Valikko
Sunnuntai    |   Usko Siskoa

Mitä tehdä, kun todella vanhat heilat ottavat yhteyttä ja haluavat tavata?

Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä, voit ehdottaa parempaa lähettämällä viestin osoitteeseen hs.sisko@hs.fi.

Rakkaat ystävät! Syksy tekee tuloaan, onneksi on omenoita. Menemme tällä kertaa suoraan kysymyksiin.

Mikä on suosituin ruokajuoma Suomessa? Ehdotan järjestykseksi seuraavaa: maito, vesi, kotikalja, kola, mehu, piimä, kivennäisvesi, olut, viini. Maitoa ja vettä juodaan kotona, kotikaljaa lounasruokaloissa ja kolaa pitsan ja hampurilaisen kanssa. Mitä oli Siskon lasissa tänään (kun luet tätä) lounaalla? Jos järjestys on tuon suuntainen, miksi median ruokatoimittajat eivät tunne muita ruokajuomia kuin viinin? Tiedän vastauksen: lehtien ruoka­ohjeita ei ole tarkoitettu normaaliksi arkiruoaksi. Olisi kuitenkin mukava nähdä arvio muutaman tuon listan juoman sopivuuden suhteen. Esimerkiksi sopiiko karitsan kanssa paremmin maito kuin kotikalja?

– Eero

 

Suosituin ruokajuoma on hanavesi, jota itsekin tänään lounaalla join. Se on erinomaisen laadukasta ja lisäksi aivan ilmaista.

Ravintolakriitikko Anna Paljakka oli samaa mieltä. Hanavettä hänkin useimmiten juo. Paljakka sanoi, että Suomessa kivennäisvesi on usein melkoinen turhake.

”Harvoin kivennäisvesi on maultaan hintansa ja kuljetuskustannustensa arvoista.”

Paljakka arvioi, että viini on ruokajutuissa ja resepteissä mukana juhlavuuden vuoksi. Harvoin sitä näkee arkiresepteissä – ja harva meistä juo sitä joka aterialla.

”Lisäksi viini tavallaan täydentää nautittavan ruuan.”

Paljakan suhde maitoon ”ruokajuomana” on melko yksiselitteinen: se on vasikoiden ja vauvojen juomaa.

Sen sijaan vaikkapa sahti, kotikalja tai piimä voisivat hänen mukaansa hyvinkin olla juomasuosituksena – kriitikko myös muistaa näin tehdyn.

”Piimä liittyy suureen kansainväliseen hapanmaitoperinteeseen, Siperian kumissista alkaen. Näen sille ihan kulinaarista käyttöä joidenkin perinneruokien, esimerkiksi kaalikääryleiden kanssa.”

Entä se karitsa? Paljakka arvelee, että näistä parhaiten sopisi kotikalja.

Elin sinkkuna yli 30-vuotiaaksi ja vietin aika ajoin railakastakin poikamiestyttöelämää, joka ei kaikilta osin ollut erityisen kunniakasta. Niihin vähemmän kunniakkaisiin juttuihin kuuluivat suhteet varattuihin miehiin. Sittemmin myös minä vakiinnuin. Mutta mitä ihmettä: vuosikymmenten jälkeen nämä vähemmän kunniakkaiden suhteiden miehet ottavat minuun yhteyttä ja ehdottavat tapaamista! Joku elää edelleen saman naisen kanssa, jonka kanssa oli jo silloin 30 vuotta sitten. Joku on saattanut erota. Mitä näiden miesten päässä liikkuu, kun he nyt pitkien aikojen jälkeen haluaisivat tavata minut? Onko miesten elämä käynyt tylsäksi, ja kuvittelevatko he, että saavat siihen piristystä minulta? Vai onko vuosikymmenten takainen suttuinen suhde ruvennut vaivaamaan, ja nyt miehet haluaisivat ikään kuin lyödä pisteen asialle? Minua yhteydenotot ällöttävät, enkä tahdo pystyä suhtautumaan niihin kovin korrektisti. Nämä suhteet eivät olleet vähimmässäkään määrin vakavia, joten mitään muisteltavaa niissä ei mielestäni ole. Mikä olisi hyvä tapa vastata, kun mies vuosien takaa soittaa tai lähettää sähköpostia?

– Entinen railakas poikamiestyttö

 

Kun näitä mainitsemiasi miehiä on useampia, heidän yhteydenottojensakin syyt voivat tietysti olla hyvin erilaisia. Jos siis asia todella kiinnostaa, kysy mieheltä suoraan ja ystävällisesti: Mikä mahtoi saada sinut kirjoittamaan juuri nyt?

Lukupiirini psykologi totesi, että kaikki muu on puhdasta spekulaatiota. Yhden asian hän kuitenkin arveli yhdistävän kirjoittajia ja soittajia: ”Ehkä he kaipaavat nyt juuri sitä samaa asiaa, jota suhde aikanaan edusti.”

Tämä voi sitten olla mitä tahansa: jännitystä, seksiä, ihmisten välistä yhteyttä, rakkautta, arjen pakoa.

Psykologi piti todennäköisenä, että suhteenne muisto on heille positiivinen ja merkityksellinen. Muuten he tuskin ottaisivat yhteyttä – ellei sitten kyse olisi todellisesta välienselvittelystä menneen kanssa.

”Silloin taas ihmisellä saattaa painottua tarve tehdä ’oikein’ ja saattaa oman historian tapahtumat jonkinlaisen itselle hyväksyttävämmän narratiivin piiriin.”

Psykologiystäväni kannusti myös miettimään, miksi koet yhteydenotot niin ällöttävinä. Ajatteletko ehkä miesten olettavan, että olet toisenlainen ihminen kuin mitä oikeasti olet? Niin ei välttämättä ole; viestithän kertovat heistä itsestään.

”Miehet kertovat yhteydenotolla jotain itsestään ja haluistaan ja suhteesta sellaisena kuin se oli muinoin, eivät kysyjästä nykytilanteessa – koska häntä nykyisenlaisena he eivät tunne.”

Sinun ei ole pakko vastata menneisyyden seuralaisille lainkaan, etenkään jos viestien sisältö loukkaa.

Jos tuntuu, että et halua yhteyden­ottoja jatkossa, kerro se kohteliaasti mutta selkeästi. Se on kaikille parasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ihmissuhteet
 • sinkut
 • Usko Siskoa
 • juomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaisen postimyynti­yrityksen epäillään jättäneen maksamatta kaksi miljoonaa euroa veroja – ”Asiakkaita ihan valtavasti”

  3. 3

   Mies vainosi naapuriaan kuukausia: odotti melkein joka yö pimeässä rappukäytävässä töistä palaavaa naista

  4. 4

   Oksennuksen ja ulosteen löyhkä piinaa Helsingissä ja Espoossa

  5. 5

   Pilvi Hämäläiselle, 31, sanottiin, ettei hänestä voi tulla näyttelijää – nyt hän on Aina Inkeri Ankeinen, Putouksen uusi tähti

  6. 6

   Venezuelan ihmehiihtäjä lahjoitti tuhdit palkintosekit kahdelle suomalaiselle sprinttihiihtäjälle –”Tämä on ollut unelmien täyttymys”

  7. 7

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  8. 8

   Suomalais­professori arvioi diktaattorin veli­puolen epäiltyä hermomyrkky­murhaa: Mahdollista hanskat kädessä – ”Jo kolmasosa pisarasta riittää tappamaan”

  9. 9

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  10. 10

   Sipilä pehmensi Malmi-puheitaan: Päätös kentän kohtalosta on yksin Helsingin käsissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  2. 2

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  3. 3

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  4. 4

   Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

  5. 5

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  6. 6

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  7. 7

   Presidentin Lennu-koira trendaa juuri nyt maailmalla: ”Suomella on tosi hyvä koira!”

  8. 8

   Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva – ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”

  9. 9

   Oksennuksen ja ulosteen löyhkä piinaa Helsingissä ja Espoossa

  10. 10

   Sipilän Malmi-linjaus ihmetyttää Helsingin johtoa – Sinnemäki: Malmin tilalle voidaan vaihtaa vain Santahamina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  8. 8

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  9. 9

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  10. 10

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  11. Näytä lisää