Valikko
Sunnuntai

Mitä hyötyä minusta enää on? 83-vuotias Jörn Donner pohtii vanhan ihmisen arvoa

Moni on tehnyt työtä sen eteen, että kulttuurivaikuttaja Jörn Donner on pysynyt hengissä. Donner kysyy, onko se ollut yhteiskunnalta järkevää toimintaa.

Yhtä lukuun ottamatta kukaan monista lääkäreistäni ei ole vuosien aikana kysynyt, kuinka pitkään haluan elää.

En olisi voinut kysymykseen vastatakaan, koska näen asian toisin. Niin kauan kuin uskon olevani työkykyinen (kustantajat painavat kirjojani, lukijat lukevat, rahoittajat maksavat elokuviani, katsojat katsovat – ainakin jonkin verran), minulla on mielestäni syy hakea elämälleni jatkoaikaa.

Uskallan myös väittää, että sen jälkeen, kun olen työskennellyt 65 vuotta kirjailijana, elokuvaohjaajana ja poliitikkona, minulla on oikeus vaatia yhteiskunnalta niitä palveluita, jotka kuuluvat erilaisten sairauksieni hoitoon.

Mutta onko varmasti?

Onko yhteiskunnan ylipäänsä järkeä pitää vanhaa ihmistä elossa? Asia on vaivannut minua jo pitkään, ei jatkuvasti, mutta toistuvasti.

Välitön vastaus, jos ei oteta huomioon mahdollisia hyväntahtoisia ja ihmisystävällisiä vastalauseita, on kieltävä. Saavuttaisimme miljardien säästöt, jos lakkaisimme käyttämästä ambulansseja, potilashuoneita, lääkärikuntaa ja lääkkeitä ylläpitämään vanhusten elämää. Monet vanhukset ovat tavattoman raihnaisia.

Maan aikuinen työväestö, joka muodostaa noin kaksi kolmannesta kaikista asukkaista, ei kenties lainkaan halua elää rampojen ja vaivaisten keskellä.

Valtaosa ihmisistä ei ylipäänsä halua erilaisuutta ympärilleen, puhumattakaan raihnaisista vanhuksista. He eivät halua nähdä erivärisiä maahanmuuttajia ja kuulla erilaisia kieliä, vaikkakaan eivät verrattain hyvätapaisina usein ilmaise ääneen tätä tyytymättömyyttä, joka leimaa populistista politiikkaa monissa maissa.

Yksi irvokas vaihtoehto olisi lakaista kaikki vanhat ihmiset niin sanotusti maton alle. Tällaista siivousta tehdään erilaisissa vanhainkodeissa, vaikka useimmat vanhukset haluaisivat elää ja kuolla kotonaan.

Yhteiskunnassa epätoivottujen ihmisten tappamista kutsutaan eutanasiaksi, ja sitä harjoitti Hitler. Tätä tappamista edeltänyt eugeniikka eli rodunjalostusoppi oli Pohjoismaissa suosittua ja johti muun muassa joukkosterilointeihin.

Pelkään astuvani vaaralliselle maaperälle sanoessani, että yhteiskuntamme ei nyt eikä tulevaisuudessakaan pysty tarjoamaan kattavaa vanhustenhoitoa sairaille sen paremmin kuin terveillekään.

Yli 80-vuotiaiden osuus väestöstä kasvaa tasaisesti maailman harvalukuisissa hyvinvointiyhteiskunnissa, muun muassa Pohjoismaissa. Toistaiseksi ei ole selvää, mitä kaikkia vaatimuksia se asettaa sairaanhoidolle ja inhimilliselle huolenpidolle, mutta on ilmeistä, että ihminen, jolla on tietoa, voi elää pidempään ja paremmin kuin sellainen, jolla ei ole.

Uskon tietäväni, että vanhusten tasavertainen hoito on myytti. Poliitikkojen juhlapuheet tasavertaisuudesta eivät vastaa todellisuutta. Mutta kyse ei ole ensisijaisesti rahasta.

Korostaisin, osittain yksilön varallisuudesta riippumatta, jokaisen yksilön uteliaisuutta: Mikä minua vaivaa? Miksi saan vain sovinnaisia vastauksia paikalliselta terveysasemalta? Onko minua tutkittava perusteellisemmin? Onko syytä matkustaa muualle, ehkä kauas, saamaan pätevä diagnoosi?

Tässä on varallisuudella osuutensa. Kaikkialla ei ole samanlaisia hoitomahdollisuuksia. Joko yksityisiin hoitoihin ei ole varaa tai niitä ei ole harvaan asutussa Suomessa saatavilla.

En tiedä, miten ongelma ratkaistaan. Poliitikot puhuvat ”edistysaskeleista”, jotka ovat usein pelkästään näennäisiä.

On sairaanhoitojärjestelmän (ja lääkäreiden ja hoitajien) ansiota, että olen selvinnyt ja pysytellyt hengissä, mutta ellen olisi itse pysynyt valppaana, olisin kuollut jo kauan sitten.

Ongelma on, että olen kallis ylläpitää. En tarkoita ruokaa, vuokria, bensiiniä, viiniä ja viinaa, vaan teoreettista pääomaa, jonka yhteiskunta kuluttaa minun hengissä pitämiseeni. Se ei alkanut synnytyslaitoksella (joka tietääkseni oli yksityinen) vaan paljon myöhemmin.

Kun sairastuin 1990-luvun lopussa eturauhassyöpään, jouduin lukuisiin tutkimuksiin ja sen jälkeen sädehoitoon, 38 kertaa maan alla Meilahdessa. Se kaikki työllisti joukon korkeakoulutettuja lääkäreitä ainakin joksikin aikaa. Olin silloin niin kutsutun eläkeiän kynnyksellä.

Vaivani eivät jääneet siihen. Vuonna 2006 minut leikattiin keuhkosyövän vuoksi ja osa vasenta keuhkoani poistettiin. Kuulin, että Yhdysvalloissa toimenpide olisi maksanut jopa 150 000 dollaria. En tiedä tarkkaan, kuinka moni ihminen työskenteli pitääkseen minut elävien kirjoissa. Moni.

Paljon myöhemmin, kun olin jo ohittanut 80 ikävuoden rajapyykin, osoittautui, että ensinnäkin kärsin vakavasti heikentyneestä veren virtauksesta aortassa ja toiseksi oikeaan keuhkooni oli ilmaantunut uusi, pieni kasvain.

Koska tämä ei ole lääketieteellinen selvitys, totean vain, että aorttaan asennettiin uusi lisäosa, joka maksaa vapailla markkinoilla 20 000 euroa, ja sain sädehoitoa, saan pian taas uudelleen. Se ei ole halpaa.

Joissakin tapauksissa olen tutkinut yksityisiä vaihtoehtoja, mutta he ymmärrettävistä syistä tarjoavat palveluitaan markkinahintaan, kun yhteiskunnan palvelut maksavat alle 40 euroa päivältä.

Jos nyt palaamme olemattomaan yhteiskunnalliseen hyötyyni, voi ehkä sanoa, että kaikki edellä mainittu on ollut rahanhukkaa. Vaihtoehto olisi ollut mahdollinen jo vuonna 2006: antaa kasvaimen levitä ja katsoa, miten käy.

Sitä en halunnut.

Saavutin niin sanotusti normaalin eläkeiän 1990-luvun lopussa. Professorien ja kirurgien on tietääkseni jätettävä tehtävänsä viimeistään 68 vuoden iässä työkyvystä tai henkisestä kapasiteetista riippumatta, kun taas poliitikot ovat valintakelpoisia, ainakin eduskuntaan, minkä ikäisinä hyvänsä. Siinä kategoriassa olin itse aikoinaan vanhin.

Monet yritykset ovat asettaneet johtokuntien jäsenyyden ikärajaksi 70 vuotta, ja taustalla on aina ääneen lausumaton oletus ihmisen höpsähtämisestä vanhuuttaan. Yhteiskunnallinen konsensus tuntuu olevan, että 60–70-vuotias on jo luisumassa kohti vääjäämätöntä loppua.

Oman arvioni mukaan olen 83-vuotiaana täysin työkykyinen, vaikkakin vauhti on vuosien mittaan hiukan hidastunut enkä taida olla ainakaan parempi tenniksenpelaaja kuin kaksikymmentä vuotta sitten. Käyn varsin usein kuntosalilla.

Jatkuva työnteko ja monien samanaikaisten projektien hoitaminen ei ole tuottanut minulle erityisiä vaikeuksia. Hitauttani kompensoi kokemus, jota on tässä vaiheessa karttunut jo melkoisesti.

Sitä ei aina käytetä hyväksi. Nuoret ottavat vallan sekä vasemmistossa että vihreissä, mutta silti hallitusta johtavat varhaiskeski-ikäiset miehet.

Tietyn yhteiskunnallisen teorian mukaan meidän tulee kuluttaa enemmän, oli kulutettava asia sitten mikä tahansa. Vanhat ihmiset ovat usein hyviä kuluttajia.

En kuitenkaan pysty vastaamaan kuluttajafanaatikkojen huutoon. En suinkaan kuulu siihen melko kadehdittavaankin joukkoon ihmisiä, jotka matkustelevat kaukaisiin maihin joko ryhmissä tai itsenäisesti. Enkä voi laskea itseäni hyvinvointimatkaajaksi, golfia pelaavaksi eläkeläiseksi.

Ei ole minun asiani silti kritisoida heitä, yhtä vähän kuin minun tulee ärsyyntyä siitä, että yhdeksän kymmenestä raitiovaunu-, bussi- ja junamatkustajasta tuntuu keskittyvän ilmeisen tärkeisiin puuhiinsa eri kaliiberin tableteilla ja älypuhelimilla eikä edes huomaa, jos vieressä käytävällä vanhus joutuu seisomaan.

Se, etten kuulu yllä lueteltuihin kategorioihin, ei tarkoita, että tekisin Välimeren-matkojen ja golfkierrosten sijaan mitään muutakaan, mikä olisi suoranaisesti hyödyllistä yhteiskunnalle.

Taiteilijoista ja älymystöstä on harvoin selvää hyötyä. He eivät rakenna taloja tai tehtaita, heidän tuotoksensa eivät kelpaa syötäväksi.

Kun yliopistot karsivat professuureja, pahimmin kärsivät yleensä näennäisesti hyödyttömät aineet kuten humanistiset tieteet. Mitä yhteiskunnallista hyötyä on assyriologista?

Voi tietysti ajatella, että kirjojen kirjoittaminen työllistää vähäksi aikaa muutaman graafikon ja kirjanpainajan, ja jos elokuviani esitetään televisiossa, saatan saada kiitokseksi kirjeen tai sähköpostin. Välillä lukijatkin ottavat yhteyttä. Silti yhteiskunnalliset hyödyt ovat vähäpätöiset.

Kun suuri kustantamo julkaisee syksyn uutuuslistansa, kannessa on vain hymyileviä, kauniita ihmisiä, enimmäkseen nuoria. Minä olen ruma, kuten vanhat ihmiset tapaavat olla, enkä oikein osaa hymyillä.

Silti olen päättänyt uida vastavirtaan ja todeta, että niin kauan kuin herään uteliaana ja ihmettelen huomista, voin sanoa päättäjille, että huolenpito minusta ja muista vanhenevista ehkä kuitenkin kannattaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vanhuus
 • Vanhustenhoito
 • Eläkeläiset
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Miksei poliisi tullut paikalle, kun 15-vuotias sipoolaispoika pahoinpideltiin? Ylikomisario vastaa

  4. 4

   Korot ovat yhä alhaalla, mutta tilanne ei jatku ikuisesti – Seitsemän vinkkiä asuntovelalliselle: näin varaudut korkojen nousuun

  5. 5

   Tunnettu professori: Kova rasva ei olekaan haitallista sydämelle – suomalaisasiantuntijat ovat täysin eri mieltä

  6. 6

   Ennakkotietoja Trumpin ajamasta uudesta maahantulo­kiellosta tihkuu jo julkisuuteen – HSTV näyttää Valkoisen talon tiedotustilaisuuden suorana juuri nyt

  7. 7

   Tänään tv:ssä: Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä ja palasi kotiin

  8. 8

   Mullistava tutkimustulos helsinkiläiskouluissa: homevaurioiden ja myrkkyjen yhteys opettajien oireiluun todistettiin sian siittiöiden avulla

  9. 9

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  10. 10

   Enontekiöläismies näki maalauksen pietarilaisen museonjohtajan seinällä – se olikin 150 vuotta kadoksissa ollut taideaarre

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  2. 2

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  3. 3

   Enontekiöläismies näki maalauksen pietarilaisen museonjohtajan seinällä – se olikin 150 vuotta kadoksissa ollut taideaarre

  4. 4

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  5. 5

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  6. 6

   Tämä ”boouuuu” -ääni kuuluu nykyään melkein aina Hollywood-trailerissa, mutta miksi? Kysyimme äänisuunnittelijalta

  7. 7

   Tunnettu professori: Kova rasva ei olekaan haitallista sydämelle – suomalaisasiantuntijat ovat täysin eri mieltä

  8. 8

   Mellakka tukholmalaislähiössä – poliisi ampui kohti kivenheittäjiä, ei osunut

  9. 9

   Lennolla kolmasosa matkustajista loukkaantui hiukkasen osuttua koneeseen – kosminen säteily voi sekoittaa elektroniikkaa

  10. 10

   Helsingin seudun joukkoliikenne on ulkopaikkakuntalaisille jopa pelottava

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  2. 2

   Persoonallisuus vaikuttaa ystävyyssuhteisiin – Tee ystävyystesti, joka kertoo millainen olet itse

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  5. 5

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  6. 6

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  7. 7

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  8. 8

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  9. 9

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  10. 10

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  11. Näytä lisää