Sunnuntai    |   Kolumni

Vaiettu ilmiö: Työpaikoilta varastetaan vähemmän kuin aikaisemmin, ja se voi näkyä myös talousluvuissa

Eläkeiässä olevat tunnustavat, että työelämästä on tullut rehdimpää ainakin yhdessä mielessä, kirjoittaa kolumnisti Tommi Uschanov.

Olen viime aikoina keskustellut eläkeikää lähestyvien tai sen jo saavuttaneiden kanssa siitä, miten työelämä on muuttunut heidän nuoruudestaan. Esille on useampaan­ otteeseen tullut ilmiö, josta ei paljon puhuta. Minua vanhemmilla keskustelukumppaneillani on vaikutelma, että työpaikoilta varastaminen on vähentynyt, eikä varastamista enää pidetä luontevana osana työelämää.

On ymmärrettävää, ettei asiasta pidetä meteliä. Edes Juha Siltala ei maininnut sitä vuosikymmenen takaisessa, muuten tyhjentävässä menestyskirjassaan Työelämän huonontumisen lyhyt historia.

En tarkoita varastamisella vain tavaran ottamista luvatta itselleen. Tarkoitan myös tavaran järjestämistä työntekijän sukulaisille ja tuttaville ja esimerkiksi luvattomien alennusten antamista heidän ostoksistaan. (Suomessa ei valitettavasti ole suoraa vastinetta brittiläiselle slangisanalle bunce, joka tarkoittaa jotakin yleensä maksullista, joka otetaan ilmaiseksi tai saadaan joltakulta sen ilmaiseksi ottaneelta.)

Syynä muutokseen ei selvästikään ole se, että ihmiset olisivat tulleet entistä moraalisemmiksi – saati että he olisivat entistä lojaalimpia työnantajaansa kohtaan. Suomessa tämä on toki epäuskottavaa jo siksikin, että työmarkkinasuhteet ovat viime aikoina olleet kireämmät kuin vuosikymmeniin.

Kyse on sen sijaan teknologisesta muutoksesta. Valvontakamerat ovat nostaneet näpistysten kiinnijäämisriskiä. Myös logistiikkaketju on tarkasti valvottu, ja konteissa kulkevaa tavaraa on vaikeampi päästä matkalla sorkkimaan.

Viivakoodinlukijat ja korttimaksaminen ovat estäneet väärinkäytöksiä kauppojen kassoilla. Etätyön yleistyminen on vähentänyt työpaikalla vietettävää aikaa. Ja elinkeinorakenteen palveluvaltaistuminen on sekin vaikuttanut asiaan: tavaran voi sujauttaa taskuun, mutta palvelua tietenkään ei.

Työpaikalta varastamisesta kertoo esimerkiksi Johnny Cashin laulu One Piece at a Time, jossa autotehtaan työläinen salakuljettaa itselleen auton yksi osa kerrallaan. Kun laulu julkaistiin 1976, tämä saattoi tuntua vielä juuri ja juuri realistiselta, mutta tuskin enää.

Ilmiö saattaa näkyä myös taloustilastoissa. Väite ei ole itse keksimäni, vaan sen esitti joitakin vuosia sitten sijoitusanalyytikko Chris Dillow.

Varastamisen väheneminen näkyy ensinnäkin tilastoissa talouskasvuna, koska niin kutsutun harmaan talouden osuus kansantaloudesta supistuu. Koska työn määrä ei muutu vaan sen tulokset pelkästään jaetaan toisella tavalla, kyse ei ole aidosta tuottavuuskasvusta vaan tilastoharhasta. Pieni, mutta silti merkittävä osa viime vuosikymmenten talouskasvusta on tämän takia saattanut olla näennäistä.

Toiseksi viime aikojen hidas ja kivulias kasvu saattaa selittyä osaksi sillä, ettei äskettäin ole enää keksitty uusia teknisiä innovaatioita, jotka vähentäisivät työpaikoilta varastamista entisestään. Tie on kuljettu tältä erää loppuun.

On usein ihmetelty, miksi ihmisten tyytyväisyys omaan elämään ei noudata kovinkaan kuuliaisesti talouden kasvukäyrää. Tämäkin saattaa johtua osittain työpaikoilta varastamisen vähenemisestä. Jos talouskasvu on yllä kuvatulla tavalla aiheutunut varastamisen vähenemisestä, se on saattanut jopa vähentää ihmisten tyytyväisyyttä, jos juuri sama varastaminen on osaltaan pitänyt heidät tyytyväisinä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tommi Uschanovin kolumnit
 • Työelämä
 • Varkaudet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi oli saanut vihjeen radikalisoitumisesta

  2. 2

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  3. 3

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  4. 4

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa

  7. 7

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  8. 8

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  9. 9

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  10. 10

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää