Valikko

Miksi Suomessa vain juopot ja matkalaiset nukkuvat julkisesti? 28 kuvaa torkkujista paljastavat unen kauneuden

Kaikki tietävät, että uni on tärkeää. Siksi ei kannata nukkumista ei kannata rajata vain omaan sänkyyn. Mallia julkisiin nokosiin voi ottaa kiinalaisista.

Kokki on painanut päänsä vasten ravintolan pöytää ja uneksii.

Hedelmäkaupan myyjä torkkuu pikkuruisella tuolilla, jonka on asettanut kadulle liikkeensä eteen. Suoriin housuihin pukeutunut vanha mies on käynyt pitkäkseen puistonpenkille ja kuorsaa. Metrossa nuoren naisen pää nojaa ensin vieressä istuvan tuntemattoman olkaan, retkahtaa sitten puolelta toiselle. Silmät pysyvät kiinni.

Kiinassa nukkuvia ihmisiä on kaikkialla. Meteli ei heitä häiritse eivätkä muiden katseet. Kukaan ei paheksu nukkumista.

Sama pätee muutamiin muihinkin Aasian maihin. Japanin nukkuvat pukumiehet ovat maailmankuuluja, Koreassa opiskelijat nukkuvat surutta luennoilla. Se ei voi johtua vain univelasta ja pitkistä työpäivistä. Silloinhan myös Lontoon pankkiirit tai Yhdysvaltojen vuorotöissä raatavat köyhätkin nukkuisivat.

Itä-Aasiassa julkinen uni on turvallista ja sosiaalisesti sallittua. Se ei ole huonotapaista.

Lännessä on toisin. Monissa maissa vain kodittomat nukkuvat puistoissa ja asemilla, ja usein heidätkin herätetään ja häädetään pois.

Jopa Espanjassa siesta on käynyt entistä harvinaisemmaksi.

Moni ajattelee, että nukahtaminen vaatii pimeää ja hiljaisuutta. On kasvettu siihen, että uni kuuluu kotiin ja yöaikaan.

Tämä on kuitenkin tyhmää, ehkä jopa haitallista.

Kun viimeksi näit jonkun nukkuvan julkisesti, se tapahtui todennäköisesti liikennevälineessä, ehkä junassa tai linja-autossa, tai sitten lentokentällä. Kaukomatkalaisille julkiset torkut hyväksytään, mutta muuten nukkuvien näkeminen on Suomessa harvinaista. Harva täällä nukahtaa edes aamubussiin tai raitiovaunuun, saati ravintolan pöytään tai toimistoon.

Se on harmillista.

Sekä arkikokemus että unitutkimus vahvistavat, että jo vartin tirsat ovat ihmiselle hyväksi. Niiden jälkeen keho on virkeämpi, ajatus kulkee kirkkaammin ja mieli on valoisampi. Muistikin pelaa.

Terveellisten elämäntapojen nousu on johtanut siihen, että unen tärkeys on kyllä sisäistetty. Nukkuminen ei enää ole laiskuuden merkki. Päinvastoin: hyvää unta ihaillaan ja tavoitellaan. Niin kutsutut superjohtajatkin kertovat nyt nukkuvansa pitkiä ja sikeitä yöunia.

Siihen on silti vielä matkaa, että lounastauolla pomot torkkuisivat otsa kiinni työpaikkaruokalan pöydässä.

Julkinen nukkuminen on Suomessa niin vierasta, että jotkut saattavat soittaa hätäkeskukseen nähdessään nukkuvan ihmisen.

”Ei se rikosasia ole mutta herättää katukuvassa huomiota”, sanoo ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisista.

Kun kansalainen soittaa hätäkeskukseen, poliisi lähtee tarkistamaan, onko nukkujalla kaikki hyvin. Usein huoleen onkin aihetta. Tiedottomassa tilassa oleva ihminen on joko juonut liikaa ja sammunut tai saanut sairauskohtauksen.

”Normaali nukkuminen, siis että joku oikeasti nukkuu, on äärimmäisen harvinaista”, Kujala sanoo.

Nukahtaminen julkisesti vaatii luottoa muihin ihmisiin. Maissa, joissa rikollisuus riivaa, se olisi typerää ja vaarallista.

Sää ei kelpaa selitykseksi sille, ettei Suomessa näe nukkujia. On lukuisia sisätiloja, joissa kelpaisi ottaa tirsat. Terveyskeskuksen odotushuone, ostoskeskus, kirjasto.

Nukkujien puutteelle voi kaivaa his­­toriallisen selityksen. Sellaisen, jossa protestanttinen työmoraali yhdistyy nykykapitalismin tehokkuusajatteluun. Laiskuus on syntiä, eikä tyhjäkäyntiin ole varaa.

Yksi selitys löytyy siitä, että kaupunkikulttuuri ylipäätään on nuorta. Ei meillä ole ollut tapana tehdä julkisilla paikoilla mitään muutakaan.

”Vielä 1980-luvulla ajatus siitä, että joku olisi Esplanadin puiston nurmikolla piknikillä, oli aivan käsittämätön. Se olisi ollut täydellistä anarkiaa”, sanoo Suomen historian professori Panu Pulma Helsingin yli­opistosta.

Julkinen valta hallitsi pitkään tiukasti julkista tilaa. Tila oli tarkoitettu liikkumiseen ja kulkemiseen, ei oleskeluun. Ei siis myöskään nukkumiseen.

1950-luvulla Helsinki kielsi nukkumisen puistonpenkeillä, hiekoitushiekkalaatikoissa ja veneiden alla. Kieltopolitiikka jatkui vuosikymmeniä. 1970-luvulla voimaan tullut järjestyssääntö kielsi nukkumisen lehtiroskiksissa ja loikoilun puistonpenkeillä.

Kielloilla pyrittiin ennen kaikkea hallitsemaan köyhiä ja asunnottomia. Ei haluttu, että kaupunki olisi heille oleskelutila.

”Sotien jälkeen oli samaan aikaan valtava asuntopula ja erittäin kireä irtolaissäännöstö. Se johti aivan älyttömiin säännöksiin”, Pulma sanoo.

Säännösten vaikutus näkyy yhä. Jos ihminen nukkuu metroasemalla tai ostoskeskuksessa, ohikulkijan ensimmäinen ajatus on, että hän on juovuksissa.

Juopon ei sallita uneksia. Vartijat ovat hetkessä herättämässä nukkujan.

Miten uneen sitten vaivutaan keskellä kaupunkia, ilman patjaa, lakanoita ja pimennysverhoja?

Unitutkija Markku Partinen kertoo, että jos ihminen on tottunut lapsena nukkumaan erilaisissa paikoissa, nukahtaminen onnistuu istualtaan ja hälinässä myös aikuisena. Vauva nukahtaa erityisen hyvin, jos häntä kannetaan vanhemman rinnalla, Partinen sanoo.

Uusi, inhimillisempi unikulttuuri on siis vain yhden kantorepussa kannetun sukupolven päässä.

Kaupunki, jossa nukahtaminen on sallittua, on kaunis kaupunki. Silloin kuorsauksen rohina tai pieni kuolavana suupielessä tekee tuntemattomasta kanssaihmisen, tutun. Nukkuvan ihmisen näkeminen rauhoittaa. Sydämeen leviää hellyys, eikä nukkuvaa raaski noin vain herättää.

Seuraavat kuvat eri vuosikymmeniltä ja eri puolilta maailmaa näyttävät, miten monin tavoin julkisesti voi nukkua.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen ulkopuoliseen painostukseen taipumisesta

  3. 3

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  4. 4

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  5. 5

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  6. 6

   JSN: ”Pääministerin toiminta tulkittavissa painostusyritykseksi”

  7. 7

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  8. 8

   Sky News: Isis otti vastuun Lontoon terrori-iskusta

  9. 9

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  10. 10

   Entiseltä tennistähdeltä mahtava reaktio yllättävään eläinvieraaseen kesken pelin: ”En usko, että tällaista tapahtuu enää koskaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  2. 2

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  3. 3

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  4. 4

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  5. 5

   Neljä kuoli ja 40 loukkaantui terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  6. 6

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  7. 7

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  8. 8

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  9. 9

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  10. 10

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  7. 7

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  11. Näytä lisää