Sunnuntai    |   Kolumni

Avokonttorissa on niin noloa, ettei siitä edes kehdata puhua

Anteeks, mutta mun on nyt pakko ottaa tää työpuhelu tässä mun työpisteellä. Ihminen, joka sai siistin ja sivistyneen sisätyön, joutuu nyt käyttämään metsureiden ja kiviporamiesten työsuojaimia, kirjoittaa kolumnissaan Anna-Stina Nykänen.

Luin virkistävän pakinan Talouselämä-lehdestä viime viikolla. Siinä Sami Rainisto visioi, miten työoloja avokonttorissa seuraavaksi muutetaan:

”Lähiaikoina on tulossa lisää tietoa muun muassa pakollisesta työpisteen vaihdosta tunnin välein ja wc:n muuttamisesta avo-wc:ksi.”

Kyllä meitä avokonttorilaisia nauratti. Ja meitähän on Suomessa paljon. Olemmehan nähneet, miten avokonttorin evoluutio etenee.

Ensin työtiloista poistettiin seinät. Tilalle tulivat sermit. Sitten poistettiin sermit. Ja kaapit ja hyllyt. Nyt jäljellä voi olla pelkkiä pöytiä rivissä.

Kuten Rainisto kolumnissaan kuvaa:

”Lisäksi järjestämme pöydät niin, että vähintään kaksi kollegaa voi seurata koko ajan tietokoneesi näytöltä, mitä olet tekemässä. Oletan, että ketään ei häiritse se, että työtoverisi voivat tarkkailla jokaista tekoasi.”

Tällaista on jo! Työpöytä voi olla niin pieni, ettei sen alle mahdu edes roskista. Pöytä on paljas. Kukin kantaa tietokoneensa mukanaan.

Aamu alkaa tuolileikillä, jossa nopeimmat saavat parhaat paikat. Kutsumme sitä kavereiden kesken dropout-konttoriksi. Hups, sulle ei ookaan tänään paikkaa.

Teoriassa monitilatoimistoissa on erikseen tilat puheluille ja keskusteluille. Käytännössä ihmiset vaeltavat etsimässä paikkaa, jossa voisi puhua.

Moni tekeekin työt kahvilassa, kirjastossa, kotona. Se on avokonttorin huipentuma! Työnantaja säästää tilakuluissa. Ja artisti maksaa.

Muistatteko vielä ajan, jolloin pohdittiin, miten yritykset parhaiten sitouttaisivat työntekijöitä? Nyt sitouttamisen aika on ohi. Työntekijän on parasta pysyä liikkeellä, varpaillaan, ei pidä juurtua tai tehdä pesää.

Julkisuuskin on täynnä tätä eetosta. Pois potkitut alanvaihtajat ovat saaneet yrittäjäherätyksen ja hehkuttavat vapauttaan. Muotia ovat popup -kaupat, startup -bisnes, kaikki sellainen, jota luonnehtii väliaikaisuus, tilapäisyys, spontaanius ja irtiotto.

Onko etätyö oikeasti vain ihanaa? Onko kiva, kun puoliso pitää konttoria keittiön pöydän ääressä? Miten parisuhde voi? Mihin lapset mahtuvat?

Julkisuudessa ei näy, millaista on, kun pitääkin pysyä päivät konttorissa. Eikö ketään kiinnosta? Vai eikö siitä uskalleta puhua?

Ehkä siitä vaietaan, kun se vain on niin – noloa. Siihen liittyy niin paljon kiusallista ja hävettävää. Kuten:

1) Osattomuus. Kun kaverille ei löydy paikkaa.

2) Häiriö, joka ei ennen ollut häiriö. Anteeks, mutta mun on nyt pakko ottaa tää työpuhelu tässä mun työpisteellä.

3) Vääränlaisuus. Jounilla on paljon hiljaisempi ääni kuin sinulla.

4) Piilosilla olo. Pää painuksissa puhelimeen supisevat ihmiset naulakolla takkien välissä, postilaatikoilla, portaikoissa. Ei katsekontaktia, pliis.

5) Palaverivaellukset. Pomo etsii vapaata tilaa, jossa saa puhua ääneen.

6) Kuulosuojaimet. Että korkeasti koulutettu ihminen, joka sai siistin ja sivistyneen sisätyön, joutuu nyt käyttämään metsureiden ja kiviporamiesten työsuojaimia. Kravatti kaulassa ja isot mokkulat korvilla. Mikä outfit.

Älkää luulko, että vastustaisin avokonttoreita. Olen tehnyt koko työurani avokonttorissa. 1980-luvulta lähtien. Vain lyhyen jakson 1990-luvulla olin pienessä vinttikomerohuoneessa yksin.

En kaipaa siihen koppiin takaisin.

Tiedän olevani etuoikeutettu. Minulla on yhä työpaikka ja täällä oma työpiste. Mutta muutoksen tuulet tuntuvat silti.

Olen aina nähnyt stressiunia kiireestä. Ja huijariunia, joissa sanon pomolle, että juttu etenee hienosti, vaikka en ole aloittanutkaan. Viime kesänä näin ensi kertaa unta, jossa työtiloja oli tiivistetty niin, ettei takapuoleni mahtunut pöytien välistä.

Työkaverini Mari sujahteli kiireessä hienosti kapeikoista. Minun piti kiertää, ja eksyin.

Kovasti se minua aamulla nauratti.

Loman jälkeen palasin uuteen avokonttoriin. En löytänyt hyvää reittiä työpisteelleni. Pyytelin työkavereiltani anteeksi, kun ahtauduin heidän välistään. Tätä se uneni tiesi.

Entistä avoimemmassa avokonttorissa tunsin, että häiritsin. Olin väärä ihminen istumaan vieri vieressä vaiti.

Muutkin ovat muuttuneet vääränlaisiksi. Kirjanpitäjäystäväni ei kykene avokonttorissa keskittymään pikkutarkkaan hommaan. Asiantuntija ei osaa uppoutua analyysiin. Luovasta läpänheittäjästä ei irtoa ideoita.

Entä mihin suuntaan pitäisi muuttua seuraavaksi?

Kysyn trendeistä kaveriltani, joka sattuu olemaan jättimäisen kansainvälisen yhtiön kiinteistöjohtajana rapakon takana, sieltähän otamme mallia.

”Me emme tee isoja ihmisfarmiavokonttoreita”, hän vastaa.

Nyt tehdään 8–12 ihmisen tiimitiloja, joissa kaikki tekevät samaa hommaa. Eri töitä tekevät vain häiritsevät toisiaan, ja tuottavuus laskee. Isot ihmisfarmit sopivat vain myyntityöhön.

”Tilojen tulee mukautua kunkin käyttäjän tarpeisiin eikä käyttäjän tiloihin. Ja työntekijän pitää pystyä muokkaamaan tiloja itse.”

Omia työhuoneita ei kyllä moni tarvitse. Se on illuusio, hän sanoo. Kun ihminen joutuu luopumaan työhuoneesta, hän kokee, että työteho laskee. Silti koko tiimin teho nousee: Kokeneet neuvovat aloittelijoita. Eikä konkari etene väärään suuntaan yhtä pitkään kuin omassa kammiossaan.

Entäs kun kyse ei ole yhteistyöstä? Avokonttori on tutkitusti terveysriski ja stressitekijä. Ilmapiiri huononee ja tuottavuus laskee. Suurin haitta on melu – ja yksityisyyden puute.

Ihminen tarvitsee reviirin. Ei sitä voi jatkuvasti loukata. Siinä menee itsekunnioitus ja ammattiylpeys.

Yksityisyys on rahaa ja valtaa. Iso huone on statusta. Jos viedään oma pöytäkin, kyllä se sattuu sydämeen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mediat: Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja useita loukkaantuneita, poliisin mukaan epäilty tekijä on saarrettu ravintolaan – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  2. 2

   Suomalainen Siru Laine seuraa Barcelonan tapahtumia työpaikkansa ikkunasta: ”Ihmisiä juoksi ja kiljui ulkona jonkinlaisessa yleispaniikissa”

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  5. 5

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  6. 6

   Air Berlinin toimitusjohtaja: Kansallinen katastrofi vältettiin hallituksen rahoitustuen ansiosta – Ryanair syyttää saksalaisia salaliitosta

  7. 7

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  8. 8

   Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

  9. 9

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  10. 10

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  4. 4

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  5. 5

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  6. 6

   Mediat: Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja useita loukkaantuneita, poliisin mukaan epäilty tekijä on saarrettu ravintolaan – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  10. 10

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää