Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Tässä on visio, jolla elvytetään sekä valtion talous että henkinen taso

Onko yksikään valtio romahtanut liian hyvään vanhustenhoitoon ja liian laadukkaaseen koulutukseen, kysyy kolumnissaan Anna-Stina Nykänen.

En lakkaa ihmettelemästä, miten demokratia toimii. Joka vaalien alla kansa tekee selväksi, mitä se haluaa. Että pitää huolehtia vanhuksista ja lapsista hyvin. Eikä koulutuksesta tule tinkiä. Ja mitä tapahtuu? Juuri niistä tingitään.

Yli puolet kansasta maksaisi lisää veroja, jotta vanhuksista ja lapsista huolehdittaisiin hyvin. Ja miten käy? Vanhuksilta ja lapsilta leikataan lisää. Veroja lasketaan.

Jos kansanvalta toimisi, mentäisiin ihan toiseen suuntaan.

Onko yksikään valtio romahtanut siihen, että vanhukset hoidettiin liian hyvin ja sivistykseen satsattiin mahdottoman paljon? Ei.

Entä jos pannaan haisemaan ja törsätään vanhuksiin oikein kunnolla. Ja lykätään koulutukseen sikana massia.

Miten erilainen maailma olisi.

Maalataan ensin kuva nykyisistä kauhuista. Ennen Suomi uskoi koulutukseen. Nyt erotumme OECD:n vertailussa maana, jossa yli 20 prosenttia nuorista miehistä on vailla työtä ja koulutuksen ulkopuolella. Myös varhaiskasvatuksen vähäisyyttä ihmetellään.

Tuore suomalaisnobelisti Bengt Holmström on koulutusleikkauksista järkyttynyt. Hänen mielestään opiskelijoista on pidettävä paremmin huolta.

Sama pätee vanhuksiin. Sensaatiot kertovat nyt pahoinpitelyistä, ylilääkinnästä, aliravitsemuksesta ja yksinäisyydestä. Ja hoitajia vähennetään. Vanhukset pidetään poissa silmistä. Heitä ei päästetä ulos.

Katsoin dokumenttielokuvan presidentti Urho Kekkosen elämän viimeisistä vaiheista. En ole ennen nähnyt yhtään kuvaa Kekkosesta hauraana vanhuksena. Häntä ei ole julkisesti esitetty ihmisenä, jolla on paperinohut iho ja posket kuopalla.

Miksi vanhus on piilotettu? Millaista ihmiskuvaa sillä on pönkitetty?

Nyt julkisuudessa esiintyy kiinalainen tiikeriäiti, joka julistaa, että epävarmuus ajaa ihmisen menestykseen. Ressukka. Ei tiedä paremmasta.

Ihminen on haavoittuva. Joka iässä. Vanhuus tekee sen näkyväksi. Ihmiselle tekee hyvää nähdä, miten haavoittuvista pidetään huolta. Se antaa energiaa, luo toivoa, turvaa, luottamusta ja uskoa tulevaan.

Pimitetty vanhuus ruokkii pelkoja.

Rakastan ajatusta presidentti Mauno Koivistosta ajamassa raitiovaunulla ympäri kaupunkia. Sitä hän nyt vanhana harrastaa.

Kuvitellaan siis utopia, jossa kaikki vanhukset pääsevät ulos iloitsemaan ja nuorten koulutus pelaa. Se on arvo sinänsä. Mutta vasta alkua.

Samalla työllisyys kasvaa. Se on työntekijöille ilo ja tuo verotuloja.

Omaiset riemuitsevat. Ah, ei enää huolta läheisistä. Mikä valtava helpotus. Voi tehdä enemmän töitä ja elää!

Suurin mullistus koskee meitä kaikkia. Vanhuus ei enää olekaan kuin painajaiskuva takaraivossa.

Töihin mennessämme katsomme hymyillen, kun Töölön mummo kiiruhtaa kahvilaan, kampaajalle tai kuntosalille. Vuosaaren vaaria roudataan merenrantaan kalaan. Sitä tulevaisuutta voi odottaa turvallisin mielin.

Voihan joku pelätä kuolemaa. Mutta ei tarvitse pelätä sitä edeltäviä kymmeniä vuosia. Ei ole kiire eläkkeelle hyvässä kunnossa. Eikä hätä säästää hyvää hoitopaikkaa varten.

Huh, kun se epävarmuus on ohi, mikä määrä energiaa ja aivokapasiteettia siinä vapautuu. Ja raha pyörii.

Opiskelijoiden elämä etenee vauhdilla. He valmistuvat, luovat uutta, innovoivat.

Sivistystä ihaillaan: televisiossa näkee taas tietokilpailuja, joissa on hirmu viisaita ihmisiä. Onko tyhmyys, toistaitoisuus ja elämisen kaaos muka parasta viihdettä? Se veltostaa. Fiksuus on seksikästä ja antaa kipinää.

Tämä on elvytystä: taloudellista ja henkistä.

Milläs tuo utopia rahoitetaan, kysyy taloutta tunteva ystäväni. Romahtaisiko Suomi? No, ei välttämättä, hän sanoo. Vaihtoehtoja on kolme. Tingitään muista menoista. Nostetaan veroja. Tai otetaan rutosti lisää velkaa. Valitsen velan. Sitä saa ja halvalla.

Velka jäisi tulevien pienten ikäluokkien maksettavaksi. Onko se oikein? Nuorethan saisivat itse sillä velka­rahalla loistavan koulutuksen. Jäisivätkö he Suomeen maksamaan veroja? Tietysti. Kaikkihan haluaisivat vanheta täällä.

Työ lisääntyisi, teho, tuottavuus ja motivaatio nousisivat. Se tietäisi tuloja. Niillä velka hoituisi.

Ovatko hallituksen ideat parempia? Ei sokeriveron poisto ja viinan saannin helpottaminen hyvää tee. Vanha Kainuun viisaus on, etteivät asiat koskaan ole niin huonosti, etteikö tilannetta voisi viinaa juomalla pahentaa.

Väitetään, että Rooman valtio romahti liikoihin veroihin. Mutta ei veroja sielläkään tuhlattu vanhuksiin ja koulutukseen. Eikä Neuvostoliitto romahtanut vanhusten ja sivistyslaitosten painolastiin. Ehkä päinvastoin: politbyroon vanhuksista olisi voitu pitää parempaa huolta ja kouluttaa nuoria tilalle muuallakin­ kuin KGB-koulussa.

Nyt Venäjällä on budjettivaje. Käytetäänkö rahat ikäihmisten hoitoon vai aseisiin? Mitäpä lottoot, kysyisi teini.

Suomen valtion kannalta vanhuksiin ja koulutukseen satsaaminen on loistava idea. Niistähän saadaan Suomelle uusi huippuluokan vientiala.

Kaikki tulevat maailmalta katsomaan vanhusten paratiisia, jossa nuoret koulutetaan hyvin joka tasolla. Ottavat muut mallia, ostavat oppia. Siinä on brändiä, imagoa, matkailu- ja myyntivalttia kerrakseen.

Turistit imevät ilmapiiriä, jossa hehkuvat toivo, ilo, uteliaisuus ja uuden oppimisen vimma.

Jos valtio tähän romahtaisi, ainakin se tapahtuisi komeasti ja jäisimme historiaan.

Oikaisu 18.10. kello 11.20: Kolumnissa luki aiemmin, että OECD:n vertailun mukaan yli 20 prosenttia nuorista miehistä on vailla työtä ja koulutusta. Tosiasiassa yli 20 prosenttia nuorista miehistä on vailla työtä ja koulutuksen ulkopuolella. Heillä siis saattaa olla jokin aiempi koulutus.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulutus
 • Vanhustenhoito
 • Hyvinvointi
 • Kolumnit
 • Anna-Stina Nykänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  2. 2

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  3. 3

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  4. 4

   Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella

  5. 5

   Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin

  6. 6

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   Halla-ahon mielestä Lindströmin erityisavustaja toimi oikein yrittäessään leikata somalijärjestöjen tuet – ”Kotoutumiselle pitäisi asettaa selkeät mittarit”

  9. 9

   Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana

  10. 10

   Britannia kertoi viimein brexit-tarjouksestaan – näillä ehdoin EU-kansalaiset saisivat jäädä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  2. 2

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  3. 3

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”

  4. 4

   Pyörällä mereen ajanut Aleksander Lauraéus, 43, oli kuolla Hietalahden satama-altaaseen – nyt hän vaatii lisää tikapuita rantamuureille

  5. 5

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  6. 6

   ”Tuntui kuin koko talo räjähtäisi” – Pitseriaan tehtiin omistajan mukaan polttopulloisku Espoossa, poliisi ottanut useita kiinni

  7. 7

   Kaupunkiympäristön tuhoaminen pyöräilyn varjolla on lopetettava – Jos ei voi ajaa nykyisiä pyöräteitä pitkin, niin ei ole pakko ajaa ollenkaan

  8. 8

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  9. 9

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  10. 10

   Dramaattiset kuvat ja video näyttävät Espoon polttopulloiskun täystuhon: pitsat jäivät pöytiin, kun asiakkaat pakenivat räjähdysmäistä paloa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  8. 8

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Teemu Selänne valittiin Hall of Fameen – myös ketjukaveri Paul Kariya mukana
  3. Videotuomarointi kuohuttaa Venäjällä MM-kisojen esiturnauksessa – Fifa myöntää ongelmat, mutta haluaa VAR-järjestelmän ensi vuoden turnaukseen
  4. Onko murrosiän tunnemyrsky vain länsimaisen kulttuurin luoma harha? ”Meille sanottiin, ettei ole normaalia, jos on hyvissä väleissä vanhempiensa kanssa”
  5. Keskustan ja kokoomuksen välit kiristyivät aikataulupaineen takia – Hallitus joutunee täydentämään esitystään sote-uudistuksesta
  6. Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – ”Me nauroimme tuon porukan ulos”
  7. Tunti sitten
  8. Oli voittamassa Mestarien liigaa Sami Hyypiän kanssa – nyt norjalaisviilettäjä vaihtaa maastohiihdon maratonmatkoille: ”Menen aina all-in”
  9. Ruotsin poliisi: Terroristien vankina olleen ruotsalaismiehen vapauttamiseksi tehtiin töitä lähes kuusi vuotta – vapautettu voi olosuhteisiin nähden hyvin
  10. USA:n korkein oikeus sallii maahantulokiellon soveltamisen osittain – Trump: Päätös on selvä voitto kansalliselle turvallisuudellemme
  11. Venäjä uhkaa kieltää viestipalvelun käytön, uutissivuston mukaan Telegram on siirtänyt työntekijänsä Suomeen – HS etsi heitä venäläisomisteisesta lomakeskuksesta Savitaipaleella
  12. Dallas ostaa Antti Niemen ulos sopimuksestaan – Esa Lindellille mukava palkankorotus
  13. Näytä lisää