Sunnuntai    |   Kolumni

Pikakelauksella 1980-luvulle – Robocop ja monet muut Reaganin aikaiset toimintaelokuvat tuntuvat nyt oudon ajankohtaisilta

Jo 30 vuotta sitten Yhdysvalloissa pelättiin ulkopuolelta soluttautuvaa pahaa ja kansalaisten aseita kyttäävää hallitusta, kirjoittaa Niko Kettunen.

Halusin viime viikonloppuna katsoa vanhan kunnon toimintaelokuvan. Niinpä etsin käsiini machoreaganismin klassikon, vuonna 1984 valmistuneen Punaisen vaaran (Red Dawn).

En mistään erityisestä syystä: olin edellisen kerran nähnyt sen noin kymmenvuotiaana ja muistin sen olleen jokseenkin vinkeä. Punainen vaara on viimeisiä elokuvia, joiden esitys Suomessa kiellettiin ulkopoliittisista syistä – Neuvostoliiton pyynnöstä.

Niinpä elokuvaa ei koskaan nähty elokuvateattereissa, mutta televisiosta se kyllä tuli, ja näitä vanhemmilta salaa nauhoitettuja asiafilmejä kierrätettiin koulussamme innokkaasti.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen lähitulevaisuuteen. Nato on heikentynyt ja itäblokki vahvistunut. Meksikon raja vuotaa, ja Yhdysvaltoihin soluttautuu laittomien siirtolaisten mukana vieraan vallan agentteja, jotka valmistelevat koko amerikkalaisen elämäntavan romuttamista.

Pian coloradolaiseen pikkukaupunkiin alkaa sataa taivaalta spetsnaz-sissejä, ja koko Yhdysvallat joutuu epämääräisten, enimmäkseen espanjaa puhuvien kommunistijoukkojen miehittämäksi.

Ensi töikseen valloittajat kävelevät asekauppaan ja hakevat sieltä hallitusta varten kerätyt listat aseenomistajista, jotta siviilien vastarinta voidaan tukahduttaa.

Tässä vaiheessa piti painaa pause-nappia. Miksi tämä kuulostaa vielä tänä päivänä ihan tutulta?

Punaisen vaaran ohjannut John Milius oli outolintu liberaalissa Hollywoodissa. Hän oli innokas NRA:n eli Kansallisen kivääriyhdistyksen jäsen ja on kertonut olevansa poliittisesti niin kaukana oikealla, että hän on oikeastaan jo maolainen.

Milius oli taitava käsikirjoittaja – hän kynäili esimerkiksi Ilmestyskirja. Nytin – mutta ohjasi lähinnä roskaa. Punainen vaara oli niin paksua tavaraa jopa kylmän sodan aikana, että se torpedoi lopulta Miliuksen uran.

Silti se tahkosi rahaa. Amerikan sydänmailla kasvaneen perusmiehen patrioottisiin tuntoihin ja epävarmuuteen vetoava teos tuotti lippuluukulla lähes 40 miljoonaa dollaria.

Epämääräisen, ulkopuolelta soluttautuvan pahan pelko ja vainoharhat kansalaisten aseita kyttäävästä hallituksesta eivät ole kadonneet 32 vuodessa Yhdysvalloista mihinkään.

Donald Trump ratsasti vaaleissa lähes miliusmaisilla vainoharhapuheilla, ja liberaalit saivat keskiviikkona herätä punaiseen aamunkoittoon, kun vaalikartan osavaltioista yksi toisensa jälkeen värjäytyi republikaanien tunnusvärillä.

Oudon ajankohtaiselta tuntuu myös vuonna 1987 valmistunut Robocop.

Ohjaaja Paul Verhoevenin brutaalissa satiirissa Detroit on lähes postapokalyptinen joutomaa, josta työpaikat ovat kadonneet ja jossa rikollisuus rehottaa ja kaikki mahdollinen on yksityistetty: terveydenhuolto, vankilat ja jopa poliisi. Tv-mainoksissa kansalle myydään ”koko perheen” ydinsotalautapelejä ja suojakertoimen 5 000 aurinkorasvaa, koska otsonikerros on tuhoutunut.

Eräänlaiseksi kristushahmoksi nousee tohjoksi ammutusta poliisista rakennettu kyborgi, joka käynnistää oman sotansa ahnetta megakorporaatiota vastaan.

Kuinka Detroitille oikeasti kävi? Autoteollisuudesta elävä kaupunki joutui lekan alle, kun ulkomainen kilpailu söi markkinat amerikanraudoilta. Finanssikriisi vei tuhkatkin pesästä, ja vanhat jättiläiset General Motors ja Chrysler kaatuivat valtion syliin. Robotit korvasivat tehdastyöläiset.

Lopulta, vuonna 2013, koko Detroitin kaupunki meni konkurssiin: velkaa oli 18 miljardia dollaria. Sadat tuhannet ihmiset olivat jo jättäneet lähes aavekaupungiksi kuihtuneen Detroitin. Tyhjiksi jääneitä taloja myytiin halvimmillaan dollarilla. Niitä on sittemmin jyrätty maan tasalle.

Globalisaation ja vapaakaupan vasara on iskenyt kovimmin juuri näihin Yhdysvaltojen ruostevyöhykkeen osavaltioihin. Työväki ja vanha keskiluokka ovat syystäkin vihaisia, ja se näkyy vaalituloksessa.

Trump lupaili työpaikkoja takaisin mutta tuskinpa siinä onnistuu. Keskiviikkoiltana, vaalin jo ratkettua, General Motors ilmoitti uusista irtisanomisista: ruostevyöhykkeen autotehtaiden työntekijöistä 2 000 saa kenkää ensi vuoden alussa.

Jopa 40 prosenttia detroitilaisista elää köyhyysrajan alapuolella. Julkiset palvelut ovat rapistuneet olemattomiin, ja köyhimmiltä on katkaistu jopa vedenjakelu, kun heillä ei ole ollut varaa enää maksaa laskujaan.

Kun ahdinko oli pahimmillaan, kansalaiset lahjoittivat 67 000 dollaria kampanjalle, jonka tarkoitus oli pystyttää kaupunkiin pronssinen Robocop-patsas. Ehkä se edusti jonkinlaista nurjaa toivoa – onhan Philadelphiassakin kuuluisa Rocky Balboa -patsas. Elokuvasta sekin, tosin optimistisemmasta.

Robocop-patsas jäi tekemättä. Siihen ei ollut lopulta varaa, kun pronssin hinta nousi.

Katsotaanpa vielä yksi 1980-luvun kulttielokuva. John Carpenterin Pahan kehä (1988) on satiiri kulutusyhteiskunnasta, jossa valtaa pitävät ihmishahmoiset ulkoavaruuden muukalaiset. Eliitti hallitsee kansaa piiloviesteillä: tottele, osta, lisäänny.

Päähenkilö, koditon mies, saa haltuunsa lasit, jotka paljastavat maailman todellisen tilan. Mies panee kaiken palasiksi ja räjäyttää eliitin linnakkeen. Viimeisenä tekonaan hän nostaa keskisormen ja tokaisee:

”Fuck it.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  3. 3

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  4. 4

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  5. 5

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  6. 6

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  7. 7

   Valkoisessa talossa soittanut ihmelapsi kuuli outoa kieltä lentokoneessa – nyt hän puhuu suomea ja pääsi jatkoon unelmiensa Maj Lind -pianokilpailussa

  8. 8

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  9. 9

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  10. 10

   Koirien asusteista tuli suomalainen hittituote – ”Omistajaa saatetaan katsoa pahasti, jos koira on ilman takkia nollakelissä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  6. 6

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  7. 7

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  8. 8

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää