Valikko
Sunnuntai

Amerikkalaisfilosofi inhoaa Donald Trumpia niin paljon, että haaveilee Suomeen muuttamisesta

Professori Martha Nussbaumin mielestä Trumpia kannattavat vihaiset valkoiset miehet ovat suuttuneet syyttä suotta tai ainakin kohdistavat kiukkunsa väärin. Niin ihmisillä on suutuspäissään tapana tehdä.

Filosofi Martha Nussbaumin mielestä on turha suuttua. Siis ylipäätään ja kerta kaikkiaan: hänestä se on melkein kaikissa tilanteissa aivan väärä reaktio.

Arvostettu amerikkalaisprofessori perustelee kiukkukriittisyyttään sillä, että suuttumukseen kuuluu melkein aina toive kostosta. Ihminen suuttuu, kun kokee tulleensa väärin kohdelluksi ja haluaa siksi rangaista sitä, joka on tehnyt väärin. Nussbaumin mielestä tämä on kuin taikauskoa. Kosto ei tee alkuperäistä tekoa tekemättömäksi eikä poista siitä aiheutunutta surua, vaikka kiukuspäissämme saatamme niin kuvitella.

Sitten on vielä sekin ongelma, ettei kiukku välttämättä ole oikeutettua. Mitään väärää ei ehkä ole alun perinkään tapahtunut tai vaikka olisikin, usein päädymme kiukuttelemaan väärälle taholle. Perhe-elämä, työpaikat ja kassajonot ovat täynnä esimerkkejä tästä, mutta otetaan sellainen tällä kertaa politiikasta.

”Brexit-kansanäänestys on erinomainen esimerkki siitä, miten kiukku ei ole älykästä ja päämäärätietoista. Kansanäänestyksen halunneilla ei ollut suunnitelmaa, ja nyt he ovat täydellisessä sekasorrossa, koska koko liike perustui kostoon eikä fiksuihin ajatuksiin tulevaisuudesta”, Nussbaum kertoo.

Äänestäjät olivat kiukkuisia, mutta Nussbaumin mielestä kiukulle ei ollut pohjaa ja se kohdistui väärin.

”Se perustui pelkoon, siirtolaisvihaan ja minä ensin -nationalismiin, jolla ei ole sijaa nykymaailmassa.”

Suomessa kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok) kutsui brittien äänestystulosta ”luuserien kapinaksi”, ja moni muukin on tulkinnut tuloksen globalisaatiosta kärsineen luokan mielenilmaukseksi, joka perustui järkeilyn sijaan tunteisiin.

Nussbaumin mielestä tunteisiin, jotka olisi parempi osata hillitä.

Martha Nussbaum esitellään usein yhdeksi aikamme vaikutusvaltaisimmista filosofeista. Kesäkuisella luennollaan Helsingin yliopistossa hän totesi silti hilpeästi olevansa aivan liian vasemmistolainen, jotta amerikkalaiset poliitikot kuuntelisivat häntä.

Helsingissä yleisön joukossa oli yksi kansanedustajakin, vihreiden Antero Vartia. Nussbaumia kuuntelee Suomessa myös moni tutkija ja virkamies. Hänellä on tapana käydä täällä usein.

Nussbaum kirjoittaa paljon tunteista ja niiden yhteydestä politiikkaan: inhosta, rakkaudesta, pelosta. Uusimmassa kirjassaan Anger and Forgiveness: Resentment, Generosity, Justice hän analysoi juuri kiukkua. Apunaan hänellä ovat niin antiikin filosofit ja Raamatun tarinat kuin 1900-luvun kansalaisoikeustaistelijoiden Mahatma Gandhin, Martin Luther Kingin ja Nelson Mandelan ajatukset.

Nyt kansalaisten kiukku näkyy Nussbaumin mielestä paitsi brittien kansanäänestyksessä myös presidenttiehdokas Donald Trumpin suosiossa.

Mielipidetiedustelujen mukaan erityisesti valkoiset miehet kannattavat Trumpia Hillary Clintonin sijaan. Siis ne entiset kukkulan kuninkaat, joilla aiempina vuosikymmeninä oli töitä ja vakaa asema perheen päänä.

”Valkoiset miehet ovat tottuneet ajattelemaan, että työpaikat kuuluvat heille, mutta nyt naiset ja siirtolaiset kilpailevatkin samoista töistä”, Nussbaum sanoo.

Usein suuttumuksen sytyttävät omaa statusta syövät loukkaukset, Nussbaum sanoo. Status kertoo aina suhteesta muihin ihmisiin. Valkoisten miesten suhteellinen asema on heikentynyt, kun tasa-arvo on edennyt. Siinä ei kuitenkaan ole mitään väärää, päinvastoin. Muiden oikea paikka onkin samalla viivalla heidän kanssaan.

Vihaisten miesten olisi filosofin mielestä syytä niellä kiukkunsa. Suurin heitä kohdannut vääryys on usein ollut se, ettei heillä ole ollut pääsyä kunnolliseen koulutukseen. Sen sijaan, että miehet vaativat maansa rajoja kiinni, heidän pitäisi vaatia koulujen portteja auki.

Nussbaumin oma isoisä oli tehdastyöläinen, mutta hänen isänsä pystyi hankkimaan korkeakoulutuksen ja työskenteli lakimiehenä jo 21-vuotiaana. Enää työväenluokkaisella nuorella ei olisi varaa lukukausimaksuihin.

”Isä onnistui parantamaan asemaansa tekemällä kovasti töitä”, Nussbaum sanoo.

Siihen aikaan mustalla amerikkalaisella ei olisi ollut mahdollisuuksia samaan, mutta sitä hänen isänsä ei koskaan ymmärtänyt.

”Hän eli Georgiassa ja näki rasismin ja rotuerottelun ympärillään, mutta sanoi silti aina, että ’mikseivät he vain tee enemmän töitä, niin saisivat saman, mitä minulla on’.”

Joskus harvoin, hetkellisesti, kiukku voi olla myös hyödyllistä, Nussbaum ajattelee. Niin avioliitossa kuin yhteiskunnassakin. Jos on koko ajan vihainen, se kertoo siitä, ettei kaikki ole kunnossa. Kiukku on hyväksi silloin, kun ihminen ajattelee, että ”tämä on törkeää ja tälle on tehtävä jotakin” – siis silloin, kun se johtaa rakentaviin tekoihin, ei kostoon.

Mutta eivätkö myös Trumpin kannattajat ajattele, että ”jotakin on tehtävä – siispä äänestän Trumpia”?

”Se on varmasti osatotuus, mutta ei missään nimessä koko tarina. He haluavat rangaista jotakuta ja rakastavat sitä, kun Trump sanoo jotakin rankaisevaa. Kaikki hänen mielikuvansa ovat rankaisevia! Hän haukkuu Hillarya hulluksi tai sanoo rakentavansa muurin.”

Vihaisuus on Nussbaumin mielestä osa amerikkalaista maskuliinisuutta. Miehen tehtävä on suuttua, kun joku tekee väärin häntä, hänen perhettään tai hänen maataan vastaan.

”Amerikkalaisilla on vaikeuksia suhtautua tilanteisiin, joissa ei ole pahantekijää.”

Maailmaa voi kuitenkin muuttaa myös ilman, että raivoaa suutuspäissään. Nussbaum mainitsee naisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavat liikkeet, jotka ovat keskittyneet myönteiseen muutokseen ja ylpeyteen syyllisten rankaisemisen sijaan. Ei ole sattumaa, ettei homoyhteisö reagoinut Orlandon joukkoampumiseen suuttumalla vaan suremalla.

”Myös Martin Luther King osasi muuttaa mustien kiukun rakentavaksi. Monet mustat ajattelivat, että ­’aion ryöstellä, aion polttaa, aion tappaa valkoisia’, mutta King otti kiinni tästä toivottomasta vihasta ja ohjasi sen lakien muuttamiseen ja työhön. Hän loi puheillaan toivoa ja kauneutta. Trump ei tee niin. Hän ei ymmärrä edes oikeusjärjestelmän perusteita, vaan sekoittaa lainsäätäjät tuomareihin”, Nussbaum sanoo.

Äänessä on aavistus epätoivoa.

On vaikea kuvitella Martha Nussbaumia suuttumaan. Sellaista käytöstä ei ole tapana odottaa 69-vuotiaalta filosofilta, joka on pukeutunut jakkupukuun ja Chanelin aurinkolaseihin ja aloittaa usein vastauksensa hymyllä ja lempeällä, pitkällä kyllä-sanalla:

“Yeeees, juuri näin.”

Varakkaassa perheessä kasvanut Nussbaum oppi hillitsemään kiukkunsa jo lapsena. Se ei johtunut vain kotona opituista käytöstavoista. Nussbaumin äiti oli alkoholisti, ja kiukuttelu oli väärin, koska se teki äidin onnettomaksi.

”Olen iloinen, että opin kontrolloimaan kiukkuani. Ei ole huono juttu, jos sen oppii jo varhain.”

Mitä tunteita kotimaan politiikka sitten Nussbaumissa herättää, jos ei kiukkua?

Kuulemma pelkoa ja surua, joskus häpeääkin. Hän tuntee myös syvää inhoa, sellaista, että ajattelee: ”Tämä on vastenmielistä, kuin jokin pahalta haiseva asia”.

”Siltä minusta tuntuu, kun katson Trumpia. Koen fyysistä inhoa, ja minun tekee mieli katsoa pois.”

Hän ei silti tee niin, koska katseen kääntäminen ei sekään muuta mitään. Sitä ei siis pidä tehdä. Inho on osattava hillitä siinä, missä kiukkukin.

Yhden haaveen Nussbaum kuitenkin itselleen suo: inhon hetkinä hän unelmoi muuttavansa Suomeen.

Hänen mielikuvissaan Suomi on puhdas, kaunis paikka, jossa vedet ja ilma ovat kirkkaat. Mielikuva Suomesta on hänelle inhontunteen vastakohta.

”Mutta se johtuu vain siitä, etten vietä täällä kovin paljon aikaa enkä siksi tunne kaikkia hahmoja, joita täällä inhoaisin.”

Jos heidät oppisi tuntemaan, minne sitä sitten katseensa kääntäisi?

Kuka?

  Syntynyt 6.5.1947 New Yorkissa.

  Etiikan professori Chicagon yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa.

  Tunnettu Nobel-palkitun taloustieteilijän Amartya Senin kanssa kehittämästään toimintakykyajattelusta, jota esimerkiksi Helsingin kaupunki hyödyntää nuorisotyössään.

  Saa tänä vuonna arvostetun filosofian Kioto-palkinnon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain politiikka
 • Brexit
 • Filosofia
 • tunteet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  2. 2

   Ennennäkemätön skandaali Oscareissa – Moonlight yllätysvoittaja, palkinto kuulutettiin ensin toiselle elokuvalle

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  5. 5

   Liikkuminen muuttuu, kannattaako autoa enää omistaa? HS selvitti uudenlaisten autoilupalvelujen tarjontaa ja hintoja

  6. 6

   Henkilötunnukseni joutui vääriin käsiin – sain laskun rikollisten nettiostoksista

  7. 7

   Suositukset eivät auta liikkumaan – vähän liikkuvan ihmisen silmissä ne ovat epärealistiset ja ahdistavan vaativat

  8. 8

   ”Harrastan ultrajuoksua, mutta liikunta ei vie aikaa perheeltä” – Näin lapsiperheet järjestävät aikaa liikunnalle

  9. 9

   Vanha suosikki 3310 tekee paluun – suomalainen yritys julkisti uusia Nokia-puhelimia ja tähtää maailman­valloitukseen Googlen kanssa

  10. 10

   ”Itämeren pisin baaritiski” on nyt auki – HS vertaili kaljakärryn vetämistä uudessa ja vanhassa Tallinnan-terminaalissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  2. 2

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  3. 3

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  4. 4

   Uudet tutkimukset ovat tuoneet mullistavaa tietoa paastoamisen soluvaikutuksista – Asiantuntija arvioi, kannattaako paasto oikeasti

  5. 5

   Terhi Kiemunki erotettiin perussuomalaisista laskutus­epäselvyyksien vuoksi – ”Tämä on iso periaatteellinen kysymys”

  6. 6

   Vanha suosikki 3310 tekee paluun – suomalainen yritys julkisti uusia Nokia-puhelimia ja tähtää maailman­valloitukseen Googlen kanssa

  7. 7

   Meskaliinia ”koiran karvanlähtöön”, kokapensaan lehtiä ”teenjuontiin” – HS selvitti: kymmeniä lääkärien vakavia rikoksia jää piiloon potilailta ja valvojalta

  8. 8

   ”Hän on tasosi yläpuolella” on sinkulle lannistava lause

  9. 9

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  10. 10

   Helsingin Meri-Rastilan asukkaista 34 prosenttia on maahan­muuttaja­taustaisia – Vuokratalojen valtaamaan kaupunginosaan yritetään houkutella omistusasujia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  5. 5

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  8. 8

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  9. 9

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää