Valikko
Sunnuntai

Ahtisaari ärsyyntyi, Granit suunnitteli mökkiremonttia – näin nobelistit puhuivat palkinnon jälkeen

Nobelisti Artturi I. Virtanen haukkui tieteen rahoituksen, Ahtisaarelta ja Granitilta kysyttiin palkintorahoista. Sillanpään Nobelia varjosti sota.

Nobelin kultamitalin saajalta pitää aina kysyä: Miltä nyt tuntuu?

Taloustieteilijä Bengt Holmström maisteli ajatusta tällä viikolla.

”Enhän minä ole tässä mitenkään muuttunut, olen vuosikausia näitä asioita miettinyt ja tutkinut. Yhtäkkiä olen sitten vain maailman silmissä muuttunut”, tuore nobelisti puntaroi.

Nobel on kenties maailman arvostetuin tunnustus. Sen saajalta odotetaan painavia puheenvuoroja.

Professori Artturi I. Virtanen päätti heti palkinnon saatuaan haukkua tieteen rahoituksen. Kemian nobelisti oli marraskuussa 1945 Helsingin Sanomien haastattelussa äreänä:

”Jollei tutkimustyötä ryhdytä valtiovallan taholta aivan toisessa määrin tukemaan – – jäämme auttamattomasti yhä enemmän jälkeen kehittyneemmistä maista. Vain tieteellinen tutkimustyö voi antaa taloudellemme ja kansamme hyvinvoinnille luotettavat edellytykset.”

Virtanen oli suorasuinen tutkija, joka taisi saada Nobelista aimo annoksen lisäpuhtia. Hänestä tuli tuli Suomen Akatemian ensimmäinen johtaja. Hän myös hankki raskaan sarjan vihamiehiä. 1950- ja 1960-luvulla Virtanen arvosteli ulkopolitiikkaa ja joutui kahnauksiin Urho Kekkosen ja J. K. Paasikiven kanssa. Paasikivi purki kiukkua päiväkirjoissaan. Kekkonen lakkautti koko silloisen Akatemian.

Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2008 saanut presidentti Martti Ahtisaari on arvostetuimpia suomalaisia. Hän on puhunut palkinnon jälkeen muun muassa Suomen Nato-jäsenyyden puolesta.

Mutta vastavalitulla nobelistilla oli takanaan vaikea presidenttikausi ja kitkainen suhde toimittajiin sekä politiikkaan. Jokin vanha skisma ehkä nousi Ahtisaaren mieleen, kun hän ärsyyntyi kysyttäessä, mihin aikoi käyttää palkinnoksi saamansa miljoona euroa.

”Mä en tiedä, onko teillä tapana kysyä niiltä ihmisiltä, jotka saa kolmannentoista kuukauden – toivottavasti teillä annetaan toimituksissa kolmannentoista kuukauden palkka – kysyttekö aina ihmisiltä, mihin se raha käytetään? Mä uskon, että tuo rahasumma ei ole niin valtavan suuri, että kyllä mä sille reikiä löydän.”

Läksytys oli turhaa, sillä samaa on kysytty ennenkin. Vuoden 1967 lääketieteen nobelisti Ragnar Granit suhtautui rahaan leppoisasti.

”Se [320 000 silloista Ruotsin kruunua] on nykyaikana melko pieni summa. Vaimoni arveli, että Korppoon kesämökille sillä kenties hankitaan lämminvesijohto”, Granit vitsaili ja lisäsi, että vaimo voi maksaa sen omistaan.

Ehkä Granit oli rennompi, koska oli ennättänyt hankkia Ruotsin kansalaisuuden.

Se voi myös olla syy siihen, että Granit on suomalaisille paljon tuntemattomampi kuin muut nobelistimme. Hän teki tutkimuksensa Suomessa ja Ruotsissa ja arvioi palkinnon kuuluvan ”fifty–fifty” molemmille maille.

Kirjailija Frans Emil Sillanpää sai Nobelin syksyllä 1939, mutta se hukkui talvisodan piinaavaan uhkaan. Helsingin Sanomien Nobel-uutisessa Sillanpää ei itse sanonut mitään.

Ja kun pommituksista ahdistunut kirjailija joulukuussa matkasi Tukholmaan Nobel-juhlallisuuksiin, nekin olivat tavallista koruttomammat ja yleisöltä suljetut.

Sillanpää jäi Ruotsiin keräämään varoja sotaa käyvälle Suomelle. Nobel-mitalinsa hän antoi kultakeräykseen. Sodan jälkeen Sillanpää kärsi mielenterveys- ja alkoholiongelmista. Sitten hänestä tuli ra­diossa hurmannut satusetä, Taata.

Sillanpäätä on pidetty tuntemattomana nobelistina. Mutta ainakin vielä Sillanpään marssilaulu (1939) on tunnetumpi hitti kuin Holmströmin Moral Hazard and Observability (1979).

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  2. 2

   Oksennus tyhjensi uimahallin Espoossa – Asiantuntija rauhoittaa: Uimahallit ovat liian lämpimiä norovirukselle

  3. 3

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  4. 4

   Aira Samulin täyttää tänään 90 vuotta ja kannustaa välttämään vanhainkotia: ”Meillä on suuret ikäluokat tulossa, ei siitä edes tule mitään”

  5. 5

   Onko Trump saanut mitään hyvää aikaan? Pysyykö hän vallassa koko kautensa? HS vastaa lukijoiden kysymyksiin presidentin alkukaudesta

  6. 6

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  7. 7

   Ex-presidentti George W. Bush näpäytti Trumpia: ”Tarvitsemme riippumatonta mediaa”

  8. 8

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  9. 9

   Puolueesta erotettu Terhi Kiemunki saa jatkaa Tampereen perussuomalaisten johdossa – vastoin yhdistyksen omia sääntöjä

  10. 10

   Tapaaminen Maahan­muutto­viraston kanssa ei riittänyt turvapaikan­hakijoille – Rautatientorin telttaleiriä ei pureta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  5. 5

   Moonlight palkittiin yllättäen parhaana elokuvana, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille – HS listasi kaikki vuoden Oscar-voittajat

  6. 6

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  7. 7

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  8. 8

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  9. 9

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  10. 10

   Ruuhkavuosia elävät vanhemmat kertovat, miten he järjestävät aikaa liikunnalle – ”Jos on aikaa katsoa telkkaria, on aikaa treenata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  6. 6

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  9. 9

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  10. 10

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  11. Näytä lisää