Valikko
Sunnuntai

Amerikkalaisfilosofi inhoaa Donald Trumpia niin paljon, että haaveilee Suomeen muuttamisesta

Professori Martha Nussbaumin mielestä Trumpia kannattavat vihaiset valkoiset miehet ovat suuttuneet syyttä suotta tai ainakin kohdistavat kiukkunsa väärin. Niin ihmisillä on suutuspäissään tapana tehdä.

Filosofi Martha Nussbaumin mielestä on turha suuttua. Siis ylipäätään ja kerta kaikkiaan: hänestä se on melkein kaikissa tilanteissa aivan väärä reaktio.

Arvostettu amerikkalaisprofessori perustelee kiukkukriittisyyttään sillä, että suuttumukseen kuuluu melkein aina toive kostosta. Ihminen suuttuu, kun kokee tulleensa väärin kohdelluksi ja haluaa siksi rangaista sitä, joka on tehnyt väärin. Nussbaumin mielestä tämä on kuin taikauskoa. Kosto ei tee alkuperäistä tekoa tekemättömäksi eikä poista siitä aiheutunutta surua, vaikka kiukuspäissämme saatamme niin kuvitella.

Sitten on vielä sekin ongelma, ettei kiukku välttämättä ole oikeutettua. Mitään väärää ei ehkä ole alun perinkään tapahtunut tai vaikka olisikin, usein päädymme kiukuttelemaan väärälle taholle. Perhe-elämä, työpaikat ja kassajonot ovat täynnä esimerkkejä tästä, mutta otetaan sellainen tällä kertaa politiikasta.

”Brexit-kansanäänestys on erinomainen esimerkki siitä, miten kiukku ei ole älykästä ja päämäärätietoista. Kansanäänestyksen halunneilla ei ollut suunnitelmaa, ja nyt he ovat täydellisessä sekasorrossa, koska koko liike perustui kostoon eikä fiksuihin ajatuksiin tulevaisuudesta”, Nussbaum kertoo.

Äänestäjät olivat kiukkuisia, mutta Nussbaumin mielestä kiukulle ei ollut pohjaa ja se kohdistui väärin.

”Se perustui pelkoon, siirtolaisvihaan ja minä ensin -nationalismiin, jolla ei ole sijaa nykymaailmassa.”

Suomessa kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok) kutsui brittien äänestystulosta ”luuserien kapinaksi”, ja moni muukin on tulkinnut tuloksen globalisaatiosta kärsineen luokan mielenilmaukseksi, joka perustui järkeilyn sijaan tunteisiin.

Nussbaumin mielestä tunteisiin, jotka olisi parempi osata hillitä.

Martha Nussbaum esitellään usein yhdeksi aikamme vaikutusvaltaisimmista filosofeista. Kesäkuisella luennollaan Helsingin yliopistossa hän totesi silti hilpeästi olevansa aivan liian vasemmistolainen, jotta amerikkalaiset poliitikot kuuntelisivat häntä.

Helsingissä yleisön joukossa oli yksi kansanedustajakin, vihreiden Antero Vartia. Nussbaumia kuuntelee Suomessa myös moni tutkija ja virkamies. Hänellä on tapana käydä täällä usein.

Nussbaum kirjoittaa paljon tunteista ja niiden yhteydestä politiikkaan: inhosta, rakkaudesta, pelosta. Uusimmassa kirjassaan Anger and Forgiveness: Resentment, Generosity, Justice hän analysoi juuri kiukkua. Apunaan hänellä ovat niin antiikin filosofit ja Raamatun tarinat kuin 1900-luvun kansalaisoikeustaistelijoiden Mahatma Gandhin, Martin Luther Kingin ja Nelson Mandelan ajatukset.

Nyt kansalaisten kiukku näkyy Nussbaumin mielestä paitsi brittien kansanäänestyksessä myös presidenttiehdokas Donald Trumpin suosiossa.

Mielipidetiedustelujen mukaan erityisesti valkoiset miehet kannattavat Trumpia Hillary Clintonin sijaan. Siis ne entiset kukkulan kuninkaat, joilla aiempina vuosikymmeninä oli töitä ja vakaa asema perheen päänä.

”Valkoiset miehet ovat tottuneet ajattelemaan, että työpaikat kuuluvat heille, mutta nyt naiset ja siirtolaiset kilpailevatkin samoista töistä”, Nussbaum sanoo.

Usein suuttumuksen sytyttävät omaa statusta syövät loukkaukset, Nussbaum sanoo. Status kertoo aina suhteesta muihin ihmisiin. Valkoisten miesten suhteellinen asema on heikentynyt, kun tasa-arvo on edennyt. Siinä ei kuitenkaan ole mitään väärää, päinvastoin. Muiden oikea paikka onkin samalla viivalla heidän kanssaan.

Vihaisten miesten olisi filosofin mielestä syytä niellä kiukkunsa. Suurin heitä kohdannut vääryys on usein ollut se, ettei heillä ole ollut pääsyä kunnolliseen koulutukseen. Sen sijaan, että miehet vaativat maansa rajoja kiinni, heidän pitäisi vaatia koulujen portteja auki.

Nussbaumin oma isoisä oli tehdastyöläinen, mutta hänen isänsä pystyi hankkimaan korkeakoulutuksen ja työskenteli lakimiehenä jo 21-vuotiaana. Enää työväenluokkaisella nuorella ei olisi varaa lukukausimaksuihin.

”Isä onnistui parantamaan asemaansa tekemällä kovasti töitä”, Nussbaum sanoo.

Siihen aikaan mustalla amerikkalaisella ei olisi ollut mahdollisuuksia samaan, mutta sitä hänen isänsä ei koskaan ymmärtänyt.

”Hän eli Georgiassa ja näki rasismin ja rotuerottelun ympärillään, mutta sanoi silti aina, että ’mikseivät he vain tee enemmän töitä, niin saisivat saman, mitä minulla on’.”

Joskus harvoin, hetkellisesti, kiukku voi olla myös hyödyllistä, Nussbaum ajattelee. Niin avioliitossa kuin yhteiskunnassakin. Jos on koko ajan vihainen, se kertoo siitä, ettei kaikki ole kunnossa. Kiukku on hyväksi silloin, kun ihminen ajattelee, että ”tämä on törkeää ja tälle on tehtävä jotakin” – siis silloin, kun se johtaa rakentaviin tekoihin, ei kostoon.

Mutta eivätkö myös Trumpin kannattajat ajattele, että ”jotakin on tehtävä – siispä äänestän Trumpia”?

”Se on varmasti osatotuus, mutta ei missään nimessä koko tarina. He haluavat rangaista jotakuta ja rakastavat sitä, kun Trump sanoo jotakin rankaisevaa. Kaikki hänen mielikuvansa ovat rankaisevia! Hän haukkuu Hillarya hulluksi tai sanoo rakentavansa muurin.”

Vihaisuus on Nussbaumin mielestä osa amerikkalaista maskuliinisuutta. Miehen tehtävä on suuttua, kun joku tekee väärin häntä, hänen perhettään tai hänen maataan vastaan.

”Amerikkalaisilla on vaikeuksia suhtautua tilanteisiin, joissa ei ole pahantekijää.”

Maailmaa voi kuitenkin muuttaa myös ilman, että raivoaa suutuspäissään. Nussbaum mainitsee naisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavat liikkeet, jotka ovat keskittyneet myönteiseen muutokseen ja ylpeyteen syyllisten rankaisemisen sijaan. Ei ole sattumaa, ettei homoyhteisö reagoinut Orlandon joukkoampumiseen suuttumalla vaan suremalla.

”Myös Martin Luther King osasi muuttaa mustien kiukun rakentavaksi. Monet mustat ajattelivat, että ­’aion ryöstellä, aion polttaa, aion tappaa valkoisia’, mutta King otti kiinni tästä toivottomasta vihasta ja ohjasi sen lakien muuttamiseen ja työhön. Hän loi puheillaan toivoa ja kauneutta. Trump ei tee niin. Hän ei ymmärrä edes oikeusjärjestelmän perusteita, vaan sekoittaa lainsäätäjät tuomareihin”, Nussbaum sanoo.

Äänessä on aavistus epätoivoa.

On vaikea kuvitella Martha Nussbaumia suuttumaan. Sellaista käytöstä ei ole tapana odottaa 69-vuotiaalta filosofilta, joka on pukeutunut jakkupukuun ja Chanelin aurinkolaseihin ja aloittaa usein vastauksensa hymyllä ja lempeällä, pitkällä kyllä-sanalla:

“Yeeees, juuri näin.”

Varakkaassa perheessä kasvanut Nussbaum oppi hillitsemään kiukkunsa jo lapsena. Se ei johtunut vain kotona opituista käytöstavoista. Nussbaumin äiti oli alkoholisti, ja kiukuttelu oli väärin, koska se teki äidin onnettomaksi.

”Olen iloinen, että opin kontrolloimaan kiukkuani. Ei ole huono juttu, jos sen oppii jo varhain.”

Mitä tunteita kotimaan politiikka sitten Nussbaumissa herättää, jos ei kiukkua?

Kuulemma pelkoa ja surua, joskus häpeääkin. Hän tuntee myös syvää inhoa, sellaista, että ajattelee: ”Tämä on vastenmielistä, kuin jokin pahalta haiseva asia”.

”Siltä minusta tuntuu, kun katson Trumpia. Koen fyysistä inhoa, ja minun tekee mieli katsoa pois.”

Hän ei silti tee niin, koska katseen kääntäminen ei sekään muuta mitään. Sitä ei siis pidä tehdä. Inho on osattava hillitä siinä, missä kiukkukin.

Yhden haaveen Nussbaum kuitenkin itselleen suo: inhon hetkinä hän unelmoi muuttavansa Suomeen.

Hänen mielikuvissaan Suomi on puhdas, kaunis paikka, jossa vedet ja ilma ovat kirkkaat. Mielikuva Suomesta on hänelle inhontunteen vastakohta.

”Mutta se johtuu vain siitä, etten vietä täällä kovin paljon aikaa enkä siksi tunne kaikkia hahmoja, joita täällä inhoaisin.”

Jos heidät oppisi tuntemaan, minne sitä sitten katseensa kääntäisi?

Kuka?

  Syntynyt 6.5.1947 New Yorkissa.

  Etiikan professori Chicagon yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa.

  Tunnettu Nobel-palkitun taloustieteilijän Amartya Senin kanssa kehittämästään toimintakykyajattelusta, jota esimerkiksi Helsingin kaupunki hyödyntää nuorisotyössään.

  Saa tänä vuonna arvostetun filosofian Kioto-palkinnon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain politiikka
 • Brexit
 • Filosofia
 • Tunteet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS seuraa: Suomi ensin -mielenosoitus lopetetaan – Poliisi otti ainakin kaksi kiinni Rautatientorilla

  2. 2

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja olisi leikannut kotoutumisjärjestöjen tuista lähes puolet – katso lista hankkeista, joilta haluttiin vetää rahoitus

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  7. 7

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  8. 8

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  4. 4

   HS seuraa: Suomi ensin -mielenosoitus lopetetaan – Poliisi otti ainakin kaksi kiinni Rautatientorilla

  5. 5

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  6. 6

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  9. 9

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  10. 10

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää