Valikko
Sunnuntai

Kirkko tietää, ketkä Suomessa vihaavat sitä ja ketkä rakastavat – mutta mihin tietoa käytetään?

Kirkko on huippuosaaja big datan eli valtavien tietoaineistojen analysoinnissa. Kirkon silmissä suomalaisissa on irrallisia, maltillisia, avomielisiä ja uskollisia.

Joskus saattaa tuntua siltä, ettei kirkko tiedä, mitä kansa ajattelee. Se ei ole totta. Kyllä kirkko kansan tuntee. Sillä on käytössä isoa dataa, siis valtavasti tietoa, josta voi nähdä esimerkiksi sen, millaiset ihmiset vihaavat kirkkoa ja ketkä sitä rakastavat.

Kirkko on tietomassojen käytössä huipulla. Voit lukea taloussivujemme tekemän jutun siitä tästä linkistä. Kirkon Kotimaa-mediatalon omistama Insight360-yhtiö myy osaamistaan muun muassa puolueille, kaupallisille tahoille ja varainhankinnan tarpeisiin.

Katsotaanpa vaikka, mitä me suomalaiset odotamme kirkolta. Se on kiinnostavaa, koska se ei kerro vain uskonnollisuudesta, vaan erilaisista elämäntavoista, sanoo Insight360-yh­tiön asiantuntija ja kouluttaja Mikko Hormio.

Jos kirkon niin sanottu kohdemarkkina, Suomen kansa, jaetaan segmentteihin erilaisten odotusten mukaan, ihmisiä löytyy neljää sorttia: on irrallisia, maltillisia, avomielisiä ja uskollisia.

Irrallisilla on urbaani elämäntapa ja löyhä suhde uskoon ja kirkkoon. Ei osallistuta seurakunnan toimintaan, eikä kirkolla ole suurta merkitystä.

Tyypillinen irrallinen on alle 45-vuotias kaupunkilainen, nainen tai mies. Mutta toki samalla tavalla voi suhtautua myös joku kuusikymppinen kainuulainen leskirouva, Hormio muistuttaa.

Irrallisille on tärkeää, mitä itse saa, siis hyöty, vaihtosuhde. Jos palvelu on hyvää tai tuotteesta tykkää, se on kiva. Ei sen takia liitytä jäseneksi mihinkään tai sitouduta toimintaan.

Sama pätee mediaan. Lukijauskollisuus hapertuu. Hyvät jutut luetaan, vaikka ei aina tilata lehteä.

Järjestöilläkin on vaikeuksia saada jäseniä. Välillä innostutaan vapaaehtoistyöhön, mutta kun akuutti tilanne on ohi, jengi katoaa.

”Ihmiset eivät kiinnity enää hierarkiahimmeliin”, Hormio sanoo.

Kirkon kokoontumiset eivät vedä, mutta uskonnollisuus voi näkyä vaikka Suomi24-nettikeskusteluissa. Ihmiset tavoitetaan toista kautta, Hormio sanoo.

”Kun kellot soivat Aleppon uhreille, kirkko on elämässä läsnä. Se voi olla paljon syvempi hengellinen kokemus kuin tylsät kesähäät.”

Suomalaisista aikuisista noin 1,5 miljoonaa kuuluu irrallisiin. Se on segmenteistä suurin.

Keski-ikäisistä miehistä koostuu 700 000 hengen porukka, jonka odotukset kirkkoa kohtaan ovat maltilliset. He ovat siis 46–56-vuotiaita. Heille on tärkeää pysyvyys, yksinkertaisuus, vakiintuneisuus ja varovaisuus.

He eivät toimi aktiivisesti kirkon puuhissa mutta suhtautuvat siihen myötämielisesti. Heistä kirkon olisi kuitenkin parasta keskittyä hengellisiin asioihin eikä palveluihin.

”He ovat konservatiiveja, joiden ihanne on, että ituhipit eivät hypi kirkossa.”

Heissä on paljon keskustalaisia, perussuomalaisia ja kokoomuslaisia, joilla taloudelliset arvot korostuvat. Kirkon kokkareilla puhutaan leikkisästi mersupersuista, jotka laskevat, kannattaako kirkollisveron hinnalla hankkia loma Thaimaassa vai paikka taivaassa.

”Materialismi näyttäisi Suomessa kiinnittyvän puhtaasti karvanaamoihin eli miehiin. Jako miesten ja naisten välillä on häkellyttävän tiukka.”

Auttamisen halua toki on näillä miehilläkin. Se vain kohdistuu lähipiiriin, omaan pitäjään, tuttaviin.

”Syyrian auttamisessa heidän suurin huolensa on se, mihin rahat oikeasti menevät.”

Jos Suomesta etsii rasismia, siihen viittaavaa ajattelua löytyy lähinnä tästä miesjoukosta. He ovat myös suomalaisista kaikkein tiukimmin perinteisten sukupuoliroolien kannalla. Mutta eivät enää niin tiukasti kuin ennen; kanta on Hormion mukaan liudentunut.

Täysin vastakkaisen segmentin muodostavat naiset, jotka ovat odotuksiltaan avomielisiä. Heitä on noin 500  000. Heitä kuvastaa rohkea kokeilunhalu ja liberaalisuus. Myös uskonnossa.

Hyvinkin uskovaisina ja luterilaisina itseään pitävät naiset voivat flirttailla muiden uskontojen kanssa ja kokeilla niiden tekniikoita.

Hormio lukee usein naistenlehtien kansia ja löytää niistä juuri tällaisia naisia. ”He etsivät ratkaisuja ja löytävät onnellisuutta elämän käänteistä.”

Heistä kirkon pitää keskittyä auttamistyöhön ja olla suvaitsevaisempi. Henkinen on tärkeämpää kuin hengellinen. Mukana on sekä vahvasti uskonnollisia että uskonnon vastaisia.

Vanhimmasta ikäryhmästä löytyy uskollisten joukko: noin miljoona yli 45-vuotiasta ja erityisesti yli 65-vuotiaita. He ovat aktiivisimpia kirkon toiminnassa ja toivovat, että kirkko pitäytyy perinteisissä opeissa ja hengellisessä opetuksessa.

Elämäntapaa ohjaa isompi eetos: hyvän puolella seisominen ja hyvän tekeminen. Ollaan aina valmiita tukemaan muita riippumatta siitä, ollaanko itse varakkaita vai ei. Otetaan jäsenkirja ja seistään aatteen takana. Oli kyse sitten ay-liikkeestä, politiikasta, yhdistystoiminnasta tai kirkosta.

Uskollisista alle puolet, 41 prosenttia, rukoilee päivittäin. Vain 45 prosenttia sanoo uskovansa kristinuskon opettamaan jumalaan. Hekään eivät siis niele kirkon oppeja noin vain. Ja silti: kun kysytään mitä tahansa syytä kuulua kirkkoon, kaikki syyt ovat heille tärkeitä.

Miten maallistuneita suomalaiset ovat? Harva on täysin uskonnon vastainen. ”Suomesta on vaikea löytää äkkiväärää ateismia. Se on väestötasolla harvinainen ilmiö”, Hormio sanoo.

Vain Helsingissä on selvää kirkkovihamielisyyttä. Jopa Vantaa on erilainen.

”Helsingissä on sosiaalista tilaa olla militantisti kirkkoa ja uskoa vastaan.”

Ilmiö ei liity maahanmuuttoon, muslimit eivät ole ateisteja, Hormio muistuttaa. Kyse on osattomista nuorista suomalaismiehistä, jotka eivät löydä paikkaansa yhteisössä.

Tässä piilee Suomessakin radikalisoitumisen riski. Se, joka rynnii osattoman luo ja tarjoaa ratkaisun, houkuttelee. Ei nuori mies lähde itse etsimään vastauksia. Eikä ainakaan kirkosta, Hormio sanoo.

”On hyvä mäihä, ettei Suomessa vielä juurikaan ole toimintaa, joka radikalisoisi.”

Kuitenkin, vaikka isoa dataa miten seuloisi, kovaan radikalismiin taipuvaisia näyttäisi löytyvän todella vähän.

Jos ihminen ei käy kirkossa, se ei siis välttämättä kerro uskon puutteesta vaan ehkä ihan muusta. Ei ole yhtä tapaa kuulua kirkkoon tai pysytellä siitä erossa.

”Samoin olisi virhe ajatella, että on vain yksi tapa kannattaa maanpuolustusta tai olla vapaaehtoistyöntekijänä.”

Jos kirkkokin oppii tuntemaan markkinansa, se voi sovittaa toiminnan asiakkaille sopivaksi. Isoa dataa on hankkinut Suomessa noin 100 seurakuntaa. Seurakuntia on kaikkiaan yli 400.

Lapuan hiippakunta hankki aineiston, jotta pienimmätkin seurakunnat saisivat sen käyttöönsä. Helsingissä se on 20 seurakunnalla.

Joissakin seurakunnissa dataa käytetään suoraan suunnittelussa. Vantaankoskella rakennettiin konttikirkko, joka liikkuu ihmisten luo. Nyt ollaan tuoreella asuntomessualueella Kivistössä. Tampereella irrallisille on syntisten veisuja, joissa lauletaan virsien lisäksi iskelmiä.

”Juicekirkkomaisilla tempauksilla tarjotaan toisenlainen tapa olla yhteydessä kirkkoon.”

Jotkut toki pystyvät uusiin ideoihin ilman dataakin. Joskus datakaan ei auta. Yleisintä on, että segmenteistä vain puhutaan. Ehkä ei ole varaa uusiin hankkeisiin. Eikä puhe ole turhaa.

”Kirkon työntekijöiden – ja varsinkin luottamusmiesten – on hyvä tietää, ettei ole vain yhtä tapaa olla kirkon jäsen.”

Jotkut kirkkoherrat torjuvat tiedon. Sanovat, että ryhtykää uudistuksiin, kun minä olen eläkkeellä. Samaa asennetta on toki myös kirkon ulkopuolella.

Muut organisaatiot ovat Hormion mukaan hanakampia käyttämään dataa, mutta kirkon työntekijät ovat parempia, kun on kohdattava yksi ihminen silmästä silmään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirkko
 • Asenteet
 • Anna-Stina Nykänen
 • big data

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  2. 2

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  3. 3

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  4. 4

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä kokonaan

  5. 5

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  8. 8

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  9. 9

   Yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa – sadat ihmiset jonottivat haudalle vielä illallakin

  10. 10

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  3. 3

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  6. 6

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset alusta loppuun – seppeleiden lasku, siunaustilaisuus, yleisö kaduilla, surusaattue ja hautaan lasku

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää