Sunnuntai    |   Torsti tietää

Miksi tulitikuissa käytetään haapaa?

Kysy mitä vain – Torsti ja hänen tikkaremminsä tarjoavat vastauksen. Jos vastaus ei tyydytä, lähetä oma ehdotuksesi sähköpostiosoitteeseen hs.torsti@hs.fi.

Terve taas, lukijat, tässä Torsti.

Viime palstalla puhuttiin numeroiden lukemisesta arabiaksi. Mirja Valtonen moitti Torstin vastausta epätarkaksi huomauttamalla, että lukuja arabiaksi luettaessa kaksi viimeistä numeroa vaihtavat aina paikkaansa. Kokonaislukujen kanssa näin onkin: esimerkiksi luku 1 536 luettaisiin arabiaksi seuraavasti: tuhat, viisisataa, kuusi ja kolmekymmentä. Toisaalta mahdollinen desimaali tulisi kuitenkin viimeisenä.

Ja sitten uusiin kysymyksiin.

Mihin Helsingin Sanomien mobiilisovellus tarvitsee niitä tietoja, jotka on hyväksyttävä ennen kuin sen voi ladata? Sovellus haluaa luvan esimerkiksi estää puhelinta siirtymästä lepotilaan, hallita värinähälytystä ja täydet internetoikeudet. – M.H.

Kysyin asiaa Helsingin Sanomien sovelluksen kehitystiimiltä. Sain kuulla, että jokaiselle pyynnölle on oma syynsä. Aloitetaan täysistä internet-oikeuksista. Se on Android-järjestelmän tapa kysyä, että saahan sovellus olla yhteydessä verkkoon. HS:n sovellus tarvitsee tätä hakeakseen verkosta sisältöjä sekä selvittääkseen internet-yhteyden tilaa ja nopeutta.

Valtuutta estää puhelimen siirtyminen lepotilaan HS:n sovellus tarvitsee lähinnä videoiden näyttämiseen. Videoita katsellessa ruutuun ei yleensä kosketa pitkään aikaan. Puhelin pimenisi, ellei sovellus saisi estää sitä.

Kaikki HS:n sovellukset kysyvät käyttäjältä myös luvan lähettää uutis­ilmoituksia (”push notification”), jonka voi olla myös myöntämättä. Värinä­hälytysten hallintaa tarvitaan mahdollistamaan puhelimen värähdys uutisilmoituksen saapuessa.

HS:n sovellukset pyytävät myös lupaa puhelimen paikantamiseen. Tämän voi joko hyväksyä tai hylätä. Paikkatietoa tarvitaan muun muassa säätietojen ja mainonnan kohdentamiseen.

Kuinka monta sukua Suomessa on tällä hetkellä, jossa on sukupolvia elossa viiden sukupolven verran? Entä onko olemassa yhtään sukua, jossa olisi elossa ihmisiä kuudessa polvessa? Onko seitsemän sukupolvea yhtä aikaa elossa teoreettinen maksimi yhtäaikaisille sukupolvien määrälle? – Ihmettelijä

Valitettavasti Suomesta ei löydy aivan näin tarkkaa tietoa sukupolvista ainakaan ilman erillistä tutkimusta.

Tilastokeskuksesta kerrotaan, että väestössä on tällä hetkellä noin 1 900 lasta, joilla on vanhempiensa lisäksi elossa olevia isovanhempia kolmessa polvessa. He ovat siis itse viidennen sukupolven edustajia. Luku sisältää kuitenkin myös sisarukset, joten sukujen määrää siitä ei oikein voi päätellä.

Kuuden sukupolven sukujen yleisyydestä Tilastokeskuksella ei ollut antaa tietoa, mutta verkkokeskustelujen perusteella niitä kyllä löytyy. Torsti ei kuitenkaan onnistunut varmistamaan asiaa.

Teoreettisesti voidaan ajatella esimerkiksi seitsemän sukupolven suku, jossa lapsia oltaisiin saatu keskimäärin 17-vuotiaana ja suvun vanhin olisi 102-vuotias nuorimman syntyessä. Suomesta tällaista ei tunneta, mutta Guinnessin ennätysten kirja vuodelta 1989 kertoo seitsemän sukupolven amerikkalaisperheestä, jonka vanhin jäsen oli 109-vuotias Augusta Bunge.

Tulevaisuudessa tuskin nähdään suurta määrää tällaisia perheitä, vaikka elinikä pitenee. Se johtuu siitä, että ensisynnyttäjät ainakin vauraissa länsimaissa ovat entistä vanhempia eli sukupolvien välinen ikäero kasvaa.

Puhtaan biologisesti voidaan toki pyöritellä pidempiäkin jatkumoita. Eliniän maksimi on nykytiedolla noin 120 vuotta ja nuorimmat tunnetut synnyttäjät alle kymmenen, mikä voisi mahdollistaa jopa 12 sukupolven ketjun. Ajatus on kuitenkin melko ikävä, jos sitä tarkemmin ajattelee.

Miksi juuri haapaa käytetään tulitikkujen valmistukseen? Eikö samaan hommaan kävisi hyvin myös koivu tai havupuut? Onko tämä maailmanlaajuinen ilmiö? – Matti Lehtonen

Haapaa käytetään tulitikuissa, koska se on sopivan sitkasta mutta joustavaa ja huokoista. Se ei myöskään vaihda säilytyksen aikana väriään, kertoo tikkaremmin tulitikkuasiantuntija.

Etenkin huokoisuus on tärkeää, koska nykyaikaiset tulitikut käsitellään valmistuksen aikana aineella, joka varmistaa, että tikku palaa käytettäessä mustalle karrelle eikä jää hehkumaan punaisena. Lisäksi tikut kastetaan parafiiniin, joka estää tikkua keräämästä kosteutta ja edesauttaa näin palamista ja ehkäisee tikun halkeilua. Huokoiseen puuainekseen aineet imeytyvät helposti.

Maailmalla, etenkin Intiassa, tulitikkuja valmistetaan myös poppelista. Poppelin ominaisuudet eivät kuitenkaan yleisen käsityksen mukaan pärjää haavalle.

Kokeiluja on tehty myös ainakin koivun kanssa. Koivu on kuitenkin haapaa jäykempää ja katkeilee siksi helpommin. Toisin kuin haapa, koivu myös vaihtaa väriään vanhetessaan.

Torsti on myös Facebookissa, osoitteessa facebook.com/torstintikkaremmi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Torsti tietää
 • Mobiilisovellus
 • Suku
 • Tulitikut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  2. 2

   Tutkimus: Homopari vanhempina ei ennakoi lapsen sukupuolista käyttäytymistä – lapsen käyttämät lelut kylläkin

  3. 3

   Sää on nyt poikkeuksellisen kostea – nihkeys saattaa lauantaina purkautua rajuiksi ukkosiksi ja rankkasateiksi

  4. 4

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  5. 5

   Kukkakaaleja jätetään nyt peltoon mätänemään, vaikka sesonki on parhaimmillaan – viljelijälle sadon korjaaminen olisi tappiollista

  6. 6

   Näin valta turmelee – Tutkijoiden mukaan vaikutukset ovat verrattavissa aivovaurion seurauksiin

  7. 7

   Sukellus­veneretkellä kadonneen ruotsalais­toimittajan perhe kirjoitti koskettavan kirjeen: ”Antakaa meille tieto siitä, mitä on tapahtunut”

  8. 8

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  9. 9

   Suomalaiset Barcelonassa: Metron ja ihmisjoukkojen välttelyä, kotiin jäämistä, poliiseja hiljaisilla kaduilla – ”Nyt se sitten tapahtui”

  10. 10

   ”Kuljettaja palkitsi asiakkaan mussuttamalla kirosanoja koko matkan” – Teemu Niemelä nostaa Helsingin taksien tökeröimmät töppäilyt laaturaportteihinsa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  2. 2

   Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

  3. 3

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  4. 4

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  5. 5

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  6. 6

   Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

  7. 7

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  8. 8

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  9. 9

   Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

  10. 10

   Hurjat terveyserot jakavat Suomea – katso kartalta, mitä kunnassasi sairastetaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  3. 3

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  4. 4

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  9. 9

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää