Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Tässä on visio, jolla elvytetään sekä valtion talous että henkinen taso

Onko yksikään valtio romahtanut liian hyvään vanhustenhoitoon ja liian laadukkaaseen koulutukseen, kysyy kolumnissaan Anna-Stina Nykänen.

En lakkaa ihmettelemästä, miten demokratia toimii. Joka vaalien alla kansa tekee selväksi, mitä se haluaa. Että pitää huolehtia vanhuksista ja lapsista hyvin. Eikä koulutuksesta tule tinkiä. Ja mitä tapahtuu? Juuri niistä tingitään.

Yli puolet kansasta maksaisi lisää veroja, jotta vanhuksista ja lapsista huolehdittaisiin hyvin. Ja miten käy? Vanhuksilta ja lapsilta leikataan lisää. Veroja lasketaan.

Jos kansanvalta toimisi, mentäisiin ihan toiseen suuntaan.

Onko yksikään valtio romahtanut siihen, että vanhukset hoidettiin liian hyvin ja sivistykseen satsattiin mahdottoman paljon? Ei.

Entä jos pannaan haisemaan ja törsätään vanhuksiin oikein kunnolla. Ja lykätään koulutukseen sikana massia.

Miten erilainen maailma olisi.

Maalataan ensin kuva nykyisistä kauhuista. Ennen Suomi uskoi koulutukseen. Nyt erotumme OECD:n vertailussa maana, jossa yli 20 prosenttia nuorista miehistä on vailla työtä ja koulutuksen ulkopuolella. Myös varhaiskasvatuksen vähäisyyttä ihmetellään.

Tuore suomalaisnobelisti Bengt Holmström on koulutusleikkauksista järkyttynyt. Hänen mielestään opiskelijoista on pidettävä paremmin huolta.

Sama pätee vanhuksiin. Sensaatiot kertovat nyt pahoinpitelyistä, ylilääkinnästä, aliravitsemuksesta ja yksinäisyydestä. Ja hoitajia vähennetään. Vanhukset pidetään poissa silmistä. Heitä ei päästetä ulos.

Katsoin dokumenttielokuvan presidentti Urho Kekkosen elämän viimeisistä vaiheista. En ole ennen nähnyt yhtään kuvaa Kekkosesta hauraana vanhuksena. Häntä ei ole julkisesti esitetty ihmisenä, jolla on paperinohut iho ja posket kuopalla.

Miksi vanhus on piilotettu? Millaista ihmiskuvaa sillä on pönkitetty?

Nyt julkisuudessa esiintyy kiinalainen tiikeriäiti, joka julistaa, että epävarmuus ajaa ihmisen menestykseen. Ressukka. Ei tiedä paremmasta.

Ihminen on haavoittuva. Joka iässä. Vanhuus tekee sen näkyväksi. Ihmiselle tekee hyvää nähdä, miten haavoittuvista pidetään huolta. Se antaa energiaa, luo toivoa, turvaa, luottamusta ja uskoa tulevaan.

Pimitetty vanhuus ruokkii pelkoja.

Rakastan ajatusta presidentti Mauno Koivistosta ajamassa raitiovaunulla ympäri kaupunkia. Sitä hän nyt vanhana harrastaa.

Kuvitellaan siis utopia, jossa kaikki vanhukset pääsevät ulos iloitsemaan ja nuorten koulutus pelaa. Se on arvo sinänsä. Mutta vasta alkua.

Samalla työllisyys kasvaa. Se on työntekijöille ilo ja tuo verotuloja.

Omaiset riemuitsevat. Ah, ei enää huolta läheisistä. Mikä valtava helpotus. Voi tehdä enemmän töitä ja elää!

Suurin mullistus koskee meitä kaikkia. Vanhuus ei enää olekaan kuin painajaiskuva takaraivossa.

Töihin mennessämme katsomme hymyillen, kun Töölön mummo kiiruhtaa kahvilaan, kampaajalle tai kuntosalille. Vuosaaren vaaria roudataan merenrantaan kalaan. Sitä tulevaisuutta voi odottaa turvallisin mielin.

Voihan joku pelätä kuolemaa. Mutta ei tarvitse pelätä sitä edeltäviä kymmeniä vuosia. Ei ole kiire eläkkeelle hyvässä kunnossa. Eikä hätä säästää hyvää hoitopaikkaa varten.

Huh, kun se epävarmuus on ohi, mikä määrä energiaa ja aivokapasiteettia siinä vapautuu. Ja raha pyörii.

Opiskelijoiden elämä etenee vauhdilla. He valmistuvat, luovat uutta, innovoivat.

Sivistystä ihaillaan: televisiossa näkee taas tietokilpailuja, joissa on hirmu viisaita ihmisiä. Onko tyhmyys, toistaitoisuus ja elämisen kaaos muka parasta viihdettä? Se veltostaa. Fiksuus on seksikästä ja antaa kipinää.

Tämä on elvytystä: taloudellista ja henkistä.

Milläs tuo utopia rahoitetaan, kysyy taloutta tunteva ystäväni. Romahtaisiko Suomi? No, ei välttämättä, hän sanoo. Vaihtoehtoja on kolme. Tingitään muista menoista. Nostetaan veroja. Tai otetaan rutosti lisää velkaa. Valitsen velan. Sitä saa ja halvalla.

Velka jäisi tulevien pienten ikäluokkien maksettavaksi. Onko se oikein? Nuorethan saisivat itse sillä velka­rahalla loistavan koulutuksen. Jäisivätkö he Suomeen maksamaan veroja? Tietysti. Kaikkihan haluaisivat vanheta täällä.

Työ lisääntyisi, teho, tuottavuus ja motivaatio nousisivat. Se tietäisi tuloja. Niillä velka hoituisi.

Ovatko hallituksen ideat parempia? Ei sokeriveron poisto ja viinan saannin helpottaminen hyvää tee. Vanha Kainuun viisaus on, etteivät asiat koskaan ole niin huonosti, etteikö tilannetta voisi viinaa juomalla pahentaa.

Väitetään, että Rooman valtio romahti liikoihin veroihin. Mutta ei veroja sielläkään tuhlattu vanhuksiin ja koulutukseen. Eikä Neuvostoliitto romahtanut vanhusten ja sivistyslaitosten painolastiin. Ehkä päinvastoin: politbyroon vanhuksista olisi voitu pitää parempaa huolta ja kouluttaa nuoria tilalle muuallakin­ kuin KGB-koulussa.

Nyt Venäjällä on budjettivaje. Käytetäänkö rahat ikäihmisten hoitoon vai aseisiin? Mitäpä lottoot, kysyisi teini.

Suomen valtion kannalta vanhuksiin ja koulutukseen satsaaminen on loistava idea. Niistähän saadaan Suomelle uusi huippuluokan vientiala.

Kaikki tulevat maailmalta katsomaan vanhusten paratiisia, jossa nuoret koulutetaan hyvin joka tasolla. Ottavat muut mallia, ostavat oppia. Siinä on brändiä, imagoa, matkailu- ja myyntivalttia kerrakseen.

Turistit imevät ilmapiiriä, jossa hehkuvat toivo, ilo, uteliaisuus ja uuden oppimisen vimma.

Jos valtio tähän romahtaisi, ainakin se tapahtuisi komeasti ja jäisimme historiaan.

Oikaisu 18.10. kello 11.20: Kolumnissa luki aiemmin, että OECD:n vertailun mukaan yli 20 prosenttia nuorista miehistä on vailla työtä ja koulutusta. Tosiasiassa yli 20 prosenttia nuorista miehistä on vailla työtä ja koulutuksen ulkopuolella. Heillä siis saattaa olla jokin aiempi koulutus.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulutus
 • Vanhustenhoito
 • Hyvinvointi
 • Kolumnit
 • Anna-Stina Nykänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suuren urheilusponsorin perijä välttelee oikeudenkäyntiä kuolonkolarista – ja viettää yhä ylellistä elämää

  2. 2

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  3. 3

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  4. 4

   ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

  5. 5

   Tanskan maahanmuutto­ministeri: Jos pizzeriassa ei puhuta tanskaa, ilmiantakaa se viranomaisille

  6. 6

   Helsinkiläinen rakennusalan opiskelija kuvaa kerrostaloja Instagramiin, brittien The Guardian -lehti ihastui

  7. 7

   Sörnäisten rantatien kupeeseen tulossa ravintola- ja vapaa-ajan keskittymä – Tarkoitus avata jo tänä kesänä

  8. 8

   Useita loukkaantunut yhteenotoissa Turkin Brysselin-konsulaatin luona

  9. 9

   Trump uhkaa taistella oman puolueensa konservatiivi­siipeä vastaan

  10. 10

   Tampereen teknillinen yliopisto halusi tehdä etiopialaisesta tyrannista kunniatohtorin – yliopistolta vaaditaan anteeksipyyntöä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

  4. 4

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  5. 5

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  6. 6

   Radikaali rehellisyys voi muuttaa elämäsi ja tuhota parisuhteesi, mutta on sen arvoista, sanoo Tuuli Syvänen: ”Vaihtoehto on elää feikkaamalla”

  7. 7

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  8. 8

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  9. 9

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  10. 10

   Putin on valmis tapaamaan Trumpin Suomessa – Niinistö: ”Isännöimme ilomielin, mutta pitää olla myös jotain sanottavaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  3. 3

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  4. 4

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  5. 5

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  6. 6

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  7. 7

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  8. 8

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  9. 9

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  10. 10

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  11. Näytä lisää