Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Rinne jatkanee Sdp:n johdossa, mutta puolueessa on parempiakin ehdokkaita pääministeriksi

Antti Rinne kertoo pian, haluaako hän jatkaa Sdp:n puheenjohtajana. Jos demarit etsivät pätevämpää pääministeriehdokasta, jäljelle jää kaksi nimeä, Unto Hämäläinen arvioi kolumnissaan.

Demareilla menee hyvin, vihdoin ja viimein. Maanantaina julkistettu HS-Gallup kertoi, että Sdp on maan suurin puolue 21,3 prosentin kannatuksellaan.

Pääoppositiopuolueen suosio on noussut lähes viisi prosenttiyksikköä toissa kevään eduskuntavaaleista. Silloin Sdp sai vain 16,5 prosenttia äänistä ja kärsi roiman vaalitappion.

Tappiosta syytettiin puheenjohtaja Antti Rinnettä, ja hän on siitä asti joutunut roikkumaan löysässä hirressä. Jokaisen gallupin jälkeen on arvuuteltu, säilyttääkö Rinne paikkansa demarien puoluekokouksessa, joka pidetään ensi helmikuussa.

Niin kävi nytkin.

Tiistaina politiikan toimittaja Juha Keskinen tiesi kertoa Iltalehdessä, että Antti Rinne saisi haastajan puoluekokouksessa. Keskinen väitti kolumnissaan, että Sdp:n varapuheenjohtaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman olisi asettumassa ehdolle puheenjohtajakisaan.

Keskinen veisteli hauskasti Lindtmanin pyrkimyksistä valtiollisiin tehtäviin. Hän muistutti, että Lindtman, 34, aloitti vasta pari vuotta sitten val­tiotieteiden opiskelun yliopistossa.

”Tuoreimpana uutisena Lindtman on liittynyt kirkkoon, ja hän on käynyt rippikoulunkin tänä syksynä. Tämä jos mikä kertoo siitä, että nyt valmistaudutaan puoluejohtajan ja mahdollisen pääministerin tehtäviin”, Keskinen kirjoitti.

Torstaina Lindtmanin asema kuitenkin romahti, kun tuli julkisuuteen, että hän oli salaa laatinut listoja sopivista demariesiintyjistä eduskunnan kyselytunnille. Listat toimitettiin eduskunnan puhemiehille, ja ainakin varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk) on myöntänyt jakaneensa puheenvuoroja listojen mukaan.

Listalta pois jätetyt demariedustajat nostivat äläkän, ja Lindtman joutui perjantaina pyytelemään anteeksi. Jupakka on niin nolo, että Lindtman voi unohtaa puoluejohtajahaaveet.

Antti Rinne on luvannut ilmoittaa jatkoaikeistaan lauantaina 12. marraskuuta Sdp:n puoluevaltuustossa.

Uskon, että Rinne ha­luaa jatkaa Sdp:n johdossa seuraavan kolmivuotiskauden ja puolue­kokous valitsee hänet toiselle kaudelle.

Tämä tarkoittaisi myös sitä, että Rinne olisi demarien pääministeri­ehdokas seuraavissa eduskuntavaaleissa, jotka pidetään keväällä 2019.

Helmikuussa valittavan puheenjohtajan pitäisi yltää kahteen poliittiseen urotekoon. Hänen tulisi seuraavissa eduskuntavaaleissa nostaa Sdp suurimmaksi puolueeksi. Se vaatisi poikkeuksellisen suurta vaalivoittoa, ainakin viittätoista lisäpaikkaa.

Ja heti vaalivoiton jälkeen puheenjohtajan pitäisi ottaa vastaan pääministerin tehtävä ja hoitaa sitä seuraava vaalikausi, vuodet 2019–2023.

Helmikuussa siis valitaan Sdp:n kärkihahmo kuudeksi vuodeksi. Ensi torstaina Antti Rinne täyttää 54 vuotta, eli hän olisi seuraavalla vaalikaudella parhaassa pääministeri-iässä.

Mutta onko Antti Rinteestä pääministerin saappaisiin?

Vaikeaan kysymykseen on pakko vastata, että en tiedä. Rinne on hävinnyt jo yhdet eduskuntavaalit. On harvinaista, että kerran köniinsä saanut johtaja pystyy johtamaan puolueensa ainakaan suureen vaalivoittoon.

Ja jos suurvoitto tulisikin, pääministerin tehtäviin hän joutuisi melko kylmiltään. Rinne oli valtiovarainministerinä vuoden, mutta koko vaalikauden mittainen pääministeriys on huomattavasti vaativampi tehtävä.

Löytyisikö Sdp:stä sittenkin parempi vaihtoehto?

Eduskunnan istuntosali on oppositiopuolueen näkyvin toiminta-areena, joten Sdp:n puheenjohtajan pitää olla kansanedustaja.

Puolueen eduskuntaryhmässä on 22 naista ja 13 miestä.

Jos puheenjohtajaa ryhdytään vaihtamaan, ei kannata palata puolueen entisiin puheenjohtajiin, varapuheenjohtajiin, puoluesihteereihin tai eduskuntaryhmän johtajiin, vaikka heillä onkin pitempi poliittinen kokemus kuin Antti Rinteellä.

Niinpä Eero Heinäluoma, Maarit Feldt-Ranta, Tarja Filatov, Maria Guzenina, Ilkka Kantola, Erkki Tuomi­oja, Jutta Urpilainen ja Pia Viitanen täytyy jättää pois laskuista, niin päteviä poliitikkoja kuin he ovatkin.

Rinne on ensimmäisen kauden kansanedustaja, joten muut untuvikot, kuten Sanna Marin, Ville Skinnari, Ilmari Nurminen ja Joona Räsänen eivät voi häntä ohittaa.

Näkyviä ja kuuluvia hahmoja ovat olleet myös Tytti Tuppurainen ja ensimmäisen kauden kansanedustaja Timo­ Harakka, jota viime vaalien jälkeen povasin mahdolliseksi demarien pelastajaksi (HS 26.4.2015). Ei heistä kuitenkaan taida olla Rinteen korvaajiksi.

Jäljelle jää kaksi edustajaa, jotka kokemuksensa ja taitojensa perusteella voisivat olla Rinnettä parempia puheenjohtaja- ja pääministeriehdokkaita. He ovat Tuula Haatainen, 56, ja Susanna Huovinen, 44.

Heillä on pitempi ja monipuolisempi ministeri- ja kansanedustajakokemus kuin Rinteellä, mutta he eivät vielä ole päässeet näyttämään kykyjään puolueen johtotehtävissä. He ovat Angela Merkelin tai Theresa Mayn tyylisiä asiapoliitikkoja, jotka hoitavat työnsä pätevästi, joskaan eivät ole kansanvillitsijöitä.

Kun molemmat ovat päteviä, kumpi olisi sopivampi?

Kilvan voittaisi Haatainen, jonka kerrotaan toimineen Lindtmanin kuriirina, kun demariesiintyjien nimiä suositeltiin eduskunnan puhemiehille. Näillä ”parhaiden puhujien” listoilla ei ollut kertaakaan Susanna Huovisen nimeä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sdp
 • Puolueet
 • Antti Lindtman
 • Viikon lopuksi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Sastamalan kuolonkolaria epäillään tahalliseksi: Poliisi oli saanut jo aikaisemmin yleisövinkkejä tapoista epäillyn liikkumisesta

  2. 2

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  3. 3

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  4. 4

   Aki Kaurismäki nousi voitollaan suurten elokuvaohjaajien joukkoon – mitä Hopeinen karhu Berliinissä merkitsee?

  5. 5

   Rintamamiestalot tulevat takaisin – Helsingissä uusi talo voi maksaa tontteineen jo 700 000 euroa

  6. 6

   213-senttisestä Lauri Markkasesta on tulossa suomalaisen urheilun suurin tähti – HS seurasi, millaista suurlupauksen elämä on yliopistokoripallon maailmassa

  7. 7

   Palestiinalaismiehen video johti poikkeukselliseen oikeudenkäyntiin – tapon kuvaaja saa nyt itse tappouhkauksia

  8. 8

   Onko Trumpin presidenttikauden alku maailmanhistorian suurin piilokamera?

  9. 9

   Yliopistojen korruptio on akateemista vehkeilyä – monet opetus- ja tutkimustehtävät täytetään hyvä veli -verkostoissa

  10. 10

   Berliinissä palkittu Kaurismäki jätti yllättäen tulematta myös lehdistö­tilaisuuteen –”Aki on tehnyt paljon töitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  2. 2

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  3. 3

   Aki Kaurismäki palkittiin Berliinissä parhaana ohjaajana – ei tullut lavalle hakemaan palkintoaan

  4. 4

   Tältä näytti 1 500 abin valtaamassa Viru-hotellissa – ”Täällä on spesiaalimeininki”

  5. 5

   Masennuksesta selvinnyt Elina kertoo, miten mielenterveyshäiriöitä pitäisi oikeasti hoitaa – ja vielä ilman lisärahaa

  6. 6

   Sastamalan kuolonkolaria epäillään tahalliseksi: Poliisi oli saanut jo aikaisemmin yleisövinkkejä tapoista epäillyn liikkumisesta

  7. 7

   Maailman etsityin mies nukkuu pommiliivissä voidakseen tarvittaessa räjäyttää itsensä – näin Isis-johtajaa jahdataan

  8. 8

   Yliopistojen korruptio on akateemista vehkeilyä – monet opetus- ja tutkimustehtävät täytetään hyvä veli -verkostoissa

  9. 9

   Ero avomiehestä paransi stressin ja pahan olon – ”Oli vaikeaa hyväksyä, että perhe voi aiheuttaa pahoinvointia”

  10. 10

   Sokkotreffit johtivat miljoonabisnekseen – Noora Fagerströmin mehubaarit valloittivat ostarit ja leviävät seuraavaksi ulkomaille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  2. 2

   Persoonallisuus vaikuttaa ystävyyssuhteisiin – Tee ystävyystesti, joka kertoo millainen olet itse

  3. 3

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  4. 4

   Rap-artisti käski Helsingissä naiset ja vähemmistöt eturiviin ja miehet antamaan tilaa, koska emme itse tajua sitä tehdä

  5. 5

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  6. 6

   16-vuotias Tuure Boelius nousi tähdeksi tubettajana, valittiin Vuoden homoksi – ja pettyi pahasti Suomen mediaan

  7. 7

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  8. 8

   Pohjois-Korean naisagentit diktaattorin palveluksessa: Kim Hyon-hui pudotti matkustajakoneen, ei ehtinyt nielaista syanidikapselia ja jäi kiinni

  9. 9

   Suomalaisten suosikkitaloja odottaa purku tai täysremontti – nämä asiat kannattaa huomioida rintamamiestalon remontissa

  10. 10

   Yli neljännes suomalaisista tyydyttää itsensä monta kertaa viikossa – ”Masturboinnista on tullut trendiseksiä”

  11. Näytä lisää