Valikko
Sunnuntai

Kiinalainen parinhakupalvelu auttaa homoja ja lesboja löytämään valepuolison

iHomo-sovellus auttaa karkottamaan suvun niskasta ja on esimerkki uudenlaisesta kansalaisaktivismista.

Kiinassa sosiaalinen media luo uudenlaisia aktivisteja, jotka eivät edes miellä olevansa aktivisteja. Tavalliset kansalaiset ovat ryhtyneet ratkomaan heitä ärsyttäviä ongelmia, ja tieto tästä leviää netissä laajalle.

Yksi sellainen ongelma on homoilla ja lesboilla, joiden vanhemmat odottavat lapsiltaan heteroavioliittoa.

Pekingiläinen lesbopari Zeta Huang ja Ou Xiao Bai keksi ongelmaan ratkaisun. He perustivat äskettäin parinhakupalvelun nimeltä iHomo, jonka kautta lesbot etsivät homoja ja homot lesboja valeavioliittoon.

“Idea lähti omasta kokemuksestani. Solmin valeliiton homomiehen kanssa, koska meidän molempien perheille oli tärkeää, että menemme naimisiin. Valeliitto on toiminut tosi hyvin, joten ajattelin auttaa muitakin”, Ou selittää.

Pari on järjestänyt deittausbileitä, joissa vaikkapa kokkaillaan ja pelataan korttia isolla porukalla. iHomon kautta on jo syntynyt noin 50 pariskuntaa. Nyt kesällä käynnistyy nettisovellus suoraan deittailuun. Rahaa palvelulla ei ole tarkoitus tehdä, vain auttaa.

Naispari istuu modernin kaupunkiyksiön sohvalla. Lemmikkipapukaija nököttää Zetan olkapäällä ja pöydällä makaava lättänaamainen kissa tuijottaa papukaijaa.

Hääkuvakansiossa Ou poseeraa miehen kainalossa länsimaisessa valkeassa puvussa. Toisessa kuvassa hänellä on punainen silkkimekko qipao. Pariskunnan vieressä hymyilee morsiusneitona Zeta, Oun oikea puoliso. Molemmat vakuuttavat, että häät olivat oikein kivat juhlat.

Ennen iHomoa naispari ei ollut aktiivisesti ajanut seksuaalivähemmistöjen tai muidenkaan oikeuksia. Kanavia siihen olisi kyllä riittänyt. Kiinalaisen homo- ja lesboliikkeen sisältä arvioitiin, että jo vuonna 2012 eri puolilla Kiinaa oli toistasataa järjestöä, jotka ajavat LGBT-ihmisten oikeuksia ja järjestävät tapahtumia, kuten filmifestivaaleja, leirejä ja illanviettoja.

Shanghaissa on vuosia järjestetty monipäiväinen Pride-tapahtuma. Tosin itse Pride-paraatiin on kiinalaisittain ollut vaikea saada lupaa.

Zeta ja Ou uskovat, että iHomolle on tilausta. Kiinassa homous ei ole ollut rikos eikä sairaus enää pitkään aikaan, mutta hyvin pieni osa homoista uskaltaa avautua vanhemmilleen. Jopa osa Kiinan johtavista homojen oikeuksia ajavista aktivisteista elää perheeltään kaapissa.

Perhe ja suku painostavat varsinkin ainoaa lasta avioitumaan tavalla, jota Suomessa on vaikea käsittää. Naimaton lapsi on häpeä koko perheelle, ja työpaikkakin saattaa painostaa pariutumaan. Valeliitto karkottaa kimpusta suvun ja samalla uhan joutua “oikeaan” heteroliittoon, jollaisessa moni homo elää.

Myös Zeta harkitsee valeliittoa.

“Vanhempani tietävät lesboudestani, ja käymme Oun kanssa heillä kylässä. Äitini vanhempien vuoksi minun täytyy kumminkin ennen pitkää järjestää hääseremonia jonkun miehen kanssa. Isovanhemmat ovat hyvin perinteisiä.”

iHomon kautta tavanneet parit sopivat keskenään suhteen säännöistä. Tehdäänkö viralliset avioliittopaperit virastossa vai pidetäänkö vain hääseremonia suvulle? Asutaanko yhdessä vai erikseen? Kuinka usein suvulle on esiinnyttävä puolisona?

Ou ja mies ovat sopineet, että he käyvät noin kerran vuodessa pariskuntana kummankin appivanhempien luona. Se on helppoa, sillä Ou, Zeta ja mies ovat ystävystyneet avioliiton myötä. Mies asuu oman, oikean puolisonsa kanssa Pekingissä. Vanhemmille mies ja Ou ovat selittäneet asuvansa erillään pitkien työmatkojen vuoksi.

“Luulen, että molempien vanhemmat aavistavat, että olemme homoja, mutta siitä ei puhuta. Kaikki tyytyvät järjestelyyn.”

Naiset hämmästyvät kysymystä siitä, pelkäävätkö he poliisin puuttuvan iHomon tapahtumiin tai sovellukseen. Kiina kielsi vastikään televisiosarjoissa kaikenlaiset viittaukset homouteen, ja viranomaiset keskeyttävät usein seksuaalivähemmistöjen tapahtumia Pekingissä. Zeta ja Ou uskovat silti, että he saavat toimia rauhassa. He tietävät rajansa.

“iHomo ole mikään salaisuus, monet tietävät meistä. Mutta emme halua sovellukselle liian suurta näkyvyyttä. Silloin voisi tulla ongelmia.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kiina
 • Avioliitto
 • Parisuhde

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi lopettaa Rautatientorin Suomi ensin -mielenosoituksen – syynä viimeaikaiset pahoinpitelyt ja jatkuvat häiriöt

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  5. 5

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  6. 6

   Egyptiläinen ravintola tuhoutui tulipalossa Helsingin Käpylässä – omistaja kuuli tulipalosta naapurilta

  7. 7

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  8. 8

   IT-konsultiksi 12 viikossa – Fysioterapeutti Josefin Reuter sai ensimmäisen paikan ilmaiselta pikakurssilta

  9. 9

   Sopiiko jäätelö välipalaksi ja onko vegaaninen tavallista terveellisempää? – Ravitsemusterapeutti arvioi jäätelöiden ravintosisällöt

  10. 10

   Uusi käänne Espoon pitseriapalossa: Mieskaksikon epäillään heittäneen polttopullon myös toiseen ravintolaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhä useampi suomalainen harrastaa suuseksiä, mutta harva ymmärtää suojautua taudeilta – ”Ihmiset hämmästelevät, että tarttuuko näinkin”

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  5. 5

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  6. 6

   Humaltujia on neljää tyyppiä – Jos olet ”Mr. Hyde”, syy voi olla perimässä

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  9. 9

   Stand up -koomikko Iikka Kivi katuu höyrähtämistään Halla-ahon ajatuksiin – ei voi olla ”vähän kuin ilta- tai viikonloppunatsi”

  10. 10

   Luonnonvastaisista, sairaista koiraroduista pitää päästä eroon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää