Valikko
Sunnuntai    |   Torsti tietää

Miksi vuonna 1967 vankien tuomioita lyhennettiin?

Terve taas, lukijat, tässä Torsti. Viimeksi puhuttiin siitä, mitä tapahtuu rantatonteille, jos vesi alkaa nousta.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Viimeksi puhuttiin siitä, mitä tapahtuu rantatonteille, jos vesi alkaa nousta.

Kalle Konttinen halusi lisätä, että vuoden 2011 vesilain uudistuksessa on varauduttu rantaviivan muutoksiin jos veden pinta nousee ihmisen toteuttaman hankkeen takia. Tällöin toteuttaja joutuu kustantamaan tilusjärjestelyn, jossa veden alle jäänyt alue liitetään vesi­alueeseen ja rantatontin omistaja saa korvauksena osuuksia vesialueesta.

Järjestelyä on selvitetty noin 15 järvellä, mutta lopulta siihen on täytynyt turvautua vain pari kertaa. Useimmiten järven pinnan nostot tapahtuvat vesijätöille, jolloin vesialueen omistaja omistaa alueen jo ennestään.

Ja sitten uusiin kysymyksiin.

Suomen 100-vuotisjuhlien kynnyksellä palautui mieleeni itsenäisyyden 50-vuotisjuhlien tapahtuma. Vuonna 1967 vankien tuomioita lyhennettiin. Monet vangit vapautettiin välittömästi asetuksen tultua voimaan, jos puolet tuomiosta oli kärsitty. Mistä lähti liikkeelle päätös juhlistaa itsenäisyyttä tällä, lähes keisarinaikaisella tavalla? Oliko tarkoitus säästää vankeinhoitokuluja vai oliko mukana jokin humaani periaate tai vankiloiden tilanahtaus?

– Rauno Heikkilä, Turku

Vuonna 1967 tosiaan järjestettiin itsenäisyyden kunniaksi yleinen armahdus, mutta ei aivan yhtä dramaattista kuin muistat. Armahduksia oli kolmea lajia. Ensinnäkin kansalaisluottamuksensa menettäneet saivat sen takaisin. Toisekseen sakkojen muuntorangaistuksiin tuomitut saivat anteeksi puolet tuomioistaan, kuitenkin niin, ettei istuttavaa jäänyt alle kymmentä eikä yli 120:tä päivää.

Vankeuteen tai kuritushuoneeseen määräajaksi tuomituilta taas lyhennettiin tuomioita kuudesosalla. Elinkautisvankeja armahdus ei koskenut.

Tasavallan presidentin kanslian arkistosta löytyvän kirjeen mukaan aloite armahdukseen tuli presidentti Urho Kekkoselta.

Hän kirjoitti helmikuussa 1967 vankeinhoitolaitoksen ylijohtajalle Valentin Soinelle ehdottaen armahdusta juhlavuoden kunniaksi. Soine innostui ajatuksesta. Hän näki vankimäärän laskun tuovan helpotusta ylikuormitetulle vankeinhoitolaitokselle. Tuolloin vankilat olivat niin täynnä, että moni tuomittu joutui jonottamaan päästäkseen kärsimään rangaistustaan.

Soine luonnehtikin vastauksessaan armahdusta ”rangaistusten täyttöönpanokoneiston suursiivoukseksi”.

Itse armahduslakiesityksessä ei kuitenkaan puhuta vankiloiden resursseista, vaan armahdusta perustellaan juhlavasti yleisten armahdusten vuosisataisella perinteellä sekä Itävallan armahduslaeilla vuosilta 1928 ja 1950.

Oma osansa oli varmasti myös yhteiskunnallisen ilmapiirin muutoksella. Vankimäärää pyrittiin 1960-luvun lopulla vähentämään. Yksi kannuste tälle oli vuonna 1966 julkaistu vankilukujen vertailu, jossa Suomen vankimäärä todettiin suhteessa moninkertaiseksi muihin pohjoismaihin nähden.

Kun arabiaa kirjoitetaan ja luetaan oikealta vasemmalle, niin miten ara­biankielisessä tekstissä kirjoitetaan numerot esimerkiksi päivämäärissä (24.10.2016) ja erilaisissa summissa (250 000 €)?

– Lukija

Numerot ja päivämäärät kirjoitetaan arabiassakin vasemmalta oikealle, aivan kuin suomessa. Tikkaremmin arabianosaajan mukaan tämä ei ole mitenkään häiritsevää oikealta vasemmalle juoksevan tekstin seassa vaan ainoastaan tottumiskysymys.

Lukujen lukeminenhan ei muutenkaan ole eri kielissä johdonmukaista. Esimerkiksi saksassa kirjoitetaan 23, mutta luetaan dreiundzwanzig eli kolme ja kaksikymmentä. Ja luetaanhan 14 suomeksikin neljätoista, eli tavallaan lopusta alkuun.

Arabiassa luvut luetaan pääosin suurimmasta pienimpään, mutta joissain tapauksissa kymmenet ja ykköset vaihtavat paikkoja.

Keskusviljavarastoissa on kymmeniä metriä korkeita siiloja. Millainen kiertonopeus jyvillä niissä on? Miten vältetään homeongelmat ja vastaavat? Eivätkö alimmaiset jyvät mene muhjuksi painosta?

– Tero Turunen

Suomen suurin viljasiilosto on Naantalissa. Merenpinnasta sadan metrin korkeuteen nousevaan, 350 000 kuutio­metrin kokoiseen siiloon mahtuu noin 250 000 tonnia viljaa.

Viljan kiertonopeus Naantalissa on laskennallisesti kuusi kuukautta mutta käytännössä vaihtelee jyvästä toiseen. Osa viljasta kulkee suoraan kuorma-autosta kuljettimia pitkin laivaan ja osaa varastoidaan useampia vuosia.

Isoissa betonisiiloissa viljaa voidaan varastoida vuosia laadun kärsimättä.

Suurissa viljasiiloissa ei Suomessa ole tavattu homeongelmia. Ne vältetään kuivaamalla vilja enintään 14 prosentin kosteuteen ennen säilömistä. Näin kuivassa eivät viljahomeet eivätkä varastotuholaiset menesty. Siilot ovat myös kosteustiiviitä.

Painekaan ei ole ongelma, koska kuivatut jyvät ovat niin kovia, etteivät edes pohjimmaiset muussaannu.

Torsti Facebookissa: facebook.com/torstintikkaremmi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vangitut
 • Suomi 100 vuotta
 • Torsti tietää
 • arabian kieli

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  2. 2

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  3. 3

   Vanha suosikki 3310 tekee paluun – suomalainen yritys julkisti uusia Nokia-puhelimia ja tähtää maailman­valloitukseen Googlen kanssa

  4. 4

   Taleban-johtajan yllättävä ulostulo: Istuttakaa puita

  5. 5

   Voiko Ranskan vaaleista kehkeytyä jymy-yllätys? Le Penin mahdollisuuksiin uskoo jopa hänen ”lempivihollisensa”

  6. 6

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  7. 7

   ”Hän on tasosi yläpuolella” on sinkulle lannistava lause

  8. 8

   Titanic- ja Apollo 13 -elokuvista tuttu näyttelijä Bill Paxton on kuollut

  9. 9

   Katso kuvat dramaattisesta tilanteesta, jossa Suomi menetti kultamitalin

  10. 10

   Kymmenen kiloa kimallehilettä – Helsinki Burlesque Festival järjestään viimeistä kertaa, ja valokuvanäyttely näyttää, millaista on suomalainen burleski

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  2. 2

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  3. 3

   Meskaliinia ”koiran karvanlähtöön”, kokapensaan lehtiä ”teenjuontiin” – HS selvitti: kymmeniä lääkärien vakavia rikoksia jää piiloon potilailta ja valvojalta

  4. 4

   Uudet tutkimukset ovat tuoneet mullistavaa tietoa paastoamisen soluvaikutuksista – Asiantuntija arvioi, kannattaako paasto oikeasti

  5. 5

   Terhi Kiemunki erotettiin perussuomalaisista laskutus­epäselvyyksien vuoksi – ”Tämä on iso periaatteellinen kysymys”

  6. 6

   Hiihtäjät kritisoivat Lahden ratoja – venäläishiihtäjä taisteli kasvot verisenä lähdöstä maaliin

  7. 7

   Suomessa on meneillään vallan uusjako – pelissä ovat jokseenkin kaikkien suomalaisten työehdot

  8. 8

   Isotuloinen lääkäri vaatii avoimuutta muiltakin – ”Jos asia koetaan hankalaksi, pitää olla toinen systeemi, joka toimii”

  9. 9

   Ammatti­koulutuksen uudistuksesta maalataan uhkakuvia –TEM: työtä palkatta seitsemänä päivänä viikossa jopa kolmen vuoden ajan

  10. 10

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  5. 5

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  6. 6

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää