Valikko
Sunnuntai

Miten vegaanit selittävät sen, että kasvinviljelyssä käytetään karjanlantaa?

Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä, voit ehdottaa parempaa. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 65, 00089 Sanoma. Sähköposti: hs.sisko@hs.fi tai hs.torsti@hs.fi.

Nimimerkki Äiti kysyi palstalla, kuinka voisi lapselleen puhuessaan välttää ilmaisujen ”herra” ja ”rouva” käyttöä kanssaihmisistä silloin, kun on epäselvää, mitä sukupuolta ihminen edustaa.

Lauri Lehtimaja kirjoittaa: ”Katsot, että lapsille puhuttaessa on vanhanaikaista ja jopa syrjivää käyttää ilmaisuja herra ja rouva. Sulavassa kaupunkikulttuurissa olisi mielestäsi parempi puhua neutraalisti, esimerkiksi viittaamalla vain ’noihin tyyppeihin’. Rohkenen olla eri mieltä. Jos haluamme lastemme oppivan länsimaissa yleisesti noudatettavia ja kohteliaina pidettyjä käytöstapoja, olisi syytä meilläkin totutella puhumaan nimenomaan herroista ja rouvista. Näin silläkin uhalla, että nämä sanat saattavat helsinkiläisessä lähiöbussissa joskus kuulostaa teennäisiltä tai hienostelevilta.”

Sukupuolen olettaminen ei ole hienostelua, vaan se voi olla myös toista loukkaavaa. ”Tyyppeihin” ei toki kannata viitata muuten kuin ehkä nuorison edustajien kohdalla. Siitä jatkaakin Riitta Lepoluoto: ”Ehkä rento nuorisojoukko ei panisi myöskään pahakseen, jos lasta kehotettaisiin istumaan ’noiden ihmisten viereen’. Olen muutenkin ihmetellyt, miten ihminen-sanaa ei juuri käytetä. Kaikki ovat ’henkilöitä’. Onkohan vika siinä, että kun usko ihmisyyteen on kadonnut, alkaa ihminen-sanakin olla hukassa?”

  

Olen pohtinut, miksi musiikkityylit kuulostavat eri ihmisille erilaisilta. Minulle raskas metallimusiikki on parasta musiikkia, ja saan siitä energiaa. Monet ystäväni taas tukkivat korvansa, jos koetan soittaa sitä heille. Itse taas en pidä juurikaan klassisesta musiikista, mutta usein ajatellaan, että se on jotenkin parempaa ja arvokkaampaa kuin muu musiikki. Miksi koemme musiikin niin eri tavalla?

– Hevinainen Hertsikasta

 

Laajalti on oletettu, että musiikki­maku on jotain hyvinkin rakenteellista, synnynnäistä.

Cambridgen yliopiston tutkimus vuodelta 2015 esimerkiksi yhdisti musiikkimaun kahteen karkeasti määriteltyyn persoonallisuustyyppiin: systemaattiseen ja empaattiseen.

Empaattisen ääripään ihmiset kuuntelivat tunteikkaita kappaleita, kun systeemaattisia miellyttivät jazz ja hevi. Siinä missä ensin mainitut käyttävät musiikkia tunteiden kokemiseen ja käsittelyyn, jälkimmäiset suhtautuvat siihen kuin ratkaistavaan arvoitukseen tai analysoitavaan järjestelmään.

Toisaalta: heinäkuussa Massa­chusettsin teknillisen korkeakoulun tutkijat julkaisivat tutkimuksen, jonka tulokset osoittavat toiseen suuntaan. He havaitsivat, että mieltymys tietynlaisiin ääniin on vahvasti kulttuuri­sidonnaista, varsinkin dissonanssin ja konsonanssin kokeminen (sen, kuulostaako ääni sointuvalta vai ”riitasointuiselta”).

Mieltymyksesi raskaaseen metallimusiikkiin on nykytieteen valossa yhdistelmä synnynnäisiä taipumuk­siasi ja sitä, millaista musiikkia olet tottunut kuulemaan.

 

Jos näyttelijällä on teatteriesityksen tai elokuvan kuvaamisen aikana huuliherpes ja käsikirjoituksen mukaan hänen pitäisi suudella vastanäyttelijäänsä, miten he toimivat?

– Harrastajanäyttelijä

 

Kysyin lukupiirini näyttelijältä, ja toivoin kovasti, että teatteriväellä olisi käytössään esimerkiksi haavaumat peittäviä suojahuulia tai että jokaisella maskeeraajalla olisi laukussaan erityistä kalvoksi suihkutettavaa herpesgeeliä tai jotakin muuta innovatiivista.

Todellisuus on tylsempi. Elokuvassa kohtauksen kuvaus siirretään ajalle, jolloin herpes ei ole tarttuva. Teatterissa puolestaan vältetään huulikontaktia ja tehdään kohtaus toisin.

 

Voisin ryhtyä vegaaniksi, mutta kasvinviljelyssä käytetään karjan- ja kananlantaa, joten kasvit ovat välillisesti eläinperäisiä. Kuinka vegaanit selittävät tämän ongelman vai sivuutetaanko­ se?

– On vaikeaa

 

Lukupiirini vegaani (eri henkilö kuin näyttelijä) tokaisi, että jos ryhdyt vegaaniksi, ei sinulle synny velvollisuutta ratkaista kaikkia ruokatuotannon ongelmia tai tuntea joka suu­palan historiikkia aina lannoitteeseen asti. Tavallaan siis voisi sanoa, että ainakin hän ”sivuuttaa ongelman”.

Mutta toki dilemma on vegaanipiireissä tiedostettu.

Ennen kaikkea on kyse siitä ristiriidasta, että luomutuotanto on ekologisempi valinta, mutta juuri siinä käytetään eläinten lantaa. Vegaaniliitto päätyy suosittamaan luomua, joka on ikään kuin pienempi paha. ”Jos vegaani viljelisi itse ruokansa, hän todennäköisesti käyttäisi vegaanisia viljelymenetelmiä, joissa ei käytetä eläinten lannoitteita”, liiton oppaassa teoretisoidaan (näitä ovat esimerkiksi kateviljely ja viljelykierto).

Omat ruokansa kasvattava vegaani tosin on liki yhtä yleinen olento kuin itse päivittäisen eläimensä teurastava lihansyöjä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Usko Siskoa
 • Musiikki
 • Teatteri
 • Elokuva
 • Vegaani

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Meni kahdeksan vuotta, mutta nyt olen onnellinen yksin

  2. 2

   Vuokrat karkasivat käsistä

  3. 3

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  4. 4

   Sairaalakirurgina en tavannut potilasta, jonka kipua ei olisi pystytty lääkityksellä hoitamaan

  5. 5

   Pekka Väänänen viettää Nuuksion metsissä vähintään 300 päivää vuodessa ja on huolissaan luonnosta vieraantuneista ihmisistä – ”Yksi sukupolvi on mennyt”

  6. 6

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  7. 7

   Ruotsi vaatii Yhdysvalloilta selitystä Trumpin terrorismi­vihjailuille – presidentti kertoo vain viitanneensa Fox-kanavan uutisiin

  8. 8

   Kaikki miehet eivät pidä autoista

  9. 9

   Kun saattohoidon menetelmät eivät riitä hyvään kuolemaan, tarvitaan eutanasiaa

  10. 10

   Merivoimat hakee uutta asetta, jossa ”vain mielikuvitus on rajana” – erikoinen tietopyyntö herätti kummastusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  2. 2

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  3. 3

   Sastamalan kuolonkolaria epäillään tahalliseksi: Poliisi oli saanut jo aikaisemmin yleisövinkkejä tapoista epäillyn liikkumisesta

  4. 4

   Ruotsi vaatii Yhdysvalloilta selitystä Trumpin terrorismi­vihjailuille – presidentti kertoo vain viitanneensa Fox-kanavan uutisiin

  5. 5

   Maailman etsityin mies nukkuu pommiliivissä voidakseen tarvittaessa räjäyttää itsensä – näin Isis-johtajaa jahdataan

  6. 6

   Yliopistojen korruptio on akateemista vehkeilyä – monet opetus- ja tutkimustehtävät täytetään hyvä veli -verkostoissa

  7. 7

   Aki Kaurismäki palkittiin Berliinissä parhaana ohjaajana – ei tullut lavalle hakemaan palkintoaan

  8. 8

   Rintamamiestalot tulevat takaisin – Helsingissä uusi talo voi maksaa tontteineen jo 700 000 euroa

  9. 9

   Merivoimat hakee uutta asetta, jossa ”vain mielikuvitus on rajana” – erikoinen tietopyyntö herätti kummastusta

  10. 10

   213-senttisestä Lauri Markkasesta on tulossa suomalaisen urheilun suurin tähti – HS seurasi, millaista suurlupauksen elämä on yliopistokoripallon maailmassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  2. 2

   Persoonallisuus vaikuttaa ystävyyssuhteisiin – Tee ystävyystesti, joka kertoo millainen olet itse

  3. 3

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  4. 4

   Rap-artisti käski Helsingissä naiset ja vähemmistöt eturiviin ja miehet antamaan tilaa, koska emme itse tajua sitä tehdä

  5. 5

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  6. 6

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  7. 7

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  8. 8

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  9. 9

   16-vuotias Tuure Boelius nousi tähdeksi tubettajana, valittiin Vuoden homoksi – ja pettyi pahasti Suomen mediaan

  10. 10

   Pohjois-Korean naisagentit diktaattorin palveluksessa: Kim Hyon-hui pudotti matkustajakoneen, ei ehtinyt nielaista syanidikapselia ja jäi kiinni

  11. Näytä lisää