Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Rinne jatkanee Sdp:n johdossa, mutta puolueessa on parempiakin ehdokkaita pääministeriksi

Antti Rinne kertoo pian, haluaako hän jatkaa Sdp:n puheenjohtajana. Jos demarit etsivät pätevämpää pääministeriehdokasta, jäljelle jää kaksi nimeä, Unto Hämäläinen arvioi kolumnissaan.

Demareilla menee hyvin, vihdoin ja viimein. Maanantaina julkistettu HS-Gallup kertoi, että Sdp on maan suurin puolue 21,3 prosentin kannatuksellaan.

Pääoppositiopuolueen suosio on noussut lähes viisi prosenttiyksikköä toissa kevään eduskuntavaaleista. Silloin Sdp sai vain 16,5 prosenttia äänistä ja kärsi roiman vaalitappion.

Tappiosta syytettiin puheenjohtaja Antti Rinnettä, ja hän on siitä asti joutunut roikkumaan löysässä hirressä. Jokaisen gallupin jälkeen on arvuuteltu, säilyttääkö Rinne paikkansa demarien puoluekokouksessa, joka pidetään ensi helmikuussa.

Niin kävi nytkin.

Tiistaina politiikan toimittaja Juha Keskinen tiesi kertoa Iltalehdessä, että Antti Rinne saisi haastajan puoluekokouksessa. Keskinen väitti kolumnissaan, että Sdp:n varapuheenjohtaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman olisi asettumassa ehdolle puheenjohtajakisaan.

Keskinen veisteli hauskasti Lindtmanin pyrkimyksistä valtiollisiin tehtäviin. Hän muistutti, että Lindtman, 34, aloitti vasta pari vuotta sitten val­tiotieteiden opiskelun yliopistossa.

”Tuoreimpana uutisena Lindtman on liittynyt kirkkoon, ja hän on käynyt rippikoulunkin tänä syksynä. Tämä jos mikä kertoo siitä, että nyt valmistaudutaan puoluejohtajan ja mahdollisen pääministerin tehtäviin”, Keskinen kirjoitti.

Torstaina Lindtmanin asema kuitenkin romahti, kun tuli julkisuuteen, että hän oli salaa laatinut listoja sopivista demariesiintyjistä eduskunnan kyselytunnille. Listat toimitettiin eduskunnan puhemiehille, ja ainakin varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk) on myöntänyt jakaneensa puheenvuoroja listojen mukaan.

Listalta pois jätetyt demariedustajat nostivat äläkän, ja Lindtman joutui perjantaina pyytelemään anteeksi. Jupakka on niin nolo, että Lindtman voi unohtaa puoluejohtajahaaveet.

Antti Rinne on luvannut ilmoittaa jatkoaikeistaan lauantaina 12. marraskuuta Sdp:n puoluevaltuustossa.

Uskon, että Rinne ha­luaa jatkaa Sdp:n johdossa seuraavan kolmivuotiskauden ja puolue­kokous valitsee hänet toiselle kaudelle.

Tämä tarkoittaisi myös sitä, että Rinne olisi demarien pääministeri­ehdokas seuraavissa eduskuntavaaleissa, jotka pidetään keväällä 2019.

Helmikuussa valittavan puheenjohtajan pitäisi yltää kahteen poliittiseen urotekoon. Hänen tulisi seuraavissa eduskuntavaaleissa nostaa Sdp suurimmaksi puolueeksi. Se vaatisi poikkeuksellisen suurta vaalivoittoa, ainakin viittätoista lisäpaikkaa.

Ja heti vaalivoiton jälkeen puheenjohtajan pitäisi ottaa vastaan pääministerin tehtävä ja hoitaa sitä seuraava vaalikausi, vuodet 2019–2023.

Helmikuussa siis valitaan Sdp:n kärkihahmo kuudeksi vuodeksi. Ensi torstaina Antti Rinne täyttää 54 vuotta, eli hän olisi seuraavalla vaalikaudella parhaassa pääministeri-iässä.

Mutta onko Antti Rinteestä pääministerin saappaisiin?

Vaikeaan kysymykseen on pakko vastata, että en tiedä. Rinne on hävinnyt jo yhdet eduskuntavaalit. On harvinaista, että kerran köniinsä saanut johtaja pystyy johtamaan puolueensa ainakaan suureen vaalivoittoon.

Ja jos suurvoitto tulisikin, pääministerin tehtäviin hän joutuisi melko kylmiltään. Rinne oli valtiovarainministerinä vuoden, mutta koko vaalikauden mittainen pääministeriys on huomattavasti vaativampi tehtävä.

Löytyisikö Sdp:stä sittenkin parempi vaihtoehto?

Eduskunnan istuntosali on oppositiopuolueen näkyvin toiminta-areena, joten Sdp:n puheenjohtajan pitää olla kansanedustaja.

Puolueen eduskuntaryhmässä on 22 naista ja 13 miestä.

Jos puheenjohtajaa ryhdytään vaihtamaan, ei kannata palata puolueen entisiin puheenjohtajiin, varapuheenjohtajiin, puoluesihteereihin tai eduskuntaryhmän johtajiin, vaikka heillä onkin pitempi poliittinen kokemus kuin Antti Rinteellä.

Niinpä Eero Heinäluoma, Maarit Feldt-Ranta, Tarja Filatov, Maria Guzenina, Ilkka Kantola, Erkki Tuomi­oja, Jutta Urpilainen ja Pia Viitanen täytyy jättää pois laskuista, niin päteviä poliitikkoja kuin he ovatkin.

Rinne on ensimmäisen kauden kansanedustaja, joten muut untuvikot, kuten Sanna Marin, Ville Skinnari, Ilmari Nurminen ja Joona Räsänen eivät voi häntä ohittaa.

Näkyviä ja kuuluvia hahmoja ovat olleet myös Tytti Tuppurainen ja ensimmäisen kauden kansanedustaja Timo­ Harakka, jota viime vaalien jälkeen povasin mahdolliseksi demarien pelastajaksi (HS 26.4.2015). Ei heistä kuitenkaan taida olla Rinteen korvaajiksi.

Jäljelle jää kaksi edustajaa, jotka kokemuksensa ja taitojensa perusteella voisivat olla Rinnettä parempia puheenjohtaja- ja pääministeriehdokkaita. He ovat Tuula Haatainen, 56, ja Susanna Huovinen, 44.

Heillä on pitempi ja monipuolisempi ministeri- ja kansanedustajakokemus kuin Rinteellä, mutta he eivät vielä ole päässeet näyttämään kykyjään puolueen johtotehtävissä. He ovat Angela Merkelin tai Theresa Mayn tyylisiä asiapoliitikkoja, jotka hoitavat työnsä pätevästi, joskaan eivät ole kansanvillitsijöitä.

Kun molemmat ovat päteviä, kumpi olisi sopivampi?

Kilvan voittaisi Haatainen, jonka kerrotaan toimineen Lindtmanin kuriirina, kun demariesiintyjien nimiä suositeltiin eduskunnan puhemiehille. Näillä ”parhaiden puhujien” listoilla ei ollut kertaakaan Susanna Huovisen nimeä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sdp
 • Puolueet
 • Antti Lindtman
 • Viikon lopuksi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  2. 2

   Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

  3. 3

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  4. 4

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  5. 5

   Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

  6. 6

   Sompasauna saa jatkaa ainakin kolme vuotta, sen jälkeen saunan on joko siistiydyttävä tai muutettava – ”Se ei voi olla tuollainen kuin se nyt on”

  7. 7

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  8. 8

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  9. 9

   Raiskauksia ilmoitettu yli viidennes viimevuotista enemmän – ”Avoin keskustelu madaltanut kynnystä”

  10. 10

   Klas Mattson asuu perheensä kanssa ulkosaaristossa yhdeksän muun vakituisen asukkaan kanssa, eikä kaipaa sinne mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  2. 2

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  3. 3

   Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

  4. 4

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  5. 5

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  6. 6

   ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

  7. 7

   Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

  8. 8

   Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

  9. 9

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  10. 10

   Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  11. Näytä lisää