Valikko
Sunnuntai    |   Usko Siskoa

Näin onnistut valokuvassa

Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä, voit ehdottaa parempaa lähettämällä viestin osoitteeseen hs.sisko@hs.fi.

Rakkaat ystävät!

Ennen juhannusta etsimme sivistävää, mutta huokeaa matkakohdetta. Lukupiirin maailmanmatkaaja mainitsi Kreikan, jossa sivistys kukoisti tuhansia vuosia ennen kuin meillä piirreltiin tikku-ukkoja kallioihin. Vastaus synnytti kirjeryöpyn.

Arkeologi Jarmo Kankaanpää oikaisee: ”Suomen ’tikku-ukoista’ eli kalliomaalauksista vanhimpien on arvioitu ajoittuvan noin välille 5 000–4 500 eaa. eli kampakeraamisen kivikauden alkuun. Tuhansia vuosia tätä vanhempia ihmisveistoksia ei Kreikassa juuri ole säilynyt. Kreikan varhaisimmat säilyneet pienet ihmisfiguurit ajoittuvat sikäläiselle varhaiselle keraamiselle kivikaudelle (6 500–5 800 eaa.), mutta ne ovat enimmäkseen tyyliteltyjä, usein ruumiinmuodoiltaan liioiteltuja naishahmoja, joita on vaikea yhdistää Kreikan klassisen kauden luonnonmukaisiin ja -kokoisiin ihmisveistoksiin. Kreikan kuvanveistotaiteen ihaillut klassisen kauden työt ajoittuvat noin välille 500–323 eaa. eli noin 4 000 vuotta tikku-ukkojen jälkeen.

Suomesta on muutakin kivikauden taidetta kuin kalliomaalaukset. Esimerkiksi käy vaikkapa Huittisten kivinen hirvenpää, joka on ajoitettu noin vuoteen 6 100 eaa. Se on siis suunnilleen samanikäinen kuin Kreikan vanhimmat veistokset, jotka Huittisten hirvenpää hakkaa luonnonmukaisuudessa mennen tullen.

Jos haluaa ihailla todella varhaista ja taitavaa muinaistaidetta, kannattaa kreikkalaisten veistosten sijaan tutustua Ranskan ja Espanjan paleoliittisiin luolamaalauksiin, jotka tehtiin, kun Suomen päällä oli vielä mannerjäätikkö. Paleoliittiseen taiteeseen tutustuminen voisi muutenkin auttaa pääsemään siitä harhakäsityksestä, että kivikauden ihmiset olivat jotenkin nykyihmistä tyhmempiä, taitamattomampia ja hahmotuskyvyttömämpiä.”

Ja sitten kysymysten pariin.

Harrastan tuntuvassa määrin kulttuuria ja seuraan tietenkin myös taidekirjoittelua lehdissä. Olen kaikkiruokainen, pidän elokuvasta ja oopperasta, Olavi Virrasta ja Tyko Sallisesta. Kriitikkomme ovat yleensä hyvin perillä aiheistaan, mutta yhtä asiaa olen jäänyt kuitenkin hämmästelemään, siis arvosteluissa. Niiden ohessa julkaistaan nykyään tähtiä, usein asteikolla yhdestä viiteen. Tähdet ovat jonkinlaisia suosituksia. Tähdillä luokitellaan elokuvia, poppia ja pelejä (ja Jaloviinaakin), mutta ei koskaan klassista musiikkia, kirjoja tai teatteria. Miksi? En keksi syytä.

– Diabeetikko

Monet hienostuneiksi itsensä mieltävät kriitikot pitävät tähtien käyttöä epäanalyyttisena, jopa moukkamaisena, kertoo lukupiirimme taidekriitikko. Tähdet typistävät teoksen hyväksi, keskinkertaiseksi tai huonoksi, aivan kuin monisyinen taide asettuisi tällaiselle mittarille. Tähtiä ei juuri käytetä kritiikeissä, jotka käsittelevät perinteikästä, arvokkaaksi miellettyä korkeakulttuuria. Nuorten ja massojen suosimien taidelajien arvosteluissa tähdet ovat tuttu näky. Kyse on siis vanhasta, jo katoavasta jaosta korkeaan ja populaarikulttuuriin.

Tähtiarvosteluilla on toki paikkansa. Onhan kritiikki eräänlaista kuluttajavalistusta. Lukijalle on syytä tarjota selkeä tieto siitä, onko teos kokemisen ja kenties rahan arvoinen. Tähtien käyttö vaikuttaa olevan lisääntymään päin. Joissakin lehdissä esimerkiksi kirjallisuutta arvostellaan tähdillä. Lehdet tekevät yleisen linjauksen tähtien käytöstä, ja yksittäiset kriitikot noudattavat näitä sääntöjä, kenties purnaten.

Olen mielestäni ihan normaalin näköinen keski-ikäinen nainen. Minua vaivaa se, etten omista yhtään kivaa kuvaa itsestäni. En mielestäni ole edes erityisen kriittinen – en vain yksinkertaisesti osaa olla kuvissa luontevasti, ja sitten niistä tulee aina eri tavoin epäonnistuneita. Voisitko selvittää lukupiirin valokuvaajalta, millä neuvoilla onnistun varmimmin kuvissa (asento, valo, ilme jne.). Ounastelen, että alamäki ulkonäön suhteen on joka tapauksessa jo alkanut, ja olisi siksikin mukava saada itsestä kuvia, joita tykkää katsella.

– Tärähtänyt

Nopeasti räpsäistyt kännykkäkamerakuvat tekevät harvalle oikeutta. Jos joudut varoittamatta kuvattavaksi, tässä muutama pikavinkki:

1. Hymyile leveästi ja työnnä leukaasi hieman eteenpäin. Tällainen ilme näyttää usein kuvissa miellyttävämmältä kuin vakava ilme, joka voi saada kasvot roikkumaan.

2. Jos ehdit sipaista meikkiä kasvoillesi, aina parempi. Kirkas huulipuna näyttää kuvassa luontevalta ja tuo kasvoihin pirteyttä ja ryhtiä.

3. Asetu kasvot ja ylävartalo kohti kameraa, mutta pidä alavartalo sivuttain. Laske taaimmainen käsi lantiolle ja pidä kameraa lähempi käsi suorana alaspäin. Tällä tavoin vartalon linjasta tulee hoikka mutta muodokas kuten Hollywoodin näyttelijättärillä ja kauneuskuningattarilla.

Kannattaa kokeilla ammattilaiskuvaajaa. Kaikista ihmisistä saa kauniita ja mielenkiintoisia kuvia hyvän kuvaajan avulla. Studion valoissa tai tarkkaan valitussa metsämaisemassa meistä jokainen on fotogeeninen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Valokuvaus
 • Usko Siskoa
 • Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Lännen hyödylliset idiootit Putinin apureina – Takinkääntö on ollut Suomessakin vauhdikasta

  2. 2

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  3. 3

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  4. 4

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Italialaismedia: Suomalainen poika kuoli Italian Alpeilla

  7. 7

   Neljä naista ja neljä miestä pyrkii Helsingin johtoon – näin he vastasivat kysymyksiin suurmoskeijasta, koulukurista, autoilusta ja ulkoistamisesta

  8. 8

   Miksi Helsingissäkin puuhataan kävelykatuja ja työnnetään autoja ahtaalle? Tämä 80-vuotias tanskalaismies on syypää

  9. 9

   Suku uhkasi tappaa ja viritti ansan irakilaiselle Kasimille – Homoutensa vuoksi vainotut hakevat turvaa Suomesta

  10. 10

   Ajokeli on erittäin huono – räntäsade jatkuu vielä torstaiaamuna

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

  2. 2

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  3. 3

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  4. 4

   Supersuosittu amerikkalaisjuontaja irvaili Trumpille ”Suomen Godzilla-hyökkäyksellä”

  5. 5

   Seitsemän maankaltaista planeettaa löytyi kääpiötähden ympäriltä 40 valovuoden päästä

  6. 6

   Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

  7. 7

   Perusterveestä Kaisa Tolosesta, 52, tuli sairas työtön kuudessa vuodessa: ”Tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”

  8. 8

   Parhaissa purkkisalsoissa rouskuu tuore tomaatti, pahimmat ovat kuin ketsuppia – HS:n salsavertailussa paljastui hurjia laatueroja

  9. 9

   Tukholmalaislähiön mellakasta kohistaan maailmalla – Ruotsissa pohditaan poliisin aseenkäyttöä ja tapahtumien vaikutusta maakuvaan

  10. 10

   Nuorena rocktähtenä Jarkko Martikainen huusi totuuttaan julki koko sukupolvelle – nyt Donnerin, Kaurismäen ja Tervon sivallukset ärsyttävät häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää