Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Susanna Koski ehdotti työttömille nuorille risusavottaa – se toi mieleen Kari Hotakaisen kirjan kauhukuvan

Hotakaisen Bronks-romaanissa työkyvyttömät pakkosiirrettiin metsään. Tapahtuuko tämä kohta Suomessa, pohtii Marko Junkkari kolumnissaan.

Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski esitti viime viikolla A-studion keskustelussa työvoimapoliittisen vision. Hän patisteli nuoria työttömiä metsänhoitotöihin.

”Riittää, kun istuu autoon tai junaan ja katselee metsään, niin siellä on aika paljon tekemätöntä työtä”, hän sanoi.

”Ai risusavotta?” keskustelukumppani Lauri Ihalainen (sd) huokaisi.

Some kuumeni heti: Haluaako Koski työttömät pakkotöihin? Miksi se nöyryyttää nuoria? Mitä se nuori työtön siellä metsässä tekisi? Sehän vaan satuttaa itsensä vesurilla.

Susanna Kosken haukkujaisille syntyi oma hashtag: #risusavotta. Mikä se risusavotta oikein on, joku kysyi.

Hashtag on lyhytviestipalvelu Twitterissä käytettävä merkki, jonka avulla käyttäjä löytää itseään kiinnostavat keskustelut viestivirrasta. #-merkkiä kutsutaan myös risuaidaksi.

Risusavotta puolestaan tarkoittaa metsänpohjan siivoamista oksia karsimalla ja pikkupuita kaatamalla. Tarkistin asian Wikipediasta.

Risuaita-risusavotta yhdistää some-Suomen ja agraari-Suomen. Risusavotasta tulee mieleen 1950-luvun Suomi, jolloin työttömät pakotettiin hätäapu- ja työllisyystöihin metsää raivaamaan tai teitä rakentamaan. # eli risuaita puolestaan kuvaa osaamiseen ja koulutukseen panostavaa nykyaikaa.

Susanna Kosken tokaisu tekemättömästä työstä on väsynyt fraasi. Metsässä toki on paljon tekemistä, voi poimia vaikka marjoja. Mutta ei sieltä löydy palkkatöitä tuhansille nuorille, joilla ei ole koulutusta metsänhoidosta.

Minäkin sorruin riekkumaan Koskelle internetissä. Totesin Uutisraportti-podcastissa, netin puheohjelmassa, että Kosken ajatuksista tulee mieleen Kari Hotakaisen Bronks-kirja.

Hotakainen piirtää dystopian, kauhukuvan tulevaisuuden yhteiskunnasta. Se on jakautunut kahteen osaan: Keskustaan ja Joutomaahan.

Keskustassa asuvat ”mielensivelijät”. He ovat siistiä sisätyötä tekeviä konsultteja, jotka luovat raportteja, naputtelevat tietokonetta ja pyörittelevät papereita.

Kahdeksan kilometrin päässä Keskustasta sijaitsee Joutomaa, jossa ihmiset tekevät kovaa ruumiillista työtä, siirtävät maata paikasta toiseen. Selvitäkseen tästä ihmiset ovat vahvistaneet ruumiitaan rautaosilla.

Mielensivelijät päättävät, että Joutomaa on liian täynnä. Moni Joutomaan asukas on heidän mielestään muuttunut ”toistaitoiseksi”. Työkyky on mennyt, koska raskas aherrus on kuluttavaa. Niinpä työttömät päätetään pakkosiirtää metsään.

”Tuntuu kurjalta siirtää ihmisiä”, siirroista vastaava projektipäällikkö Jani Lagerfeldt miettii kirjassa. Silti se on hänen mukaansa välttämätöntä. Kaikkia ihmisiä ei vain ole mahdollista pitää mukana. Parempina aikoina toistaitoisia voitiin katsoa läpi sormien, ”nyt samat ihmiset menevät nauloina läpi kämmenen”.

Toistaitoiset eivät suostu vapaaehtoisesti lähtemään. Niinpä heitä viedään metsään maansiirtokoneella.

Kari Hotakaisen Bronks ilmestyi vuonna 1993 keskellä lamaa. Samoihin aikoihin Suomen työvoimapolitiikan suunta muuttui. Työ ei ollut enää oikeus vaan yhä enemmän velvollisuus.

Ryhdyttiin puhumaan kannustinloukuista. Siitä, että työn pitää olla aina kannattavaa. Työttömyysturvan sanottiin laiskistavan ihmistä. Niinpä etuuksia leikattiin ja tukien tarveharkintaa lisättiin. Myös työttömän velvollisuudet kasvoivat.

Suomeenkin levisi oppi ”aktiivisesta työvoimapolitiikasta”. Ryhdyttiin puhumaan osallistavasta tai vastikkeellisesta sosiaaliturvasta.

Askeleet ovat olleet aika pieniä. Nykyisen hallituksen aikana tahti on kuitenkin kiihtynyt. Ansiosidonnainen työttömyysturva lyhenee pian sadalla päivällä. Nyt väännetään työttömien omavastuupäivien lisäämisestä.

Työttömyys on suomalaisen yhteiskunnan suuri ongelma. Se on kämmenen läpi isketty naula.

Aktiivisessa työvoimapolitiikassa on toki paljon hyvää. Tukityöllistämisellä ja koulutuksella saadaan ihmisiä töihin ja pystytään myös estämään syrjäytymistä. Ainakin jossain määrin.

Käytännössä aktivointi tarkoittaa sitä, että työttömälle luodaan taloudellisia kannustimia työntekoon. Helpoiten tämä onnistuu leikkaamalla työttömyyspäivärahoja.

Ongelma on, että jossain vaiheessa leikkaamisessa tulee raja vastaan. Ihmisten ei voi antaa kuolla nälkään. Siksi on puhuttu yhä enemmän pakkoaktivoinnista. Jos työtön ei mene töihin, hän menettää tukensa.

Yksi pakkoaktivoinnin apostoli on kokoomuksen Juhana Vartiainen. Hän siteeraa mielellään Århusin yli­opiston professoria Torben Andersenia, jonka mukaan ketään ei voi työntää vähimmäistulorajan alle –  ”mutta hänen vapaa-aikansa voi anastaa”.

”Juuri tämä vapaa-ajan menettämisen uhka saa ekonometrisen tutkimuksen valossa osan työttömistä hakemaan hanakammin töitä”, Vartiainen kirjoitti vuonna 2014.

Ekonometrinen tutkimus! Se tavallaan selittääkin Susanna Kosken puheet. Tuskin kukaan kokoomuslainen oikeasti haluaa työttömiä risusavottaan töihin. Ei varsinkaan kunnan palkkalistoille. Eivätkä heitä sinne yrityksetkään palkkaa.

Risusavotta onkin siis pelote. Toivotaan, että pakkotyön uhka saisi työttömän ottamaan vastaan minkä tahansa muun työn. Millä tahansa palkalla.

#Risusavotta on fiktiota kuten Kari Hotakaisen Joutomaa. Silti risusavotta saattaa vielä joskus olla totta. Ilman sitä edessä olevaa risuaitaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Totta se on: Pohjois-Korean ohjus kohosi syvälle avaruuteen peräti yli 2 000 kilometrin korkeuteen – Kansainvälinen avaruus­asema kiertää Maata ”vain” 400 kilo­metrissä

  2. 2

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  3. 3

   Hukutettuja siilejä, rääkättyjä lintuja – eläinsuojeluyhdistysten mukaan lapset kiusaavat luonnoneläimiä

  4. 4

   Diktaattori Kim Jong-un ja kansainväliset asiantuntijat ovat kerrankin samaa mieltä Pohjois-Korean tuoreista ohjuskokeista – kuvaavat niitä sanoilla ”ennennäkemätön” ja ”täydellinen”

  5. 5

   Sähköautojen 400 kilometrin toimintasäde on tuhlausta, sanoo VTT:n johtava tutkija – syynä suomalaisten ajotavat ja autojen hinnat

  6. 6

   Maailmankuulun tubettajan lennokki­video Lapista saattaa päätyä poliisi­tutkintaan – ”Villi tapaus, jossa ihminen roikkui dronesta”

  7. 7

   Trumpin entinen turvallisuusneuvonantaja Flynn ei aio luovuttaa Venäjä-asiakirjoja tiedusteluvaliokunnalle

  8. 8

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  9. 9

   Väitös: Unihäiriöt ovat yhteydessä dementiaan ja keuhkosyöpään

  10. 10

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  2. 2

   Kiipeilijän kuva todistaa: Osa Mount Everestin huipusta romahti – ”Se oli mahtava kiviseinämä, jonka tilalla on nyt löysää kivimurskaa ja muuta maaperää”

  3. 3

   ”Käypäs tyttö keittämässä kahvit” – Meillä keski-ikäisillä miehillä on valta ja vastuu muuttaa asenteemme

  4. 4

   Näin opetat lapsen syömään terveellä tavalla – Psykologi: Jos isä tavoittelee kesäkuntoa ja äiti syö vain salaattia, lapsen suhde ruokaan voi vinoutua

  5. 5

   Helsinkiläismies kuoli, mutta kotihoitaja ei ilmoittanut kuolemasta läheisille – sitten ruumistakaan ei löytynyt

  6. 6

   Millaista on lähteä vanhempien synnyinmaahan ”ojentautumaan”? Suomessa kasvanut Kawsar pakotettiin lapsena Somaliaan ”länsimaistumisen estämiseksi”, paluulippu irtosi näyttelemällä kilttiä

  7. 7

   Painoni ei kuulu sinulle, ohikulkija

  8. 8

   Näin kehut lastasi oikein: Taitava kannustus motivoi, mutta huono kehu saa lapsen häpeämään

  9. 9

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  10. 10

   Molemmat mielenosoitukset jatkavat sittenkin Rautatientorilla – leirit joutuvat kuitenkin siirtymään pois Maailma kylässä -festivaalin alueelta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Tutkimus: Uusi tapa synnyttää vähentää selvästi repeämiä – tekniikka olisi myös vauvan kannalta parempi ja parantaisi seksielämää synnytyksen jälkeen, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Vaihdoin poikatukan polkkatukkaan ja ihmisten suhtautuminen muuttui hetkessä: Ulkonäkö panee ihmiset naurettavan ahtaisiin rooleihin

  4. 4

   Vanhempien on vaikea tunnistaa lapsen erityis­lahjakkuutta – Nyt asian­tuntijat kertovat, mitkä ovat lahjakkuuden merkkejä

  5. 5

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  6. 6

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  7. 7

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  8. 8

   Sinkku elättää sinunkin lapsesi – kuka kyseenalaistaisi äärimmäisyyksiin viedyn lapsi- ja perhekeskeisen politiikan?

  9. 9

   Netissä on kiertänyt vuosia salaliittoteoria, jonka mukaan laulaja Avril Lavigne on kuollut ja häntä esittää näyttelijä – Nyt huhut lähtivät taas leviämään vauhdilla, tästä on kyse

  10. 10

   Ihon kunto kertoo koko elimistön vanhenemisesta – Runsas sokerinkäyttö voi veltostuttaa ihoa, sanoo professori

  11. Näytä lisää