Valikko
Sunnuntai

Amerikkalaisfilosofi inhoaa Donald Trumpia niin paljon, että haaveilee Suomeen muuttamisesta

Professori Martha Nussbaumin mielestä Trumpia kannattavat vihaiset valkoiset miehet ovat suuttuneet syyttä suotta tai ainakin kohdistavat kiukkunsa väärin. Niin ihmisillä on suutuspäissään tapana tehdä.

Filosofi Martha Nussbaumin mielestä on turha suuttua. Siis ylipäätään ja kerta kaikkiaan: hänestä se on melkein kaikissa tilanteissa aivan väärä reaktio.

Arvostettu amerikkalaisprofessori perustelee kiukkukriittisyyttään sillä, että suuttumukseen kuuluu melkein aina toive kostosta. Ihminen suuttuu, kun kokee tulleensa väärin kohdelluksi ja haluaa siksi rangaista sitä, joka on tehnyt väärin. Nussbaumin mielestä tämä on kuin taikauskoa. Kosto ei tee alkuperäistä tekoa tekemättömäksi eikä poista siitä aiheutunutta surua, vaikka kiukuspäissämme saatamme niin kuvitella.

Sitten on vielä sekin ongelma, ettei kiukku välttämättä ole oikeutettua. Mitään väärää ei ehkä ole alun perinkään tapahtunut tai vaikka olisikin, usein päädymme kiukuttelemaan väärälle taholle. Perhe-elämä, työpaikat ja kassajonot ovat täynnä esimerkkejä tästä, mutta otetaan sellainen tällä kertaa politiikasta.

”Brexit-kansanäänestys on erinomainen esimerkki siitä, miten kiukku ei ole älykästä ja päämäärätietoista. Kansanäänestyksen halunneilla ei ollut suunnitelmaa, ja nyt he ovat täydellisessä sekasorrossa, koska koko liike perustui kostoon eikä fiksuihin ajatuksiin tulevaisuudesta”, Nussbaum kertoo.

Äänestäjät olivat kiukkuisia, mutta Nussbaumin mielestä kiukulle ei ollut pohjaa ja se kohdistui väärin.

”Se perustui pelkoon, siirtolaisvihaan ja minä ensin -nationalismiin, jolla ei ole sijaa nykymaailmassa.”

Suomessa kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok) kutsui brittien äänestystulosta ”luuserien kapinaksi”, ja moni muukin on tulkinnut tuloksen globalisaatiosta kärsineen luokan mielenilmaukseksi, joka perustui järkeilyn sijaan tunteisiin.

Nussbaumin mielestä tunteisiin, jotka olisi parempi osata hillitä.

Martha Nussbaum esitellään usein yhdeksi aikamme vaikutusvaltaisimmista filosofeista. Kesäkuisella luennollaan Helsingin yliopistossa hän totesi silti hilpeästi olevansa aivan liian vasemmistolainen, jotta amerikkalaiset poliitikot kuuntelisivat häntä.

Helsingissä yleisön joukossa oli yksi kansanedustajakin, vihreiden Antero Vartia. Nussbaumia kuuntelee Suomessa myös moni tutkija ja virkamies. Hänellä on tapana käydä täällä usein.

Nussbaum kirjoittaa paljon tunteista ja niiden yhteydestä politiikkaan: inhosta, rakkaudesta, pelosta. Uusimmassa kirjassaan Anger and Forgiveness: Resentment, Generosity, Justice hän analysoi juuri kiukkua. Apunaan hänellä ovat niin antiikin filosofit ja Raamatun tarinat kuin 1900-luvun kansalaisoikeustaistelijoiden Mahatma Gandhin, Martin Luther Kingin ja Nelson Mandelan ajatukset.

Nyt kansalaisten kiukku näkyy Nussbaumin mielestä paitsi brittien kansanäänestyksessä myös presidenttiehdokas Donald Trumpin suosiossa.

Mielipidetiedustelujen mukaan erityisesti valkoiset miehet kannattavat Trumpia Hillary Clintonin sijaan. Siis ne entiset kukkulan kuninkaat, joilla aiempina vuosikymmeninä oli töitä ja vakaa asema perheen päänä.

”Valkoiset miehet ovat tottuneet ajattelemaan, että työpaikat kuuluvat heille, mutta nyt naiset ja siirtolaiset kilpailevatkin samoista töistä”, Nussbaum sanoo.

Usein suuttumuksen sytyttävät omaa statusta syövät loukkaukset, Nussbaum sanoo. Status kertoo aina suhteesta muihin ihmisiin. Valkoisten miesten suhteellinen asema on heikentynyt, kun tasa-arvo on edennyt. Siinä ei kuitenkaan ole mitään väärää, päinvastoin. Muiden oikea paikka onkin samalla viivalla heidän kanssaan.

Vihaisten miesten olisi filosofin mielestä syytä niellä kiukkunsa. Suurin heitä kohdannut vääryys on usein ollut se, ettei heillä ole ollut pääsyä kunnolliseen koulutukseen. Sen sijaan, että miehet vaativat maansa rajoja kiinni, heidän pitäisi vaatia koulujen portteja auki.

Nussbaumin oma isoisä oli tehdastyöläinen, mutta hänen isänsä pystyi hankkimaan korkeakoulutuksen ja työskenteli lakimiehenä jo 21-vuotiaana. Enää työväenluokkaisella nuorella ei olisi varaa lukukausimaksuihin.

”Isä onnistui parantamaan asemaansa tekemällä kovasti töitä”, Nussbaum sanoo.

Siihen aikaan mustalla amerikkalaisella ei olisi ollut mahdollisuuksia samaan, mutta sitä hänen isänsä ei koskaan ymmärtänyt.

”Hän eli Georgiassa ja näki rasismin ja rotuerottelun ympärillään, mutta sanoi silti aina, että ’mikseivät he vain tee enemmän töitä, niin saisivat saman, mitä minulla on’.”

Joskus harvoin, hetkellisesti, kiukku voi olla myös hyödyllistä, Nussbaum ajattelee. Niin avioliitossa kuin yhteiskunnassakin. Jos on koko ajan vihainen, se kertoo siitä, ettei kaikki ole kunnossa. Kiukku on hyväksi silloin, kun ihminen ajattelee, että ”tämä on törkeää ja tälle on tehtävä jotakin” – siis silloin, kun se johtaa rakentaviin tekoihin, ei kostoon.

Mutta eivätkö myös Trumpin kannattajat ajattele, että ”jotakin on tehtävä – siispä äänestän Trumpia”?

”Se on varmasti osatotuus, mutta ei missään nimessä koko tarina. He haluavat rangaista jotakuta ja rakastavat sitä, kun Trump sanoo jotakin rankaisevaa. Kaikki hänen mielikuvansa ovat rankaisevia! Hän haukkuu Hillarya hulluksi tai sanoo rakentavansa muurin.”

Vihaisuus on Nussbaumin mielestä osa amerikkalaista maskuliinisuutta. Miehen tehtävä on suuttua, kun joku tekee väärin häntä, hänen perhettään tai hänen maataan vastaan.

”Amerikkalaisilla on vaikeuksia suhtautua tilanteisiin, joissa ei ole pahantekijää.”

Maailmaa voi kuitenkin muuttaa myös ilman, että raivoaa suutuspäissään. Nussbaum mainitsee naisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavat liikkeet, jotka ovat keskittyneet myönteiseen muutokseen ja ylpeyteen syyllisten rankaisemisen sijaan. Ei ole sattumaa, ettei homoyhteisö reagoinut Orlandon joukkoampumiseen suuttumalla vaan suremalla.

”Myös Martin Luther King osasi muuttaa mustien kiukun rakentavaksi. Monet mustat ajattelivat, että ­’aion ryöstellä, aion polttaa, aion tappaa valkoisia’, mutta King otti kiinni tästä toivottomasta vihasta ja ohjasi sen lakien muuttamiseen ja työhön. Hän loi puheillaan toivoa ja kauneutta. Trump ei tee niin. Hän ei ymmärrä edes oikeusjärjestelmän perusteita, vaan sekoittaa lainsäätäjät tuomareihin”, Nussbaum sanoo.

Äänessä on aavistus epätoivoa.

On vaikea kuvitella Martha Nussbaumia suuttumaan. Sellaista käytöstä ei ole tapana odottaa 69-vuotiaalta filosofilta, joka on pukeutunut jakkupukuun ja Chanelin aurinkolaseihin ja aloittaa usein vastauksensa hymyllä ja lempeällä, pitkällä kyllä-sanalla:

“Yeeees, juuri näin.”

Varakkaassa perheessä kasvanut Nussbaum oppi hillitsemään kiukkunsa jo lapsena. Se ei johtunut vain kotona opituista käytöstavoista. Nussbaumin äiti oli alkoholisti, ja kiukuttelu oli väärin, koska se teki äidin onnettomaksi.

”Olen iloinen, että opin kontrolloimaan kiukkuani. Ei ole huono juttu, jos sen oppii jo varhain.”

Mitä tunteita kotimaan politiikka sitten Nussbaumissa herättää, jos ei kiukkua?

Kuulemma pelkoa ja surua, joskus häpeääkin. Hän tuntee myös syvää inhoa, sellaista, että ajattelee: ”Tämä on vastenmielistä, kuin jokin pahalta haiseva asia”.

”Siltä minusta tuntuu, kun katson Trumpia. Koen fyysistä inhoa, ja minun tekee mieli katsoa pois.”

Hän ei silti tee niin, koska katseen kääntäminen ei sekään muuta mitään. Sitä ei siis pidä tehdä. Inho on osattava hillitä siinä, missä kiukkukin.

Yhden haaveen Nussbaum kuitenkin itselleen suo: inhon hetkinä hän unelmoi muuttavansa Suomeen.

Hänen mielikuvissaan Suomi on puhdas, kaunis paikka, jossa vedet ja ilma ovat kirkkaat. Mielikuva Suomesta on hänelle inhontunteen vastakohta.

”Mutta se johtuu vain siitä, etten vietä täällä kovin paljon aikaa enkä siksi tunne kaikkia hahmoja, joita täällä inhoaisin.”

Jos heidät oppisi tuntemaan, minne sitä sitten katseensa kääntäisi?

Kuka?

  Syntynyt 6.5.1947 New Yorkissa.

  Etiikan professori Chicagon yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa.

  Tunnettu Nobel-palkitun taloustieteilijän Amartya Senin kanssa kehittämästään toimintakykyajattelusta, jota esimerkiksi Helsingin kaupunki hyödyntää nuorisotyössään.

  Saa tänä vuonna arvostetun filosofian Kioto-palkinnon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain politiikka
 • Brexit
 • Filosofia
 • tunteet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  3. 3

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  4. 4

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  5. 5

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  6. 6

   Kauniaisissa on Suomen suurin keskieläke, yli 3 000 euroa – katso oman kuntasi tilanne

  7. 7

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  8. 8

   Perheet kertovat pakkolääkittyjen ihmisoikeusjuristien kidutuksesta Kiinassa – rotat näykkivät nenää ja korvia

  9. 9

   Silta-sarjan tanskalaisnäyttelijä palkattiin suomalaiselokuvaan isoon rooliin

  10. 10

   Tampereen teknillinen yliopisto halusi tehdä etiopialaisesta tyrannista kunniatohtorin – yliopistolta vaaditaan anteeksipyyntöä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  7. 7

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  8. 8

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  9. 9

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  10. 10

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää