Virolaiset koulupojat valmistautuivat 25 vuotta sitten bunkkerissaan sotaan Neuvostoliittoa vastaan

Andrus Rumm, Sten Allik ja Margus Rebane sekä muut bunkkerin pojat ostivat aseita neuvostoarmeijalta ja tekivät itse polttopulloja. Niitä ei onneksi tarvittu.

Toompean mäen lähellä seisoo kolme keski-ikäistä miestä: 43-vuotias tallinnalainen Andrus Rumm, 40-vuotias tarttolainen Sten Allik ja 47-vuotias pärnulainen Margus Rebane.

Tämä sisäpihalla Wismari-kadulla sijaitseva paikka on heille kaikille tärkeä, mutta ei siksi, että sinne on tehty parkkialue, johon voi jättää autonsa vuorokaudeksi vain kolmella eurolla.

Vuonna 1991 autorivien tilalla oli purkutuomion saanut kaksikerroksinen puutalo. Yläkerrassa asui opiskelijatyttöjä. Alakertaa kutsuttiin ”bunkkeriksi”. Siellä Rumm, Allik ja Rebane valmistautuivat pahimpaan, sotimaan Neuvostoliittoa vastaan.

Miehet vetäytyvät ukkoskuuroa suojaan lehtipuiden alle. Tallinnan sää on elokuisena päivänä yhtä arvaamaton kuin historian kulku. Historiasta muistuttaa puiden vieressä oleva talo, jossa toimi aikoinaan miliisin selviämisasema.

Joku on kirjoittanut seinään historiallisen päivämäärän: 19.8.1991. Sinä maanantaina Neuvostoliiton vanhoilliset kaappasivat vallan Moskovassa. Seuraavan päivän myöhäisiltana Viro tarttui hetkeen ja julistautui itsenäiseksi. Kaksi päivää myöhemmin, 21. elokuuta, vallankaappausyritys julistettiin epäonnistuneeksi, mutta Neuvostoliiton hajoamista ei enää voinut pysäyttää. Vuoden loppuun mennessä siitä oli Viron lisäksi itsenäistynyt 14 muuta valtiota.

Sillä kertaa vaaratilanne oli lauennut juntan kaatumiseen. Kukaan ei kuitenkaan tiennyt, tulisiko tällaisia tilanteita lisää. Väkivallan uhka olisi läsnä ainakin niin kauan kuin neuvostoarmeija pysyisi Virossa.

Kukaan ei osannut arvata sitäkään, että Viron itsenäisyyden palautus jäisi historiaan väkivallattoman vastarinnan voittokulkuna, laulavana vallankumouksena. Viro oli ainoa valtio, joka vapautui Neuvostoliitosta ilman kuolonuhreja.

Se oli ihme, jonka bunkkerin pojat muistavat. ”Luulimme, että kuolemme”, Rumm sanoo.­

Bunkkerissa Margus Rebane ja toinen neuvostoarmeijan käynyt mies johtivat 28 nuorukaisen ryhmää. Rebane oli keskeyttänyt teatteriohjaajan opintonsa ja hyödynsi nyt oppeja, jotka hän oli omaksunut kaksi vuotta kestäneen pakollisen asepalveluksensa aikana Afganistanin sodassa.

Samankaltaisia oma-aloitteisia, puolisotilaallisia ryhmiä toimi eri puolilla Viroa. Yhdessä ne muodostivat suojeluskunnan, mutta sillä ei ollut vielä virallista asemaa. Jäseniä oli eri arvioiden mukaan kolmisen tuhatta.

Varusteita bunkkerin pojat hankkivat neuvostoarmeijan sotilailta. ”Lauantai oli toripäivä”, Rebane sanoo. Pojat loivat silloin suhteita miehitysarmeijan sotilaisiin kuuluisalla Mustamäen torilla, jonne suomalais­turistit vaelsivat samaan aikaan ostamaan tupakkaa, piraattilevyjä, verkkareita ja Lenin-rintamerkkejä.­

”Siviiliasuiset neuvostosotilaat myivät torilla varustustaan: vaatteita, vöitä, saappaita, reppuja”, Rebane selittää. ”Heille se oli henkiinjäämiskysymys. Inflaatio oli valtava. Heillä oli pula jopa ruuasta.”

Kun luottamuksellinen liikesuhde neuvostosotilaisiin oli syntynyt, bunkkerin pojat uskalsivat kysyä muutakin kuin vaarattomia asusteita. Lopulta he hakivat käsikranaatteja ja kertasinkoja pienestä merijalkaväen yksiköstä Koplin kaupunginosasta. Konekiväärit tulivat jalkaväkidivisioonasta Tondin kaupunginosasta ja maahanlaskujoukkojen univormut venäjänkielisen Maardun reunalta Kallaverestä.

Rahaa pojat saivat myymällä ostamiaan varusteita pienellä voitolla muille suojeluskuntalaisille ja pyytämällä lahjoituksia.

Rebanen mieleen on jäänyt Viron kongressin­ kokous Estonia-teatterissa. Kongressi oli itsenäistymistä ajavien kansalaisten edustuselin, vaihtoehto korkeimmalle neuvostolle, joka oli osa neuvostojärjestelmää. Rebane oli siellä suojeluskuntalaisten kanssa takaamassa turvallisuutta. Hän lähestyi kokouksessa useita ihmisiä, joille hän kertoi, että nuorilla miehillä olisi mahdollisuus ostaa aseita neuvostoarmeijalta, mutta puuttui rahaa.

Useimmat kongressiedustajat kieltäytyivät, mutta amerikanvirolainen eversti kutsui Rebanen teatterin oven taakse. Siellä hän veti vyön housuistaan. Vyön sisällä oli 400 dollaria.

Elokuun 1991 kriittisiin päiviin mennessä bunkkeriin oli kasattu varustus noin kymmenelle: kaksi kone­kivääriä, viisi konepistoolia ja rynnäkkökivääriä, kolme kivääriä, kerta­sinkoja ja käsikranaatteja sekä tuhansia ammuksia. Osa niistä oli otettu esiin toisen maailman­sodan aikaisista kätköistä.

”Aika oli anarkistinen”, luonnehtii Sten Allik. Hän oli bunkkeriin päätyessään 15-vuotias koululainen, joka oli varttunut taiteilijakodissa. Hän oli tavannut Kirjai­lijaliiton talossa Rebanen, joka oli kutsunut hänet bunkkeriin.

”Kotonamme piiloteltiin Viron lippua ja vaalittiin ajatusta itsenäisestä Virosta”, Allik selittää kiinnostustaan.

Allikin ja muiden bunkkerin poikien ajatusta vastarinnasta siivitti romanttinen rinnastus Viron vapaussotaan (1918–20). Silloin koulupojat ryhtyivät sekavassa maailmanpoliittisessa tilanteessa sotimaan miesten rinnalla, ja Viro itsenäistyi Venäjästä. Pojat selasivat bunkkerissa vapaussodasta kertovia historiankirjoja ja Neuvostoliiton armeijan oppikirjoja.

”Se sisälsi ison annoksen nuoruuden romantiikkaa ja hullunrohkeutta”, Allik sanoo nyt.

Rumm oli bunkkeriaikaan 18-vuotias lukiolainen.­ ”Muistan, kuinka tein polttopulloja kotini keittiössä”, hän kertoo.

Tuon ajan yleistä sekaannusta kuvaa, että Neuvostoliiton sisäministeriön alainen miliisi oli jo muuttunut Viron sisäministeriön alaiseksi poliisiksi. Keltaiset miliisiautot maalattiin sinivalkoisiksi poliisiautoiksi.

Rebane kertoo, että kerran heidän bunkkeriinsa käveli miliisiasuinen poliisi katsomaan, mitä pojat oikein puuhaavat. Bunkkeri sijaitsi nuhjuisella sisäpihalla, aivan poliisiaseman takana. Vaikka seinällä roikkui konekivääri ja armeija-asuiset nuoret kuljeksivat ympäriinsä, käynnistä ei tullut seuraamuksia.

Sunnuntaisin pojat juoksivat meren rantaan treenaamaan ja palasivat vanhankaupungin kautta neuvostoarmeijan univormuissa, joihin oli kiinnitetty Viron lippu ja suojeluskunnan nauha. Se oli heidän tapansa protestoida neuvostojärjestelmää vastaan.

Kesällä ennen Viron julistautumista itsenäiseksi pojat osallistuivat Etelä-Virossa valmennusleirille, jossa opetettiin sotilastaitoja. Kouluttajina oli myös kaksi vapaaehtoista suomalaista, Rebane sanoo.

Aseellisen yhteenoton mahdollisuuksia ei Virosta puuttunut. Maassa oli kaksi rinnakkaista vapaaehtoisten maanpuolustusjärjestöä. Suojeluskunnan ohessa toimivat pääministeri Edgar Savisaaren aloitteesta kootut kodinturvajoukot.

Samalla Virossa oli lukuisia raskaasti aseistettuja neuvostoarmeijan tukikohtia ja kymmeniätuhansia neuvostosotilaita. Neuvostomielisten tehdastyöläisten Inter-liike oli perustanut omat puolisotilaalliset ryhmittymänsä, ja rikollisilla oli aseistettuja mafiaryhmittymiä.

20.8.1991 Pihkovasta saapui Tallinnaan neuvostoarmeijan maahanlaskujoukko. Se näytti myös bunkkerin poikien todennäköisimmältä vastustajalta.

”Keskipäivällä kaupunkiin vyörynyt noin sadan sotilasajoneuvon saattue oli selvästi lannistanut kaupunkilaiset”, Helsingin Sanomat raportoi Tallinnasta 21.8.1991.

Bunkkerin pojat eivät kuuluneet lannistuneisiin. ”Päivä oli kiireinen”, Rebane muistelee. Hän järjesti radio- ja televisiotalon puolustusta Tallinnan keskustassa, nykyisen hotelli Hiltonin naapurissa. ”Viittilöimme, minkä tien mitkäkin kuorma-autot tukkisivat.”

Läheisen viisikerroksisen koulun katolle Rebane oli järjestänyt kolmisenkymmentä bunkkerin poikien tekemää polttopulloa. ”Katolta olisi ollut hyvä ampua, ja sen muoto mahdollisti pakenemisen.”

Muut bunkkerin pojat pysyivät poissa näkyvistä. Allik ja Rumm eivät olleet tapahtumapaikalla, vaan odottivat muiden poikien kanssa bunkkerissa käskyä lähteä liikkeelle. Heillä oli yksi selkeä sääntö: aseita ei käytettäisi ensimmäisenä.

Täpärin tilanne Tallinnassa oli 21. päivänä tv-tornilla, jonka Pihkovan maahanlaskujoukot valtasivat keskusasemaa lukuun ottamatta. Pihkovan joukotkin kuitenkin poistuivat jo seuraavana päivänä Tallinnasta.

”Polttopullot taisivat jäädä koulun katolle”, Rebane arvelee.

Neljännesvuosisadan takaiset sankariteot tuntuvat Rummista, Allikista ja Rebanesta nyt oudoilta. ”Mutta silloin se oli asianmukainen reaktio tilanteeseen”, Rumm sanoo. ”Toinen mahdollisuus olisi ollut jäädä uhrin asemaan. Emme halunneet olla uhreja.”

Sade tallinnalaisella sisäpihalla yltyy niin, että miehet siirtyvät puun alta auton takakontin luukun suojiin. 25 vuoden jälkeen sota puhuttaa taas bunkkerin poikia.

”Usein ihmisillä on tunne, että tietty historiallinen tilanne olisi lopullinen. Mutta se voi muuttua hyvin nopeasti”, Sten Allik sanoo. Hän on käynyt komennuksilla sota-alueilla Afganistanissa ja Keski-Afrikan tasavallassa.

”Jos Viroon tulee sota, se on yhteydessä mullistuksiin muualla maailmassa”, hän lisää.

Huoli sodasta näkyy Virossa suojeluskunnan jäsenmäärän kasvuna. Andrus Rumm palasi suojeluskuntaan vuonna 2008. Hänellä kimmokkeena olivat venäjänkielisten mellakat edellisvuonna Tallinnassa. Venäjän aloittamat sotatoimet Ukrainassakin heijastuvat suojeluskuntaan. Viron itsenäistymisen ajoista suojeluskuntalaisten määrä on viisinkertaistunut: nyt heitä on yli 15 000.

Elämä on kuljettanut 28 bunkkerin poikaa kenet minnekin. Yksi omistaa myllyn, joka jauhaa luomujauhoja. Yksi järjestää seikkailumatkoja Jäämerelle. Yksi on diplomaattina maailmalla. Yksi harhailee kadunmiehenä Tallinnassa.

Neuvostoarmeijan vetäytymisen jälkeen vuonna 1994 Margus Rebane ja Sten Allik lähtivät Suomeen sotilaskoulutukseen. Allik on nykyisin everstiluutnantti ja toimii tutkimuskeskuksen päällikkönä sotakorkeakoulussa. Rebane on majuri ja työskentelee parhaillaan YK:n sotilastarkkailijana Lähi-idässä.

Andrus Rumm valitsi toisin. Hän aloitti opinnot taideakatemiassa ja valmistui korutaiteilijaksi.

Margus Rebane arvioi näin jälkikäteen, että Viron väkivallaton vapautuminen oli monien sattumien summa.

Andrus Rumm lisää: ”Ehkä se oli suurta viisautta.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  5. 5

   ”Lihaton vaihtoehto ei ole kasvavalle lapselle ravitsemuksellisesti riittävä” – Kerava uudisti päiväkotien ja koulujen ruokalistat

  6. 6

   Iso, puinen ABC-asema tärveltyi tulipalossa Hyvinkäällä: Katto paloi kokonaan, vesi pilasi sisätilat, eikä polttoainettakaan voi enää ostaa

  7. 7

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  8. 8

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi uudella vetypommilla, diktaattori haukkui Trumpin mielenvikaiseksi

  10. 10

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  5. 5

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  6. 6

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  7. 7

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  8. 8

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  9. 9

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  10. 10

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Nico Rosberg tarttui tyylillä Cristiano Ronaldon heittämään haasteeseen ja panee Barack Obaman tiukkaan paikkaan – onnistuisiko sinulta?
  3. Sohva syttyi yöllä palamaan Helsingin Mellunkylässä –palovammoja yhdelle
  4. HS:n digi- ja näköislehdessä teknisiä ongelmia – lehti luettavissa sovelluksen tai suoran linkin kautta
  5. Brexit-nurkkaan ajettu Theresa May pitää linjapuheen Firenzessä – puheen pitäisi miellyttää niin EU:ta kuin brexit-intoilijoita, mikä voi olla mahdotonta
  6. Iso, puinen ABC-asema tärveltyi tulipalossa Hyvinkäällä: Katto paloi kokonaan, vesi pilasi sisätilat, eikä polttoainettakaan voi enää ostaa
  7. KokoTeatteriin tuotu Jutun loppu on tyylikäs, mutta herättää kysymyksen: miksi tämä tarina esitetään juuri nyt?
  8. Näin paimiolainen Marko Yrjövuori sai Tony Halmeen itkemään – NBA:n supertähden Kobe Bryantin luottomies kertoo kirjassaan myös ajastaan Jere Karalahden talonmiehenä
  9. Varhainen Hindemith tekee yhä vaikutuksen oopperoillaan – Nunnan himot heräävät ja murhattu nainen palaa tekemään aviorikoksen Ville Saukkosen ohjauksessa
  10. Lastenteatteri oli pitkään teatterin halvin homma, mutta nyt se nousee suurille näyttämöille – Katso HS:n lastenteatteritärpit
  11. ”Lihaton vaihtoehto ei ole kasvavalle lapselle ravitsemuksellisesti riittävä” – Kerava uudisti päiväkotien ja koulujen ruokalistat
  12. Näytä lisää