Valikko
Sunnuntai

Miksi Katajanokalla sijaitsevan maailmanpyörän ikkunat ovat siniset?

Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Edellisellä palstalla käsiteltiin moniavioisia turvapaikanhakijoita. Jan Törn­qvist ei hyväksynyt Torstin väitettä, ettei Suomen laki tunnusta moniavioisuutta. Hän viittaa avioliittolakiin, jonka mukaan vieraassa val­tiossa solmittu, siellä pätevä avioliitto olisi pätevä myös Suomessa. Tikkaremmin perhelakiasiantuntijan mukaan asia ei ole aivan yksinkertainen. Lähtökohtaisesti Suomi ei julista ihmisten muualla solmimia avioliittoja mitättömiksi. Jos moniavioinen perhe saapuu Suomeen vaikka lomalle, ei heidän avioliittonsa purkaudu rajaa ylittäessä.

Avioliittolainsäädäntö on kuitenkin kirjoitettu kahden puolison perhemallin mukaan. Niinpä tilanteissa, joissa moniavioinen perhe törmää suomalaiseen lainsäädäntöön, ei yleensä huomioida kuin kaksi puolisoa. Tällaisia ongelmatilanteita ovat muun muassa perheenyhdistämiset tai perinnönjaot.

Ensimmäinen kysymys jatkaa edellisen palstan aiheesta.

Mainitsit palstalla 21.8., että ”turvapaikan saaneet hakevat samoja asuntoja kuin muutkin”. Olen ymmärtänyt, että ainakin pääkaupunkiseudulla jonotus voi kestää yli viisikin vuotta. Missä turvapaikan saaneet asuvat jonotusaikana, vastaanottokeskuksissa vai missä? Mikä on turvapaikan saaneiden normaali jonotusaika?

– K.Y. Syvä

 

Tarkoitus tosiaan on, että oleskelu­luvan saaneet muuttaisivat pois vastaanottokeskuksista viimeistään kahden kuukauden kuluttua.

Jos kaikki menisi suunnitelmien mukaan, oleskeluluvan saaneelle turvapaikanhakijalle olisi osoittaa asunto, niin sanottu kuntapaikka, jossakin kunnassa vastaanottokeskuksen lähi­alueella. Kuntapaikkojen tarjonta ei ole kuitenkaan vastannut tarvetta ainakaan kymmeneen vuoteen. Niinpä suurin osa turvapaikanhakijoista joutuu etsimään asuntonsa muualta.

Joskus vastaus voi olla kunnan asuntojono, mutta oleskeluluvan saanutta kohdellaan jonossa samalla tavalla kuin muitakin kuntalaisia. Kasvukeskuksissa jonot ovat yleensä pitkiä. Niinpä useimmat hankkivat asunnon yksityisiltä markkinoilta tai muuttavat ystäviensä tai sukulaistensa nurkkiin.

Yksityisiltä markkinoilta asuntoa hakiessa vastaanottokeskus voi auttaa takuuvuokran ja ensimmäisen vuokran maksussa, mikäli oleskeluluvan saaneen löytämä asunto täyttää Maahanmuuttoviraston asettamat kriteerit.

Näitä ovat muun muassa asunnon taso (pitää olla esimerkiksi mahdollisuus peseytymiseen ja ruuanlaittoon) ja toisaalta vuokra, joka ei saisi ylittää kuntakohtaisesti määriteltyä kohtuullista tasoa. Tukea myönnetään vain oman vastaanottokeskuksen ely-alueelle. Pääkaupunkiseudun kaupunkeihin sitä ei myönnetä lainkaan.

Näistä kriteereistä voidaan joskus joustaa esimerkiksi työn tai opiskelupaikan perusteella. Ja jos oleskeluluvan saaneella on kauempana asuvia sukulaisia, heidän lähelleen muuttamista voidaan tapauskohtaisesti tukea.

Kesän 1960 olympialaisten kunniaksi isämme osti televisiokoneen. ­Riossa kesällä 2016 Ylen kuvausryhmä huolehti yleisurheilun kuvauksista. Ryhmän pääohjaaja valaisi kansaa kertomalla, että yleisurheilussa oli käytössä yli sata tv-kameraa. Olisi kiinnostavaa tietää, kuinka monta tv-kameraa oli kaiken kaikkiaan käytössä 56 vuotta sitten Roomassa ja kuinka monta Rion kesäolympialaisissa.

– Citius, altius, fortius

 

Rooman olympialaisissa vuonna 1960 oli olympialaisten verkkosivujen mukaan käytössä 40 televisiokameraa, 11 liikkuvaa lähetysyksikköä ja 11 videotallenninta. Kaikki televisiokamerat olivat luonnollisesti mustavalkoisia.

Vuonna 1960 suoria lähetyksiä voitiin seurata ainoastaan Euroopassa. Yhdysvaltoihin lähetykset lennätettiin päivittäin videokaseteilla.

Tätä nykyä virallisista kisalähetyksistä vastaa Olympic Broadcaster Services (OBS). Se toi Rioon 53 lähetysyksikköä ja yli 1 000 kameraa. Niistä olympiastadionilla oli 120. Päälle tulevat televisioyhtiöiden omat kamerat, joiden yhteenlaskettua määrää voi vain arvailla. Yleisradiolla oli Riossa 15 omaa kameraa muun muassa juontoja ja haastatteluja varten. Yhdysvaltalainen NBC ilmoitti tarvinneensa Rion-tuotantoonsa 250 kameraa, mutta näistä osa oli ilmeisesti yhteiskäytössä OBS:n kanssa.

Miksi Helsingin Katajanokalle pystytetyn maailmanpyörän koppien ikkunat ovat sinisen sävyiset kirkkaan läpinäkyvän sijaan? Sävytys ei hivele esteettistä silmää. Se myös tuntuu pilaavan auringonlaskusta otetut valokuvat.

– Hanna Kuivalainen ja Liina Lindberg

 

Maailmanpyörän ikkunoiden sävytyksen tärkein tehtävä on suojata auringonsäteiltä. Näkyvyys auringon suuntaan on parempi, minkä lisäksi väri auttaa pitämään hytit viileinä kovallakin paahteella, kertoo Katajanokan maailmanpyörän operatiivinen päällikkö Heikki Häyhä.

Kyseessä on myös esteettinen ratkaisu. Sinisten hyttien ja valkoisen rungon ajateltiin sopivan hyvin Suomeen.

Ikkunoiden väristä tulee Häyhän mukaan ajoittain kyselyitä, mutta yleensä kysyjät ovat ymmärtäneet perustelut.

Torstin tikkaremmi Facebookissa: facebook.com/torstintikkaremmi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Käräjäoikeus julkaisi vahingossa Axl Smithin uhrien nimiä – Oikeus­avustaja teki asiasta tutkinta­pyynnön

  2. 2

   Valtava kavallusepäily Husissa: työntekijän epäillään siirtäneen 70 000 euron potilasmaksut omalle tililleen

  3. 3

   Länsimetrolle kävi ”pieni laskuvirhe” – 52 miljoonaa euroa livahti kirjanpidossa väärään paikkaan

  4. 4

   Bändibussissa seksivideoitaan esitellyt Axl Smith sai ehdollisen vankeustuomion – maksettava 150 000 euroa korvauksia

  5. 5

   Kuntavaalien ensimmäinen huippuvideo löytyi: Perussuomalaisen ehdokkaan videon ääniraita on painostavuudessaan kuin kauhuelokuvasta

  6. 6

   Oudoilla havainne­kuvilla yritetään vaikuttaa – Helsinkiläis­mies turhautui ja kokeili, miltä Pasilan tornitalot näyttäisivät todellisuudessa

  7. 7

   Kaj Kunnas irtisanoutui Yleltä: ”Ajatus kypsynyt varmaan kymmenen vuotta”

  8. 8

   Kännykän ”luomuehkäisysovellus” hyväksyttiin viralliseksi ehkäisykeinoksi Euroopassa ja Suomessa – Tätä se oikeasti tarkoittaa

  9. 9

   Trump syyttää Obamaa tietovuodoista ja mielenosoituksista: ”Se on politiikkaa, niin se vain on”

  10. 10

   WHO nimesi 12 pahinta bakteeria, joihin tarvitaan nopeasti uusia lääkkeitä – tällaisia tauteja ne aiheuttavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oudoilla havainne­kuvilla yritetään vaikuttaa – Helsinkiläis­mies turhautui ja kokeili, miltä Pasilan tornitalot näyttäisivät todellisuudessa

  2. 2

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  3. 3

   Bändibussissa seksivideoitaan esitellyt Axl Smith sai ehdollisen vankeustuomion – maksettava 150 000 euroa korvauksia

  4. 4

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  5. 5

   Länsimetrolle kävi ”pieni laskuvirhe” – 52 miljoonaa euroa livahti kirjanpidossa väärään paikkaan

  6. 6

   Pyöräteiden rakentamisessa on menty liiallisuuksiin Helsingissä – Miksi pyöräilyväylä tarvitsee moottoritien verran tilaa?

  7. 7

   Valtava kavallusepäily Husissa: työntekijän epäillään siirtäneen 70 000 euron potilasmaksut omalle tililleen

  8. 8

   Autovakuutuksen uudistus voi tuoda satojen eurojen säästöt – HS vertaili pakollisen liikenne­vakuutuksen ehtoja ja hintoja

  9. 9

   Oksennus tyhjensi uimahallin Espoossa – Asiantuntija rauhoittaa: Uimahallit ovat liian lämpimiä norovirukselle

  10. 10

   Kauppojen vapaat aukiolot ovat kaataneet yrityksiä ja lisänneet silpputyötä – kohta Helsingissä on Prisma, joka ei sulkeudu ikinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  8. 8

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  9. 9

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  10. 10

   Oudoilla havainne­kuvilla yritetään vaikuttaa – Helsinkiläis­mies turhautui ja kokeili, miltä Pasilan tornitalot näyttäisivät todellisuudessa

  11. Näytä lisää