Valikko
Sunnuntai    |   Usko Siskoa

Mitä tehdä, kun todella vanhat heilat ottavat yhteyttä ja haluavat tavata?

Kysy Siskolta etiikasta, tapakulttuurista ja elämän pulmatilanteista. Ellei vastaus tyydytä, voit ehdottaa parempaa lähettämällä viestin osoitteeseen hs.sisko@hs.fi.

Rakkaat ystävät! Syksy tekee tuloaan, onneksi on omenoita. Menemme tällä kertaa suoraan kysymyksiin.

Mikä on suosituin ruokajuoma Suomessa? Ehdotan järjestykseksi seuraavaa: maito, vesi, kotikalja, kola, mehu, piimä, kivennäisvesi, olut, viini. Maitoa ja vettä juodaan kotona, kotikaljaa lounasruokaloissa ja kolaa pitsan ja hampurilaisen kanssa. Mitä oli Siskon lasissa tänään (kun luet tätä) lounaalla? Jos järjestys on tuon suuntainen, miksi median ruokatoimittajat eivät tunne muita ruokajuomia kuin viinin? Tiedän vastauksen: lehtien ruoka­ohjeita ei ole tarkoitettu normaaliksi arkiruoaksi. Olisi kuitenkin mukava nähdä arvio muutaman tuon listan juoman sopivuuden suhteen. Esimerkiksi sopiiko karitsan kanssa paremmin maito kuin kotikalja?

– Eero

 

Suosituin ruokajuoma on hanavesi, jota itsekin tänään lounaalla join. Se on erinomaisen laadukasta ja lisäksi aivan ilmaista.

Ravintolakriitikko Anna Paljakka oli samaa mieltä. Hanavettä hänkin useimmiten juo. Paljakka sanoi, että Suomessa kivennäisvesi on usein melkoinen turhake.

”Harvoin kivennäisvesi on maultaan hintansa ja kuljetuskustannustensa arvoista.”

Paljakka arvioi, että viini on ruokajutuissa ja resepteissä mukana juhlavuuden vuoksi. Harvoin sitä näkee arkiresepteissä – ja harva meistä juo sitä joka aterialla.

”Lisäksi viini tavallaan täydentää nautittavan ruuan.”

Paljakan suhde maitoon ”ruokajuomana” on melko yksiselitteinen: se on vasikoiden ja vauvojen juomaa.

Sen sijaan vaikkapa sahti, kotikalja tai piimä voisivat hänen mukaansa hyvinkin olla juomasuosituksena – kriitikko myös muistaa näin tehdyn.

”Piimä liittyy suureen kansainväliseen hapanmaitoperinteeseen, Siperian kumissista alkaen. Näen sille ihan kulinaarista käyttöä joidenkin perinneruokien, esimerkiksi kaalikääryleiden kanssa.”

Entä se karitsa? Paljakka arvelee, että näistä parhaiten sopisi kotikalja.

Elin sinkkuna yli 30-vuotiaaksi ja vietin aika ajoin railakastakin poikamiestyttöelämää, joka ei kaikilta osin ollut erityisen kunniakasta. Niihin vähemmän kunniakkaisiin juttuihin kuuluivat suhteet varattuihin miehiin. Sittemmin myös minä vakiinnuin. Mutta mitä ihmettä: vuosikymmenten jälkeen nämä vähemmän kunniakkaiden suhteiden miehet ottavat minuun yhteyttä ja ehdottavat tapaamista! Joku elää edelleen saman naisen kanssa, jonka kanssa oli jo silloin 30 vuotta sitten. Joku on saattanut erota. Mitä näiden miesten päässä liikkuu, kun he nyt pitkien aikojen jälkeen haluaisivat tavata minut? Onko miesten elämä käynyt tylsäksi, ja kuvittelevatko he, että saavat siihen piristystä minulta? Vai onko vuosikymmenten takainen suttuinen suhde ruvennut vaivaamaan, ja nyt miehet haluaisivat ikään kuin lyödä pisteen asialle? Minua yhteydenotot ällöttävät, enkä tahdo pystyä suhtautumaan niihin kovin korrektisti. Nämä suhteet eivät olleet vähimmässäkään määrin vakavia, joten mitään muisteltavaa niissä ei mielestäni ole. Mikä olisi hyvä tapa vastata, kun mies vuosien takaa soittaa tai lähettää sähköpostia?

– Entinen railakas poikamiestyttö

 

Kun näitä mainitsemiasi miehiä on useampia, heidän yhteydenottojensakin syyt voivat tietysti olla hyvin erilaisia. Jos siis asia todella kiinnostaa, kysy mieheltä suoraan ja ystävällisesti: Mikä mahtoi saada sinut kirjoittamaan juuri nyt?

Lukupiirini psykologi totesi, että kaikki muu on puhdasta spekulaatiota. Yhden asian hän kuitenkin arveli yhdistävän kirjoittajia ja soittajia: ”Ehkä he kaipaavat nyt juuri sitä samaa asiaa, jota suhde aikanaan edusti.”

Tämä voi sitten olla mitä tahansa: jännitystä, seksiä, ihmisten välistä yhteyttä, rakkautta, arjen pakoa.

Psykologi piti todennäköisenä, että suhteenne muisto on heille positiivinen ja merkityksellinen. Muuten he tuskin ottaisivat yhteyttä – ellei sitten kyse olisi todellisesta välienselvittelystä menneen kanssa.

”Silloin taas ihmisellä saattaa painottua tarve tehdä ’oikein’ ja saattaa oman historian tapahtumat jonkinlaisen itselle hyväksyttävämmän narratiivin piiriin.”

Psykologiystäväni kannusti myös miettimään, miksi koet yhteydenotot niin ällöttävinä. Ajatteletko ehkä miesten olettavan, että olet toisenlainen ihminen kuin mitä oikeasti olet? Niin ei välttämättä ole; viestithän kertovat heistä itsestään.

”Miehet kertovat yhteydenotolla jotain itsestään ja haluistaan ja suhteesta sellaisena kuin se oli muinoin, eivät kysyjästä nykytilanteessa – koska häntä nykyisenlaisena he eivät tunne.”

Sinun ei ole pakko vastata menneisyyden seuralaisille lainkaan, etenkään jos viestien sisältö loukkaa.

Jos tuntuu, että et halua yhteyden­ottoja jatkossa, kerro se kohteliaasti mutta selkeästi. Se on kaikille parasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ihmissuhteet
 • Sinkut
 • Usko Siskoa
 • juomat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

  2. 2

   Pohjois-Korean ohjus osui yöllä Japanin talousvyöhykkeelle – Japani raivoissaan, Yhdysvallat varoitti sodan kauheuksista

  3. 3

   Terveyssovellusten markkinat ovat kuin ihmelääke­kauppiaiden villi länsi, sanovat tutkijat – On myytti, että kaikkien pitäisi kävellä 10 000 askelta päivässä

  4. 4

   BBC: Manchesterin pommimiehestä varoitettiin etukäteen – Nyt Britannian turvallisuuspalvelu selvittää, miksi varoituksia ei kuunneltu

  5. 5

   Opettaja, kiitos vesisodasta, ryhmähalista ja tilaisuudesta paeta – tässä nerokkaimmat ideat ja opettajat Helsingin ­seudulta

  6. 6

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  7. 7

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  8. 8

   Oppositio: Sote-uudistus tuhoaa Uudenmaan vanhus- ja sosiaalipalvelut – ”Tässä ollaan ottamassa hirveitä riskejä”

  9. 9

   Jos presidentti Mauno Koivisto olisi kuollut lauantaina 13.5., olisiko seuraavana päivänä liputettu äideille vai noudatettu suru­liputusta?

  10. 10

   Kaurabuumi jyllää – nyhtökaurailmiö siivittää kasvua, mutta ikisuosikki on yhä ykkönen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  2. 2

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  3. 3

   Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

  4. 4

   Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

  5. 5

   F1-sarjakin irvailee Räikkösen olemukselle – yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

  6. 6

   Pohjois-Korean ohjus osui yöllä Japanin talousvyöhykkeelle – Japani raivoissaan, Yhdysvallat varoitti sodan kauheuksista

  7. 7

   ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

  8. 8

   Jos presidentti Mauno Koivisto olisi kuollut lauantaina 13.5., olisiko seuraavana päivänä liputettu äideille vai noudatettu suru­liputusta?

  9. 9

   Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

  10. 10

   Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  2. 2

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  3. 3

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  4. 4

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  5. 5

   Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

  6. 6

   Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

  7. 7

   Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

  8. 8

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  9. 9

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  10. 10

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Alkamassa hurja taistelu Stanley Cupista, maalivahti Pekka Rinne vastaan Pittsburghin supertähdet: ”Fanit ovat aina tukeneet meitä”
  3. Suomi selviytyi lentopallon MM-turnaukseen – ”Vaikea sanoa mitään tällä hetkellä”
  4. Koulujen tupakkapaikat ovat usein valvonnan ulottumattomissa – ”Kun jengi on vetänyt röökiä koulun nurkalla, opettajat ovat sanoneet, että menkää tien toiselle puolelle”
  5. Tunti sitten
  6. Tällaisia ovat teini-iän nolot päiväkirjat, joita luetaan nyt ääneen ja yleisö nauraa vedet silmissä: ”Limailtiin ja se teki mulle fraidun. Laitoin käden sen housuihin.”
  7. Takavuosien huippuvalmentaja Reino Kosonen iloitsi lentopallomiesten MM-turnauspaikasta – ”Siirilä teki hymy huulilla huippusuorituksia”
  8. BBC: Manchesterin pommimiehestä varoitettiin etukäteen – Nyt Britannian turvallisuuspalvelu selvittää, miksi varoituksia ei kuunneltu
  9. Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen
  10. Terveyssovellusten markkinat ovat kuin ihmelääke­kauppiaiden villi länsi, sanovat tutkijat – On myytti, että kaikkien pitäisi kävellä 10 000 askelta päivässä
  11. Oppositio: Sote-uudistus tuhoaa Uudenmaan vanhus- ja sosiaalipalvelut – ”Tässä ollaan ottamassa hirveitä riskejä”
  12. Kaurabuumi jyllää – nyhtökaurailmiö siivittää kasvua, mutta ikisuosikki on yhä ykkönen
  13. Näytä lisää