Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Rinne jatkanee Sdp:n johdossa, mutta puolueessa on parempiakin ehdokkaita pääministeriksi

Antti Rinne kertoo pian, haluaako hän jatkaa Sdp:n puheenjohtajana. Jos demarit etsivät pätevämpää pääministeriehdokasta, jäljelle jää kaksi nimeä, Unto Hämäläinen arvioi kolumnissaan.

Demareilla menee hyvin, vihdoin ja viimein. Maanantaina julkistettu HS-Gallup kertoi, että Sdp on maan suurin puolue 21,3 prosentin kannatuksellaan.

Pääoppositiopuolueen suosio on noussut lähes viisi prosenttiyksikköä toissa kevään eduskuntavaaleista. Silloin Sdp sai vain 16,5 prosenttia äänistä ja kärsi roiman vaalitappion.

Tappiosta syytettiin puheenjohtaja Antti Rinnettä, ja hän on siitä asti joutunut roikkumaan löysässä hirressä. Jokaisen gallupin jälkeen on arvuuteltu, säilyttääkö Rinne paikkansa demarien puoluekokouksessa, joka pidetään ensi helmikuussa.

Niin kävi nytkin.

Tiistaina politiikan toimittaja Juha Keskinen tiesi kertoa Iltalehdessä, että Antti Rinne saisi haastajan puoluekokouksessa. Keskinen väitti kolumnissaan, että Sdp:n varapuheenjohtaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman olisi asettumassa ehdolle puheenjohtajakisaan.

Keskinen veisteli hauskasti Lindtmanin pyrkimyksistä valtiollisiin tehtäviin. Hän muistutti, että Lindtman, 34, aloitti vasta pari vuotta sitten val­tiotieteiden opiskelun yliopistossa.

”Tuoreimpana uutisena Lindtman on liittynyt kirkkoon, ja hän on käynyt rippikoulunkin tänä syksynä. Tämä jos mikä kertoo siitä, että nyt valmistaudutaan puoluejohtajan ja mahdollisen pääministerin tehtäviin”, Keskinen kirjoitti.

Torstaina Lindtmanin asema kuitenkin romahti, kun tuli julkisuuteen, että hän oli salaa laatinut listoja sopivista demariesiintyjistä eduskunnan kyselytunnille. Listat toimitettiin eduskunnan puhemiehille, ja ainakin varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk) on myöntänyt jakaneensa puheenvuoroja listojen mukaan.

Listalta pois jätetyt demariedustajat nostivat äläkän, ja Lindtman joutui perjantaina pyytelemään anteeksi. Jupakka on niin nolo, että Lindtman voi unohtaa puoluejohtajahaaveet.

Antti Rinne on luvannut ilmoittaa jatkoaikeistaan lauantaina 12. marraskuuta Sdp:n puoluevaltuustossa.

Uskon, että Rinne ha­luaa jatkaa Sdp:n johdossa seuraavan kolmivuotiskauden ja puolue­kokous valitsee hänet toiselle kaudelle.

Tämä tarkoittaisi myös sitä, että Rinne olisi demarien pääministeri­ehdokas seuraavissa eduskuntavaaleissa, jotka pidetään keväällä 2019.

Helmikuussa valittavan puheenjohtajan pitäisi yltää kahteen poliittiseen urotekoon. Hänen tulisi seuraavissa eduskuntavaaleissa nostaa Sdp suurimmaksi puolueeksi. Se vaatisi poikkeuksellisen suurta vaalivoittoa, ainakin viittätoista lisäpaikkaa.

Ja heti vaalivoiton jälkeen puheenjohtajan pitäisi ottaa vastaan pääministerin tehtävä ja hoitaa sitä seuraava vaalikausi, vuodet 2019–2023.

Helmikuussa siis valitaan Sdp:n kärkihahmo kuudeksi vuodeksi. Ensi torstaina Antti Rinne täyttää 54 vuotta, eli hän olisi seuraavalla vaalikaudella parhaassa pääministeri-iässä.

Mutta onko Antti Rinteestä pääministerin saappaisiin?

Vaikeaan kysymykseen on pakko vastata, että en tiedä. Rinne on hävinnyt jo yhdet eduskuntavaalit. On harvinaista, että kerran köniinsä saanut johtaja pystyy johtamaan puolueensa ainakaan suureen vaalivoittoon.

Ja jos suurvoitto tulisikin, pääministerin tehtäviin hän joutuisi melko kylmiltään. Rinne oli valtiovarainministerinä vuoden, mutta koko vaalikauden mittainen pääministeriys on huomattavasti vaativampi tehtävä.

Löytyisikö Sdp:stä sittenkin parempi vaihtoehto?

Eduskunnan istuntosali on oppositiopuolueen näkyvin toiminta-areena, joten Sdp:n puheenjohtajan pitää olla kansanedustaja.

Puolueen eduskuntaryhmässä on 22 naista ja 13 miestä.

Jos puheenjohtajaa ryhdytään vaihtamaan, ei kannata palata puolueen entisiin puheenjohtajiin, varapuheenjohtajiin, puoluesihteereihin tai eduskuntaryhmän johtajiin, vaikka heillä onkin pitempi poliittinen kokemus kuin Antti Rinteellä.

Niinpä Eero Heinäluoma, Maarit Feldt-Ranta, Tarja Filatov, Maria Guzenina, Ilkka Kantola, Erkki Tuomi­oja, Jutta Urpilainen ja Pia Viitanen täytyy jättää pois laskuista, niin päteviä poliitikkoja kuin he ovatkin.

Rinne on ensimmäisen kauden kansanedustaja, joten muut untuvikot, kuten Sanna Marin, Ville Skinnari, Ilmari Nurminen ja Joona Räsänen eivät voi häntä ohittaa.

Näkyviä ja kuuluvia hahmoja ovat olleet myös Tytti Tuppurainen ja ensimmäisen kauden kansanedustaja Timo­ Harakka, jota viime vaalien jälkeen povasin mahdolliseksi demarien pelastajaksi (HS 26.4.2015). Ei heistä kuitenkaan taida olla Rinteen korvaajiksi.

Jäljelle jää kaksi edustajaa, jotka kokemuksensa ja taitojensa perusteella voisivat olla Rinnettä parempia puheenjohtaja- ja pääministeriehdokkaita. He ovat Tuula Haatainen, 56, ja Susanna Huovinen, 44.

Heillä on pitempi ja monipuolisempi ministeri- ja kansanedustajakokemus kuin Rinteellä, mutta he eivät vielä ole päässeet näyttämään kykyjään puolueen johtotehtävissä. He ovat Angela Merkelin tai Theresa Mayn tyylisiä asiapoliitikkoja, jotka hoitavat työnsä pätevästi, joskaan eivät ole kansanvillitsijöitä.

Kun molemmat ovat päteviä, kumpi olisi sopivampi?

Kilvan voittaisi Haatainen, jonka kerrotaan toimineen Lindtmanin kuriirina, kun demariesiintyjien nimiä suositeltiin eduskunnan puhemiehille. Näillä ”parhaiden puhujien” listoilla ei ollut kertaakaan Susanna Huovisen nimeä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sdp
 • Puolueet
 • Antti Lindtman
 • Viikon lopuksi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  2. 2

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  3. 3

   Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

  4. 4

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  5. 5

   Kaksi koulupoikaa nousi puolustamaan luokkakaveriaan, jota kiusattiin vaaleanpunaisen paidan vuoksi – nyt sankaritarina rohkaisee ihmisiä ympäri maailmaa

  6. 6

   Onko Emmanuel Macron Ranskan tuleva presidentti? 39-vuotias vaalien outolintu on naimisissa lukioaikaisen ranskanopettajansa kanssa ja kertoo hyviä asioita Euroopasta

  7. 7

   Kerrostalo ahdistaa omakoti­asukkaita Vantaalla – ”Jos kyseessä olisi perheasuntoja, asukkaat eivät varmaankaan vastustaisi niin paljon”

  8. 8

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  9. 9

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  10. 10

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muumit poseeraavat Image-lehden kannessa Tom of Finland -tyyliin nahkahousuissa – Tove Janssonin perilliset selvittävät jatkotoimia

  2. 2

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  3. 3

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-joukot – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

  6. 6

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  7. 7

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  8. 8

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  9. 9

   Yli sata laskua ilman kauppakuitteja – Helsingissä vanhuksia ilman ruokaa jättänyt Servea lähetti edunvalvojalle epäselviä laskuja

  10. 10

   USA:n terveydenhoitolain uudistus epäonnistui – lupauksen pettäminen nöyryytys Trumpille ja republikaaneille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää