Valikko
Sunnuntai

Miksi Katajanokalla sijaitsevan maailmanpyörän ikkunat ovat siniset?

Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Edellisellä palstalla käsiteltiin moniavioisia turvapaikanhakijoita. Jan Törn­qvist ei hyväksynyt Torstin väitettä, ettei Suomen laki tunnusta moniavioisuutta. Hän viittaa avioliittolakiin, jonka mukaan vieraassa val­tiossa solmittu, siellä pätevä avioliitto olisi pätevä myös Suomessa. Tikkaremmin perhelakiasiantuntijan mukaan asia ei ole aivan yksinkertainen. Lähtökohtaisesti Suomi ei julista ihmisten muualla solmimia avioliittoja mitättömiksi. Jos moniavioinen perhe saapuu Suomeen vaikka lomalle, ei heidän avioliittonsa purkaudu rajaa ylittäessä.

Avioliittolainsäädäntö on kuitenkin kirjoitettu kahden puolison perhemallin mukaan. Niinpä tilanteissa, joissa moniavioinen perhe törmää suomalaiseen lainsäädäntöön, ei yleensä huomioida kuin kaksi puolisoa. Tällaisia ongelmatilanteita ovat muun muassa perheenyhdistämiset tai perinnönjaot.

Ensimmäinen kysymys jatkaa edellisen palstan aiheesta.

Mainitsit palstalla 21.8., että ”turvapaikan saaneet hakevat samoja asuntoja kuin muutkin”. Olen ymmärtänyt, että ainakin pääkaupunkiseudulla jonotus voi kestää yli viisikin vuotta. Missä turvapaikan saaneet asuvat jonotusaikana, vastaanottokeskuksissa vai missä? Mikä on turvapaikan saaneiden normaali jonotusaika?

– K.Y. Syvä

 

Tarkoitus tosiaan on, että oleskelu­luvan saaneet muuttaisivat pois vastaanottokeskuksista viimeistään kahden kuukauden kuluttua.

Jos kaikki menisi suunnitelmien mukaan, oleskeluluvan saaneelle turvapaikanhakijalle olisi osoittaa asunto, niin sanottu kuntapaikka, jossakin kunnassa vastaanottokeskuksen lähi­alueella. Kuntapaikkojen tarjonta ei ole kuitenkaan vastannut tarvetta ainakaan kymmeneen vuoteen. Niinpä suurin osa turvapaikanhakijoista joutuu etsimään asuntonsa muualta.

Joskus vastaus voi olla kunnan asuntojono, mutta oleskeluluvan saanutta kohdellaan jonossa samalla tavalla kuin muitakin kuntalaisia. Kasvukeskuksissa jonot ovat yleensä pitkiä. Niinpä useimmat hankkivat asunnon yksityisiltä markkinoilta tai muuttavat ystäviensä tai sukulaistensa nurkkiin.

Yksityisiltä markkinoilta asuntoa hakiessa vastaanottokeskus voi auttaa takuuvuokran ja ensimmäisen vuokran maksussa, mikäli oleskeluluvan saaneen löytämä asunto täyttää Maahanmuuttoviraston asettamat kriteerit.

Näitä ovat muun muassa asunnon taso (pitää olla esimerkiksi mahdollisuus peseytymiseen ja ruuanlaittoon) ja toisaalta vuokra, joka ei saisi ylittää kuntakohtaisesti määriteltyä kohtuullista tasoa. Tukea myönnetään vain oman vastaanottokeskuksen ely-alueelle. Pääkaupunkiseudun kaupunkeihin sitä ei myönnetä lainkaan.

Näistä kriteereistä voidaan joskus joustaa esimerkiksi työn tai opiskelupaikan perusteella. Ja jos oleskeluluvan saaneella on kauempana asuvia sukulaisia, heidän lähelleen muuttamista voidaan tapauskohtaisesti tukea.

Kesän 1960 olympialaisten kunniaksi isämme osti televisiokoneen. ­Riossa kesällä 2016 Ylen kuvausryhmä huolehti yleisurheilun kuvauksista. Ryhmän pääohjaaja valaisi kansaa kertomalla, että yleisurheilussa oli käytössä yli sata tv-kameraa. Olisi kiinnostavaa tietää, kuinka monta tv-kameraa oli kaiken kaikkiaan käytössä 56 vuotta sitten Roomassa ja kuinka monta Rion kesäolympialaisissa.

– Citius, altius, fortius

 

Rooman olympialaisissa vuonna 1960 oli olympialaisten verkkosivujen mukaan käytössä 40 televisiokameraa, 11 liikkuvaa lähetysyksikköä ja 11 videotallenninta. Kaikki televisiokamerat olivat luonnollisesti mustavalkoisia.

Vuonna 1960 suoria lähetyksiä voitiin seurata ainoastaan Euroopassa. Yhdysvaltoihin lähetykset lennätettiin päivittäin videokaseteilla.

Tätä nykyä virallisista kisalähetyksistä vastaa Olympic Broadcaster Services (OBS). Se toi Rioon 53 lähetysyksikköä ja yli 1 000 kameraa. Niistä olympiastadionilla oli 120. Päälle tulevat televisioyhtiöiden omat kamerat, joiden yhteenlaskettua määrää voi vain arvailla. Yleisradiolla oli Riossa 15 omaa kameraa muun muassa juontoja ja haastatteluja varten. Yhdysvaltalainen NBC ilmoitti tarvinneensa Rion-tuotantoonsa 250 kameraa, mutta näistä osa oli ilmeisesti yhteiskäytössä OBS:n kanssa.

Miksi Helsingin Katajanokalle pystytetyn maailmanpyörän koppien ikkunat ovat sinisen sävyiset kirkkaan läpinäkyvän sijaan? Sävytys ei hivele esteettistä silmää. Se myös tuntuu pilaavan auringonlaskusta otetut valokuvat.

– Hanna Kuivalainen ja Liina Lindberg

 

Maailmanpyörän ikkunoiden sävytyksen tärkein tehtävä on suojata auringonsäteiltä. Näkyvyys auringon suuntaan on parempi, minkä lisäksi väri auttaa pitämään hytit viileinä kovallakin paahteella, kertoo Katajanokan maailmanpyörän operatiivinen päällikkö Heikki Häyhä.

Kyseessä on myös esteettinen ratkaisu. Sinisten hyttien ja valkoisen rungon ajateltiin sopivan hyvin Suomeen.

Ikkunoiden väristä tulee Häyhän mukaan ajoittain kyselyitä, mutta yleensä kysyjät ovat ymmärtäneet perustelut.

Torstin tikkaremmi Facebookissa: facebook.com/torstintikkaremmi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Manta saa lakin kello 18 sateisessa säässä – HSTV:n suora lähetys Kauppatorilta juuri nyt

  2. 2

   Pilapiirtäjät moukaroivat Trumpia – HS valitsi 62 parasta piirrosta

  3. 3

   Maineikas vuorikiipeilijä Ueli Steck putosi ja kuoli Mount Everestillä – ”Hän liukastui”

  4. 4

   KäPan juniorit etenivät Barcelonan turnauksen finaaliin päästämättä maaliakaan – matkalla kaatui Real Madrid

  5. 5

   Politiikassa on yksi tabu, joka on kuin insestin, ihmissyönnin ja pedofilian vastine – ja ilman sitä olisimme kuolleita

  6. 6

   Valtteri Bottas ajoi ensimmäiseen voittoonsa – Räikkönen täydensi upean suomalaispäivän: ”Eiköhän ollut vain ajan kysymys”

  7. 7

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  8. 8

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  9. 9

   Ministereiksi nousseet kertovat kovista paineista: Kyselytunnilla olet ”alasti ja yksin”, kunnianhimo vie yöunet ja lounaat jäävät väliin

  10. 10

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  4. 4

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  5. 5

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  6. 6

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  7. 7

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  8. 8

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  9. 9

   Pilapiirtäjät moukaroivat Trumpia – HS valitsi 62 parasta piirrosta

  10. 10

   Maineikas vuorikiipeilijä Ueli Steck putosi ja kuoli Mount Everestillä – ”Hän liukastui”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  3. 3

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  9. 9

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää