Valikko
Sunnuntai    |   Kolumni

Brittien kotimamut ovat muita maahanmuuttajia parempia

Jos en puhu suomea äänekkäästi ja pidän Marmite-marmeladitölkkiä käsilaukussani, käyn Britanniassa hyvästä maahanmuuttajasta, kirjoittaa Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä.

On hyviä maahanmuuttajia ja on huonoja maahanmuuttajia, ja jos en puhu suomea kovin äänekkäästi ja pidän Marmite-tölkkiä käsilaukussani, käyn Britanniassa täysin tyydyttävästi hyvästä maahanmuuttajasta. Omasta mielestäni olen tietysti ekspatriaatti eli maassa väliaikaisesti oleileva ulkomaalainen, mutta valtaosa briteistä on toista mieltä. Heistä vain ulkomailla asuvat britit voivat olla ekspatteja. Britanniassa oleilevat ulkomaalaiset sen sijaan ovat maahanmuuttajia, piste.

Britannian lähestyvä EU-ero on pannut EU-kansalaiset miettimään asemaansa ja elämäänsä saarivaltakunnassa. Saako Britanniaan jäädä ja jos saa, niin millä ehdoin? Kannattaako maahan edes jäädä, jos asenteet ulkomaalaisia kohtaan kovenevat?

Moni kertoo kuulleensa vihapuhetta. Tuntemattomat vastaantulijat ovat käskeneet ”painumaan kotiin”. Brittilehtien otsikot kirkuvat samaa viestiä. Brexit on pilannut tunnelman.

Yritän nähdä tilanteessa myös hyvää. Ehkä länsimaisille ekspateille on tervettäkin joutua kokemaan miltä tuntuu, kun ei ole tervetullut. Etenkin valkoiset valkokaulustöissä olevat länsi­eurooppalaiset miehet tuntuvat olevan uudesta tilanteesta hämmennyksissään: ”Miksi britit eivät haluaisi minua?”

Tervetuloa kerhoon.

Lehtiökätisellä toimittajalla on brexit-Britanniassa helpompaa. Voi jatkaa tyhmien kyselemistä ulkomaisella aksentilla ilman, että tarvitsee edes yrittää sulautua joukkoon. Brexitin sydänmaillakaan kukaan ei tule syyttämään, että olen vienyt työt juuri häneltä.

Brexitin läheisyys on muuttanut myös niin sanottua Lontoon kuplaa. Aiemmin britit eivät ole olleet kiinnostuneita siitä, mistä suomalainen toimittaja suomenkieliseen lehteensä oikein kirjoittaa. Tänä syksynä on alettu kysellä juttujen aihevalinnoista ja painotuksista, lukijoiden kiinnostuksen kohteista ja jopa siitä, mitä suomalaiset ylipäätänsä brexitistä ajattelevat. Kyllä. Britit ovat viimeinkin kiinnostuneita siitä, mitä muut heistä ajattelevat. Tervetuloa kerhoon.

Brittitutut sanovat usein, että ”älä sinä siitä brexitistä huolehdi, eihän se koske sinua”. Tämän logiikan mukaan tuttavapiirin omat EU-maahanmuuttajat ovat eräänlaisia hyviä ja haluttuja maahanmuuttajia. Heidän asemaansa ei brexit muka heilauta.

En voi olla ihailematta brittien itseluottamusta. He eivät ainoastaan pidä itseään valittuna kansana. Myös heidän kotimamunsa ovat muita maahanmuuttajia parempia. Epäluuloisena suomalaisena en koskaan luottaisi siihen, että kuulun kerhoon.

The Times -lehden mukaan Britannian ulkomaankauppaministeriö on jo rankannut maat kulta- ja hopeavaltioihin sen mukaan, kuinka tärkeitä kauppakumppaneita ne ovat EU:sta eroavalle Britannialle. En tiedä, kuuluuko Suomi kulta- vai hopeasarjaan.

Mutta sen tiedän, että kun kaksi EU-kansalaista kohtaa, kysytään heti tärkeimmät: Kuulutko yhä kultakastiin, eli oletko välttynyt brexit-ongelmilta? Vai onko rankkauksesi jo pudonnut, ovatko huutelut alkaneet? Eläminen brexit-Britanniassa lähentää EU-maiden kansalaisia. Kuulumme samaan ulkopuolisten kerhoon.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaisen postimyynti­yrityksen epäillään jättäneen maksamatta kaksi miljoonaa euroa veroja – ”Asiakkaita ihan valtavasti”

  3. 3

   Mies vainosi naapuriaan kuukausia: odotti melkein joka yö pimeässä rappukäytävässä töistä palaavaa naista

  4. 4

   Oksennuksen ja ulosteen löyhkä piinaa Helsingissä ja Espoossa

  5. 5

   Pilvi Hämäläiselle, 31, sanottiin, ettei hänestä voi tulla näyttelijää – nyt hän on Aina Inkeri Ankeinen, Putouksen uusi tähti

  6. 6

   Venezuelan ihmehiihtäjä lahjoitti tuhdit palkintosekit kahdelle suomalaiselle sprinttihiihtäjälle –”Tämä on ollut unelmien täyttymys”

  7. 7

   Suomalais­professori arvioi diktaattorin veli­puolen epäiltyä hermomyrkky­murhaa: Mahdollista hanskat kädessä – ”Jo kolmasosa pisarasta riittää tappamaan”

  8. 8

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  9. 9

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  10. 10

   Sipilä pehmensi Malmi-puheitaan: Päätös kentän kohtalosta on yksin Helsingin käsissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  2. 2

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  3. 3

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  4. 4

   Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

  5. 5

   Kenestä Helsingin pormestari? Löydä suosikkisi HS:n pormestarikoneella

  6. 6

   Presidentin Lennu-koira trendaa juuri nyt maailmalla: ”Suomella on tosi hyvä koira!”

  7. 7

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  8. 8

   Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva – ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”

  9. 9

   Oksennuksen ja ulosteen löyhkä piinaa Helsingissä ja Espoossa

  10. 10

   Sipilän Malmi-linjaus ihmetyttää Helsingin johtoa – Sinnemäki: Malmin tilalle voidaan vaihtaa vain Santahamina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  8. 8

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  9. 9

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  10. 10

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  11. Näytä lisää