Valikko

Intialaismies paljasti hengenmiesten huijaukset ja pakeni henkensä kaupalla Suomeen – johtaa nyt jättijärjestöä Kontulasta

Intialainen Sanal Edamaruku on saanut palavaa tuhkaa päälleen ja ollut vähällä joutua lynkatuksi, kun hän on osoittanut gurujen silmänkääntötemput.

Sen piti olla vain rutiiniesiintyminen Intian televisiossa, sellainen, joita In­tian kuuluisin skeptikko ja maan suurimman rationalistijärjestön johtaja Sanal Edamaruku oli tehnyt satoja.

Oli maaliskuu 2012. Jeesus-patsaan oli nähty kyynelehtivän eräässä kirkossa Mumbaissa, ja uskonnollisten vedätysten paljastajana tunnettu Edamaruku pyydettiin paikalle selvittämään asiaa. Hän suostui, tutki ilmiön ja kertoi näkemyksensä illan päälähetyksessä.

Eipä arvannut Edamaruku silloin, että neljä vuotta myöhemmin hän istuisi pienessä vuokrakaksiossa Helsingin Kontulassa kertomassa Jeesus-patsaan tarinaa. Edamaruku on maanpaossa. Intiassa häntä odottaa nyt pidätys ja mahdollinen tuomio jumalanpilkasta, pahimmassa tapauksessa lynkkaus, jos väki ehtii paikalle ennen lakia. Kolme Edamarukun kollegaa on salamurhattu.

”Mumbain katolisen kirkon edustajat sanoivat julkisesti televisiossa, että en tule koskaan enää näkemään päivänvaloa. Että saan maksaa tästä, joko laillista tai laitonta kautta”, sanoo Edamaruku, 61.

Hän pakeni ystävänsä avustuksella Suomeen kesällä 2012. Olohuoneen sälekaihtimien välistä näkyy nyt harmaa suomalainen kesätaivas ja itähelsinkiläinen elementtikerrostalo. Kupissa on intialaista teetä.

”Välillä tunnen itseni todella yksinäiseksi.”

Intia on kaksijakoinen maa: se pyrkii talouden ja tieteen suurvallaksi, mutta samalla hyvin suuri osa 1,4 miljardista intialaisesta uskoo yliluonnollisiin ilmiöihin ja mahtigurujen lupauksiin. Jopa tiedemiehet.

Intian avaruustutkimusjärjestö ISRO lähettää satelliitteja Maan kiertoradalle ja luotaimia Marsiin, mutta osa tutkijoista hakee astrologeilta vahvistusta sopivalle laukaisuajankohdalle. Jokaisesta raketista tehdään pienoismalli, joka viedään paikalliseen hindutemppeliin siunattavaksi.

Maaseudun köyhissä kylissä ei usein ole lääkäriä, vaan karismaattiset gurut, ”jumalmiehet”, kiertävät tekemässä taikatemppuja ja lupaamassa ihmeparannusta – maksua vastaan, tietysti.

Intian tiedemiehet ja intellektuellit perustivat vuonna 1949 Intian rationalistijärjestön taistelemaan rehottavaa taikauskoa vastaan. Järjestöön kuuluu jo satatuhatta jäsentä. Rationalistit köröttelevät kylägurujen esityksiin rämisevällä minibussilla ja paljastavat näiden temput julkisesti. Esimerkiksi sen, että hehkuvilla hiilillä kävely onnistuu keneltä tahansa, jos jalkapohjan nahka on tarpeeksi paksua ja ihminen kävelee ripeästi. Tai sen, etteivät esineet tai pyhä tuhka ilmaannu tyhjästä, vaan useimmiten gurun hihasta.

Sanal Edamarukun isä Joseph Edamaruku oli Intian varhaisia rationalistijohtajia, maankuulu kirjailija ja toimittaja. Joseph syntyi kristittyyn tilanomistajaperheeseen, mutta hylkäsi uskontonsa nuorena. 1950-luvulla hän teki vielä sen virheen, että rakastui hinduperheen tyttöön ja meni tämän kanssa salaa naimisiin. Tuo tyttö, Soley, odotti pariskunnan ensimmäistä lasta, kun Josephin perhe kutsui nuorenparin kotitilalleen neuvonpitoon. Kaikki annettaisiin anteeksi, sanottiin.

Se on Intiassa tyypillinen tapa järjestää kunniamurha.

Joseph ja viimeisillään raskaana oleva Soley ottivat kuitenkin kutsun vastaan. Oli hyviä uutisia: heitä ei nyt tapettaisi.

Huono uutinen oli se, että mikäli he eivät nyt käänny kristityiksi, uloskäynti on tuosta ovesta ja takaisin ei ole paluuta. Soley kärsi jo synnytyskivuista, ja lähimpään sairaalaan oli 20 kilometriä.

Joseph oli periaatteen mies ja valitsi oven. Niinpä Sanal Edamaruku syntyi monsuunisateessa puun alla toukokuun 26. päivä vuonna 1955.

Pojasta tuli myöhemmin virallisesti In­tian ensimmäinen lapsi, jolle ei koulun papereihin kirjattu kastia eikä uskontoa, vanhempien toiveesta. Vasta 1970-luvulla mahdollisuus ilmoittautua koulussa uskonnottomaksi kirjattiin Intian lakiin, rationalistien lobbauksen vaikutuksesta.

Ei siis yllätä, että myös Sanal Edamaruku omisti elämänsä rationalistiliikkeelle. Hänestä tuli järjen ja tieteen guru. Vuosikymmenien työllä hän nousi Intian tunnetuimmaksi epäilijäksi.

Kun joku esitti väitteitä yliluonnollisista ilmiöistä, juuri Edamaruku kutsuttiin ensimmäisenä televisioon tutkimaan ja kumoamaan ne. Moni Edamarukun tv-esiintymisistä on nähtävillä videopalvelu Youtubessa.

Kuten se, kun vuonna 2008 tunnettu intialainen guru Pandit Surender Sharma rehenteli voivansa tappaa kenet tahansa pelkällä ajatuksen voimalla, kolmessa minuutissa. Edamaruku otti haasteen vastaan. Kameroiden edessä guru hieroo Edamarukun hiuksia, heiluttaa käsiään ja hokee mantroja: ”Omm lingalingaling kilikilikili.”

Kuluu minuutti. Kolme. Puoli tuntia. Edamaruku seisoo kyllästyneen näköisenä paikallaan ja naureskelee.

Koska tappaminen ei onnistunut päiväohjelman esitysajan puitteissa, järjestettiin yöllä uusi näytös, jossa gurulla oli apulaisia mukanaan.

Edamaruku säilyi kuitenkin hengissä ja paljasti seuraavana vuonna toisen gurun, jolla oli kuulemma rokotteita parempi ratkaisu itäintialaisen Katiharin alueen pikkulapsien suojaamiseksi taudeilta. Puolijumalan palveluita myyvä Yamun Jadav asetti taaperot maahan vatsalleen, seisoi näiden päällä ja huusi taikasanoja. Rationalistit soittivat lastensuojeluviranomaisille, ja mies pidätettiin joulukuussa 2009.

Intiassa skeptikot paljastavat pyhiä miehiä henkensä uhalla, mutta Suomessa skeptikon suurin vaara on lähinnä saada itselleen rasittavan näsäviisaan maine. Intian satatuhatjäsenisen rationalistijärjestön lähin suomalaisvastine on Skepsis ry, joka keskittyy kriittisen ajattelun edistämiseen ja näennäistieteiden kyseenalaistamiseen. Jäseniä Skepsiksellä on noin 1 500, valtaosa korkeakoulutettuja keski-ikäisiä miehiä.

Skeptikkoyhdistyksiä pulpahteli länsimaihin 1900-luvun puolivälin jälkeen, kun parapsykologia, ufot ja Uri Gellerin kaltaiset lusikantaivuttelijat olivat kovassa huudossa. Taikuutta vastaan kävivät ensimmäisenä taikurit, jotka tunsivat silmänkääntötemput ja osasivat paljastaa huijaukset.

Maailman tunnetuin skeptikko on yhdysvaltalainen James Randi, joka aikoinaan narautti Gellerin ja on luvannut miljoona dollaria sille, joka todistaa valvotuissa olosuhteissa jonkin paranormaalin ilmiön.

Suomen Skepsis perustettiin 1987, ja se otti alusta lähtien huumorin aseekseen. Esimerkiksi yhdistyksen perustajiin kuulunut professori Nils Mustelin kehitti astrologiasta oman parodiansa, sporalogian. Sen ajatuksena on, että Helsingin raitiovaunujen keskinäinen sijainti ihmisen syntymähetkellä määrää tämän kohtalon.

”Ja korvakynttiläthän olivat kova juttu muutama vuosi sitten. Mutta eiväthän ne toimi, korva on umpinainen rakenne, eikä sieltä voi imeä mitään pois ilman, että tulee vaurioita. Me ehdotimme sitten vastineeksi peräkynttilöitä ummetuksen hoitoon”, kertoo Skepsis ry:n puheenjohtaja Otto J. Mäkelä. 50-vuotiaan Mäkelän tausta on it-alalla.

Parhaiten yhdistys tunnetaan sen vuosittain jakamista Sokrates- ja Huuhaa-palkinnoista. Sokrates-palkinto myönnetään ansiokkaasta tieteellisen maailmankuvan edistämisestä. Huuhaa-palkinnon puolestaan saivat viime vuonna MTV ja Nelonen Media ”taikauskon ylläpitämisestä ja ihmisten epävarmuuden hyväksikäytöstä”. Syynä olivat kanavien yömyöhään lähettämät ennustajaohjelmat.

Tunnettuja suomalaisia skeptikkoja ovat esimerkiksi kirjailija Tiina Raevaara, Fingerpori-piirtäjä Pertti Jarla, opettaja-kirjailija Arno Kotro, taikuri Pete Poskiparta ja kosmologi Kari Enqvist.

”On hieman ristiriitaista, että vaihtoehtoväki pyrkii hakemaan uskottavuutta pukemalla viestinsä tieteen kaapuun. Saatetaan puhua kvanteista ja energiakentistä, joista harva maallikko oikeasti ymmärtää mitään, mutta ne kuulostavat vakuuttavilta, koska fyysikotkin niistä puhuvat. Einsteininkin sanoja venytetään uskomushoitojen markkinointiin”, Enqvist sanoo. Hän toimi 1990-luvulla Skepsiksen varapuheenjohtajana.

”On hyvä, että Suomessa on vastavoima pidäkkeettömälle huuhaalle, mutta toisaalta skeptikon tehtävä on aika epäkiitollinen. Siitä saa helposti ilonpilaajan maineen.”

Sanal Edamaruku suoritti Intiassa vuosisadan ilonpilauksen ja sai maksaa siitä.

Maaliskuussa 2012 mumbailaisessa Irlan kirkossa rukoillut nainen huomasi, että alttarin Jeesus-patsaasta tippui vettä. Kirkonmiehet tulkitsivat välittömästi, että patsas itkee. Sitä alettiin markkinoida ihmeenä.

Kirkko itse pyysi Edamarukun paikalle tv-ryhmän kanssa tutkimaan asiaa. Parasta mainostahan olisi, jos maan tunnetuin skeptikko sanoisi kameroiden edessä, ettei ymmärrä, mistä on kyse. Edamaruku otti mukaansa tutun rakennusinsinöörin ja ryhtyi tutkimaan patsasta. Kirkon työntekijä tarjosi Edamarukulle jopa vasaraa, jolla hän olisi saattanut purkaa patsaan. Se oli ilmeisesti ansa.

”He yrittivät suorastaan pakottaa minut vahingoittamaan patsasta. Silloin olisin tietysti näyttänyt uskovaisia vihaavalta hullulta”, Edamaruku sanoo.

Ilman vasaraakin selvisi nopeasti, että kyse ei ollut pyhistä kyynelistä. Seinä patsaan jalkojen takana oli kostea, ja siinä kasvoi levää. Edamaruku purki pienen palan seinän alareunaa ja löysi tukkeutuneen vesiputken. Se johti viereisen huoneen WC-pönttöön.

”Haju oli kamala. Putki oli tukossa, ja vesi jäi muhimaan seinään. Koska patsas oli huokoista sementtiä, vesi nousi sen jalustaa ylös kapillaari-ilmiön vaikutuksesta ja valui alas jaloissa olevista ristiinnaulitsemisrei’istä”.

Kirkossakävijät olivat jopa juoneet tätä likavettä, koska siinä uskottiin olevan parantavia voimia. Edamaruku ei usko, että kyse oli tietoisesta huijauksesta. Kirkko ei vain ymmärtänyt ilmiötä ja halusi pitää sitä ihmeenä.

Kirkon ulkopuolella odotti 300-päinen väkijoukko ja tv-ryhmä. Edamaruku tajusi, että jos hän paljastaa ihmeen salaisuuden tässä, pettyneet uskovaiset saattavat hyökätä hänen kimppuunsa. Sellaista tapahtuu: vihaiset gurut olivat aiemmin viskoneet palavia hiiliä Edamarukun päälle, ja väkijoukko murjoi kerran hänen autonsa romutuskuntoon.

Kirkon edustajat tivasivat kuitenkin lausuntoa, ennen kuin Edamaruku saisi lähteä. Hän mutisi kameroille jotain ympäripyöreää ja poistui. Hän tiesi, että illalla hän saisi joka tapauksessa esittää asiansa parhaan katseluajan lähetyksessä väkijoukolta suojassa.

Illan lähetyksessä oli Edamaruku vastaan viisi kirkon edustajaa. Hän kertoi, että Jeesus-patsaan ”itku” johtuu huonosta viemäröinnistä.

Kirkon varainhoitaja poltti päreensä. ”Vesi ei voi kulkea ylöspäin, ainoastaan alas! Se on Jumalan laki!” Mies yritti käydä Edamarukun kimppuun studiossa, joten Edamaruku eristettiin muista keskustelijoista. Hän jatkoi keskustelua toisesta huoneesta, jossa oli kamera.

Ohjelma oli pelkkää huutokuoroa. Edamarukua syytettiin rienaamisesta ja jumalanpilkasta, ja itse Mumbain piispa Agnelo Gracias soitti studioon ja vaati lähetystä katkaistavaksi. Sitä ohjaaja ei tehnyt, vaan pyysi piispan mukaan keskusteluun.

Ärsytetty Edamaruku alkoi ampua kovilla. Hän syytti kirkkoa keskiaikaisista noitavainotaktiikoista ja ihmeiden kaupittelusta köyhille. Piispa yritti sovitella: Ehkä juuri tässä tapauksessa ei ollut ihme kyseessä, mutta ihmeitä silti tapahtuu. Hän sanoi, että Euroopassakin katolinen kirkko on tukenut paljon tieteen kehitystä. Edamaruku repesi nauruun.

”Kun katolinen kirkko kerran uskoo henkien manaamiseen, niin manatkaapa nyt tähän studioon esille Galileo Galilei. Hän todistaa varmasti mielellään tuon väitteen vääräksi”, hän paasasi.

Piispa suivaantui ja katkaisi puhelun. Kirkon lakimies sanoi, ettei rienaava Edamaruku näkisi enää päivänvaloa, koska hän oli loukannut jo itse piispaakin.

”Minusta se keskustelu meni ihan hyvin. Lähetyksen jälkeen sanoin kaverilleni, että ostetaanpa nyt pullo hyvää viskiä, on ollut pitkä päivä”, Edamaruku kertoo.

Se pullo jäi korkkaamatta. Kameramies tuli ilmoittamaan, että rakennuksen ulkopuolelle oli saapunut kirkon bussilla vihainen väkijoukko astalot kädessään.

He eivät poistuisi, ennen kuin Edamaruku olisi hakattu. Televisioyhtiön työntekijät joutuivat purkamaan osan rakennuksen takaseinää, jotta Edamaruku pääsi livahtamaan karkuun.

Edamaruku lensi kotiinsa Delhiin. Hän ajatteli, että tilanne rauhoittuu. Kaikki vain paheni. Hänestä oli tehty Mumbaissa 27 ilmoitusta poliisille perustuslain eriskummallisen vihapuhepykälän nojalla.

Edamaruku tiesi, että oikeusjuttuun ei olisi aineksia, mutta kyse oli Intiassa yleisestä häirintätaktiikasta. Mumbaissa hänet voitaisiin pidättää, jos yksikin poliisilaitos alkaisi ajaa asiaa eteenpäin. Kolme tarttui toimeen.

Uutistoimisto AFP:n toimittaja soitti Edamarukulle ja kertoi, että tämän henki on vaarassa. Liikkui huhuja, että jos Edamaruku saataisiin putkaan yhdeksikin yöksi, joku palkattaisiin tappamaan hänet.

Edamarukun oli mentävä maan alle. Hän piileskeli ensin kirjankustantamon nurkkahuoneessa ja myöhemmin Delhin yliopiston opiskelija-asuntolan yhteydessä olevassa lukitussa kopissa.

Opiskelijat kävivät aamuisin tuomassa Edamarukulle ruokaa ja päästämässä hänet vessaan. Lopulta tilanne kiristyi niin, että ainoa vaihtoehto oli poistua kiireesti maasta.

Mutta mihin hän menisi? Hänen viisuminsa olivat vanhentuneet ja uuden saaminen esimerkiksi Yhdysvaltoihin kestäisi kymmenen päivää.

Yllättäen Edamaruku sai puhelun Helsingistä. Vanha ystävä, Suomen humanistiliiton puheenjohtaja Pekka Elo oli kuullut tilanteesta. Elo junaili suurlähetystön kautta Edamarukulle pikavauhtia viisumin ja maksoi tälle jopa lentoliput.

Varhain aamulla 12. kesäkuuta 2012 Edamaruku astui Finnairin koneeseen Delhin lentokentällä. Hän soitti lapsilleen olevansa turvassa ja poistuvansa muutamaksi viikoksi ulkomaille. Rättiväsynyt Edamaruku sulki silmänsä.

Seitsemän tuntia myöhemmin hän heräsi, kun koneen pyörät koskettivat kiitorataa Helsinki-Vantaalla.

Edamaruku saapui maahan, jossa sanomalehdet julkaisevat horoskooppeja ja muutama kansanedustaja kiistää evoluution, mutta taikausko tai tieteestä ahdistuva uskonnollisuus ei ole likimainkaan niin yleistä kuin Intiassa.

Suomessakin skeptikot ovat kyseenalaistaneet uskontojen opetuksia.

Esimerkiksi Paholaisen asianajaja -blogia pitävä kelloseppä Juha Leinivaara on riipinyt ahkerasti uskontoja teksteissään. Erityisesti hän on omistautunut kinastelemaan kreationistien eli luomisteoriaan uskovien kanssa.

”Kerran väittelymme tuloksena eräs nuoren maan kreationisti muuttui vanhan maan kreationistiksi. Nykyään hän uskoo, että planeettamme on todella 4,5 miljardia vuotta vanha, mutta että vedenpaisumus kuitenkin tapahtui 4 300 vuotta sitten”, Leinivaara pohtii työnsä vaikutuksia.

Skepsiksen jäsen Arno Kotro opettaa lukiossa filosofiaa ja psykologiaa. Hänen mielestään uskonnon opettamista alakouluissa pitäisi miettiä.

”Jos sama opettaja kertoo, että Maa kiertää Aurinkoa ja Jumala kuulee rukouksemme, kuten alakoulun uskonnonkirjassa sanotaan, riskinä on tiedon ja myyttien sekoittuminen. Toisaalta eri uskontojen tuntemus kuuluu ilman muuta yleissivistykseen”, Kotro pohtii.

Kotro haluaisi kouluihin enemmän kriittisen ajattelun opetusta.

”Voisi enemmän käsitellä sitä, miksi toiset väitteet ovat perustellumpia kuin toiset ja mihin esimerkiksi luonnontieteellinen tieto perustuu. Terveystiedossa voisi nykyistä enemmän pohtia, miksi uskomushoitoihin turvaudutaan.”

Välillä Suomen skeptikot jalkautuvat käännytystyöhön hieman kuin Intian ra­tionalistit busseineen. Muutama vuosi sitten skeptikot järjestivät Hakaniemen torilla homeopaattisen joukkoitsemurhan, jonka tarkoitus oli osoittaa, että homeopaattisista lääkkeistä ei voi saada yliannostusta, koska ne eivät toimi ensinkään.

Skeptikot pystyttävät kriittisen ajattelun pisteen Hengen ja tiedon messuille ja käyvät kinaamassa uskomushoitajien kanssa. Tai irvivät energiahoitoihin uskovia tarjoamalla messukävijöille omia ”skeptisesti värähteleviä” kiviään.

”Eihän siitä usein muuta tule kuin itselle lämmin olo”, Skepsiksen puheenjohtaja Otto J. Mäkelä sanoo.

Lakimieheksi opiskeleva Denis Galkin, 29, on kiertänyt Skepsis-teltan kanssa Ilosaarirockissa useamman vuoden. Tarjolla on ollut tietoa ja esimerkiksi ”homeopaattista kossua” eli hanavettä. Homeopatian oppien mukaisesti vettä kaadet­taessa on kuitenkin ajateltu Koskenkorvaa ja pulloa on ravistettu ahkerasti.

Joensuun Scifest-tiedemessuilla Galkin ystävineen yritti keksiä, miten alakoululaisille voisi havainnollistaa skeptisen ajattelun merkitystä.

”Meillä oli näyttö, joka oli ohjelmoitu niin, että kun ihminen kulkee sen ohi, hänen ympärilleen näyttää tulevan energia-aura. Sitten kysyin lapsilta, että tiedättekö, jotkut ihmiset oikeasti uskovat tällaiseen”, Galkin sanoo. ”Yleensä ne lapset totesivat vain että aha ja lähtivät pois”.

Sanal Edamaruku on asunut nyt neljä vuotta Suomessa oleskeluluvalla. Hän on yhä Intian rationalistiyhdistyksen ja kansainvälisen Rationalist Internationalin johtaja. Se onnistuu nettiyhteyksien avulla Kontulastakin käsin. Edamaruku on lisäksi kouluttanut Intiaan päteviä paikallisjohtajia hoitamaan päivittäistä toimintaa.

Turvapaikkaa hän ei missään vaiheessa halunnut hakea. Silloin hän olisi menettänyt Intian passin. Edamaruku elättää itsensä kirjailijana ja kiertää Euroopassa luennoimassa. Hän on puhunut myös Skepsiksen tilaisuuksissa.

Intiaan hän ei voi palata. Rationalistien vainot ovat vain kiihtyneet Edamarukun lähdettyä. Vuonna 2013 Mumbain rationalistijohtaja, lääkäri Narendra Dabholkar houkutteli Edamarukua palaamaan.

”Hän sanoi, että he voivat järjestää ympärilleni suojaksi vaikka 5 000 ihmisen muurin. Harkitsin jo paluuta. Neljä päivää myöhemmin Dabholkar murhattiin.”

Kaksi naamioitunutta asemiestä ampui Dabholkaria lähietäisyydeltä päähän ja rintaan, kun tämä oli aamukävelyllä.

Viime vuonna hindufundamentalistit surmasivat taikauskoa vastaan puhuneen kirjailija Govind Pansaren ja professori M. M. Kalburgin. Pansare oli niin ikään aamukävelyllä vaimonsa kanssa, kun moottoripyörällä liikkuneet murhaajat ampuivat kumpaakin. Vaimo jäi henkiin.

Kalburgi ammuttiin kotiinsa, kun hänen vaimonsa oli hakemassa kahvia opiskelijoiksi tekeytyneille asemiehille.

Edamaruku on menettänyt myös parhaan ystävänsä Suomessa. Opetusneuvos Pekka Elo kuoli sairaskohtaukseen joulukuussa 2013. Elo tarjosi Edamarukulle Suomesta ensimmäisen asunnon.

”Pekka oli minulle kuin veli. Hän otti minut osaksi perhettään. Kukaan ei ole ollut minulle niin ystävällinen.”

Vuonna 2014 Edamarukun äiti Soley teki kuolemaa kotiosavaltiossaan Keralassa. Edamaruku kysyi kirkon edustajilta, voitaisiinko saada edes aselepo aikaan, jotta hän voisi vierailla sairaan äitinsä luona, mutta katolisen kirkon kanta oli, että Edamarukun on pyydettävä ensin anteeksi. Siihen hän ei suostunut.

”Äitini kuuli tilanteesta ja sanoi, että jos pyydän kirkolta anteeksi, hän ei suostu tapaamaan minua. Ehkä hän kuoli surul­lisena siitä, ettei voinut nähdä minua, mutta uskon, että hän oli lopulta ylpeä siitä, etten taipunut kiusaajien painostukseen.” 

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ministeri Lindströmin erityisavustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet – TEM:n johto piti tekoa pöyristyttävänä

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  4. 4

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  5. 5

   Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”

  6. 6

   Poliisi vahvistaa: Espoon pitseriapalon epäillään olleen polttopulloisku – kaksi ihmistä otettu kiinni

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  9. 9

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  10. 10

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  3. 3

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Stand-up-koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  8. 8

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  9. 9

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  10. 10

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää