Suomalainen oli F1-kuskina, teki hämäräbisnestä Baltiassa ja sai tuomion huumekaupan suunnittelusta

Rikkaan perheen pojasta tuli Suomen toinen F1-kuljettaja, jota formulalegenda Niki Lauda jahtasi radalla. Sitten Mikko Kozarowitzky jätti kilpa-autoilun, ryhtyi liikemieheksi ja riskeerasi kaiken. Pian perässä oli Interpol. Nyt hän kertoo hurjan elämäntarinansa.

Mikko Kozarowitzky on asunut yli 40 vuotta Keski-Euroopassa. Se on osaltaan vaikuttanut tämän herrasmiehen kirosanavarastoon.

”Hemputti.”

”Pöhötti.”

”Voi veltto.”

Näillä voimasanoilla 68-vuotias suomenruotsalainen höystää tarinaansa.

Kozarowitzkyn elämä ei ole ollut veltto vaan suorastaan uskomaton ja erityisesti hemputin kiva, mutta välillä on pöhöttänyt niin, että hän on halunnut kuolla.

Kaikkiaan kymmentä suomalaista voi sanoa formula 1 -kuljettajaksi. Kozarowitzky on yksi heistä. Hän on Leo Kinnusen jälkeen järjestyksessä toinen suomalainen F1-kuljettaja.

Kozarowitzkyn elämässä F1 on kuitenkin ollut pelkkä sivujuonne. Hänen perässään ovat olleet ohitusta kärkkyneet huippukuskit, kuten Keke Rosberg, James Hunt ja Niki Lauda, mutta myös pidätystä pohjustanut Interpol.

Hän on istunut formula-autoissa, vankilassa ja neuvottelupöydissä presidenttien kanssa. Hän on seissyt kauhusta jäykkänä virolaisessa metsässä kuuntelemassa rynnäkkökiväärien rätinää sekä maannut sairaalassa kuolemalta pelastuneena.

Lanaken on belgialainen pikkukaupunki aivan Hollannin rajalla. Maastricht sijaitsee vartin ja Bryssel runsaan tunnin ajomatkan päässä.

Lähiötalo näyttää omakotitalolta, mutta siinä onkin kolme asuntoa.

”Tulkaa hissillä ylös”, Kozarowitzkyn ääni neuvoo ovipuhelimesta. Hissi ei nouse aivan ylös asti, vaan oviaukolle jää muutaman sentin kynnys.

”Ei ole Koneen hissi”, vastaan tullut Kozarowitzky sanoo, hymyilee ja pyytää peremmälle asuntoonsa. Kolmiossa on iso terassi. Kozarowitzkyn kannettava tietokone ja kolme puhelinta ovat rivissä olohuoneen pöydällä. Maljakossa on 12 valkoista tekotulppaania.

Eteisessä on formulalegenda Ayrton Sennan (1960–1994) muotokuva, mutta mikään muu ei muistuta Kozarowitzkyn kilpa-autoilijan menneisyydestä.

Kozarowitzky on muuttanut tänne isosta talosta, ja kodin irtaimisto on jäänyt varastoon. Päivettynyt Kozarowitzky levittää käsiään asunnossaan.

”Mulla ei ole täällä mitään. Ei mitään. Mutta mulla on mun vapaus.”

Vapautta etsivät myös Kozarowitzkyn venäläiset isovanhemmat, kun he saapuivat Suomeen vuonna 1920 Pietarista.

Isoisä oli ollut Venäjällä merkittävä liikemies, joka oli hoitanut Venäjän ja Englannin välistä kauppaa. Suomesta isoisä muutti perheineen Riikaan. Eräänä päivänä Neuvostoliiton aikana isoisän oveen koputettiin, eikä hänestä enää koskaan kuultu.

Mikko Kozarowitzkyn isä Nikolai asettui myöhemmin Suomeen, meni naimisiin näyttelijä Ellen Wåhlbergin kanssa ja pyöritti Työterä-yhtiötään.

Mikko varttui vauraalla alueella Helsingin Munkkiniemessä. Vastapäätä asui paahtimosuvun poika Robert Paulig, jota Kozarowitzky kutsuu lapsuudenkaverikseen.

Nikolai-isä oli yksi ratakilpa-autoiluun erikoistuneen 500-Kerhon perustajista. Vuonna 1956 isä oli testaamassa uutta Lotus-autoaan Tuusulantiellä, kun hän ilmeisesti sai sydänkohtauksen ja törmäsi vastaan tulevaan autoon.

Seitsemänvuotias Mikko katseli kohtalokasta testiä ystäväperheen autossa.

”Näin, kun isäni paloi sinne Lotukseen”, Mikko Kozarowitzky kertoo. ”Muistan, että jostain syystä ajattelin, että nyt en enää saa selkääni, vaikka olin saanut isältäni selkäsaunan vain kerran. Silloin olin laskenut pulkalla suoraan auton alle.”

Kozarowitzkyn äiti meni uudelleen naimisiin. Mikon isäpuoli, varatuomari Jarl Hohenthal oli varakas mies. Hän oli fuusioimassa Nokiaa, Suomen Kaapelitehdasta ja Suomen Kumitehdasta suuryhtymä Oy Nokia Ab:ksi, josta kasvoi myöhemmin kännykkäjätti Nokia.

Nokian hallinnollisena johtajana toiminut Hohenthal oli myös Suomen tennisliiton puheenjohtaja. Tennis oli myös nuoren Mikko Kozarowitzkyn intohimo. Hän voitti Suomen mestaruuksia ja edusti Suomea Davis cupissa Kanadaa vastaan vuonna 1966.

Skootterionnettomuuden takia Kozarowitzkyn toinen jalka lyheni sentillä, minkä jälkeen kiinnostus tennikseen lopahti. Hän siirsi tarmonsa formula-autoihin.

Nuorena Kozarowitzky teki kaiken toisin kuin hänen vanhempansa olisivat toivoneet – lopetti koulun, meni iltakouluun ja töihin sateenvarjojen korjaajaksi.

”En ollut silloin kotona kovin suosittu. Tärkeintä on, että on kivaa. Kovapäinen olen ollut aina, valitettavasti.”

Kilpa-autoilu oli ymmärrettävästi perheen kiellettyjen asioiden listalla ykkösenä, mutta vuonna 1967 Kozarowitzky osti kilpa-auton, Veemax-formulan. Hän ajoi aluksi kilpaa nimellä Matti Järvi, koska halusi salata asian perheeltään.

Kozarowitzky pärjäsi ja lähti ulkomaille ajamaan. Autossa luki Matthew Jarwi. Vuonna 1969 hän voitti Englannin Thruxtonissa formula vee -kilpailun.

”Luulen, että olen ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut [formuloiden sydänmailla] Englannissa tai Keski-Euroopassa formulakilpailun.”

Kozarowitzkystä tuli ammattilainen vuon­na 1970, kun hän sai Wihurilta käyttöön F3-auton ja ruotsalainen kosmetiikkamerkki Pierre Robert tuli suomalaisen sponsoriksi. Kun Kozarowitzky ajoi kilpaa vuosina 1969–77, hänelle maksettiin aina jonkinlaista palkkaa, mutta kyse ei ollut työstä.

”Duuni! Mikä hemputin duuni se ajaminen on? Se on vain kivaa.”

Hemputin kivaa se tosiaan oli.

1970-luvun alussa Kozarowitzky tutustui muun muassa James Huntiin ja Niki Laudaan, joita pidetään lajin legendoina.

Ron Howard ohjasi 2013 Laudan ja Huntin kamppailusta elokuvan Rush. Iloluontoinen Hunt on Kimi Räikkösen eräänlainen esikuva.

Zeltwegin kisaviikonloppuna Hunt nukkui Kozarowitzkyn Volkswagen Kleinbus -pakussa rankkasateelta suojassa, ja Niki Lauda keräsi varikolla kolehtia, että Kozarowitzky saisi uudet renkaat.

”Niki oli tosi nasta kaveri. Ja tosi pieni mies. Saamarin pieni. Kun molemmat olivat Helsingissä, niin Hunt työnsi Nikiä mun siskon lastenvaunuissa. Tämmöisiä ei enää voisi tapahtua.”

Ajat olivat tosiaan toiset ja nykyiset lajilegendat vielä melko tuntemattomia suurelle yleisölle. Kozarowitzky tutustui aikanaan esimerkiksi tallipäällikkö Ron Dennisiin, jolta sai sisustusvinkin: peili makuuhuoneen kattoon.

1973 Kozarowitzky asui Lontoossa ja kävi töissä vientikoulutussäätiössä. Jos hänen Lontoon-asuntonsa katossa olisi ollut peili, sieltä olisi näkynyt formularomantiikkaa.

”Kaikki ne kuskit nukkui siellä mun lattialla, Gunnar Nilsson ja Keke Rosberg ja muut. Perkule. Ne nukkui kuin sardiinit purkissa ja kuorsasi, kun mun piti lähteä töihin.”

Ruotsalainen Gunnar Nilsson (1948–1978) oli myös varakkaasta perheestä. Hän soitti joka aamu äidilleen pitkän rahanruinauspuhelun.

Läpimurrosta haaveilleet nuoret kuljettajat asuivat varikoilla teltoissa ja pakettiautoissa ja elivät kädestä suuhun. Kozarowitzkyn perheellä, ystävillä ja tutuilla oli paljon rahaa ja nimeä, mutta varikolla hänkin mönki muiden mukana ja odotti seuraavia starttirahoja.

Yöllä kuskien autoissa paloi kynttilä, jolla torjuttiin kosteutta ja kylmyyttä. Aamupalaksi hörpättiin kahvia ja imaistiin savuke.

Lapsuudenystävä Yrjö Palotie oli Kozarowitzkyn seurana, kun tämän isä kuoli Tuusulantiellä. Kozarowitzky oli Palotien bestman ja taistelupari 1960- ja 1970-lukujen seikkailuissa. Kozarowitzky saattoi tulla yöllä ikkunalasin läpi juhlien jatkoille. Palotie tiivistää nuoren Kozarowitzkyn kahteen sanaan: ”Aikamoinen veitikka.”

Herrasmiesmäisyys ja perhetausta näkyivät kuitenkin Kozarowitzkyn ajamisessa. Häneltä puuttui tappajanvaisto, jota puolestaan samana vuonna (1948) syntyneellä Keke Rosbergilla oli liikaakin.

Molemmat tavoittelivat paikkaa formula ykkösistä sekä taistelivat kiivaasti tukijoista ja kisasijoituksista. Kozarowitzky ehti kuitenkin ensin ykkösiin.

Tupakkamerkki Marlboron Suomen-yhtiö järjesti Kozarowitzkylle paikan F1-sarjaan vuonna 1977. Hän pääsi Ram-tallin March-autolla Ruotsin Anderstorpin F1-kilpailuun.

Anderstorpin harjoituksissa hallitseva maailmanmestari James Hunt otti ensimmäistä kertaa F1-autolla ajaneen suomalaisen suojelukseensa ja veti tätä perässään pari kierrosta. ”Niin se kävi silloin. Toisen perässä sai parempia aikoja.”

Harjoitusten 31 kuljettajasta vain 24 nopeinta pääsi kilpailuun. Kokematon Kozarowitzky oli joukon hitain ja karsiutui.

Toisessa eli Silverstonen kisassa kaikki näytti lupaavalta, kunnes koitti ensimmäinen virallinen harjoitus ja sen ensimmäinen kierros. Se alkoi hyvin, mutta sitten Kozarowitzky pyörähti suoraan seinään.

”Käsi meni paskaksi.”

Samoin auto.

Seuraava GP oli Hollannissa. Talli tarjosi Kozarowitzkylle samaa kolaroitua autoa, mutta hän kieltäytyi, sillä vääntynyt runko oli hengenvaarallinen. Siihen loppui lyhyt F1-ura, joka piti sisällään kaksi GP:n harjoitusajoa, mutta ei kisastartteja. Fiilis ajamiseen meni, eikä Kozarowitzky ole sen koommin ajanut kilpaa.

F1-maailman tenhosta kertoo, että Kozarowitzkyltä pyydetään yhä nimikirjoituksia. Kirjeitä tulee Saksasta, Itävallasta, Ranskasta, Englannista.

Ajouran jälkeen Kozarowitzky toimi tennisopettajana ja piti pientä baaria kahden tenniskentän kyljessä Hollannin Sittardissa. Asunto oli vain kolme ja puoli metriä leveä, mutta Mikko ja hänen hollantilainen Jeanne-vaimonsa olivat onnellisia. Poika Nikolai syntyi vuonna 1978 ja tytär Alexandra kaksi vuotta myöhemmin.

Nyt, kesällä 2016, Mikko Kozarowitzky kertoo yhden kasvatusperiaatteensa olohuoneen pöydän ääressä.

”Olen tehnyt paljon virheitä, mutta olen aina yrittänyt opettaa lapsilleni tämän lauseen: Don’t risk what you have to get what you don’t need.”

Eli älä riskeeraa sitä, mitä sinulla on, saadaksesi jotain, mitä et tarvitse.

Kozarowitzky on hetken hiljaa.

”Minä.”

”I risk everything. Riskeeraan kaiken.”

”Olen aina tehnyt niin, ikävä kyllä. Kaatunut perseelleni ja noussut.”

Mutta ei ole ollut tylsää?

”Ei ole ollut.”

”Sä tiedät, että olen istunut kaapissa.”

Kaappi on vankila.

”Kun katson sitä aikaa taaksepäin, tajuan, kuinka paljon mä opin siellä.”

Katsotaan taaksepäin, vuoteen 1981. Silloin Kozarowitzky lähti mukaan liike-elämään.

Kozarowitzkyn yhtiö Koza Bv toi Hollantiin aluksi Suomesta hitsauslaitteita, sitten taksamittareita, kunnes laajensi työvaatteisiin ja pakattuun öljyyn.

1990-luvun alussa Kozarowitzky vei länsiautoja Hollannista Venäjälle. Joku oli ilmeisesti kertonut poliisille, että autot olivat varastettuja. Poliisi seurasi Kozarowitzkyä muutaman kuukauden. Kozarowitzkyn ja hänen lähipiirinsä puheita nauhoitettiin. Mukana oli Interpolkin.

Poliisi iski Kozarowitzkyn kotiin. Teini-ikäiset lapset järkyttyivät, kun isä vietiin poliisiasemalle. Suomessakin uutisoitiin, että entistä formulakuskia syytettiin autovarasliigan johtajaksi. Poliisin mukaan Etelä-Hollannissa varastetut autot kuljetettiin Viroon paikalliselle mafialle.

Kozarowitzky vakuuttaa syyttömyyttään. ”Vein Venäjälle kaikkiaan 560 autoa, mutta niistä vain neljä autoa oli varastettuja. Jokaisesta autosta oli tullipaperit plus kuljetuslaskut, jotka olivat mun nimissä. Jos mä olisin vienyt varastettuja autoja Venäjälle, en olisi koskaan tehnyt sitä omissa nimissäni.”

Kozarowitzky tuomittiin kesällä 1994 käräjäoikeudessa kolmeksi vuodeksi vankeuteen autovarasliigan johtamisesta, mutta hovioikeudessa hänet todettiin syyttömäksi.

Avioliitto, lasten luottamus isään ja pankkisuhde alkoivat kuitenkin rakoilla ja liiketoimet kärsivät. Ensin Kozarowitzky menetti työhalunsa ja sitten vaimonsa. Vuonna 1999 tulleen avioeron jälkeen hän alkoi taas tehdä Venäjän-kauppaa.

1990-luvulla Venäjällä ja Baltiassa kaupanteko muistutti toimintaelokuvia, kun Kozarowitzky hankki puuta Latviasta ja metallia Virosta. ”Maksoin metallin autoilla. Annoin diesel-Volvon ja 20 000 taalaa ja sain kaupan päälle vielä trukin.”

Kozarowitzky tapasi myyjiä muun muassa virolaisessa metsikössä. Se oli herkkää puuhaa, sillä myyjien hermostuneen käytöksen ja aseistuksen perusteella kauppatavara oli varastettua.

Kerran asemiesten jännitys laukesi sarjatuleksi. Kaikki muut paitsi Kozarowitzky ja hänen liikekumppaninsa heittäytyivät maahan. Kun Kalashnikovien pauke loppui, pystyyn jäänyt suomalaiskaksikko katsoi epäuskoisena toisiaan.

”Se oli niin uskomatonta touhua, että en meinaa uskoa sitä, vaikka olin paikalla. Liikekumppanini sanoi, että James Bond -jutut eivät ole mitään meidän reissuihin verrattuna. Ihme, että olen hengissä.”

Trukkien, alumiinin ja nikkelin lisäksi tarjolla oli muutakin metallia: aseita suoraan tukikohdasta. Kozarowitzky kertoo kieltäytyneensä.

Vielä hurjempaa oli tulossa.

Nikolai-poika alkoi harrastaa kilpa-autoilua, ja isä toki auttoi.

”Nikolain saksalaisella sponsorilla meni huonosti. Sain tietää, että sponsori teki huumekauppaa tai ainakin olisi halunnut tehdä”, Kozarowitzky kertoo yhteistyökumppanistaan. ”Sanoin sille, että se on sun asiasi, jokainen elää oman elämänsä.”

Vuonna 2001 poliisit pidättivät sponsorin ja pian myös Kozarowitzkyn.

Kozarowitzkyn versio tapahtumista on seuraavanlainen: Sponsori oli kerran pyytänyt järjestämään huumeita Hollannista, mutta hän sanoi ei, koska huumeet, ihmiset ja aseet eivät ole kauppatavaraa.

Kuulusteluissa hollantilainen poliisi sanoi, että Kozarowitzky on merkittävä amfetamiinin toimittaja ja valmistaja.

”Sanoin, että älkää nyt jumalauta, lopettakaa tämä pelleily! Onko teillä mitään todisteita?”

Kozarowitzkyn mukaan syyttäjän ainoa todiste oli saksalaisen sponsorin sana. ”Hän itki Saksan vankilassa. Ja Saksassa saa lyhyemmän tuomion, jos ilmiantaa jonkun.”

Käräjäoikeudessa hän sai kolme vuotta vankeutta huumekaupasta. Tuomiosta valitettiin, ja juttu eteni hovioikeuteen.

”Hollannissa voi saada tuomion, jos suunnittelee huumekauppaa. Koska mitään todisteita ei ollut, ne sanoivat, että sä suunnittelit amfetamiinikauppaa. Ja ne antoi mulle kolmen ja puolen vuoden tuomion huumekaupan suunnittelusta.”

Kozarowitzky väittää, että huumesyytökset johtuivat siitä, että poliisia harmitti edelleen 1990-luvun alun autovarkaustutkinta, joka ei ollut johtanut tuomioon.

”Tämä on totta, usko mua. Ei ole olemassa oikeutta.”

Tuomioistuin oli toista mieltä, ja Kozarowitzky päätyi vankilaan. Hän istui hollantilaisissa vankiloissa 28 kuukautta ja kuvailee tuota aikaa elämänsä parhaaksi kouluksi.

”Oppi tuntemaan itsensä, olemaan nöyrä ja elämään itsensä kanssa. Olin 19 kuukautta yksin kovassa kurissa. Liian pitkään.”

Sellissä oli sänky, tuoli, wc ja komero, kahvinkeitin ja tv. Entinen F1-kuljettaja ja liikemies kokosi työkseen laatikoita.

Alkusokin jälkeen Kozarowitzky sopeutui – ja laitostui. Toisin kuin muut vangit, hän söi vain vankilaruokaa, pukeutui vain vankilavaatteisiin ja käytti vain vankilassa työllä tienaamiaan rahoja. Kun vartijat tulivat herättämään, hän oli ajanut parran, pedannut sängyn ja keittänyt kupin teetä.

Kozarowitzkyn luokka- ja lapsuudenkaverit olivat kuuluisista suvuista, ja monista heistä tuli merkittäviä vaikuttajia, toimitusjohtajia ja hallitusten puheenjohtajia. Tästä joukosta Kozarowitzky sai kuitenkin erikoisimman tittelin.

”Minusta tuli vankien esimies. Olin niiden puheenjohtaja. En itsekään tiedä, miten pääsin siihen asemaan.”

Maastrichtin ja Sittardin vankiloissa aikansa istuttuaan Kozarowitzky siirrettiin avovankilaan, josta hän pääsi viikonloppuisin lomalle. Ensimmäinen vapaa oli yllättävä kokemus.

”Kaikkialla oli enemmän tilaa, mihin olin tottunut. Halusin takaisin vankilaan, koska siellä oli niin turvallista.”

Vankilasta vapauduttuaan Kozarowitzky ryhtyi öljybisnekseen. Hän myi öljyä Venezuelasta Yhdysvaltoihin ja kertoo tavanneensa muun muassa Venezuelan presidentin Hugo Chavezin ja Etelä-Afrikan tulevan presidentin Jacob Zuman.

Sitten tapahtui jotain, jota Kozarowitzky ei osaa oikein pukea sanoiksi.

Oli syksy 2011. Kozarowitzky neuvotteli puolalaisen öljy-yhtiön Lotosin kanssa, minkä jälkeen hän tuli kotiin ja nieli suuren määrän pillereitä.

Sattumalta Kozarowitzkyn hyvä ystävä saapui kyläilemään ja löysi itsemurhaa yrittäneen isännän.

Kozarowitzky heräsi sairaalasta.

”Olin jo gone. Mennyt. Jos ystäväni ei olisi tullut, kaikki olisi ollut ohi.”

Hän jäi kahdeksaksi viikoksi hoitoon sairaalaan.

”En tiedä itsekään, miten se tapahtui. Mieli on erittäin erikoinen, se voi heittää sut aivan sekaisin”, hän sanoo ja pyörittää etusormiaan ohimoilla.

Hän toipui hyvän hoidon ansiosta. ”Kun pääsin osastolta ulos, sanoin lapsille, että älkää perkule nyt tulko tänne. Tarvitsen aikaa itselleni.”

Syksyn 2011 jälkeen Kozarowitzky lopetti liiketoimensa ja jäi eläkkeelle. Pari viimeistä vuotta ovat olleet ihan mukavia.

Hyväosaisen perheen poika siis riskeerasi kaiken ja menetti paljon, muun muassa maineensa. Hän ei kuitenkaan tunnu katuvan elämänsä valintoja.

”Olen nyt vasta oppinut keskustelemaan tästä kaikesta. Mikä on tapahtunut, on tapahtunut. Mulla ei ole penniäkään katkeruutta, ei yhtään. Nyt kun herään aamulla, sanon: fuck, a day again.”

Kozarowitzky on charmantti seuramies, mutta hän on elänyt viisi vuotta yksin. Hän seurusteli viimeksi erään sveitsiläisen rouvan kanssa. Hän asui kaksi vuotta Sveitsissä, pelasi golfia Zürichin parhaalla klubilla ja matkusteli naisystävänsä kanssa.

”Oli nasta friidu, mutta hän oli naimisissa. Menin Zürichin kentälle ja sanoin hänelle auf wiedersen. Pöhötti.”

Hän pitää huolta kunnostaan ja syö joka aamu puuroa ja sitruunaa, joka kuulemma puhdistaa munuaiset. Kädessä on aktiivisuusranneke, silmissä pitkät tuuheat ripset ja entistä terävämpi näkö, kiitos leikkauksen.

”Totta kai haluaisin välillä, että olisi perhe ympärillä. Nyt kävelen ulos, suljen oven ja pyydän taksin viemään mut Brysseliin. Kukaan ei kysy perään. Olen enemmän kuin erittäin tyytyväinen.”

Ei sinkkuna ole silti helppoa. Vaikeimpia ovat ne tunnit, kun hän on yksin kotona ja valot on sammutettu.

Onneksi suhde lapsiin on kunnossa. Poika asuu New Yorkissa ja tytär Hollannissa. Lapsenlapsiakin on.

Kozarowitzky viihtyy ihan hyvin Lanakenissa, mutta harkitsee muuttoa Yhdysvaltoihin tai Suomeen.

Hän seuraa Suomen tapahtumia joka päivä Iltalehden nettisivuilta. Hän ei tunnista ikätovereitaan Mattia ja Teppoa, mutta tietää Cheekin.

Mahdollista paluutaan Suomeen yli 40 vuoden jälkeen Kozarowitzky pohjustaa sanomalla:

”Suomalaiset friidut ovat parhaita.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Raiskauksesta tuomitulle kuubalaiselle lentopalloilijalle 500 euroa jokaisesta sellivuorokaudesta Suomessa – Sittemmin syyttömäksi todettu mies saa lähes 200 000 euroa

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Kirpputorilla asiakkaat ovat tylyjä – paitsi jos myy XL-vaatteita

  5. 5

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  6. 6

   THL:n työntekijä latasi tuhansien henkilötietoja ja laboratoriotuloksia sisältäneen esityksen internetiin – Sieltä tietoja ladattiin viisi kertaa, ja niitä päätyi hakukoneisiin

  7. 7

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  8. 8

   Rakentamisen nousukausi on synnyttänyt ”kestämättömän” tilanteen – rakentajia varoitetaan paikoin rajusta jarrutuksesta

  9. 9

   Nämä lyhyet videonpätkät jäävät suomalaisen huumorin historiaan – 30-vuotinen gif luo yhä uusia klassikoita

  10. 10

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  8. 8

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  9. 9

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  10. 10

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää