Valikko
Sunnuntai

Amerikkalaisfilosofi inhoaa Donald Trumpia niin paljon, että haaveilee Suomeen muuttamisesta

Professori Martha Nussbaumin mielestä Trumpia kannattavat vihaiset valkoiset miehet ovat suuttuneet syyttä suotta tai ainakin kohdistavat kiukkunsa väärin. Niin ihmisillä on suutuspäissään tapana tehdä.

Filosofi Martha Nussbaumin mielestä on turha suuttua. Siis ylipäätään ja kerta kaikkiaan: hänestä se on melkein kaikissa tilanteissa aivan väärä reaktio.

Arvostettu amerikkalaisprofessori perustelee kiukkukriittisyyttään sillä, että suuttumukseen kuuluu melkein aina toive kostosta. Ihminen suuttuu, kun kokee tulleensa väärin kohdelluksi ja haluaa siksi rangaista sitä, joka on tehnyt väärin. Nussbaumin mielestä tämä on kuin taikauskoa. Kosto ei tee alkuperäistä tekoa tekemättömäksi eikä poista siitä aiheutunutta surua, vaikka kiukuspäissämme saatamme niin kuvitella.

Sitten on vielä sekin ongelma, ettei kiukku välttämättä ole oikeutettua. Mitään väärää ei ehkä ole alun perinkään tapahtunut tai vaikka olisikin, usein päädymme kiukuttelemaan väärälle taholle. Perhe-elämä, työpaikat ja kassajonot ovat täynnä esimerkkejä tästä, mutta otetaan sellainen tällä kertaa politiikasta.

”Brexit-kansanäänestys on erinomainen esimerkki siitä, miten kiukku ei ole älykästä ja päämäärätietoista. Kansanäänestyksen halunneilla ei ollut suunnitelmaa, ja nyt he ovat täydellisessä sekasorrossa, koska koko liike perustui kostoon eikä fiksuihin ajatuksiin tulevaisuudesta”, Nussbaum kertoo.

Äänestäjät olivat kiukkuisia, mutta Nussbaumin mielestä kiukulle ei ollut pohjaa ja se kohdistui väärin.

”Se perustui pelkoon, siirtolaisvihaan ja minä ensin -nationalismiin, jolla ei ole sijaa nykymaailmassa.”

Suomessa kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok) kutsui brittien äänestystulosta ”luuserien kapinaksi”, ja moni muukin on tulkinnut tuloksen globalisaatiosta kärsineen luokan mielenilmaukseksi, joka perustui järkeilyn sijaan tunteisiin.

Nussbaumin mielestä tunteisiin, jotka olisi parempi osata hillitä.

Martha Nussbaum esitellään usein yhdeksi aikamme vaikutusvaltaisimmista filosofeista. Kesäkuisella luennollaan Helsingin yliopistossa hän totesi silti hilpeästi olevansa aivan liian vasemmistolainen, jotta amerikkalaiset poliitikot kuuntelisivat häntä.

Helsingissä yleisön joukossa oli yksi kansanedustajakin, vihreiden Antero Vartia. Nussbaumia kuuntelee Suomessa myös moni tutkija ja virkamies. Hänellä on tapana käydä täällä usein.

Nussbaum kirjoittaa paljon tunteista ja niiden yhteydestä politiikkaan: inhosta, rakkaudesta, pelosta. Uusimmassa kirjassaan Anger and Forgiveness: Resentment, Generosity, Justice hän analysoi juuri kiukkua. Apunaan hänellä ovat niin antiikin filosofit ja Raamatun tarinat kuin 1900-luvun kansalaisoikeustaistelijoiden Mahatma Gandhin, Martin Luther Kingin ja Nelson Mandelan ajatukset.

Nyt kansalaisten kiukku näkyy Nussbaumin mielestä paitsi brittien kansanäänestyksessä myös presidenttiehdokas Donald Trumpin suosiossa.

Mielipidetiedustelujen mukaan erityisesti valkoiset miehet kannattavat Trumpia Hillary Clintonin sijaan. Siis ne entiset kukkulan kuninkaat, joilla aiempina vuosikymmeninä oli töitä ja vakaa asema perheen päänä.

”Valkoiset miehet ovat tottuneet ajattelemaan, että työpaikat kuuluvat heille, mutta nyt naiset ja siirtolaiset kilpailevatkin samoista töistä”, Nussbaum sanoo.

Usein suuttumuksen sytyttävät omaa statusta syövät loukkaukset, Nussbaum sanoo. Status kertoo aina suhteesta muihin ihmisiin. Valkoisten miesten suhteellinen asema on heikentynyt, kun tasa-arvo on edennyt. Siinä ei kuitenkaan ole mitään väärää, päinvastoin. Muiden oikea paikka onkin samalla viivalla heidän kanssaan.

Vihaisten miesten olisi filosofin mielestä syytä niellä kiukkunsa. Suurin heitä kohdannut vääryys on usein ollut se, ettei heillä ole ollut pääsyä kunnolliseen koulutukseen. Sen sijaan, että miehet vaativat maansa rajoja kiinni, heidän pitäisi vaatia koulujen portteja auki.

Nussbaumin oma isoisä oli tehdastyöläinen, mutta hänen isänsä pystyi hankkimaan korkeakoulutuksen ja työskenteli lakimiehenä jo 21-vuotiaana. Enää työväenluokkaisella nuorella ei olisi varaa lukukausimaksuihin.

”Isä onnistui parantamaan asemaansa tekemällä kovasti töitä”, Nussbaum sanoo.

Siihen aikaan mustalla amerikkalaisella ei olisi ollut mahdollisuuksia samaan, mutta sitä hänen isänsä ei koskaan ymmärtänyt.

”Hän eli Georgiassa ja näki rasismin ja rotuerottelun ympärillään, mutta sanoi silti aina, että ’mikseivät he vain tee enemmän töitä, niin saisivat saman, mitä minulla on’.”

Joskus harvoin, hetkellisesti, kiukku voi olla myös hyödyllistä, Nussbaum ajattelee. Niin avioliitossa kuin yhteiskunnassakin. Jos on koko ajan vihainen, se kertoo siitä, ettei kaikki ole kunnossa. Kiukku on hyväksi silloin, kun ihminen ajattelee, että ”tämä on törkeää ja tälle on tehtävä jotakin” – siis silloin, kun se johtaa rakentaviin tekoihin, ei kostoon.

Mutta eivätkö myös Trumpin kannattajat ajattele, että ”jotakin on tehtävä – siispä äänestän Trumpia”?

”Se on varmasti osatotuus, mutta ei missään nimessä koko tarina. He haluavat rangaista jotakuta ja rakastavat sitä, kun Trump sanoo jotakin rankaisevaa. Kaikki hänen mielikuvansa ovat rankaisevia! Hän haukkuu Hillarya hulluksi tai sanoo rakentavansa muurin.”

Vihaisuus on Nussbaumin mielestä osa amerikkalaista maskuliinisuutta. Miehen tehtävä on suuttua, kun joku tekee väärin häntä, hänen perhettään tai hänen maataan vastaan.

”Amerikkalaisilla on vaikeuksia suhtautua tilanteisiin, joissa ei ole pahantekijää.”

Maailmaa voi kuitenkin muuttaa myös ilman, että raivoaa suutuspäissään. Nussbaum mainitsee naisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavat liikkeet, jotka ovat keskittyneet myönteiseen muutokseen ja ylpeyteen syyllisten rankaisemisen sijaan. Ei ole sattumaa, ettei homoyhteisö reagoinut Orlandon joukkoampumiseen suuttumalla vaan suremalla.

”Myös Martin Luther King osasi muuttaa mustien kiukun rakentavaksi. Monet mustat ajattelivat, että ­’aion ryöstellä, aion polttaa, aion tappaa valkoisia’, mutta King otti kiinni tästä toivottomasta vihasta ja ohjasi sen lakien muuttamiseen ja työhön. Hän loi puheillaan toivoa ja kauneutta. Trump ei tee niin. Hän ei ymmärrä edes oikeusjärjestelmän perusteita, vaan sekoittaa lainsäätäjät tuomareihin”, Nussbaum sanoo.

Äänessä on aavistus epätoivoa.

On vaikea kuvitella Martha Nussbaumia suuttumaan. Sellaista käytöstä ei ole tapana odottaa 69-vuotiaalta filosofilta, joka on pukeutunut jakkupukuun ja Chanelin aurinkolaseihin ja aloittaa usein vastauksensa hymyllä ja lempeällä, pitkällä kyllä-sanalla:

“Yeeees, juuri näin.”

Varakkaassa perheessä kasvanut Nussbaum oppi hillitsemään kiukkunsa jo lapsena. Se ei johtunut vain kotona opituista käytöstavoista. Nussbaumin äiti oli alkoholisti, ja kiukuttelu oli väärin, koska se teki äidin onnettomaksi.

”Olen iloinen, että opin kontrolloimaan kiukkuani. Ei ole huono juttu, jos sen oppii jo varhain.”

Mitä tunteita kotimaan politiikka sitten Nussbaumissa herättää, jos ei kiukkua?

Kuulemma pelkoa ja surua, joskus häpeääkin. Hän tuntee myös syvää inhoa, sellaista, että ajattelee: ”Tämä on vastenmielistä, kuin jokin pahalta haiseva asia”.

”Siltä minusta tuntuu, kun katson Trumpia. Koen fyysistä inhoa, ja minun tekee mieli katsoa pois.”

Hän ei silti tee niin, koska katseen kääntäminen ei sekään muuta mitään. Sitä ei siis pidä tehdä. Inho on osattava hillitä siinä, missä kiukkukin.

Yhden haaveen Nussbaum kuitenkin itselleen suo: inhon hetkinä hän unelmoi muuttavansa Suomeen.

Hänen mielikuvissaan Suomi on puhdas, kaunis paikka, jossa vedet ja ilma ovat kirkkaat. Mielikuva Suomesta on hänelle inhontunteen vastakohta.

”Mutta se johtuu vain siitä, etten vietä täällä kovin paljon aikaa enkä siksi tunne kaikkia hahmoja, joita täällä inhoaisin.”

Jos heidät oppisi tuntemaan, minne sitä sitten katseensa kääntäisi?

Kuka?

  Syntynyt 6.5.1947 New Yorkissa.

  Etiikan professori Chicagon yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa.

  Tunnettu Nobel-palkitun taloustieteilijän Amartya Senin kanssa kehittämästään toimintakykyajattelusta, jota esimerkiksi Helsingin kaupunki hyödyntää nuorisotyössään.

  Saa tänä vuonna arvostetun filosofian Kioto-palkinnon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain politiikka
 • Brexit
 • Filosofia
 • Tunteet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  3. 3

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  4. 4

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  5. 5

   Trump sai paavilta luettavaa väkivallattomuudesta ja ilmaston­muutoksesta – ”No, minäpä luen ne”

  6. 6

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  7. 7

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  8. 8

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  9. 9

   Naiset ovat kunnianhimoisia uraohjuksia – mutta peittelevät sitä jos ovat sinkkuja tai miehet näkevät, kertoo tutkimus

  10. 10

   Bruce Springsteen julkaisi livelevyn ennätyspitkästä Helsingin keikastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  2. 2

   Fossiililöytö mullistaa ihmisen kehityshistorian: sukulinja erkani apinoista Euroopassa eikä Afrikassa

  3. 3

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  4. 4

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  5. 5

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  6. 6

   Rikkaiden ja köyhien kuntien asukkaiden tuloissa isot erot – katso tienaatko enemmän kuin kotikuntasi asukas keskimäärin

  7. 7

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  8. 8

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  9. 9

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  10. 10

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  4. 4

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  10. 10

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  11. Näytä lisää