ole kovin loogisia. On hieman ristiriitaista uskoa, että Yhdysvaltain hallitus pystyisi surmaamaan tuhatmäärin omia kansalai­siaan lavastetussa terrori-iskussa asian paljastumatta muttei kuitenkaan kykene estämään yhtä miestä, Edward Snowdenia, vuotamasta valtionsalaisuuksia koko maailmalle.

”Ihmisten mahdollisuus pitää yllä johdonmukaista maailmankuvaa on heikentynyt osin siksi, että kaikki eivät löydä omille ajatuksilleen tieteestä sellaista yhtenäistä taustaa, jonka uskonto aiemmin tarjosi. On psykologisesti hirveän raskasta, jos jokaista uskomusta joutuu arvioimaan erikseen ja rakentamaan niistä maailmankuvan.”

Salaliittouskomuksia tai niiden yleisyyttä ei ole Euroopassa ja Suomessa juuri tutkittu. Turun yliopisto on mukana Euroopan laajuisessa tutkimushankkeessa, jossa selvitetään salaliittoteorioiden yhteiskunnallisia ja kulttuurillisia vaikutuksia. Hanke on vasta aluillaan, joten tietoa ei vielä ole.

Amsterdamin yliopiston tutkimuksessa on kuitenkin havaittu, että salaliittouskomukset ovat vahvimpia poliittisen kentän molemmilla äärilaidoilla. Mitä kärkkäämmin ihminen uskoo, että yhteiskunnalliset ongelmat voidaan ratkaista yksinkertaisilla keinoilla, sitä auliimmin hän myös elättelee erilaisia salaliittoteorioita.

Tutkimusta johtanut Jan-Willem van Prooijen kirjoittaa, että vasemmistolaiset salaliittoteoriat liittyvät usein kapitalistiseen järjestelmään, kun taas oikealla laidalla epäillään tiedettä ja kehitellään salaliittoteorioita maahanmuutosta.

Jälkimmäistä edustavat Suomessa MV-lehti ja Magneettimedia, joka on eräänlainen kansallissosialistis-uskomushoidollinen Hullu hullu maailma. Hiljattain Suomeen rantautui myös englantilaisperäinen huuhaahoitoja rummuttava Mitä lääkärit eivät kerro sinulle -lehti. Sitä myydään näkyvällä paikalla R-kioskeissa.

Suomessa ihmisten lähdekritiikki vaikuttaa kuitenkin olevan melko hyvissä kantimissa. Sanomalehtien liiton teettämän tutkimuksen mukaan vain prosentti yläkouluikäisistä nuorista pitää MV-lehden ja Magneettimedian kaltaisia julkaisuja luotettavina. 15–79-vuotiailla luku on kahdeksan prosenttia.

Yhdysvalloissa on Eurooppaa hedelmällisempi pohja jopa täysin todellisuudesta irtautuneille näkemyksille. Luottamus hallituksen rehellisyyteen, tai ainakin siihen, ettei valtionjohto puuhaile mitään aivan hämärää, ei ole niin järkkymätöntä kuin perinteisesti meillä on ollut.

Onhan Yhdysvaltain historiassa esimerkkejä todellisista salaliitoista, esimerkiksi Watergate-skandaali ja Tonkininlahden välikohtaus, jonka Yhdysvallat mahdollisesti lavasti saadakseen syyn Vietnamin sotaan. Snowdenin paljastukset myös horjuttivat luottamusta järjestelmään.

”Jotkut kokevat, että globalisaatio ja markkinoiden vapauttaminen ei ole palvellut Yhdysvaltoja. Syntyy usko, että poliittinen eliitti on meitä vastaan ja jossain ovat ne sarvipäiset ihmiset, jotka tätä johtavat. Kolmasosa amerikkalaisista uskoo yhä, että Obama on muslimi”, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Luku on noussut jatkuvasti. Trump ja äärikonservatiivit ovat vuosikausia kylväneet epäilyksiä Obaman syntyperästä ja uskosta. Obaman syntyperää epäilevät kutsuvat itseään nimellä ”birther”. Se on väännös WTC-salaliittoteoreetikoiden ”truther”-lempinimestä. Nimi viittaa totuudenetsintään.

Näiden todellisuuskriitikoiden retoriikka herättää 1950-luvun kommunistivainojen haamut. Tuolloin äärikonservatiivisen John Birch Societyn johtaja Robert Welch syytti presidentti Dwight D. Eisenhoweria ”omistautuneeksi kommunistisalaliiton kätyriksi”. Welch uskoi myös Rotschildin ja Rockefellerin mahtisukujen salaliittoon. Konservatiivit yrittivät pestä kätensä järjestöstä, mutta salaliittoajattelu on aina itänyt laitaoikeistossa.

Nyt Trump korjaa satoa isolla puimurilla. Hän on kanavoinut kannattajikseen ihmisiä, jotka ovat periaatteessa valmiita uskomaan mihin vain. Pelkkä epämääräinen vihjauskin riittää, esimerkiksi viimeisin Orlando-kommentti.

Kerrataan vielä, mitä Trump sanoi maanantaina joukkosurman jälkimainingeissa.

”Meitä johtaa mies, joka joko ei ole kova eikä älykäs tai sitten hänellä on jotain muuta mielessään. Ja se muu, mikä hänellä on mielessä, tiedättehän, ihmiset eivät voi uskoa sitä. Ihmiset eivät voi, he eivät kykene uskomaan, että presidentti Obama käyttäytyy kuten käyttäytyy eikä voi edes mainita sanoja ’radikaali islamilainen terrorismi’. Jotain on meneillään. Se on käsittämätöntä. Jotain on meneillään”, Trump sanoi Fox-kanavan haastattelussa.

”Hän ei joko ymmärrä asiaa tai ymmärtää sen paremmin kuin kukaan uskookaan”, Trump jatkoi.

Trump ei suostunut selventämään asiaa. Jopa republikaanipuolueen sisällä lausuntoa on kuitenkin tulkittu niin, että Trump viittasi Obaman tukevan terroristeja, ja puolue-eliitti on tästä vaivaantunut.

Salonius-Pasternak pitää Trumpin uusinta heittoa käsittämättömänä.

”Tämä on ainutlaatuista etenkin, kun väite menee aivan foliohattuosastolle. Kun republikaanipuolueen presidenttiehdokas nyt käytännössä sanoo, että Obama on Isisin kätyri ja tiesi Orlandon hyökkäyksestä etukäteen, niin yksikään esimerkki historiasta ei tule edes lähelle.”

”Tällainen ei tepsisi, ellei Yhdysvalloissa olisi vuosikymmeniä rakennettu ajatusta, ettei valtamediaan voi luottaa”, Salonius-Pasternak jatkaa.

Kuulostaa vähän salaliittopuheelta.

Kyse on kuitenkin siitä, että laitaoikeisto on 1990-luvulta asti järjestelmällisesti kylvänyt epäilyä suuria medioita kohtaan ja ohjannut kannattajiaan kuuntelemaan asioiden oikeaa laitaa konservatiivisista kanavista ja radioista.

Konservatiivisimmat uutissivustot eivät suomalaisen silmään juurikaan eroa MV-lehdestä.

Salaliittoajattelussa voi päteä myös porttiteoria, Salonius-Pasternak muistuttaa. Jos ihminen on tyytymätön viralliseen totuuteen vaikka vain yksittäisestä asiasta, netissä on helppo löytää samanmielisiä ja sukeltaa yhä syvemmälle harhojen verkkoon.

Jos on valmis uskomaan, että oma hallitus järjesti WTC-iskut, miksei uskoisi, että se myös myrkyttää omia kansalaisiaan kemikaaleilla ja lähettää säteitä seinän läpi? Olihan CIA:lla kylmän sodan aikana oi­keasti mielenhallintaohjelma, jossa pahaa-aavistamattomiin mielenterveyspotilaisiin pumpattiin lsd-huumetta.

Myös hurahtaneiden julkkisten vaikutus voi olla suuri maassa, jossa kuuluisuuksia palvotaan kuin kuninkaita. Näyttelijöistä Charlie Sheen uskoo WTC-salaliittoon, Jenny McCarthy syyttää lääke­teollisuuden tekevän lapsista autistisia rokotteilla, Whoopi Goldberg ei usko, että Kuussa on käyty. Ja Tom Cruise, noh.

Lopulta salaliittoteorioiden suosio palautuu ihmisen psykologiaan. Kaoottisessa maailmassa voi olla huojentavaa uskoa, että kaiken takana on kuitenkin joku, joka vetelee naruista.

Donald Trumpin lausuntojakin on turha loputtomasti kauhistella. Hullut tarinat eivät maailmasta lopu.

Olennaista on, millaisista tarinoista ihmiset hakevat lohtua epävarmassa maailmassa.

Tämä ei välttämättä pääty kauniisti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  2. 2

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  3. 3

   Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien riita johti törmäykseen, takaa-ajoon ja kiinniottoihin Porvoonjoen suulla

  4. 4

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  5. 5

   Kahdeksankertainen maailmanmestari Antton Laine voimisteli pienenä salaa: ”Äiti piilotti välineeni, jotta en harrastaisi rytmistä voimistelua”

  6. 6

   Ilmasto­kantaansa panttaava Trump jäi yksin G7-maiden kokouksessa Sisiliassa – kokous päättyi tilanteessa ”kuusi yhtä vastaan”, sanoi Merkel

  7. 7

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  8. 8

   Hämmennystä herättäneet pankkien vaikutus­valta­kyselyt tulossa nyt asuntokauppaan – ”Kysely tehdään käytännössä kaikille asiakkaille”

  9. 9

   Migri: Yksittäisten turvapaikkapuhuttelujen tulkkauksissa on havaittu ongelmia – ”Tulkin sanavaraston pitää olla hirveän hyvä”

  10. 10

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

  4. 4

   Suomeen paennut nigerialaisnainen kertoo poikajoukon polttaneen hänen tyttöystävänsä hengiltä – veivätkö tulkkausongelmat turvapaikan?

  5. 5

   Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

  6. 6

   Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

  7. 7

   Tuleva pormestari Jan Vapaa­vuori lyttää maakunta­uudistuksen, vaikka hänen oma puolueensa on ollut päättämässä siitä – ”Haitallisin uudistus miesmuistiin”

  8. 8

   Mitä on pikaruoka ilman lihaa? HS testasi ”sipsikaljavegaanin” kanssa Fafa’sin, Hesburgerin ja Kotipizzan vegaanimätöt

  9. 9

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  10. 10

   Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  11. Näytä lisää