Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Oli aika, jolloin Euroopan yhdentyminen sai veden kielelle

Tommi Uschanov muistuttaa kolumnissaan laulusta, jossa ylistettiin Euroopan yhteismarkkinoita ja niiden herkullisia elintarvikkeita. Pelkkä EEC-herkkujen ajatteleminen sai laulajan nälkäiseksi!

Miten juhlistit EU:n tämänviikkoista huippukokousta? Arvaan, ettet mitenkään. Unioni rämpii ongelmasta toiseen niin ankeissa tunnelmissa, että se tuskin saa iloiselle mielelle innokkaintakaan kannattajaansa.

Sitäkin hämmentävämpää on tiedostaa, ettei asia ole aina ollut näin. Euroopan taloudellista yhdentymistä on aikoinaan juhlistanut jopa sellainen kepeä kulttuurin laji kuin popmusiikki. Eikä kyseessä ollut mikään virkamiesten verorahoilla teettämä nolo propagandayritelmä, vaan yksityisestä yritteliäisyydestä syntynyt kaupallinen musiikki.

Laulu The Common Market ilmestyi levyllä vuonna 1963, esittäjänään englantilainen Betty Dubois. Sen aiheena ovat otsikon mukaiset ”yhteismarkkinat”: vuonna 1957 toimintansa aloittanut Euroopan talousyhteisö EEC, nykyisen EU:n edeltäjä.

Kappaleen sanoitus on huikea. Ensin luetellaan EEC:n silloiset kuusi jäsenmaata: Belgia, Ranska, Länsi-Saksa, Luxemburg, Alankomaat ja Italia. Sitten kerrotaan, että niissä on suurta vetovoimaa – ja että niiden pelkkä ajatteleminenkin saa nälkäiseksi.

Miksi? Koska niissä tuotetaan niin monenlaisia herkullisia elintarvikkeita! Integraatiokehitykselle voikin parhaiten osoittaa ihai­luaan menemällä ruokaostoksille lähimmälle torille. Yhteismarkkinat, common market, merkitsevät yhteistä hyvää, common good – nimittäin hyvää syötävää, joka tulliliitossa liikkuu vapaasti maasta toiseen.

Levyllä huudahdellaan välillä ”rocka bossa”. Se ei kuitenkaan ole rockia sen enempää kuin brasilialaista bossa novaa. Komppi on twistiä, joka oli juuri ehtinyt mennä muodista. Twist mainitaan myös sanoituksessa. Dubois’n veikistelevä laulutyyli tuo suomalaiselle kuulijalle mieleen Brita Koivusen.

Laulun takana oli kaksi newyorkilaista mustaa muusikkoa, Larry Douglas ja Walter Bishop. Jälkimmäinen muistetaan jazzpianistina, joka soitti muun muassa sellaisten suuruuksien kuin Charlie Parkerin ja Miles Davisin kanssa.

Douglas yritti ensin kaupitella sävelmää asuinkaupungissaan Pariisissa, mutta siellä sitä pidettiin liian poliittisena. Hän sai sen kuitenkin myydyksi Ruotsiin, missä Dubois’n levy tehtiin.

Onkin huomionarvoista, että sen enempää laulun tekijät, esittäjä kuin sen levyttänyt yhtiökään eivät itse olleet kotoisin EEC:stä. Levy julkaistiinkin paitsi sen alueella, myös ainakin Pohjoismaissa, Britanniassa, Espanjassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Suurempaa menestystä se ei kuitenkaan lopulta saanut, vaikka musiikkialan johtava ammattilehti Billboard uutisoi siitä jopa kahdesti.

Kiinnostavinta on kuitenkin, että jollekulle tuli ylipäänsä idea tällaiseen lauluun. EEC oli niin suosittu ja hyvämaineinen, että tuntui hyvältä idealta tarjota sitä samaistumiskohteeksi myös sen ulkopuolisille eurooppalaisille.

The Common Market saa ajattelemaan, minkä kaiken onkaan täytynyt puoli vuosisataa sitten olla toisin, jotta tällainen laulu on ollut edes mahdollinen. Tämä ei koske vain maatalous- ja kauppapolitiikkaa ympäröiviä mielikuvia, vaan myös esimerkiksi ruokakulttuuria, torikaupan asemaa tai sukupuolirooleja. (Joissakin maissa levy julkaistiin kansikuvalla, jossa Betty Dubois on meikattuna huivi päässään ja ostoskori päänsä päällä.)

Entä minkä pitäisi muuttua, jotta hengästyneet, intoilevat ylistyslaulut samasta aiheesta tulisivat uudestaan mahdollisiksi?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tommi Uschanovin kolumnit
 • EU
 • Eurooppa
 • Musiikki
 • Ruoka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  3. 3

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  4. 4

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  5. 5

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  6. 6

   Kauniaisissa on Suomen suurin keskieläke, yli 3 000 euroa – katso oman kuntasi tilanne

  7. 7

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  8. 8

   Perheet kertovat pakkolääkittyjen ihmisoikeusjuristien kidutuksesta Kiinassa – rotat näykkivät nenää ja korvia

  9. 9

   Silta-sarjan tanskalaisnäyttelijä palkattiin suomalaiselokuvaan isoon rooliin

  10. 10

   Tampereen teknillinen yliopisto halusi tehdä etiopialaisesta tyrannista kunniatohtorin – yliopistolta vaaditaan anteeksipyyntöä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  7. 7

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  8. 8

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  9. 9

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  10. 10

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää