Nizza on ollut yli 2000-vuotisen historiansa aikana usein traagisten tapahtumien näyttämö

Välimeren ja Alppien väliin jäävällä pätkällä lomalaiset ovat paistatelleet päivää ja haistelleet merta yli sata vuotta. Ennen sitä se oli pitkään sopiva kaistale sotimiseen.

Nizza on siitä erikoinen ranskalainen kaupunki, että monet sen asukkaat eivät miellä itseään ranskalaisiksi. He sanovat olevansa nizzalaisia.

Torstain terroriteko tapahtui Nizzan kuuluisimmalla rantabulevardilla Promenade des Anglaisilla, jolle ihmiset olivat kokoontuneet juhlimaan Ranskan kansallispäivää.

Nizzassa syntynyt kielenkääntäjä Sébastien Cagnoli kertoo puhelimitse, että kyseisen päivän juhlimista kaupungissa voi pitää jopa ihmeellisenä.

”Ranskan vallankumous 14. heinäkuuta 1789 ei ollut mikään vapautus Nizzassa. Sen jälkimainingeissa kaupunki vasta liitettiin Ranskaan.”

Cagnoli on yksi heistä, jotka kutsuvat itseään ensin nizzalaiseksi ja vasta sitten ranskalaiseksi. Hän on tutkinut paljon kotikaupunkinsa historiaa. Cagnoli on myös kääntänyt ranskaksi suomalaista kirjallisuutta, muun muassa Sofi Oksasen romaaneja ja Jussi Valtosen vuonna 2014 Finlandia-palkinnon voittaneen romaanin He eivät tiedä mitä tekevät.

Hän oli kotonaan vain 400 metrin päässä paikalta, jossa kuorma-auto syöksyi väkijoukkoon. Cagnolin ystäviä oli kadulla, mutta he onnistuivat pakenemaan.

Cagnoli muistuttaa, että Nizza ei valikoitunut traagisten tapahtumien näyttämöksi ensimmäistä kertaa.

Nizzasta ovat sen olemassaolon aikana tapelleet monet kansat ja valtiot. Kaupunki perustettiin jo vuonna 330 ennen ajanlaskun alkua Alppien ja Välimeren väliselle kaistaleelle, jossa maa syöksyy kolmen kilometrin korkuisilta vuorilta kahden kilometrin syvyyteen merenpohjaan.

Paitsi että Nizza on aina ollut yksi Euroopan polttopisteistä geopoliittisesti, maantieteellisesti se on sitä kirjaimellisesti. Nizzan kohdalla mannerlaatat hinkkaavat toisiaan, jolloin alueella tapahtuu paljon maanjäristyksiä.

Nizzan nimi tulee kreikan kielen sanasta nikaia, joka tarkoittaa voittoa. Nimi on sikäli osuva, että jos Alppien eri puolilla asuvat kansat halusivat taistella keskenään, ja hehän halusivat, tämä pätkä oli järkevin sotimiseen.

Kaupungin sekava historia kiteytyy pitkään nimilitaniaan eri valtioita ja näiden liittoumia, jotka ovat vuosisatojen mittaan hallinneet aluetta.

Ensin Nizzassa asuivat liguurit, minkä jälkeen maan valloitti Rooman imperiumi, jonka romahtamisen jälkeen tilalle tulivat frankit. Sitten alue liitettiin Provenceen, joka oli itsenäinen valtio vielä 800-luvulla, mutta josta tuli osa Pyhää saksalais-roomalaista keisarikuntaa 1000-luvun alussa. Parisataa vuotta myöhemmin Nizza irrotettiin osaksi Savoijin herttuakuntaa, jonka nimi muuttui Sardinian kuningaskunnaksi.

Tämän kuningaskunnan alaisuudesta Nizza liitettiin Ranskaan vuonna 1860.

Eri kansojen ja hallintojen heittopussina olo on johtanut siihen, että Nizzaan on kehittynyt oma identiteettinsä. Epävirallisissa yhteyksissä Nizzasta saatetaan puhua edelleen Nizzan kreivikuntana, joksi sitä kutsuttiin 1500-luvulla. Cagnolin mukaan Nizzan vanhimmissa kaupunginosissa voi yhä kuulla ihmisten puhuvan alueen perinteistä kieltä nissardia. Nizzalla on jopa oma lippu.

Turisteille ja useimmille paikallisille Nizza on silti vain yksi Ranskan kaupunki, tosin poikkeuksellisen hauska sellainen. Nizza on suosittu biletyspaikka ja Ranskan Rivieran tärkein matkailukohde, joka on vetänyt matkailijoita puoleensa vuosisatojen ajan.

Promenade des Anglais, jolla torstain isku tapahtui, on Nizzan kuuluisin rantabulevardi ja kaupungin symboli.

Kadun varrella sijaitsee maailmankuulu loistohotelli Negresco, jossa Sammon, Nordean ja UPM:n hallitusten puheenjohtaja pankkiiri Björn Wahlroos piti 60-vuotissyntymäpäivänsä neljä vuotta sitten.

Bulevardi on seitsemän kilometriä pitkä ja täynnä loistohotelleja ja -ravintoloita. Cagnolin mukaan kaupunki on hyvin tiheä, ja leveä bulevardi on tärkeimpiä paikkoja, joissa suuret ihmisjoukot pystyvät kokoontumaan.

Kadun nimi tarkoittaa englantilaista kävelypaikkaa. Cagnolin mukaan se rakennettiin 1800-luvulla siksi, että Nizzaan sankoin joukoin rynnäköineet englantilaisten matkailijoiden joukot halusivat mukavan väylän jolla käyskennellä, haistella merta ja paistatella auringossa.

Ja tätä siellä on tehty siitä lähtien.

”Viime vuonna Nizzan museot pitivät näyttelyitä bulevardin historiasta tarkoituksenaan esittää, että katu nostettaisiin Unescon maailmanperintökohteiden joukkoon”, Cagnoli kertoo.

Terrori-isku särki kertaheitolla Nizzan bilehuuruisen jetset-sädekehän. Tavallaan kyseessä on paluu alkuun; yhtenäistä Eurooppaa huojuttava isku tapahtuu kaupungissa, joka oli kansojen ja mannerlaattojen törmäyskohta jo ajanlaskun alussa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  2. 2

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  3. 3

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  4. 4

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  5. 5

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  6. 6

   Trump näkee USA:n uhrina – Presidentti julisti YK:ssa uuden itsekkyyden ajan

  7. 7

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  8. 8

   Työnteko vähenee nuorilla miehillä, koska vapaa-aika on parempaa – syynä tietokonepelien kehittyminen niin hyviksi

  9. 9

   Ihan tavallista seksiä on turha vähätellä – Liian suuret odotukset voivat johtaa pettymyksiin

  10. 10

   Tänään televisiossa: Uusi tanskalainen jännitysdraama on jo melkein liian ahdistava – Voiko Pinnan alla -sarjaa kutsua enää viihteeksi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  2. 2

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  3. 3

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  4. 4

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  5. 5

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  6. 6

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  7. 7

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  8. 8

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  9. 9

   Kylmähermoinen neuvostoupseeri pelasti syyskuussa 1983 maailman ydinsodalta, mutta sai tunnustusta vasta yli 20 vuotta myöhemmin – Stanislav Petrov kuoli yksin moskovalaisessa lähiössä

  10. 10

   Onko totuudella Britanniassa enää niin väliä? Kaikkien brexit-valheiden äiti nousi haudasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  4. 4

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  8. 8

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää