Valikko
Sunnuntai

Miksi Katajanokalla sijaitsevan maailmanpyörän ikkunat ovat siniset?

Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Edellisellä palstalla käsiteltiin moniavioisia turvapaikanhakijoita. Jan Törn­qvist ei hyväksynyt Torstin väitettä, ettei Suomen laki tunnusta moniavioisuutta. Hän viittaa avioliittolakiin, jonka mukaan vieraassa val­tiossa solmittu, siellä pätevä avioliitto olisi pätevä myös Suomessa. Tikkaremmin perhelakiasiantuntijan mukaan asia ei ole aivan yksinkertainen. Lähtökohtaisesti Suomi ei julista ihmisten muualla solmimia avioliittoja mitättömiksi. Jos moniavioinen perhe saapuu Suomeen vaikka lomalle, ei heidän avioliittonsa purkaudu rajaa ylittäessä.

Avioliittolainsäädäntö on kuitenkin kirjoitettu kahden puolison perhemallin mukaan. Niinpä tilanteissa, joissa moniavioinen perhe törmää suomalaiseen lainsäädäntöön, ei yleensä huomioida kuin kaksi puolisoa. Tällaisia ongelmatilanteita ovat muun muassa perheenyhdistämiset tai perinnönjaot.

Ensimmäinen kysymys jatkaa edellisen palstan aiheesta.

Mainitsit palstalla 21.8., että ”turvapaikan saaneet hakevat samoja asuntoja kuin muutkin”. Olen ymmärtänyt, että ainakin pääkaupunkiseudulla jonotus voi kestää yli viisikin vuotta. Missä turvapaikan saaneet asuvat jonotusaikana, vastaanottokeskuksissa vai missä? Mikä on turvapaikan saaneiden normaali jonotusaika?

– K.Y. Syvä

 

Tarkoitus tosiaan on, että oleskelu­luvan saaneet muuttaisivat pois vastaanottokeskuksista viimeistään kahden kuukauden kuluttua.

Jos kaikki menisi suunnitelmien mukaan, oleskeluluvan saaneelle turvapaikanhakijalle olisi osoittaa asunto, niin sanottu kuntapaikka, jossakin kunnassa vastaanottokeskuksen lähi­alueella. Kuntapaikkojen tarjonta ei ole kuitenkaan vastannut tarvetta ainakaan kymmeneen vuoteen. Niinpä suurin osa turvapaikanhakijoista joutuu etsimään asuntonsa muualta.

Joskus vastaus voi olla kunnan asuntojono, mutta oleskeluluvan saanutta kohdellaan jonossa samalla tavalla kuin muitakin kuntalaisia. Kasvukeskuksissa jonot ovat yleensä pitkiä. Niinpä useimmat hankkivat asunnon yksityisiltä markkinoilta tai muuttavat ystäviensä tai sukulaistensa nurkkiin.

Yksityisiltä markkinoilta asuntoa hakiessa vastaanottokeskus voi auttaa takuuvuokran ja ensimmäisen vuokran maksussa, mikäli oleskeluluvan saaneen löytämä asunto täyttää Maahanmuuttoviraston asettamat kriteerit.

Näitä ovat muun muassa asunnon taso (pitää olla esimerkiksi mahdollisuus peseytymiseen ja ruuanlaittoon) ja toisaalta vuokra, joka ei saisi ylittää kuntakohtaisesti määriteltyä kohtuullista tasoa. Tukea myönnetään vain oman vastaanottokeskuksen ely-alueelle. Pääkaupunkiseudun kaupunkeihin sitä ei myönnetä lainkaan.

Näistä kriteereistä voidaan joskus joustaa esimerkiksi työn tai opiskelupaikan perusteella. Ja jos oleskeluluvan saaneella on kauempana asuvia sukulaisia, heidän lähelleen muuttamista voidaan tapauskohtaisesti tukea.

Kesän 1960 olympialaisten kunniaksi isämme osti televisiokoneen. ­Riossa kesällä 2016 Ylen kuvausryhmä huolehti yleisurheilun kuvauksista. Ryhmän pääohjaaja valaisi kansaa kertomalla, että yleisurheilussa oli käytössä yli sata tv-kameraa. Olisi kiinnostavaa tietää, kuinka monta tv-kameraa oli kaiken kaikkiaan käytössä 56 vuotta sitten Roomassa ja kuinka monta Rion kesäolympialaisissa.

– Citius, altius, fortius

 

Rooman olympialaisissa vuonna 1960 oli olympialaisten verkkosivujen mukaan käytössä 40 televisiokameraa, 11 liikkuvaa lähetysyksikköä ja 11 videotallenninta. Kaikki televisiokamerat olivat luonnollisesti mustavalkoisia.

Vuonna 1960 suoria lähetyksiä voitiin seurata ainoastaan Euroopassa. Yhdysvaltoihin lähetykset lennätettiin päivittäin videokaseteilla.

Tätä nykyä virallisista kisalähetyksistä vastaa Olympic Broadcaster Services (OBS). Se toi Rioon 53 lähetysyksikköä ja yli 1 000 kameraa. Niistä olympiastadionilla oli 120. Päälle tulevat televisioyhtiöiden omat kamerat, joiden yhteenlaskettua määrää voi vain arvailla. Yleisradiolla oli Riossa 15 omaa kameraa muun muassa juontoja ja haastatteluja varten. Yhdysvaltalainen NBC ilmoitti tarvinneensa Rion-tuotantoonsa 250 kameraa, mutta näistä osa oli ilmeisesti yhteiskäytössä OBS:n kanssa.

Miksi Helsingin Katajanokalle pystytetyn maailmanpyörän koppien ikkunat ovat sinisen sävyiset kirkkaan läpinäkyvän sijaan? Sävytys ei hivele esteettistä silmää. Se myös tuntuu pilaavan auringonlaskusta otetut valokuvat.

– Hanna Kuivalainen ja Liina Lindberg

 

Maailmanpyörän ikkunoiden sävytyksen tärkein tehtävä on suojata auringonsäteiltä. Näkyvyys auringon suuntaan on parempi, minkä lisäksi väri auttaa pitämään hytit viileinä kovallakin paahteella, kertoo Katajanokan maailmanpyörän operatiivinen päällikkö Heikki Häyhä.

Kyseessä on myös esteettinen ratkaisu. Sinisten hyttien ja valkoisen rungon ajateltiin sopivan hyvin Suomeen.

Ikkunoiden väristä tulee Häyhän mukaan ajoittain kyselyitä, mutta yleensä kysyjät ovat ymmärtäneet perustelut.

Torstin tikkaremmi Facebookissa: facebook.com/torstintikkaremmi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Microsoft lakkautti viimein puhelinyksikkönsä – kaikki Nokiasta siirtyneet menettivät työpaikkansa Suomessa

  2. 2

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  5. 5

   Ruotsalaismedia: Näyttelijä Michael Nyqvist on kuollut

  6. 6

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  7. 7

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  8. 8

   Jussi myy Lontoossa taidetta ennätyshinnoilla – maailman suurimman huutokauppakamarin johtaja erottuu suomalaisjuurillaan

  9. 9

   Britannian kaavailema ulkomaalaisten rekisteröinti arveluttaa suomalaisia: ”Ajatus pomppasi ikävästi natsi-Saksaan”

  10. 10

   Maailmanlaajuinen verkkohyökkäys levisi myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  5. 5

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  6. 6

   Maailmanlaajuinen verkkohyökkäys levisi myös Suomeen – Haittaohjelmat iskeneet jo kolmella mantereella yli kymmenessä maassa

  7. 7

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  8. 8

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  9. 9

   Aija Särkijärvi, 90, nukkuu joskus samoissa lakanoissa neljä viikkoa – iäkkäistä huolehtivien kotihoitajien työ on muuttunut raskaammaksi ja heistä on jatkuva pula

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää