Valikko

Miksi Suomessa vain juopot ja matkalaiset nukkuvat julkisesti? 28 kuvaa torkkujista paljastavat unen kauneuden

Kaikki tietävät, että uni on tärkeää. Siksi ei kannata nukkumista ei kannata rajata vain omaan sänkyyn. Mallia julkisiin nokosiin voi ottaa kiinalaisista.

Kokki on painanut päänsä vasten ravintolan pöytää ja uneksii.

Hedelmäkaupan myyjä torkkuu pikkuruisella tuolilla, jonka on asettanut kadulle liikkeensä eteen. Suoriin housuihin pukeutunut vanha mies on käynyt pitkäkseen puistonpenkille ja kuorsaa. Metrossa nuoren naisen pää nojaa ensin vieressä istuvan tuntemattoman olkaan, retkahtaa sitten puolelta toiselle. Silmät pysyvät kiinni.

Kiinassa nukkuvia ihmisiä on kaikkialla. Meteli ei heitä häiritse eivätkä muiden katseet. Kukaan ei paheksu nukkumista.

Sama pätee muutamiin muihinkin Aasian maihin. Japanin nukkuvat pukumiehet ovat maailmankuuluja, Koreassa opiskelijat nukkuvat surutta luennoilla. Se ei voi johtua vain univelasta ja pitkistä työpäivistä. Silloinhan myös Lontoon pankkiirit tai Yhdysvaltojen vuorotöissä raatavat köyhätkin nukkuisivat.

Itä-Aasiassa julkinen uni on turvallista ja sosiaalisesti sallittua. Se ei ole huonotapaista.

Lännessä on toisin. Monissa maissa vain kodittomat nukkuvat puistoissa ja asemilla, ja usein heidätkin herätetään ja häädetään pois.

Jopa Espanjassa siesta on käynyt entistä harvinaisemmaksi.

Moni ajattelee, että nukahtaminen vaatii pimeää ja hiljaisuutta. On kasvettu siihen, että uni kuuluu kotiin ja yöaikaan.

Tämä on kuitenkin tyhmää, ehkä jopa haitallista.

Kun viimeksi näit jonkun nukkuvan julkisesti, se tapahtui todennäköisesti liikennevälineessä, ehkä junassa tai linja-autossa, tai sitten lentokentällä. Kaukomatkalaisille julkiset torkut hyväksytään, mutta muuten nukkuvien näkeminen on Suomessa harvinaista. Harva täällä nukahtaa edes aamubussiin tai raitiovaunuun, saati ravintolan pöytään tai toimistoon.

Se on harmillista.

Sekä arkikokemus että unitutkimus vahvistavat, että jo vartin tirsat ovat ihmiselle hyväksi. Niiden jälkeen keho on virkeämpi, ajatus kulkee kirkkaammin ja mieli on valoisampi. Muistikin pelaa.

Terveellisten elämäntapojen nousu on johtanut siihen, että unen tärkeys on kyllä sisäistetty. Nukkuminen ei enää ole laiskuuden merkki. Päinvastoin: hyvää unta ihaillaan ja tavoitellaan. Niin kutsutut superjohtajatkin kertovat nyt nukkuvansa pitkiä ja sikeitä yöunia.

Siihen on silti vielä matkaa, että lounastauolla pomot torkkuisivat otsa kiinni työpaikkaruokalan pöydässä.

Julkinen nukkuminen on Suomessa niin vierasta, että jotkut saattavat soittaa hätäkeskukseen nähdessään nukkuvan ihmisen.

”Ei se rikosasia ole mutta herättää katukuvassa huomiota”, sanoo ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisista.

Kun kansalainen soittaa hätäkeskukseen, poliisi lähtee tarkistamaan, onko nukkujalla kaikki hyvin. Usein huoleen onkin aihetta. Tiedottomassa tilassa oleva ihminen on joko juonut liikaa ja sammunut tai saanut sairauskohtauksen.

”Normaali nukkuminen, siis että joku oikeasti nukkuu, on äärimmäisen harvinaista”, Kujala sanoo.

Nukahtaminen julkisesti vaatii luottoa muihin ihmisiin. Maissa, joissa rikollisuus riivaa, se olisi typerää ja vaarallista.

Sää ei kelpaa selitykseksi sille, ettei Suomessa näe nukkujia. On lukuisia sisätiloja, joissa kelpaisi ottaa tirsat. Terveyskeskuksen odotushuone, ostoskeskus, kirjasto.

Nukkujien puutteelle voi kaivaa his­­toriallisen selityksen. Sellaisen, jossa protestanttinen työmoraali yhdistyy nykykapitalismin tehokkuusajatteluun. Laiskuus on syntiä, eikä tyhjäkäyntiin ole varaa.

Yksi selitys löytyy siitä, että kaupunkikulttuuri ylipäätään on nuorta. Ei meillä ole ollut tapana tehdä julkisilla paikoilla mitään muutakaan.

”Vielä 1980-luvulla ajatus siitä, että joku olisi Esplanadin puiston nurmikolla piknikillä, oli aivan käsittämätön. Se olisi ollut täydellistä anarkiaa”, sanoo Suomen historian professori Panu Pulma Helsingin yli­opistosta.

Julkinen valta hallitsi pitkään tiukasti julkista tilaa. Tila oli tarkoitettu liikkumiseen ja kulkemiseen, ei oleskeluun. Ei siis myöskään nukkumiseen.

1950-luvulla Helsinki kielsi nukkumisen puistonpenkeillä, hiekoitushiekkalaatikoissa ja veneiden alla. Kieltopolitiikka jatkui vuosikymmeniä. 1970-luvulla voimaan tullut järjestyssääntö kielsi nukkumisen lehtiroskiksissa ja loikoilun puistonpenkeillä.

Kielloilla pyrittiin ennen kaikkea hallitsemaan köyhiä ja asunnottomia. Ei haluttu, että kaupunki olisi heille oleskelutila.

”Sotien jälkeen oli samaan aikaan valtava asuntopula ja erittäin kireä irtolaissäännöstö. Se johti aivan älyttömiin säännöksiin”, Pulma sanoo.

Säännösten vaikutus näkyy yhä. Jos ihminen nukkuu metroasemalla tai ostoskeskuksessa, ohikulkijan ensimmäinen ajatus on, että hän on juovuksissa.

Juopon ei sallita uneksia. Vartijat ovat hetkessä herättämässä nukkujan.

Miten uneen sitten vaivutaan keskellä kaupunkia, ilman patjaa, lakanoita ja pimennysverhoja?

Unitutkija Markku Partinen kertoo, että jos ihminen on tottunut lapsena nukkumaan erilaisissa paikoissa, nukahtaminen onnistuu istualtaan ja hälinässä myös aikuisena. Vauva nukahtaa erityisen hyvin, jos häntä kannetaan vanhemman rinnalla, Partinen sanoo.

Uusi, inhimillisempi unikulttuuri on siis vain yhden kantorepussa kannetun sukupolven päässä.

Kaupunki, jossa nukahtaminen on sallittua, on kaunis kaupunki. Silloin kuorsauksen rohina tai pieni kuolavana suupielessä tekee tuntemattomasta kanssaihmisen, tutun. Nukkuvan ihmisen näkeminen rauhoittaa. Sydämeen leviää hellyys, eikä nukkuvaa raaski noin vain herättää.

Seuraavat kuvat eri vuosikymmeniltä ja eri puolilta maailmaa näyttävät, miten monin tavoin julkisesti voi nukkua.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Perussuomalaiset toivottaa taas yhden paluumuuttajan takaisin – Arja Juvonen palaa puolueen eduskuntaryhmään

  2. 2

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  3. 3

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  4. 4

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  5. 5

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin ”uusi ilme” haukuttiin tuoreeltaan Elloksen vuoden 1987 postimyyntiluetteloksi – mitä parjatun logon suunnittelijat ajattelevat nyt?

  8. 8

   Murhatutkimuksen yllättävä käänne: keskeltä hämäläistä metsää löytyi sisällissodan aikaiseksi epäilty hauta – keitä nuorukaiset olivat?

  9. 9

   Obama tiesi Venäjän operaatiosta USA:n vaaleissa, mutta salli sen tapahtua – oliko Trump salajuonen peluri vai pelinappula?

  10. 10

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  2. 2

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  3. 3

   Ministeri Lindström: Tiesin erityisavustajan toiminnasta, hän ei toiminut omavaltaisesti – avustaja yritti pyyhkiä somalijärjestöiltä tuet

  4. 4

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  5. 5

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  6. 6

   Miten tämä on edes tapahtunut? Hautakiven pala päätyi katukiveksi Espoossa

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi ei halua mökille? Suositusten mukaan alle 12-vuotiasta ei saisi jättää yksin – asiantuntija kertoo, onko siinä mitään järkeä

  8. 8

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  9. 9

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  10. 10

   Oletko grillannut aina väärin? Kemisti kertoo, miten paistat täydellisen pihvin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää