Variksen linkkuveitsi ja varashälytintä matkiva luhtakerttunen – kaupungissa linnut oppivat ihmeellisiä taitoja

Ne ovat älykkäitä, nopeita, ja ne ovat kaikkialla. Helsingissä pesii yli sata lintulajia. Mitä ne oikein puuhaavat? Soitimme lintuoppaalle ja lähdimme ottamaan selvää.

Jos kanahaukka osaisi ajaa autoa, se ei joutuisi koskaan kolariin. Kanahaukka aistii yli 100 kuvaa sekunnissa, mikä tarkoittaa, että se havaitsee alkavan liikkeen viisi kertaa nopeammin kuin ihminen.

Mutta kanahaukalla on parempiakin tapoja liikkua.

Heikki liitelee Pasilan yllä viidessäkymmenessä metrissä ja näkee kaiken. Se on nähnyt minut, valokuvaajan ja lintuopas Mikko Savelaisen Amican ravintolassa, kolmannentoista kerroksen ikkunapöydässä, jo kauan ennen kuin Savelaisen kaurapuuro jäi kesken ja hän osoitti lintua sormellaan.

Ja ennen meitä se on nähnyt ikkunamme edessä tasanteella pesivän kalalokkiparin, joka viimein havahtuu lähellä kyttäävään petoon. Toinen lokeista rääkäisee, ponnistaa ilmaan ja lähtee antamaan kanahaukalle turpaan.

Saattaa se olla Helmikin, Savelainen ei mene vannomaan, hänen silmänsä ei ole samanlainen hd-kaukoputki kuin kanahaukalla. Helmi ja Heikki tekivät pesänsä toista vuotta peräkkäin samaan Uimastadionin mäntyyn. Ne ovat saaneet kolme poikasta, ja vanhemmilla on kova työ raahata vekaroille saalista eri puolilta Helsinkiä.

Katoilta nousee lisää lokkeja. Ne kerääntyvät väljäksi, kirkuvaksi ryhmäksi ja ympäröivät kanahaukan, joka tarpeeksi nälkäisenä saattaa hyökätä jopa itseään kaksi kertaa suuremman lapinpöllön kimppuun. Terveenä sillä ei ole syytä ryttyillä kokonaiselle parvelle. Haukka kaartaa keskustaan.

Ehkä jossain Hakaniementorilla tepastelee muita hidasjärkisempi pulu, joka ei muista katsoa välillä ylös.

Helsingin ydinkeskusta: asvalttia, ratikoita, melua. Lintujen näkökulmasta Kampin ympäristö ei ole spesialistien aluetta, vaan täällä pärjätäkseen on syötävä mitä tahansa, pesittävä missä hyvänsä ja ennen kaikkea – siedettävä ihmistä.

Tällaisia jokapaikanhöyliä ovat pulut, varikset, naakat, varpuset ja pikkuvarpuset. Ja tietenkin lokit. Ne ahtavat kupuihinsa kaikkea jogurtista hampurilaisiin.

Narinkkatorin roskiksessa jytisee. Varis kampeaa esiin aukosta leivänpala nokassaan. Linnunnokka on klassinen esimerkki luonnonvalinnasta. Charles Darwin sai vahvistuksen evoluutioteorialleen tutkimalla Galápagossaarten sirkkujen nokkia.

Millainen on täydellinen kaupunkilinnun nokka? Savelainen arvelee, että juuri sellainen kuin variksella: lyhyt ja vahva, kuin sveitsiläinen linkkuveitsi, jolla voi vääntää auki kansia ja kaivaa esiin ruokaa, tökkiä kaikkea.

Joku sironokkainen kahlaaja murtaisi instrumenttinsa­ alle vuorokaudessa Narinkkatorin tappeluissa.

Korppi, varislinnuista neuvokkain, puuttuu vielä Suomen kaupungeista. Keski-Euroopan urbaaniin maisemaan se jo kuuluu, ja Savelainen ennustaa, että ennen pitkää korppi metkuilee Helsingissäkin.

Savelainen kehottaa seuraamaan varpusten tekniikkaa terasseilla. ”Ne työskentelevät kuin parhaat taskuvarkaat.” Yksi tulee keikistelemään pöydän reunalle ja vie huomion sillä aikaa, kun toinen pomppii lautaselle pöllimään evästä.

Savelainen antaa pikaoppitunnin varpusen ja pikkuvarpusen erottamisesta:

”Pikkuvarpusella on ruskea päälaki ja musta täplä poskessa. Pikkuvarpusen molemmat sukupuolet ovat samanvärisiä. Varpusella naaras on harmaa.”

Biologian lehtori Timo Vuorisalo Turun yliopistosta tietää kertoa, että pikkuvarpunen on valloittamassa elintilaa varpuselta Suomen kaupungeissa.

”Syytä ei tunneta.”

Kaupunki tekee linnuille mystisiä asioita. Vuorisalon mukaan esimerkiksi ympärivuotinen valaistus vaikuttaa lintujen hormonitoimintaan ja sitä kautta käyttäytymiseen. Turussa mustarastaat saattavat laulaa jo joulukuussa, kun maalla ne aloittavat vasta maaliskuussa.

Myös kaupungin äänet vaikuttavat. Savelainen on kuullut, miten helsinkiläinen luhtakerttunen etsii puolisoa matkimalla auton varashälyttimen ujellusta ja kuorma-auton peruutuspiippausta.

Kanadalaisen McGillin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan kaupunkilaislinnut ovat poikkeuksellisen fiksuja. Tutkijat panivat Barbadoksella eläviä peippoja nokkeluustesteihin ja huomasivat, että city-yksilöt olivat rohkeampia ja parempia ongelmanratkaisijoita kuin maalaiset toverinsa.

Kaupunki vaatii lintua virittämään älynsä ja vaistonsa herkimmilleen. Helsingissä on ansoja: Onkijoiden rannoille jättämät siimat katkovat vesilintujen jalkoja. Lasirakennusten, kuten Sanomatalon, lasiseinään paukahtelee joka kevät muuttolintuja, rastaita ja tiltaltteja, joiden ruumiita sitten kerätään talojen juurelta.

Monien lintujen kannattaisi Savelaisen mukaan jättää suosiolla muutto väliin ja talvehtia kaupungissa. Näin ne pääsisivät keväällä varaamaan parhaat pesäpaikat kaukaa tulleiden lajitovereidensa nokan edestä.

Sitä paitsi, kuten Vuorisalo huomauttaa, petoja on kaupungissa vähän.

Tosin petoja tulee koko ajan lisää. Kun torit täyttyvät puluista, myös haukat ilmestyvät paikalle. Helsingissä ei tarvitse mennä kuin lähimpään puistoon, niin voi nähdä lehtipuiden välissä punarinnan perässä ryntäilevän varpushaukan. Taivaalla tervapääskyjen perässä singahteleva piste on todennäköisesti nuolihaukka.

Jos joku olisi sanonut 15 vuotta sitten Savelaiselle, että jonain päivänä huuhkaja ruokkii poikasiaan Forumin katolla, hän olisi nauranut ääneen. Yhtä älytön ajatus olisi ollut Uimastadionin vieressä pesivä kanahaukka, joka ajettiin erämaiden perukoille viime vuosisadan vainoissa.

Kaiken huipuksi merikotka, muutamasta parista elinvoimaiseksi lajiksi suojeltu karujen seutujen lintu, pesii vain runsaan kahden kilometrin päässä Helsingin keskustasta.

Savelainen sanoo bonganneensa Helsingissä kaikki Suomessa pesivät pöllölajit.

”Lapinpöllö hengaili vähän aikaa yhden kerrostalon pihalla. Tunturipöllön näin Suomenlinnassa.”

Helsingin pöllörunsaus on jaksoittaista. Huonoina myyrävuosina pöllöt etsivät ravintoa kaupungista, jossa piisaa hiiriä ja rottia. Toisaalta pöllöt ovat haluttomia ylittämään merta, ja kun sisämaasta on­neaan etsimään lähteneet nuoret yksilöt törmäävät rannikkoon, ne jäävät niille sijoilleen, esimerkiksi Helsinkiin.

Teemme kierroksen Töölönlahdella. Veden yllä lekuttelee lintu, jolle Itämeren ylitys ei ole temppu eikä mikään. Eikä Välimeren. Eikä Atlantin valtamerenkään, sillä se talvehtii Etelä-Afrikassa ja jopa Eteläisen jäämeren saarilla asti.

Kalatiira äkkää sopivan mittaista apetta, syöksyy, läiskähtää veteen ja kohoaa taas ylös sätkivä kalanpoika nokassaan.

Viimeistään elokuussa tämäkin yksilö ja sen lähisukulainen lapintiira suuntaavat nokkansa kohti kaukaista kesää. Sata­grammaiset linnut liitelevät puolen planeetan välin väljää siksakkia tuulien työntäminä.

”Lapin kahlaajat – viklot, suosirrit ja lirot – muuttavat jo nyt”, Savelainen kertoo.

Katselemme ympärillemme. Aurinko lämmittää, lokit huutavat ja rytikerttuset jankuttavat.

Hei, linnut, älkää viitsikö karata. Me rakennetaan teille lisää pönttöjä, koverretaan pesäkolot ja pystytetään lintulaudat. Olen käynyt etelässä. Ei siellä ole mitään nähtävää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pidättely sekoittaa suoliston eikä hyvältä tuntuva vatsa aina voi hyvin – Nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  2. 2

   Nuoret kiinalaiset matkailijat haluavat Suomesta mustikkapiirakkaa ja prinsessa Leian koruja – ”He ostivat 42 000 euron edestä kelloja ja koruja

  3. 3

   Huono palkka ja raskas arki – moni lastentarhan­opettaja harkitsee alan vaihtamista: ”Tuli kiky ja lomarahat meni”

  4. 4

   Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi, nousi liikkeen vanhimmistoon ja salaisuuden paljastuttua joutui sen eteen – ”Olen tiennyt aina kristallinkirkkaana, että pidän miehistä”

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

  7. 7

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  8. 8

   Vaikka olimme tehneet jakeluvirheilmoituksen jo kaksi kertaa, Posti jatkoi kirjeiden lähettämistä väärään osoitteeseen

  9. 9

   Katossa reikä ja kellarissa vettä – pala suomalais-virolaista kulttuurihistoriaa uhkaa tuhoutua rakennusyhtiön omistuksessa

  10. 10

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  2. 2

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  3. 3

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  4. 4

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  5. 5

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  6. 6

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  7. 7

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  8. 8

   Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

  9. 9

   Liika istuminen pidentää selän lihaskalvoja, ja siksi asentomme painuu kasaan – Uusi treenimuoto voi auttaa selkävaivoihin

  10. 10

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  5. 5

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  6. 6

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  7. 7

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  8. 8

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  11. Näytä lisää