Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Oli aika, jolloin Euroopan yhdentyminen sai veden kielelle

Tommi Uschanov muistuttaa kolumnissaan laulusta, jossa ylistettiin Euroopan yhteismarkkinoita ja niiden herkullisia elintarvikkeita. Pelkkä EEC-herkkujen ajatteleminen sai laulajan nälkäiseksi!

Miten juhlistit EU:n tämänviikkoista huippukokousta? Arvaan, ettet mitenkään. Unioni rämpii ongelmasta toiseen niin ankeissa tunnelmissa, että se tuskin saa iloiselle mielelle innokkaintakaan kannattajaansa.

Sitäkin hämmentävämpää on tiedostaa, ettei asia ole aina ollut näin. Euroopan taloudellista yhdentymistä on aikoinaan juhlistanut jopa sellainen kepeä kulttuurin laji kuin popmusiikki. Eikä kyseessä ollut mikään virkamiesten verorahoilla teettämä nolo propagandayritelmä, vaan yksityisestä yritteliäisyydestä syntynyt kaupallinen musiikki.

Laulu The Common Market ilmestyi levyllä vuonna 1963, esittäjänään englantilainen Betty Dubois. Sen aiheena ovat otsikon mukaiset ”yhteismarkkinat”: vuonna 1957 toimintansa aloittanut Euroopan talousyhteisö EEC, nykyisen EU:n edeltäjä.

Kappaleen sanoitus on huikea. Ensin luetellaan EEC:n silloiset kuusi jäsenmaata: Belgia, Ranska, Länsi-Saksa, Luxemburg, Alankomaat ja Italia. Sitten kerrotaan, että niissä on suurta vetovoimaa – ja että niiden pelkkä ajatteleminenkin saa nälkäiseksi.

Miksi? Koska niissä tuotetaan niin monenlaisia herkullisia elintarvikkeita! Integraatiokehitykselle voikin parhaiten osoittaa ihai­luaan menemällä ruokaostoksille lähimmälle torille. Yhteismarkkinat, common market, merkitsevät yhteistä hyvää, common good – nimittäin hyvää syötävää, joka tulliliitossa liikkuu vapaasti maasta toiseen.

Levyllä huudahdellaan välillä ”rocka bossa”. Se ei kuitenkaan ole rockia sen enempää kuin brasilialaista bossa novaa. Komppi on twistiä, joka oli juuri ehtinyt mennä muodista. Twist mainitaan myös sanoituksessa. Dubois’n veikistelevä laulutyyli tuo suomalaiselle kuulijalle mieleen Brita Koivusen.

Laulun takana oli kaksi newyorkilaista mustaa muusikkoa, Larry Douglas ja Walter Bishop. Jälkimmäinen muistetaan jazzpianistina, joka soitti muun muassa sellaisten suuruuksien kuin Charlie Parkerin ja Miles Davisin kanssa.

Douglas yritti ensin kaupitella sävelmää asuinkaupungissaan Pariisissa, mutta siellä sitä pidettiin liian poliittisena. Hän sai sen kuitenkin myydyksi Ruotsiin, missä Dubois’n levy tehtiin.

Onkin huomionarvoista, että sen enempää laulun tekijät, esittäjä kuin sen levyttänyt yhtiökään eivät itse olleet kotoisin EEC:stä. Levy julkaistiinkin paitsi sen alueella, myös ainakin Pohjoismaissa, Britanniassa, Espanjassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Suurempaa menestystä se ei kuitenkaan lopulta saanut, vaikka musiikkialan johtava ammattilehti Billboard uutisoi siitä jopa kahdesti.

Kiinnostavinta on kuitenkin, että jollekulle tuli ylipäänsä idea tällaiseen lauluun. EEC oli niin suosittu ja hyvämaineinen, että tuntui hyvältä idealta tarjota sitä samaistumiskohteeksi myös sen ulkopuolisille eurooppalaisille.

The Common Market saa ajattelemaan, minkä kaiken onkaan täytynyt puoli vuosisataa sitten olla toisin, jotta tällainen laulu on ollut edes mahdollinen. Tämä ei koske vain maatalous- ja kauppapolitiikkaa ympäröiviä mielikuvia, vaan myös esimerkiksi ruokakulttuuria, torikaupan asemaa tai sukupuolirooleja. (Joissakin maissa levy julkaistiin kansikuvalla, jossa Betty Dubois on meikattuna huivi päässään ja ostoskori päänsä päällä.)

Entä minkä pitäisi muuttua, jotta hengästyneet, intoilevat ylistyslaulut samasta aiheesta tulisivat uudestaan mahdollisiksi?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tommi Uschanovin kolumnit
 • EU
 • Eurooppa
 • Musiikki
 • Ruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  2. 2

   Ennennäkemätön skandaali Oscareissa – Moonlight yllätysvoittaja, palkinto kuulutettiin ensin toiselle elokuvalle

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  5. 5

   Liikkuminen muuttuu, kannattaako autoa enää omistaa? HS selvitti uudenlaisten autoilupalvelujen tarjontaa ja hintoja

  6. 6

   Henkilötunnukseni joutui vääriin käsiin – sain laskun rikollisten nettiostoksista

  7. 7

   Suositukset eivät auta liikkumaan – vähän liikkuvan ihmisen silmissä ne ovat epärealistiset ja ahdistavan vaativat

  8. 8

   ”Harrastan ultrajuoksua, mutta liikunta ei vie aikaa perheeltä” – Näin lapsiperheet järjestävät aikaa liikunnalle

  9. 9

   Vanha suosikki 3310 tekee paluun – suomalainen yritys julkisti uusia Nokia-puhelimia ja tähtää maailman­valloitukseen Googlen kanssa

  10. 10

   ”Itämeren pisin baaritiski” on nyt auki – HS vertaili kaljakärryn vetämistä uudessa ja vanhassa Tallinnan-terminaalissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  2. 2

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  3. 3

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  4. 4

   Uudet tutkimukset ovat tuoneet mullistavaa tietoa paastoamisen soluvaikutuksista – Asiantuntija arvioi, kannattaako paasto oikeasti

  5. 5

   Terhi Kiemunki erotettiin perussuomalaisista laskutus­epäselvyyksien vuoksi – ”Tämä on iso periaatteellinen kysymys”

  6. 6

   Vanha suosikki 3310 tekee paluun – suomalainen yritys julkisti uusia Nokia-puhelimia ja tähtää maailman­valloitukseen Googlen kanssa

  7. 7

   Meskaliinia ”koiran karvanlähtöön”, kokapensaan lehtiä ”teenjuontiin” – HS selvitti: kymmeniä lääkärien vakavia rikoksia jää piiloon potilailta ja valvojalta

  8. 8

   ”Hän on tasosi yläpuolella” on sinkulle lannistava lause

  9. 9

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  10. 10

   Helsingin Meri-Rastilan asukkaista 34 prosenttia on maahan­muuttaja­taustaisia – Vuokratalojen valtaamaan kaupunginosaan yritetään houkutella omistusasujia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  5. 5

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  8. 8

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  9. 9

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää