Sunnuntai

Abdirizak Mohamud pääsi työpajassa osaksi yhteiskuntaa

Turvapaikan saatuaan Mohamud muutti Vantaalle. Siellä hän pelasi jalkapalloa ja odotteli. Toukokuussa aukesi ovi työttömille nuorille tarkoitettuun työpajaan, josta Mohamud sai todistuksen mutta ennen kaikkea kavereita.

Kortin kannessa lukee FC pajatalo, ja siinä on kuva jalkapalloilijasta, jonka vartaloon on photoshopattu Abdirizak Mohamudin kasvot. Kantta tärkeämpää on kuitenkin sisältö, sanat: urheilullinen, kiva, pitkä, mukava, hyväntahtoinen, brother from another mother, rauhallinen, very positive, sweet, herrasmies, tilannetajuinen, gentleman, big brother, really polite, nice and funny.

Näin muut vantaalaiset nuoret kuvailevat Mohamudia. Tai tarkemmin sanottuna Mister A:ta. Se on lempinimi, jonka hän on saanut muilta työttömiltä nuorilta viestintä- ja vuorovaikutuspajassa.

Mohamud on opetellut työpajassa nyt kuukauden ajan photoshoppausta ja ensiaputaitoja, maalannut seiniä ja valokuvannut. Hän päätyi sinne pyydettyään työvoimatoimistosta ihan mitä tahansa tekemistä. Kyseessä on kaupungin pienimuotoinen kokeilu, jossa turvapaikan saaneet saavat puuhaa ja tutustuvat suomalaisiin varsinaisten kotouttamistoimien alkamista odotellessa.

Mutta nyt Mohamudille on järjestynyt kielikoulusta paikka, ja on aika jättää jäähyväiset työpajalle.

”Tästä sanasta en kyllä saa selvää”, työpajaohjaaja ihmettelee lukiessaan korttiin kirjoitettuja adjektiiveja muille ääneen.

Mohamud seisoo vieressä ujosti hymyillen.

”Siis mikä haji?”

”Se on mun ja Abdin oma juttu”, yksi nuorista miehistä sanoo ja vinkkaa Mohamudille silmää.

Mohamud on selvästi saanut kavereita ja päässyt osaksi jotain. Vielä pari kuukautta sitten tilanne oli melko toinen.

Somaliasta kotoisin oleva Abdirizak Mohamud muutti Vantaalle helmikuun alussa, puolitoista kuukautta sen jälkeen, kun hän oli saanut turvapaikan. Pakolaisaseman myötä Mohamud sai takaisin toimintavapautensa ja mahdollisuuden päättää omasta elämästään, mutta helpoksi ei sen jälkeisiäkään kuukausia voi kutsua.

Ruovedelle SPR:n vastaanottokeskukseen sijoitettu Mohamud halusi muuttaa pääkaupunkiseudulle ystävien perässä. Hänen äitinsä ja siskonsa ovat pakolaisleirillä Etiopiassa, joten Ruovettä edeltäneissä Kaarlenkadun ja Joutsenon vastaanottokeskuksissa tavatuista ihmisistä oli tullut hänen uusi perheensä.

Pääkaupunkiseudulle haluaa moni muukin turvapaikan saatuaan, eikä kansainvälistä suojelua saavan muutto pois vastaanottokeskuksesta ole muutenkaan yksinkertainen juttu.

Kun turvapaikanhakija saa myönteisen päätöksen, hänelle etsitään elykeskuksen kautta kunta, joka on valmis vastaanottamaan hänet sekä tarjoamaan kotouttamispalveluita. Sopimusperusteiset kuntapaikat ovat kuitenkin kiven alla, sillä kunnat ovat olleet nihkeitä myöntämään niitä. Valtio maksaa tästä kunnille, mutta niiden ei ole pakko ottaa ketään vastaan.

Suomessa on nyt hetkellä 4 100 kuntapaikkaa, mutta työ- ja elinkeinoministeriön arvion mukaan tänä vuonna tarvitaan vielä 6 000 paikkaa lisää. Kuntapaikkapulan vuoksi sadat ihmiset ovat kevään aikana joutuneet odottamaan pitkiä aikoja keskuksissa oleskeluluvan saamisen jälkeen. Tämä luonnollisesti hidastaa kotoutumista.

Paikkoja ei tosin ole aiemminkaan ollut riittävästi. Siksi vastaanottokeskukset ovat alkaneet avustaa asuinpaikan löytämisessä ja muutossa. Ne voivat auttaa myös takuuvuokran sekä ensimmäisen kuun vuokran maksussa.

Maahanmuuttoviraston ohjeiden mukaisesti keskukset tukevat muuttoa vain omalle tai läheiselle elykeskusalueelle. Sen sijaan muuttoa pääkaupunkiseudulle ei muualla Suomessa sijaitsevista keskuksista tueta, ellei turvapaikan saaneella ole alueella työ- tai opiskelupaikkaa. Syynä ovat pitkät vuokra-asunto- ja kotoutumiskoulutusjonot.

Moni Mohamudin entisistä asuintovereista hyväksyi lopulta asuinpaikakseen Kouvolan tai Turun, mutta Mohamud päätti etsiä asuntonsa ja maksaa ensimmäisen kuun vuokran tarvittaessa itse, vaikka rahat olivatkin vähissä. Viime vuosina niin on tehnyt 80–90 prosenttia turvapaikan saaneista. Maahanmuuttoviraston mukaan pääkaupunkiseudulla tämä on aiheuttanut myös asunnottomuutta, kun avoimilta markkinoilta asunnon löytäneet eivät olekaan pystyneet maksamaan kalliita vuokria.

Mohamud oli lopulta onnekas. Pieni huone löytyi Myyrmäestä kaverin naapurista, 25 vuotta Suomessa asuneen somalialaisperheen kodista. Viisi päivää myöhemmin Mohamud marssi sosiaalitoimistoon vuokrasopimuksen kanssa, ja hänestä tuli vantaalainen.

Kuukauden päästä tästä Mohamud pääsi kielitesteihin, ja sen jälkeen hänellä oli aika työvoimatoimistoon. Mohamud oli nyt jonossa kotoutumiskoulutukseen, mutta kuinka kauan siihen menisi, sitä ei virkailija osannut sanoa.

Mohamud oli ollut Suomessa nyt yli vuoden. Koska hän ei kyennyt eikä halunnut enää pelata päivät pääksytysten jalkapalloa tai istua ”koko ajan yksin huoneessa”, hän pyysi, että saisi tehdä jotain.

Virkailija kaivoi esiin paperin, johon oli listattu erilaisia työpajoja. Mohamud valitsi varaston, jossa hänen ymmärtääkseen korjattiin tietokoneita ja läppäreitä uusiokäyttöön. Ei hän neuvomatta osaisi, mutta kunhan olisi jotain tekemistä.

Virkailija lupasi ilmoitella, jos sopiva työkokeilupaikka löytyisi.

Kului taas kuukausi, toinen. Mohamud alkoi vaikuttaa yhä nuutuneemmalta ja alakuloiselta.

Nyt hän oli teoriassa osa suomalaista yhteiskuntaa mutta käytännössä edelleen sen ulkopuolella. Sen lisäksi tuntemattoman perheen nurkissa ja sen ehdoilla asuminen ei alun alkaenkaan ollut tuntunut kestävältä ratkaisulta, joten Mohamud oli alkanut nukkua milloin siellä, milloin täällä. Useimmiten Hakaniemessä ystävän luona.

Mohamudin mukaan sosiaalitoimistossa oli kyllä neuvottu täyttämään kaupungin vuokra-asuntohakemus netissä, mutta se oli suomeksi, joten Mohamud ei osannut. Lopulta suomalainen tuttava auttoi.

Oli muitakin neuvoja. Mohamud esimerkiksi tapasi kuusi vuotta Suomessa asuneen, Somaliasta kotoisin olevan taksikuskin, joka tähdensi kielen oppimista. Kuskin mukaan kieli on avain suomalaiseen yhteiskuntaan ja sen avulla Mohamud voisi saada kaiken: työn, elämän, asunnon. Vaikka tämänhän Mohamud jo tiesi.

Kaikki maanmiehet eivät kohdelleet yhtä lämpimästi. Kun Mohamud meni Vantaalla ensimmäistä kertaa jalkapallokentälle, häntä ei otettu pelaamaan. Mohamudin mukaan muut Somaliasta kotoisin olevat halusivat heti kättelyssä tietää hänen heimonsa, eikä hän halunnut kertoa.

Mohamud pelaa nyt jalkapalloa Helsingissä. Heimojärjestelmään perustuva vallankäyttö ja sorto ovat hänestä yksi syy kotimaan epävakauteen, eikä hän halua diasporassa tukea sellaista, jonka vuoksi diasporaan alun perinkin paetaan. Heimon sijaan hän tahtoo arvioida ihmiset vaikkapa luonteenpiirteiden perusteella.

Voi olla, että tästä syystä Mohamud jätti noudattamatta yhtä sosiaalivirkailijan neuvoa. Mohamudin mukaan tämä oli kehottanut ystävystymään suomalaisten kanssa mutta korostanut, ettei sitä kannattaisi tehdä baareissa.

Yhdessä sellaisessa Mohamud kuitenkin tapasi Harrin. Mohamud on muslimi eikä juo, mutta hän tykkää käydä katsomassa jalkapalloa baarin televisiosta. Eräällä kerralla joku tarttui häntä tiskillä hartioista. Mohamud meni varuilleen, kunnes kolmekymppinen mies kertoi, ettei ”vastusta afrikkalaisia”.

Tätä seurasi mukava juttutuokio, jonka aikana Harri tarjosi cokiksen. Selvisi myös, että Harri oli käynyt Namibiassa ja tunsi Koraanin. Hän oli eronnut ja ollut kerran elämässään asunnottomana. Sen takia hän sanoi ymmärtävänsä Mohamudin tilanteen.

Silloin tällöin Harrilta tulee edelleen tekstiviesti, jossa hän kyselee kuulumisia. Mohamudista se on mukavaa. Uuden kotimaan ihmiset tuntuvat muutenkin luotettavilta. Joskus joku huutelee kadulla saatanaa, mutta yleisesti ottaen ihmiset vaikuttavat hyviltä ja ennen kaikkea rehellisiltä.

Se näkyy Mohamudin mukaan esimerkiksi kuulumisten vaihdossa. Kun muualla kysytään vointia, ihmiset vastaavat lyhyesti, että hyvää, minkä jälkeen palauttavat kysymyksen. Suomalaiset sen sijaan kertovat aina – pitkältikin – , jos elämässä kaikki ei ole hyvin.

Työpajalla Vantaalla on ehditty halailuvaiheeseen. On Mohamudin viimeinen pajapäivä, mutta hän on tykännyt ihmisistä niin paljon, että lupailee tulevansa koulun kesätauolla käymään.

Kun katselee Mohamudia ikäistensä kanssa, on helppo veikata, että hän vastaisi mitä kuuluu -kysymykseen juuri nyt lyhyesti.

Sarjassa seurataan kolmen turvapaikanhakijan prosessia ja elämää Suomessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turvapaikanhakijat
 • Kotoutuminen
 • asuntopula

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  2. 2

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Mannerheimintien ja Kaivokadun kulmassa ajolanka pudonnut raiteille, koko raitioliikenne sekaisin

  5. 5

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Trump moittii etelävaltioiden sotilaiden patsaiden poistamista: ”Upean maamme historia ja kulttuuri hajotetaan”

  8. 8

   Presidentti Niinistö: ”Jos Viro ja Venäjä joutuvat sotaan, syttyy maailmansota – mutta ei sellaista voi tapahtua”

  9. 9

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  10. 10

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  3. 3

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  5. 5

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  6. 6

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  10. 10

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää