Valikko
Sunnuntai

Miten vegaanit selittävät sen, että kasvinviljelyssä käytetään karjanlantaa?

Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä, voit ehdottaa parempaa. Osoite: Usko Siskoa / Torsti tietää, HS Sunnuntai, PL 65, 00089 Sanoma. Sähköposti: hs.sisko@hs.fi tai hs.torsti@hs.fi.

Nimimerkki Äiti kysyi palstalla, kuinka voisi lapselleen puhuessaan välttää ilmaisujen ”herra” ja ”rouva” käyttöä kanssaihmisistä silloin, kun on epäselvää, mitä sukupuolta ihminen edustaa.

Lauri Lehtimaja kirjoittaa: ”Katsot, että lapsille puhuttaessa on vanhanaikaista ja jopa syrjivää käyttää ilmaisuja herra ja rouva. Sulavassa kaupunkikulttuurissa olisi mielestäsi parempi puhua neutraalisti, esimerkiksi viittaamalla vain ’noihin tyyppeihin’. Rohkenen olla eri mieltä. Jos haluamme lastemme oppivan länsimaissa yleisesti noudatettavia ja kohteliaina pidettyjä käytöstapoja, olisi syytä meilläkin totutella puhumaan nimenomaan herroista ja rouvista. Näin silläkin uhalla, että nämä sanat saattavat helsinkiläisessä lähiöbussissa joskus kuulostaa teennäisiltä tai hienostelevilta.”

Sukupuolen olettaminen ei ole hienostelua, vaan se voi olla myös toista loukkaavaa. ”Tyyppeihin” ei toki kannata viitata muuten kuin ehkä nuorison edustajien kohdalla. Siitä jatkaakin Riitta Lepoluoto: ”Ehkä rento nuorisojoukko ei panisi myöskään pahakseen, jos lasta kehotettaisiin istumaan ’noiden ihmisten viereen’. Olen muutenkin ihmetellyt, miten ihminen-sanaa ei juuri käytetä. Kaikki ovat ’henkilöitä’. Onkohan vika siinä, että kun usko ihmisyyteen on kadonnut, alkaa ihminen-sanakin olla hukassa?”

  

Olen pohtinut, miksi musiikkityylit kuulostavat eri ihmisille erilaisilta. Minulle raskas metallimusiikki on parasta musiikkia, ja saan siitä energiaa. Monet ystäväni taas tukkivat korvansa, jos koetan soittaa sitä heille. Itse taas en pidä juurikaan klassisesta musiikista, mutta usein ajatellaan, että se on jotenkin parempaa ja arvokkaampaa kuin muu musiikki. Miksi koemme musiikin niin eri tavalla?

– Hevinainen Hertsikasta

 

Laajalti on oletettu, että musiikki­maku on jotain hyvinkin rakenteellista, synnynnäistä.

Cambridgen yliopiston tutkimus vuodelta 2015 esimerkiksi yhdisti musiikkimaun kahteen karkeasti määriteltyyn persoonallisuustyyppiin: systemaattiseen ja empaattiseen.

Empaattisen ääripään ihmiset kuuntelivat tunteikkaita kappaleita, kun systeemaattisia miellyttivät jazz ja hevi. Siinä missä ensin mainitut käyttävät musiikkia tunteiden kokemiseen ja käsittelyyn, jälkimmäiset suhtautuvat siihen kuin ratkaistavaan arvoitukseen tai analysoitavaan järjestelmään.

Toisaalta: heinäkuussa Massa­chusettsin teknillisen korkeakoulun tutkijat julkaisivat tutkimuksen, jonka tulokset osoittavat toiseen suuntaan. He havaitsivat, että mieltymys tietynlaisiin ääniin on vahvasti kulttuuri­sidonnaista, varsinkin dissonanssin ja konsonanssin kokeminen (sen, kuulostaako ääni sointuvalta vai ”riitasointuiselta”).

Mieltymyksesi raskaaseen metallimusiikkiin on nykytieteen valossa yhdistelmä synnynnäisiä taipumuk­siasi ja sitä, millaista musiikkia olet tottunut kuulemaan.

 

Jos näyttelijällä on teatteriesityksen tai elokuvan kuvaamisen aikana huuliherpes ja käsikirjoituksen mukaan hänen pitäisi suudella vastanäyttelijäänsä, miten he toimivat?

– Harrastajanäyttelijä

 

Kysyin lukupiirini näyttelijältä, ja toivoin kovasti, että teatteriväellä olisi käytössään esimerkiksi haavaumat peittäviä suojahuulia tai että jokaisella maskeeraajalla olisi laukussaan erityistä kalvoksi suihkutettavaa herpesgeeliä tai jotakin muuta innovatiivista.

Todellisuus on tylsempi. Elokuvassa kohtauksen kuvaus siirretään ajalle, jolloin herpes ei ole tarttuva. Teatterissa puolestaan vältetään huulikontaktia ja tehdään kohtaus toisin.

 

Voisin ryhtyä vegaaniksi, mutta kasvinviljelyssä käytetään karjan- ja kananlantaa, joten kasvit ovat välillisesti eläinperäisiä. Kuinka vegaanit selittävät tämän ongelman vai sivuutetaanko­ se?

– On vaikeaa

 

Lukupiirini vegaani (eri henkilö kuin näyttelijä) tokaisi, että jos ryhdyt vegaaniksi, ei sinulle synny velvollisuutta ratkaista kaikkia ruokatuotannon ongelmia tai tuntea joka suu­palan historiikkia aina lannoitteeseen asti. Tavallaan siis voisi sanoa, että ainakin hän ”sivuuttaa ongelman”.

Mutta toki dilemma on vegaanipiireissä tiedostettu.

Ennen kaikkea on kyse siitä ristiriidasta, että luomutuotanto on ekologisempi valinta, mutta juuri siinä käytetään eläinten lantaa. Vegaaniliitto päätyy suosittamaan luomua, joka on ikään kuin pienempi paha. ”Jos vegaani viljelisi itse ruokansa, hän todennäköisesti käyttäisi vegaanisia viljelymenetelmiä, joissa ei käytetä eläinten lannoitteita”, liiton oppaassa teoretisoidaan (näitä ovat esimerkiksi kateviljely ja viljelykierto).

Omat ruokansa kasvattava vegaani tosin on liki yhtä yleinen olento kuin itse päivittäisen eläimensä teurastava lihansyöjä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Usko Siskoa
 • Musiikki
 • Teatteri
 • Elokuva
 • Vegaani

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  2. 2

   Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi

  3. 3

   Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen

  4. 4

   Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”

  5. 5

   Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  8. 8

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  9. 9

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  10. 10

   Paljastuiko katutaiteilija Banksyn henkilöllisyys? Ystävä lipsautti nimen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   7 vuotta sitten Alex kuuli olevansa oikeasti Alexander, venäläisten vakoilijoiden poika – oikeus päätti nyt antaa hänelle Kanadan kansalaisuuden takaisin

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  8. 8

   HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  8. 8

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  9. 9

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  10. 10

   Oliko Timo Soini Juudas? Näin historiallisten tapahtumien vyöry eteni kulisseissa – ja tämän tuomion suomalaiset antavat Soinin toiminnasta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pariskunta muutti kaupungista maalle, hankki eläinlauman ja ryhtyi tuottamaan ruokaansa itse – ”Ensimmäisessä teurastuksessa seisoin nurkan takana sormet korvissa”
  3. Trump raivostui Obamalle – Syyttää edeltäjäänsä tumpeloinnista venäläis­hakkeroinnin estämisessä
  4. Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”
  5. Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”
  6. Ainakin 11 henkilöä on kuollut hiilikaivoksen räjähdyksessä Kolumbiassa
  7. Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”
  8. Tunti sitten
  9. Punttisalilla aloittelijat ja hyvän perimän omaavat ovat vahvoilla – HS listasi seitsemän vinkkiä lihasten kasvattamiseen
  10. Suomalaisessa stand-upissa keski-ikäinen valkoinen mies on kuningas – Iikka Kivi sanoo edustavansa erilaista mieskuvaa, vaikka myös vitsailee naisten kustannuksella
  11. HS:n laaja kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa
  12. Kyypartiomies Mikko Turunen puolustaa pahamaineisia käärmeitä – video näyttää, kuinka haastattelutilanne muuttuikin kyyn yllätys­hyökkäykseksi
  13. Näytä lisää