Valikko
Sunnuntai

Kiinalainen parinhakupalvelu auttaa homoja ja lesboja löytämään valepuolison

iHomo-sovellus auttaa karkottamaan suvun niskasta ja on esimerkki uudenlaisesta kansalaisaktivismista.

Kiinassa sosiaalinen media luo uudenlaisia aktivisteja, jotka eivät edes miellä olevansa aktivisteja. Tavalliset kansalaiset ovat ryhtyneet ratkomaan heitä ärsyttäviä ongelmia, ja tieto tästä leviää netissä laajalle.

Yksi sellainen ongelma on homoilla ja lesboilla, joiden vanhemmat odottavat lapsiltaan heteroavioliittoa.

Pekingiläinen lesbopari Zeta Huang ja Ou Xiao Bai keksi ongelmaan ratkaisun. He perustivat äskettäin parinhakupalvelun nimeltä iHomo, jonka kautta lesbot etsivät homoja ja homot lesboja valeavioliittoon.

“Idea lähti omasta kokemuksestani. Solmin valeliiton homomiehen kanssa, koska meidän molempien perheille oli tärkeää, että menemme naimisiin. Valeliitto on toiminut tosi hyvin, joten ajattelin auttaa muitakin”, Ou selittää.

Pari on järjestänyt deittausbileitä, joissa vaikkapa kokkaillaan ja pelataan korttia isolla porukalla. iHomon kautta on jo syntynyt noin 50 pariskuntaa. Nyt kesällä käynnistyy nettisovellus suoraan deittailuun. Rahaa palvelulla ei ole tarkoitus tehdä, vain auttaa.

Naispari istuu modernin kaupunkiyksiön sohvalla. Lemmikkipapukaija nököttää Zetan olkapäällä ja pöydällä makaava lättänaamainen kissa tuijottaa papukaijaa.

Hääkuvakansiossa Ou poseeraa miehen kainalossa länsimaisessa valkeassa puvussa. Toisessa kuvassa hänellä on punainen silkkimekko qipao. Pariskunnan vieressä hymyilee morsiusneitona Zeta, Oun oikea puoliso. Molemmat vakuuttavat, että häät olivat oikein kivat juhlat.

Ennen iHomoa naispari ei ollut aktiivisesti ajanut seksuaalivähemmistöjen tai muidenkaan oikeuksia. Kanavia siihen olisi kyllä riittänyt. Kiinalaisen homo- ja lesboliikkeen sisältä arvioitiin, että jo vuonna 2012 eri puolilla Kiinaa oli toistasataa järjestöä, jotka ajavat LGBT-ihmisten oikeuksia ja järjestävät tapahtumia, kuten filmifestivaaleja, leirejä ja illanviettoja.

Shanghaissa on vuosia järjestetty monipäiväinen Pride-tapahtuma. Tosin itse Pride-paraatiin on kiinalaisittain ollut vaikea saada lupaa.

Zeta ja Ou uskovat, että iHomolle on tilausta. Kiinassa homous ei ole ollut rikos eikä sairaus enää pitkään aikaan, mutta hyvin pieni osa homoista uskaltaa avautua vanhemmilleen. Jopa osa Kiinan johtavista homojen oikeuksia ajavista aktivisteista elää perheeltään kaapissa.

Perhe ja suku painostavat varsinkin ainoaa lasta avioitumaan tavalla, jota Suomessa on vaikea käsittää. Naimaton lapsi on häpeä koko perheelle, ja työpaikkakin saattaa painostaa pariutumaan. Valeliitto karkottaa kimpusta suvun ja samalla uhan joutua “oikeaan” heteroliittoon, jollaisessa moni homo elää.

Myös Zeta harkitsee valeliittoa.

“Vanhempani tietävät lesboudestani, ja käymme Oun kanssa heillä kylässä. Äitini vanhempien vuoksi minun täytyy kumminkin ennen pitkää järjestää hääseremonia jonkun miehen kanssa. Isovanhemmat ovat hyvin perinteisiä.”

iHomon kautta tavanneet parit sopivat keskenään suhteen säännöistä. Tehdäänkö viralliset avioliittopaperit virastossa vai pidetäänkö vain hääseremonia suvulle? Asutaanko yhdessä vai erikseen? Kuinka usein suvulle on esiinnyttävä puolisona?

Ou ja mies ovat sopineet, että he käyvät noin kerran vuodessa pariskuntana kummankin appivanhempien luona. Se on helppoa, sillä Ou, Zeta ja mies ovat ystävystyneet avioliiton myötä. Mies asuu oman, oikean puolisonsa kanssa Pekingissä. Vanhemmille mies ja Ou ovat selittäneet asuvansa erillään pitkien työmatkojen vuoksi.

“Luulen, että molempien vanhemmat aavistavat, että olemme homoja, mutta siitä ei puhuta. Kaikki tyytyvät järjestelyyn.”

Naiset hämmästyvät kysymystä siitä, pelkäävätkö he poliisin puuttuvan iHomon tapahtumiin tai sovellukseen. Kiina kielsi vastikään televisiosarjoissa kaikenlaiset viittaukset homouteen, ja viranomaiset keskeyttävät usein seksuaalivähemmistöjen tapahtumia Pekingissä. Zeta ja Ou uskovat silti, että he saavat toimia rauhassa. He tietävät rajansa.

“iHomo ole mikään salaisuus, monet tietävät meistä. Mutta emme halua sovellukselle liian suurta näkyvyyttä. Silloin voisi tulla ongelmia.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • Avioliitto
 • Parisuhde

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  2. 2

   Trump töni Montenegron pääministerin sivuun astuakseen yhteiskuvan eturiviin

  3. 3

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  4. 4

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  5. 5

   Geenitekniikan supertähti kehitti kaikessa hiljaisuudessa geenisakset, jotka mullistivat tiedemaailman – ”Ne ovat huippumuotia”

  6. 6

   Ennuste vuodelle 2050: Suomessa kirkkoon kuuluu vain joka kymmenes, islam ja datauskonto kasvattavat suosiotaan maailmalla

  7. 7

   Suorasukaisen musiikkikriitikon Seppo Heikinheimon itsemurhasta on 20 vuotta – kollegani oli muutakin kuin muistelmien ”mätämuna”

  8. 8

   Parvekegrillaus koettelee naapurisopua: ”Vähän samantyyppistä toimintaa kuin tupakoiminen” – Kiinteistöliiton lakimies neuvoo, miten suhtautua häiritsevään käryyn

  9. 9

   Poikkeuksellinen elämäntarina teki Mauno Koivistosta viimeisen suurmiehen – näin presidentti saateltiin hautaan

  10. 10

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  7. 7

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  8. 8

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  8. 8

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  9. 9

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  10. 10

   Turkoosinkirkkaaksi hetkessä muuttunut suomalaisjärvi herättää ihailua ja epäilyä: Onko kemikaalikäsittely varmasti turvallinen? Entä voitaisiinko sillä kirkastaa myös Töölönlahti?

  11. Näytä lisää