Sota särkee sydämiä Syyriassa – nuoret miehet ovat rintamalla tai paenneet maasta

Aviomiesehdokkaan löytämistä vaikeuttaa se, että talouspakotteiden vuoksi harvalla naisella on varaa pyöriä esimerkiksi kahviloissa.

Rana Laikad on pyörällä päästään juuri päättyneen tentin jäljiltä. Tentti oli vaikea, niin kuin ne tuppaavat olemaan. Aiheena oli ehkäisymenetelmät ja naisen elimistön hormonaalinen toiminta.

Rana on 24-vuotias syyrialainen nainen. Hän on kotoisin Välimeren rannalta Latakiasta mutta asuu nyt Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa ja opiskelee kätilöksi.

Rana kävelee yliopiston kampukselta kohti opiskelija-asuntolaa, joka on sairaalan yhteydessä, muutaman sadan metrin päässä. Sisälle asuntolaan on miehiltä pääsy kielletty.

Kun Syyrian sota puhkesi viisi vuotta sitten, Rana oli 19-vuotias nuori ylioppilas. Koko sodan ajan hän on elänyt Syyriassa suhteellisen vakailla alueilla. Sota on lähinnä näkynyt ja kuulunut taivaanrannassa. Mutta Rana kuuluu siihen 1990-luvulla syntyneeseen sukupolveen, jonka elämään sota ilmestyi juuri silloin, kun elämä oli alkamaisillaan. Tämän sukupolven syyrialaisiin sodalla on ollut syviä, jopa intiimejä vaikutuksia.

Rana on sinkku.

”Totta se on: meillä on pula miehistä”, hän sanoo, kun asian nostaa esille.

Hänen ikäpolvensa miehet on viety rintamalle. Jotkut ovat kuolleet sodassa. Toiset ovat paenneet maasta peläten vainoa, hallituksen kostoa tai asepalvelusta.

”Tuntuu siltä, että hyviä miesehdokkaita on vaikea löytää.”

Rana jakaa opiskelija-asuntolassa huoneen kolmen muun nuoren naisen kanssa. 25-vuotias Dalia Abubaker, 24-vuotias Manar Sharaf ja 23-vuotias Mariam Alnajjar opiskelevat hekin terveydenhoitoalaa.

Asuntolan huone on väljästi kalustettu: kaksi vaatekaappia ja kolme sänkyä, joista yksi rikki. Nurkassa pöydällä on vedenkeitin. Lattialla lojuu vesipiippu.

Rana, Manar ja Mariam jakavat kolmistaan parisängyn. Dalia, kaveruksista ainoa, joka on jo kihloissa, nukkuu erillään omassa sängyssään.

Nuoret naiset viettävät vapaa-aikansa pääasiassa asuntolassa.

”Polttelemme huoneessa vesipiippua ja juomme matea. Mariam on alkanut opettaa meille zumbaa”, Rana kertoo. Mate on eteläamerikkalainen yrttijuoma, joka on hyvin suosittu myös Syyriassa.

Ja kun vesipiipusta loppuu polttoaine, tytöt tanssivat ja laulavat huoneessa niin, että koko asuntola raikaa.

Vuoden 2011 arabikevään kansannousuista puhjenneella Syyrian sodalla on ollut dramaattiset vaikutukset Syyrian väestöön. Kuolleiden määrästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta joidenkin ar­vioiden mukaan sodassa on saattanut kuolla jopa 400 000 ihmistä.

YK:n mukaan noin viisi miljoonaa Syyrian 23 miljoonasta asukkaasta on paennut ulkomaille.

Maansisäisiä pakolaisia on lähes seitsemän miljoonaa.

Tilastotietoa nuorten syyrialaisten miesten kadosta on sen sijaan vaikea löytää. Ilmiö on silti todellinen, sanoo nuorten ja lasten ongelmia ratkaisevassa Massar-projektissa Damaskoksessa työskentelevä historioitsija ja sosiologi Ruba Asbahi.

”Huomasin sen, kun olin luennoitsijana yliopistossa. Monet miesopiskelijat vain katosivat”, hän sanoo.

”Jotkut lähtivät ehkä välttääkseen värväyksen armeijaan, toiset jostakin muusta syystä. Mutta olen varma, että he jättivät taakseen särkyneitä sydämiä.”

Opiskelija-asuntolan seinien suojissa Rana ja hänen ystävänsä jakavat rakkauselämän huolia. Ranalla on takanaan yksi vakava seurustelusuhde. Se päättyi eroon, kun mies osoittautui sietämättömän mustasukkaiseksi.

Uuden kumppanin tai aviomiesehdokkaan löytämistä ei helpota se, että sota ja Syyriaa vastaan asetetut talouspakotteet osuvat juuri tavallisiin syyrialaisiin. Harvalla on varaa pyöriä esimerkiksi kahviloissa.

”Pohdimme tyttöjen kanssa, mistä voisi löytää hyvän miehen. Tuntuu siltä, että kaikki kivat pojat ovat armeijassa. Siellä he saattavat kuolla eivätkä tule koskaan takaisin.”

Ystävykset keskustelevat myös siitä, kuinka sota on vaikuttanut miehiin ja naisiin eri tavoilla.

Ranan mukaan sota on lastannut naisten harteille sellaisia vastuita, joita heillä ei aiemmin ollut. Naiset joutuvat tekemään perinteisiä miesten töitä ja ottamaan perheissä sekä isän että äidin roolit.

Sota on synnyttänyt myös ilmiön, josta ei mielellään puhuta ääneen.

Vanhemmat miehet ovat iskeneet silmänsä nuoriin sinkkunaisiin. He yrittävät hyötyä tilanteesta pyrkimällä seksisuhteisiin maksua vastaan.

”Tämä on häpeällistä, mutta monilla naisilla on kova rahapula. Ilmiö on riistäytynyt käsistä.”

Rana sanoo ymmärtävänsä niitä Syyrian jättäneitä nuoria miehiä, jotka ovat lähteneet todellisesta syystä. Hän tarkoittaa niitä, joiden kodit ovat tuhoutuneet sodassa tai jotka pakenevat vainoa.

Mutta Rana tukee presidentti Bashar al-Assadin hallintoa. Presidentti kuuluu samaan shiialaiseen alaviittiyhteisöön kuin Ranakin. Niinpä Rana pitää rintamakarkureita isänmaanpettureina.

”Olen kuullut, että moni Syyriasta lähteneistä katuu jo sitä, että he jättivät kotimaansa.”

Eivät suinkaan kaikki syyrialaiset nuoret miehet ole rintamalla tai maanpaossa. Heille, jotka ovat jääneet, tilanne näyttäytyy päinvastaisena kuin Ranalle ja hänen ystävilleen.

24-vuotias Ara opiskelee tietotekniikkaa Damaskoksessa. Hän on taustoiltaan Syyrian armenialainen. Ara siemailee olutta 80’s-baarissa Damaskoksen vanhankaupungin korttelissa.

Ara on onnenpekka. Syyrian lain mukaan ase- ja sotapalveluksesta saa lykkäystä, mikäli on opiskelupaikka. Lisäksi asepalveluksesta vapautetaan kokonaan ne miehet, jotka ovat perheensä ainoita poikalapsia.

Aralla on opiskelupaikka, ja kaiken lisäksi hän on perheensä ainokainen poika.

Monet kavereista ovat rintamalla, Ara kertoo. Lähes yhtä monet ovat paenneet Syyrian tilannetta tai ase­palvelusta ulkomaille: Saksaan, Ruotsiin, Hollantiin.

Ara sanoo ymmärtävänsä heitä, sillä ihmisellä on vain yksi elämä.

”Sota synnyttää vain sotaa, ja me haluamme rauhaa. Sitä paitsi tämä sota ei ole vain syyrialaisten sota. Se on kaikkien niiden, jotka osallistuvat sodan tukemiseen”, hän sanoo.

Sota on vienyt nuorilta damaskoslaisilta liikkumis­vapauden. Tämä ahdistaa monia.

”Istumme poikien kanssa toistemme kodeissa ja juttelemme. Moni meistä ei ole liikkunut sodan aikana muutamaa kilometriä pidemmälle kodistaan. Emme voi vain päättää, että lähdetäänpä kaveriporukalla vaeltamaan Qandil-vuorelle.”

Nuorten miesten ja naisten epäsuhta näkyy myös Damaskoksen yöelämässä, Ara paljastaa. Hän arvioi, että baareissa on usein yhtä miestä kohden neljästä viiteen naista.

Niinpä Aralle riittää juttuseuraa.

”Jos väittäisin, että en hyödy tilanteesta, niin valehtelisin.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  3. 3

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  4. 4

   Solidaarisuus­mielenilmaus kerännyt Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristää tunnelmaa Turun keskustassa

  5. 5

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  6. 6

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  7. 7

   Putkiremonttien määrä kaksinkertaistuu seuraavan kymmenen vuoden aikana – Kannattaako asunto myydä ennen remonttia vai vasta sen jälkeen?

  8. 8

   Mitä Isis haluaa? – Terroristit tappavat viattomia ihmisiä, mutta umpimähkäisellä väkivallalla on myös laajempia tavoitteita

  9. 9

   Sauli Niinistö korostaa maltillisen keskustelun tarvetta – Lue presidentin lausunto Turun iskusta kokonaisuudessaan

  10. 10

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  2. 2

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  3. 3

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  4. 4

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  6. 6

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  7. 7

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  8. 8

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lentopallomiehet voittoputki alla EM-kisoihin, Slovakia meni taas nurin – ”Kunto kasvaa koko ajan kisoja kohden”
  3. Barcelonan terrori-isku: Poliisi etsii marokkolaista 22-vuotiasta miestä osallisuudesta iskuihin
  4. Solidaarisuus­mielenilmaus kerännyt Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristää tunnelmaa Turun keskustassa
  5. Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”
  6. Kenestä tulee Erkki Liikasen seuraaja? Pankkivaltuusto pohjustaa jo Suomen Pankin pääjohtajan valintaa
  7. Minnesota Wildin kapteeni Mikko Koivu kiitteli poliisin ja ensiavun nopeutta Turussa – ”olen liikuttunut, miten monet ihmiset ovat lähettäneet tukeaan Turulle ja Suomelle”
  8. Sauli Niinistö korostaa maltillisen keskustelun tarvetta – Lue presidentin lausunto Turun iskusta kokonaisuudessaan
  9. Tunti sitten
  10. Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin
  11. Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”
  12. Putkiremonttien määrä kaksinkertaistuu seuraavan kymmenen vuoden aikana – Kannattaako asunto myydä ennen remonttia vai vasta sen jälkeen?
  13. Näytä lisää